Günlük Bülten (Alnusyatırım)

Paranızı Güle Güle Harcayın

FED kararı ile gazı alan global piyasalar, ABD ve Çin'in ticaret anlaşmasının birinci safhasına yönelik ilerleme haberleri ile haftaya hızlı girdi. Başkanlar Trump ve Xi önümüzdeki günlerde bir toplantıda bir araya gelecek ve ticaret anlaşmasını imzalayacaklar. Almanya’da Dax % 1.35 yükselerek son bir aylık getirisini % 10’a ulaştırdı. Yüzde 10, bir ayda! Son 2.5 aylık yükseliş ise % 17 ye yaklaştı. (Almanya’da TÜFE yıllık % 1.1 seviyesinde) ABD’de ise S&P500 ve Dow Jones Endeksleri tarihi rekor seviyelerini geçerken son bir aylık yükseliş % 7 oldu. Başkan Trump, hemen sevgi dolu twitini attı: “Borsa, tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Paranızı güle güle harcayın!”

Türkiye için hafta iki güzel haberle başladı. İlki Türkiye’yi en iyi notu veren Fitch, negatif olan görünümü 'ekonomideki dengelenme' nedeniyle durağana revize etti. İkincisi TÜFE, beklentilere paralel aylık % 2.0 arttı. Ancak geçmiş yılki verinin altında kaldığından son 1 yıllık TÜFE artışı % 8.55e olarak gerçekleşti ki bu oran, son zamanların en düşük oranı oldu. On iki aylık ortalamalara göre TÜFE ise %16,1 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise Ekimde % 0.17, yıllıkta ise % 1.7 arttı. Bu da son zamanların görüp görebileceğimiz Rekor düşük oran olarak kayda geçti. Böylece üretici maliyetinin 1 yıl önceye göre neredeyse artmadığını öğrenmiş olduk. Ancak Yİ-ÜFE on iki aylık ortalamalara göre %22.58 artış gösterdiğinden bazı vergilerde 2020 yılına ait yeniden değerleme oranı muhtemelen % 22.58 olacak.

Enflasyonda baz etkisiyle gerilemenin duracağı ve ancak 7-10 ay arasında bir süre sonra tek haneli TÜFEyi görebileceğimize dair tahminler Merkez'in Aralık'ta da faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği konusunu gündeme taşıdı. Commerzbank Merkez Bankası'nın daha daha fazla indirim için yeri olmadığını söylerken, genele baktığımızda 100 baz puanlık indirim beklentisi hakim. Biz de 100 baz puan indirim bekliyoruz. Dün 2 yıllık gösterge tahvil faizi de % 12.34e indi. Orada 6 yıllık trend desteği olan % 12.0 seviyesi önemli bir nokta. Bu yüzden bu konuyla ilgili yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.

Gerek global piyasalardaki eğlenceli partinin devamı gerekse yurtiçindeki pastırma yazı havası ile BIST 100 Endeksi dünü % 1.65 artışla 100,088 seviyesinde kapattı. USDTRY ise kapanışa doğru gelen satışlarla % 0.5 değer kaybederek 5.73 e ulaştı. Bugün de piyasalar olumlu seyrediyor.

STRATEJI
BIST 100 için 99,500-100,000 aralığı önemli. Bakalım hangi taraf kazanacak. Üzerinde kalmayı başaramazsa 95 bindeki GAP göze batar. Üstünde ise olumlu havanın sürmesi beklenebilir.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
DÜNYA BANKASI: TÜRKİYE ZORLU BİR EKONOMİK DÖNEMDEN ÇIKTI ANCAK REEL SEKTÖR BU ZORLU DÖNEMİN ETKİLERİNİ HİSSETMEYE DEVAM EDİYOR
DÜNYA BANKASI: SON 12 AY İÇERİSİNDE, DARALAN CARİ DENGESİZLİKLER, BANKALARIN AZALAN DIŞ BORÇLARI VE KÜRESEL PARASAL GENİŞLEME DIŞSAL RİSKLERİN AZALTILMASINA YARDIMCI OLDU
DÜNYA BANKASI: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE, TÜRKİYE’NİN YENİ BAŞLAMIŞ OLAN TOPARLANMA SÜRECİNİN HIZI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ, KISMEN BELİRSİZLİKLERİN AZALTILMASINA VE YATIRIMCI GÜVENİNİN YENİDEN TESİSİNE BAĞLI
DÜNYA BANKASI: 2019 YILINDA GSYH’DA 2018’E GÖRE BİR DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLMEMEKTEDİR
DÜNYA BANKASI: 2020 VE 2021 YILLARINDA GSYH’NIN SIRASIYLA YÜZDE 3 VE YÜZDE 4 ARTACAĞINI TAHMİN EDİLİYOR
DÜNYA BANKASI: EKONOMİK TOPARLANMANIN HIZI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ BELİRSİZLİKLERİN AZALTILMASINA VE YATIRIMCI GÜVENİNİN YENİDEN TESİSİNE BAĞLI
Facebookta Paylaş