Grafiklerle Haftaya Bakış (Burgan Yatırım)

Borsa İstanbul’da Bilanço Dönemi
Yurt içinde 25-29 Temmuz haftasında Borsa İstanbul 2. Çeyrek bilanço sezonu ön plana çıkmaktadır. Bilanço sezonu 26 Temmuz’da Yapı Kredi Bankası ve Arçelik finansalları ile başlayacak. Ardından 27 Temmuz’da Akbank ve TAV havalimanları 28 Temmuz’da Garanti Bankası ve Tofaş 2. Çeyrek bilançolarını açıklayacak. Bilançoların son açıklanma tarihleri konsolide olmayanlar için 9 Ağustos konsolide olanlar ve bankalar için 19 Ağustos olacak.

Ortalama piyasa beklentileri 2.Çeyrekte banka dışı şirketlerin bir önceki çeyreğe göre net karlarını %55 yıllık bazda ise %135 arttırmaları yönünde şekil alıyor. Bankaların ise net karlarını 2.Çeyrekte bir önceki çeyreğe göre %55 yıllık bazda %450 arttırması bekleniyor.

Yurt içinde 25-29 Temmuz haftasında ekonomik takvimde reel sektör güven endeksi, kapasite kullanımı ve ticaret dengesi ön plana çıkıyor. TCMB verilerine göre kapasite kullanımı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,6 puan azalarak %77,5 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, yılın 3. Enflasyon Raporu'nu perşembe günü yayımlayacak.

Yurt dışında ise FED FOMC faiz kararı, ABD büyüme verisi, Euro Bölgesi büyüme ve enflasyon verisi ön plana çıkmaktadır. 18-22 Temmuz haftasında TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararları takip edildi. TCMB faiz oranını 7.kez sabit bırakırken AMB faiz oranlarını beklentilerin üzerinde 50 baz puan arttırdı.

Önümüzdeki hafta ise FED faiz kararı takip edilecek. FED yetkililerinden 75 baz puanın desteklenmesi üzerine açıklamalar takip edildi. Ardından piyasalarda FED’in Çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda %75 oranında 75 baz puan faiz arttırması fiyatlanıyor. 1000 baz puan artış ise FED yetkililerinin açıklamalarının ardından %20 seviyelerine geriledi.

Yurt dışında bir diğer önemli veri ise ABD 2.Çeyrek büyüme verisi ön plana çıkıyor. Bir önceki çeyrekte -%1,6 daralma gösteren ABD ekonomisinin 2.Çeyrekte %0,5 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Euro bölgesinde ise çeyreklik olarak %0,2 büyüme bekleniyor. Euro bölgesinde Temmuz ayında enflasyonun ise yıllık bazda %8,8 artış göstermesi bekleniyor.

TCMB verilerine 13-14 Temmuz haftasında yurt dışında yerleşik kişiler, -37,4 milyon $ net hisse senedi satışı gerçekleştirirken -41,9 milyon $ net devlet iç borçlanma senedi satışı gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre, 13-14 Temmuz haftasında yurt içindeki yerleşik kişilerin TL mevduatları +8,79 milyar TL artarken YP mevduatları +0,88 milyar $ arttı. Yurt içi yerleşik kişilerin parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduatları yaklaşık +2,07 milyar $ arttı. Değişim, tüzel kişilerin ağırlıklı olarak Euro ve Dolar cinsinden mevduatlarındaki artıştan kaynaklandı.

Küresel piyasalar haftayı pozitif seyirle tamamlamaya hazırlanıyor. BIST100 endeksi ise haftalık görünümde negatif performans göstererek %0,50 civarında düşüş ile haftayı tamamlamaya hazırlanıyor.

Küresel risk iştahının toparlandığı haftada ABD endeksleri haftayı %2,5-5 bandında pozitif seyirle kapatmaya hazırlanırken Avrupa endeksleri ise haftayı %3,5 civarında pozitif tamamlıyor. BIST100 endeksi ise 2.Çeyrek bilançolar öncesi küresel endekslerin üzerinde haftalık görünümde %6,5 civarında yükseliş kaydetti.
Türkiye 5 yıllık CDS risk primi haftayı 33 bps düşüş ile 843 bps civarında tamamlıyor. Gelişmekte olan ülkelerin 5 Yıllık CDS risk primleri ise haftalık görünümde ortalama %10 civarında düşüş gösterdi.
Türkiye gösterge tahvil faiz oranı haftayı %6,7 düşüş ile %22,23 seviyesinde uzun vadeli tahvil getirileri haftayı %7,8 düşüş ile %17,43 seviyesinde tamamlamaya hazırlanıyor.

