Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed beklentilere paralel politika faizini 25 baz puan artışla %5,00-%5,25 aralığına yükseltti. Böylece politika faizi sıkılaştırma döngüsünün başladığı geçtiğimiz yılın Mart ayından bu yana 500 baz artışla son 16 yılın zirvesine ulaştı. Fed’in bu süre zarfında 10 kez faiz artırımı gerçekleştirdiğini belirtelim. Toplantı metninden kısıtlayıcı para politikasına yönelik olarak ilave sıkıştırmanın uygun olabileceğine ilişkin ifade kaldırıldı. Fed Başkanı Powell, faiz kararının ardından düzenlediği basın toplantısında; faiz artırımlarının durdurulması yönünde bir karar almadıklarını ve faiz artırımlarının durdurulup durdurulmayacağının Haziran toplantısında ele alınacağını belirtti. Dolayısıyla da enflasyonun hedeflerinin üzerinde seyrettiğini düşünen Fed; önümüzdeki dönemde açıklanacak olan ekonomik verileri yakından takip edip adımlarını ona göre atmayı planlıyor. Buna göre gerekirse para politikasını daha da sıkılaştırabileceklerini belirterek ilave faiz artırımına yönelik açık kapı da bırakıyor. Fed’in ardından bugünkü ECB toplantı kararı izleniyor olacak. Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılık gösteren diğer merkez bankası olan ECB’den ağırlıklı olarak 25 baz puanlık faiz artırımı beklendiğini belirtelim. Öte yandan içeride enflasyon (TÜFE) Nisan’da piyasa medyan piyasa beklentisi olan %2,75’in altında aylık bazda %2,4 oranında artış gösterdi. Böylece, baz etkisi sayesinde yıllık enflasyon %50,5’ten %43,7’ye gerilemiş oldu. Baz etkilerinin yılın ilk yarısı boyunca etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz ancak dezenflayon süreci beklenildiği kadar uzun ve kalıcı olmayabilir. İlk aşamada yıllık manşet enflasyon haziranda %40 civarına gerileyebilir. Öte yandan, yılın ikinci başta hizmet grubu olmak üzere çekirdek enflasyonun katılık göstermesini bekliyoruz. Yıl sonu enflasyon beklentimiz olan %48’i korumaya devam ediyoruz. BIST 100 Endeksi’nde ise volatil seyir devam diyor. Endekste gün içi hareketlerde marjın yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Alçalan trendde hareket sürerken, henüz dip oluşumu gerçekleşmedi. Yeni alım için endekste dip oluşumunun gerçekleştiğini görmek sağlıklı olacaktır. İlk aşamada endeksin 4480-4500 bölgesinden destek bulması yukarı tepki hareketinin ileri taşınması için önemli. İçeride seçim yaklaşırken, volatil seyre karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor.


   Şubat ayındaki dip seviye olan 4480 desteğinin altına geri çekilen BIST 100 Endeksi bu seviyenin hafif üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Endeksin güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Ancak mevcut siyasi takvim nedeniyle gün içerisinde aşağı yönlü olası hareketlere karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. 4480-4500 direnç bölgesinin üzeri tepkinin 4680 direncine devamı için öne çıkıyor. Endekste 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 4340 seviyesi ise destek olarak izlenebilir. 4311 ana destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kalınması kısa vadeli dip oluşumu açısından önemli. Endekste dip oluşumu gerçekleşmeden trade amaçlı yeni alım konusunda temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   İçeride uzun vadeli tahvil faizleri artış gösterdi. 10 yıllık tahvil faizi %13 seviyesinin üzerine yükseldi. ABD tahvil faizleri ise Fed’in toplantısının ardından geri çekilirken, kısa vadeli bant aralığını aşağı tamamladı. İçeride 10 yıllık tahvilde %13,30 destek seviyesi olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 546 seviyesinde bulunuyor.


   Fed’in ek politika sıkılaştırmasına yönelik ifadesini metinden kaldırmasının da etkisiyle dolar küresel çapta güç kaybına uğradı. Buna paralel EUR/USD, 1,1080-1,11 olan ana direnç bölgesine yöneldi. Bugünkü ECB toplantısında faiz artırımların devamına yönelik mesaj verilmesi halinde paritedeki sıkışma yukarı yönde tamamlanabilir. Böylesi bir durumda 1,1140 olan sonraki destek seviyesine doğru hareket gösterme potansiyeli bulunuyor. 1,09 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,40 seviyesinin üzerinde 19,48-19,50 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. 19,40 ve 19,35 ise destek seviyeleri olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatları alçalan trenddeki hareketine devam ederken, sert değer kaybına uğradı. Brent petrolde 71,50 dolar destek, 73,20 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons kısa vadeli yükselen kanal içerisinde destek bulurken, 2049 dolar ana direncinin üzerini test etti. Altın onsta bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması ile yeniden 2065 dolar direncine doğru yukarı yönlü hareket yaşanabilir. 2010 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. Gram altında dolar kurunun desteğinin yanı sıra altın onstaki yükseliş görünümün güçlenmesini sağladı. 1273 TL’nin üzerinde 1294 TL direncine doğru yükseliş gösterebilir. 1255 TL desteğinin üzerinde genel görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıf. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.