Güne Başlarken (AlnusYatırım)

Zor Bir Konu: Vergi Adaleti

Tarihin en klasik hedeflerinden biri nedir? Dolaylı vergileri azaltıp, dolaysız vergileri artırarak verginin daha da fazla tabana yayılmasını ve vergi adaletini sağlamaktır. Tüm dünya bununla uğraşıyor. Gelişmiş ülkeler bunu başardı. Ancak Türkiye on yıllardır bu konuda ilerleme sağlamakta zorlanıyor.

Harun Kılıçaslan ve Sercan Yavan'ın "OECD ülkeleri ile Türkiye'nin vergi yükünün karşılaştırması" çalışmasına göre; Türkiye bazı vergi türlerinde ortalamanın altında iken bazılarında üstündedir. Örneğin ücretler üzerinden alınan vergilerde, harcamalar üzerinden alınan vergilerde ortalama üstüyken kurumlar üzerinden alınan vergilerin yükü ve servet vergisi yükünde Türkiye OECD ortalaması altında kalmaktadır. Ancak adil olmayan vergi dağılımı nedeniyle toplam yük fazladır. OECD ortalamasında dolaylı vergilerin oranı %45 düzeyindeyken Türkiye %65 oranıyla üçüncü sırada yer almaktadır. Daha adaletli bir vergi sisteminin oluşturulabilmesi için dolaylı vergi yükünün dolaysız vergi yükü lehine azaltılması gerekmektedir. Bu da ekonomilerin gelişmesiyle ilişkili. Ancak Türkiye'nin vergi yükü dağılımında kısa vadede dolaylı vergilerin yükünün azalması kaynak ihtiyacı nedeniyle beklenmemelidir.

5 Nisan 1994 kararlarında Kamu maliyesiyle ilgili kararların temel özelliği kamunun gelirlerini arttırmak ve giderlerini kısmak olmuştu. Bu çerçevede, vergi denetimlerinin arttırılması ve vergi ödemeyenlerin vergi ödemesi ve herkese bir vergi numarası verilmesi, Gelir ve Kurumlar vergisine % 10 ek "Ekonomik Denge Vergisi" alınması kararlaştırılmıştı.

10 Nisan 2019 tarihinde Bakan Albayrak tarafından "YEP 2019 Yapısal Dönüşüm Adımları" açıklandı. Yerel seçimlerin daha neticelenmediği bir ortamda, birçok bakanlığın reform planı ileri tarihlerde açıklayacağı belirtilerek yapılan açıklamalarda; kamu bankalarına bütçenin izin verdiği ölçüde 28 milyar TL sermaye desteği, bankalardaki Enerji ve inşaat batıklarını dışarı çıkaracak fonların kurulması dikkat çekti.


Kaynak sıkıntısı çeken ülkemiz için bireysel emekliliğin zorunlu hale getirilmesi + çalışanların kıdemlerinin zorunlu olarak BES benzeri bir fona devredilmesi ile 5 yıl sonra 80 milyar dolarlık bir kaynak sağlanmış olacakmış. Vergi konusunda "Kurumlar vergisinin düşürülmesi ile şirketlere avantaj sağlanırken gelire göre artan oranlarda vergilendirmeyi daha etkin hale getireceğiz" denildi. Vergi dönüşümü reformu ise ilerde açıklanacak.

4 yıl sonrası için kişi başı 1000 dolar gelir getiren 70 milyon turist ve 100 milyon küçükbaş hayvan hedefleri ise sunuma aceleyle konulmuş hedefler gibi gözüktü. Neticede açıklanan paketin faydalı olmasını, Bakanlığın 14-16 Nisan'da düzenlenecek ABD gezisinde bu sunumla yabancı yatırımcıları Türkiye'ye getirmesini diliyoruz.

Yurtdışında ise Avrupa MB faizi değiştirmedi, Birleşik Krallığın AB'den ayrılışı tarihi 12 Nisan'dan 31 Ekim'e ertelendi.

STRATEJI
BIST 100 95 üstüne çıktığından beri güzel ancak şimdi risklerin arttığını nereden anlayacağız: 997 bin altı hedge gerekir! Dolayısıyla bugün kritik gün! Yukarda ise hareketin devamı için 98500 geçilmeli.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE ve BIST 100 Endeksinin yatay güne başlamasını öngörüyor.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.