Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Haftanın Gündemi ; TCMB Faiz Kararı
Yurt içinde 15-19 Ağustos haftasında TCMB faiz kararı ve devam eden Borsa İstanbul 2.Çeyrek bilançolar ön plana çıkıyor.
Yurt içerisinde Perşembe günü yapılacak olan TCMB PPK toplantısında beklentiler haftalık repo faizinin %14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu.
1-5 Ağustos haftasında açıklanan banka bilançolarından ISCTR ve VAKBN ortalama medyan beklentilerin %5 üzerinde açıklanarak hafif pozitif sapma gösterdi. Gıda perakende sektöründen ilk gelen bilanço MGROS medyan beklentilerin %135 üzerinde güçlü net kar açıkladı. Turizm döneminden güçlü pozitif etkilenen THYAO 2Ç’de medyan beklentilerin %32 üzerinde net kar açıkladı.

Borsa İstanbul’da 15-19 Ağustos haftasında şirketlerin açıklanmaya devam eden 2.Çeyrek bilançoları izlenmeye devam edilecek.
15 Ağustos’ta TUPRS, PGSUS, AYGAZ ve AGHOL bilançolarını açıklaması bekleniyor. Medyan piyasa beklentilerine göre TUPRS’ın 6.968 mn TL ve AGHOL’ün 1.205 mn TL net kar açıklaması bekleniyor.
16 Ağustos’ta KCHOL 2Ç22 finansallarını açıklayacak. KCHOL’ün 2Ç’de medyan beklentilere göre 11.492 mn TL net kar açıklaması bekleniyor.
17 Ağustos’ta BIMAS, ENKAI, ULKER ve BIZIM 2Ç22 finansallarını açıklaması bekleniyor. Medyan beklentilere göre BIMAS’ın 2Ç’de 1.624 mn TL net kar, ENKAI’nin 612 mn TL net zarar, ULKER’in 270 mn TL net zarar ve BIZIM’in 32 mn TL net kar açıklaması bekleniyor.
18 Ağustos’ta TCELL ve ALARK 2Ç22 finansallarını açıklaması bekleniyor. Medyan beklentilere göre TCELL’in 2Ç’de 898 mn TL net kar ve ALARK’ın 1.907 mn TL net kar açıklaması bekleniyor.
19 Ağustos’ta DOAS’ın 2Ç22 finansallarını açıklaması bekleniyor. Medyan beklentilere göre DOAS’ın 2Ç’de 1.563 mn TL net kar açıklaması bekleniyor.

TCMB verilerine göre 1-5 Ağustos haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, 88,0 milyon USD net hisse senedi alımı gerçekleştirirken 6,80 milyon USD net devlet iç borçlanma senedi alımı gerçekleştirdi. Yurt dışı yerleşik kişiler, hisse senetlerinde sekiz hafta aranın ardından tekrar nette alım tarafına geçiş yaptı. Aynı haftada yurt içi yerleşik kişilerin parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduatları yaklaşık 3,77 milyar USD arttı. Değişim, tüzel kişileri ağırlıklı olarak Dolar cinsinden mevduatlarındaki artıştan kaynaklandı. Gerçek kişilerin parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduatlarında ise azalış izleniyor
Ekonomik takvimde yurt dışında ise Çin sanayi üretimi, İngiltere TÜFE, Euro Bölgesi büyüme verisi, Euro Bölgesi TÜFE, ABD FOMC tutanakları ve ABD perakende satışlar verileri takip edilecek.
İngiltere’de TÜFE’nin Temmuz ayında yıllık bazda %9,4’den %9,9’a yükselmesi bekleniyor. Euro bölgesi TÜFE’nin ise Temmuz ayında %8,6’dan %8,9’a yükselmesi bekleniyor. ABD’de ise Temmuz ayında TÜFE %8,8 olan beklentilerin altında %8,5’e geriledi.
Küresel piyasalar haftayı pozitif seyirle tamamlamaya hazırlanırken Borsa İstanbul güçlü pozitif yönde ayrışıyor. BIST100 endeksi ise 2.Çeyrek bilanço döneminin devam ettiği haftada %4,60 civarında primli işlem görmektedir.
Küresel risk iştahının toparlandığı haftada ABD endeksleri %1,50 civarında pozitif seyirle kapatmaya hazırlanırken Avrupa endeksleri ise haftayı %1,5-2 bandında pozitif tamamlıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 77 bps düşüş ile 658 bps civarında tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primleri ise haftalık görünümde ortalama %10 civarında düşüş gösterdi.
Türkiye gösterge tahvil faiz oranı haftayı %6,30 düşüş ile %20,07 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri ise haftayı %1,88 düşüş ile %16,72 seviyesinde tamamlamaya hazırlanıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde yükselişin genele yayılması dikkat çekiyor. Spor sektörü %17,1 Finansal kiralama %15,8 Ulaştırma %6,9 ve Orman kağıt sektörü %6,8 yükseliş ile ilk sıralarda yer aldı. Negatif tarafta ise %8,7 düşüş ile madencilik yer aldı.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %91 iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi haftalık performansta %3 yükseliş kaydederken MSCI Dünya endeksi %1,5 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %6,5 yükseldi. (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %50 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya havacılık endeksi haftalık görünümde %1 yükseliş gösterirken gelişmekte olan ülkeler havacılık endeksi yatay seyretti. BIST Ulaştırma endeksi ise %7 civarında yükseldi.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %1,5 yükseliş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %1 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %4 yükseliş kaydetti.
-Etilen/Nafta makasında tekrar düşüş gözlemleniyor. Makas 5 Ağustos haftasında 290 USD/Ton seviyesinden 357 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-USD karşısında haftalık performansta en çok Afrika Rand’ı %1,21 düşüş kaydederken Arjantin Peso’su %2,94 değer kazandı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftalık performansta %0,27 değer kaybetti.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 5 Ağustos haftasında 1645 USD/Ton seviyesine yatay seyretti.

 
 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Nebati: Ayrıca, sermaye malı üretiminde de devam eden kuvvetli görünüm, makine teçhizat yatırımları başta olmak üzere üretim potansiyelimizdeki artışa işaret ediyor
Nebati: Ticaret ve hizmet sektörleri ciro endeksleri ve perakende satışlardaki olumlu görünüm, kuvvetli sanayi üretimi ile birlikte ikinci çeyreğe ilişkin güçlü büyüme beklentimizi daha da pekiştirdi
Nebati: Mevsimsel düzeltilmiş sanayi üretimimiz 2020 yılı ikinci çeyreğindeki salgın kaynaklı daralmadan sonra, sekiz çeyrektir devam eden aralıksız büyüme eğilimini güçlü bir şekilde sürdürüyor
FİTCH: GLOBAL TEDARİK ZİNCİRİNDEKİ BOZULMALAR, GEMİ NAKLİYE ÜCRETLERİNİN DÜŞMESİYLE GEVŞEMEYE BAŞLADI
Facebookta Paylaş