Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Merkez Bankalarının Faiz Kararları Takip Edilecek
Yurt içinde 20-24 Mart haftasında TCMB faiz kararı ön plana çıkmaktadır.
Bloomberg anketine göre 23 Mart Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararı için anket medyan beklentisi, Mart ayında faizin yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oldu. TCMB, 2022 yılında dört toplantıda toplam 500 baz puan faiz indirimi gerçekleştirdi. TCMB, Aralık ve Ocak aylarında politika faizini beklentilere paralel olarak yüzde 9,00 seviyesinde bırakmıştı. Merkez Bankası, Şubat ayında ise faizi beklentilere paralel olarak 50 baz puan indirerek yüzde 8,50'ye çekmişti. Bloomberg anketine göre yıl sonu TCMB faiz beklentileri ise maksimum beklenti yüzde 40, minimum beklenti ise yüzde 6,5 oldu. Medyan beklenti ise yüzde 24,5 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayı anketinde 2023 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 15,5 seviyesindeydi.

Ekonomik takvimde 20-24 Mart haftasında yurt dışında ise ABD'de FED faiz kararı, İmalat ve imalat dışı PMI verileri ve konut verileri takip edilecek. FED'den bankacılık krizi öncesinde 50 baz puan faiz artışı beklentisi piyasalarda fiyatlanırken son günlerde fiyatlamalarda 25 baz puan artırıma doğru yönelim izleniyor. FED faiz kararının ardından konuşma gerçekleştirecek Powell'ın yönlendirmeleri ve yayımlanacak ekonomik projeksiyonlar piyasalar açısından önemli olacaktır. İngiltere Merkez Bankasından ise 25 baz puan faiz artışı bekleniyor.

13-17 Mart haftasında küresel piyasalarda haftalık görünümde ayrışmalar izlendi. ABD endeksleri bankacılık krizinin aşılması haberleri ile Nasdaq öncülüğünde yükseliş kaydetti. Nasdaq endeksi haftayı %7 civarında getiri ile haftayı tamamlamaya hazırlanırken SP500 ve Dow Jones %1,5-3 bandında yükseldi. Avrupa endekslerinde ise Credit Suissie krizinin ardından haftalık görünümde ortalama %3 civarında kayıplar izleniyor. Borsa İstanbul'da ise haftalık görünümde negatif seyir izleniyor. BIST100 endeksi haftayı %3 civarında kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

Türkiye 5 yıllık CDS risk primi yatay seyrederek 540 bps seviyesinde haftayı tamamlıyor. Haftalık görünümde gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primlerinde ise yükseliş izleniyor. Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faiz oranı %10,82 ve uzun vadeli tahvil getirileri ise %11,41 seviyesinde tamamlıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise haftanın son işlem gününde %3,60 seviyelerine geriledi.
Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul'da haftalık sektörel görünümde ticaret, menkul kıymet y.o, gıda içecek ve kobi sanayi pozitif yönde ayrıştı. Haftalık performansta negatif görünüm sergileyen sektörlerden ise iletişim %6,46 kayıp ile ilk sıralarda yer alırken inşaat %6,05 gyo %6,04 spor %5,26 ve ulaştırma %4,97 düşüş ile iletişimi takip etti.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Dünya Bankacılık Endeksinde %6,70 gerileme izlenirken MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Bankacılık endeksi %3,10 düşüş gösterdi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %2,60 geriledi.
Bloomberg dünya havacılık endeksinde haftalık görünümde %4,90 geriledi. Bloomberg gelişmekte olan havacılık endeksi ise haftalık görünümde %8,21 düşüş gösterdi. BIST ulaştırma endeksi ise haftalık görünümde %4,97 düşüş gösterdi.
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar endeksi %1,45 gerilerken MSCI Dünya endeksi %0,77 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %1,60 geriledi.
-Çin Dalian Emtia Borsasında işlem gören Demir Cevheri hafif gerileyerek haftayı 934 CNY seviyesinden tamamlıyor.
-Etilen/Nafta makasında toparlanma izleniyor. Makas 10 Mart haftasında 299 USD/Ton seviyesinden 361,5 USD/Ton seviyesine yükseldi.
-USD karşısında haftalık performansta Arjantin Peso'su %2,18 kayıpla ilk sırada yer alırken Dolar karışında Japon Yeni %1,85 değer kazandı. Türk Lirası ise Dolar karşısında haftayı %0,20 sınırlı değer kaybıyla kapatıyor.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında yatay seyir izleniyor. ACN, 10 Mart haftası 1455 USD/Ton seviyesinde tamamladı.




Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
New York borsası S&P 500 bankacılık endeksi %3.2 değer kaybıyla seyrediyor
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Bazı Rus bankaları sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini talep ediyor
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Dünyada kriz senaryosu riski arttı
ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo: Hareketlerimiz kurumlara ileriye dönük işlerini nasıl düzenleyeceklerini düşünmeleri için zaman verdi
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Ama faiz artışı belli değil
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Enflasyonist riskler artarsa bu yıl faiz arttırımı olası
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Risklerin dengesi Şubat ayındaki faiz toplantısından bu yana değişmedi
Rusya Merkez Bankası Başkanı: Faiz oranını değiştirmek zorunda olmamaız çok güzel
Facebookta Paylaş