Günlük bülten (A1 Capital)

MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,68 yükselirken, Japon Nikkei %1,53 ve Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,16 arttı. 06.44 itibariyle S&P500 vadeli işlemleri %0,61 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,92 eksideler.
Genel durumda ise ; Biden'ın yaptırımları ve asker gönderme konusundaki isteksizliği piyasalara bir miktar rahatlama sağlıyor. Ancak bu çatışma uzun süreli bir sorun olacak gibi ve merkez bankalarını sıkılaştırma yolunda tutacak küresel enflasyonist baskılara eklenecek. Rus işgali başladığında gerilemeye başlayan petrol fiyatları, Cuma günü arz kesintilerine ilişkin endişelerle yeniden yükselişte. Brent ham petrol vadeli işlemleri %2 artışla varil başına 101.20$'a , ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de 94.46$'a yükseldi.
Spot altın, yatırımcıların güvenli liman arayışıyla Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyesi olan 1.973 $'a dokunarak %0,4 düşüşle ons başına 1.910,96 $'a gerilerken, 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin faizi perşembe günü %1,84'e düşüşün ardından %1,95'te kaldı. ABD doları endeksi de %0,12 düşüşle 96,98'e geriledi.
Biden, Putin'inin Sovyetler Birliği'ni yeniden yaratma konusunu yanlış bir rüya olarak nitelendirdi. Ancak, Batılı müttefiklerle bu noktada ne kadar ileri gitmesi gerektiği konusundaki görüş ayrılıkları ve Cumhuriyetçilerden daha fazlasını yapması gerektiği yönündeki eleştirileri arasında, Putin'in kendisine yaptırımlar uygulamaktan ve Rusya'yı SWIFT uluslararası bankacılık sisteminden ayırmaktan çekindi.
Yaptırımlar, Rusya'nın dolar, euro, sterlin ve yen cinsinden iş yapma kabiliyetini sınırlamayı amaçlıyor. Hedefler arasında, devlet destekli Sberbank ve VTB'nin yanı sıra Rus seçkinlerinin üyeleri ve aileleri de dahil olmak üzere beş büyük banka vardı. Rusya'nın en büyük borç vereni olan Sberbank, artık ABD bankalarının yardımıyla para transferi yapamayacak, ayrıca, Rusya'nın ticari elektronik ve bilgisayarlardan yarı iletkenlere ve uçak parçalarına kadar her şeye erişimini engellemeyi amaçlayan ihracat kısıtlamaları da duyurdu.
Bir zamanlar Moskova'dan yönetilen ancak şimdi NATO ve AB üyesi olan Baltık ülkelerinin dışişleri bakanları dün Rusya'nın SWIFT'e erişimini durdurma çağrısında bulunmuştu. Diğer AB üye ülkeleri böyle bir hamle yapmak konusunda isteksizler çünkü bu Rus bankalarını çok zorlayacak olsa da Avrupalı alacaklıların paralarını geri almalarını zorlaştıracak. BIS verilerine göre de , Avrupalı borç verenlerin Rusya'ya yabancı bankaların maruz kaldığı yaklaşık 30 milyar dolarlık aslan payına sahip olduğunu görülmekte. Diğer taraftan diplomasi trafiğinden sızanlara göre ; Italya ,Avusturya ve Almanya geniş bankacılık sektörü , İtalya Demiryollarını içeren ve lüks mallara , Belçika ise elmas satışının ve geneli ise enerji sektörüne yaptırım uygulama konusunda geniş isteksizlik içindeymiş. Sonuç; En sert yaptırımlar çetindir çünkü Rusya'ya ve AB'ye zarar verirler.

 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş