Günlük bülten (A1 Capital)

Dairesel Testere Geçen hafta, Bankacılık sektörüyle ilgili endişelerin azalması ve enflasyonun yavaşlaması nedeniyle parasal sıkılaştırmanın sona ereceğine dair umutların artması risk iştahının hızla geri gelmesine neden olunca yurtdışı piyasalarda iyimser bir ruh halindeydi. Ana endeksler, faiz oranlarındaki durgunluktan yararlanan bankacılık ve teknoloji sektörlerinin yönlendirmesiyle hızla toparlandı. Ancak, dikkat dikkat sadece iki hafta sonra yeni mali tablolar gelmeye başlıyor, yurtdışında işlem yapanlar, ihtiyatlı davranmakta fayda var.
Piyasalar hala Fed'in faiz oranlarını uzun süre yüksek tutacağına inanmıyor. ABD'de istihdam ve tüketici güveni rakamları gücünü koruyor ve fiyat artışı hafifliyor gibi görünüyor. Avrupa ve Çin'de de istatistikler olumlu görünüyor. Bununla birlikte, merkez bankaları enflasyonist sürüklenme riskleri konusunda sağlam bir duruş sergiliyor, ancak mesaj gerçekten anlaşılmıyor gibi görünüyor. Piyasa gökyüzünü mavi görüyor. Banka yangınları kontrol altına alındı, enflasyon düşmeye devam ediyor ve orta vadede faiz oranları düşüş yolunda.
Döviz piyasasında bu hafta zayıflayan yen dışında önemli bir hareket olmadı. Düşüşün nedenleri olarak, yatırımcıların risk alma iştahının geri dönmesi ve Japonya'da mali yılın sonlarına yaklaşması gösterildi. Bu arada, bankacılık sektörünün gücüne ilişkin azalan endişeler dolarda satışlara yol açtı ve Euro haftalık %0,76 değer artışıyla 1,084’den kapattı. Genel görünüm ; doların euro, yen, İsviçre frangı ve sterlin karşısında düşüş eğilimini sürdürmesi yönünde.
Haftanın son günü açıklanan enflasyon rakamları oyunun henüz kazanılmadığını gösteriyordu. ABD'de PCE Core endeksi Şubat ayı için +%4,60 ile aynı çizgide kaldı ve bu Fed'in belirlediği %2'lik hedefin hala oldukça uzağında. Euro bölgesinde enflasyon (bu kez TÜFE) Şubat'taki %8,5'ten Mart'ta %6,9'a keskin bir düşüş gösterdi. Ancak, volatil kalemler (enerji, alkol, tütün ve gıda dahil)hariç tutulduğunda fiyatlar %5,7 artmaya devam ederek ECB'nin oranları artırmaya devam etmesi için kapıyı açık bıraktı. ABD ve Almanya 10 yıllık tahvil getirileri, hafta boyunca %3,35 ve %1,99 ile temel desteklerinin üzerine çıktı.
Petrol fiyatları geçen hafta yükseldi, Brent ham petrolü %5 ve WTI %7 yükseldi. Ana etmen Irak'ın aldığı mahkeme kararı sonrası Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Türkiye'nin Ceyhan limanına uzanan boru hattı üzerinden yaptığı günlük 400 bin varillik ihracatın durması. Brent ham petrolü 80 USD'nin hemen altında bir seviyeye ulaştıktan sonra nefes almak için durakladı.
Bu haftanın gündemine baktığımızda en önemli verinin Cuma günü yayınlanacak ABD'deki Mart ayı istihdam rakamları olduğunu görmekteyiz. Pazartesi Euro Bölgesi Şubat ÜFE, ABD’de ISM imalat endeksini ve Perşembe günü Çin’de Caixın hizmet PMI’ını endeksi verilerini takip edeceğiz. Çin piyasaları 4 Nisan Çarşamba günü kapanacak. Ana Avrupa pazarları, Londra ve New York gibi 7 Nisan Cuma günü Paskalya nedeniyle kapalı olacak.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.