Haftalık Sektörel Görünüm
Borsa İstanbul’da haftalık sektör görünümünde yükselişin genele yayılması dikkat çekiyor. Bankacılık %9,7 Kimya, petrol, plastik %7,8 ve holding sektörü %7,7 yükseliş kaydederek ilk sırada yer aldı.
Negatif tarafta ise %4 düşüş ile spor endeksi yer aldı.
MSCI Türkiye Endeksi, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar ile tarihsel F/K rasyosuna %35 iskontolu işlem görmektedir.

Haftalık Global Sektörel Görünüm
MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar bankacılık endeksi %4 civarında düşüş gösterirken MSCI Dünya bankacılık endeksinde %3,5 yükseldi. BIST Bankacılık endeksi ise haftalık performansta %9,7 yükseldi (BIST bankacılık endeksi yıl başından bu yana MSCI bankacılık endeksine görece ortalama %45 pozitif ayrışmaktadır.)
Bloomberg dünya havacılık endeksi ve gelişmekte olan piyasalar havacılık endeksi haftalık görünümde %2-3 civarında yükseldi. BIST Ulaştırma endeksi ise %5 civarında yükseldi.
MSCI Dünya endeksi haftalık performansta %3 yükseliş kaydederken, MSCI Gelişmekte Olan piyasalar endeksi %2,5 yükseldi. MSCI Türkiye (USD) endeksi ise %3 yükseliş kaydetti.

-Etilen/Nafta makasında tekrar düşüş gözlemleniyor. Makas 524 USD/Ton seviyesinden 443 USD/Ton seviyesine geriledi.
-USD karşısında haftalık performansta en çok Ruble %3,3 değer kaybederken, Türk Lirası %2 değer kaybederek Ruble’yi takip etti.
-Aksa Akrilik için elyaf hammaddesi olarak izlenen petrol türevi olan Akrilonitil (ACN) fiyatlarında gerileme devam ediyor. 15 Temmuz haftasında 1915 USD/Ton dan 1855 USD/Ton seviyesine gerileme izleniyor.


 Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.burganyatirim.com.tr/
                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizi 30 Mayıs'tan bu yana ilk kez %1.0'in altına geriledi
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina: Anladığım kadarıyla Rusya, petrol fiyatlarına tavan uygulayacak ülkelere petrol vermeyecek
RUSYA MERKEZ BANKASI/NABİULLİNA: EĞER RUS PETROL İHRACAT FİYATLARINA TAVAN FYATI UYGULANIRSA BU GLOBAL PETROL FİYATLARINI ŞAHLANDIRIR
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina: Bankalara sistemik seviyede ekstra sermaye sunmaya gerek görmüyoruz
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina: Bankalar krizi beklenenden iyi atlattı
RUSYA MERKEZ BANKASI/NABİULLİNA: YABANCI BANKALARIN RUS BİRİMLERİNİN SATIŞLARI İÇİN YEŞİL IŞIK ELDE ETME ŞANSI DÜŞÜK
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina: Hanehalkı hesaplarından 10 bin doların üzerindeki döviz cinsinden para çekme yasağı 9 Eylül'den sonra da devam edecek
Çavuşoğlu: Ukrayna’dan tahıl ve gıda sevkiyatını mümkün kılacak anlaşmanın imza töreni için İstanbul’da bulunan BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştük, Ukrayna’daki son gelişmeler başta olmak üzere Suriye ve Libya konularını ele aldık
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina: Yaptırımlar nedeniyle Rusya'da nakit döviz arzı sınırlandırıldı
RUSYA MERKEZ BANKASI/NABİULLİNA:BANKALAR YABANCI PARA BİRİMLERİ TUTMAYA İLGİ DUYMUYOR
Rusya Merkez Bankası/Nabiullina:Bu yaptırımların sonucu
Facebookta Paylaş