Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed bu akşam Haziran ayı toplantısına dair tutanaklarını açıklayacak. Hatırlanacağı üzere Fed, bu toplantıda 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde 1994 yılından bu yana en sert faiz artırımını gerçekleştirmiş ve üyeler yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artış sinyali vermişti. Tutanaklarda enflasyonun salgın, yükselen enerji fiyatları ve arz-talep dengesizlikleri ile yüksek kalmaya devam ettiğine dair ifadelerin yer alacağını tahmin ediyoruz. Tutanakların ve ABD’de bu haftaki istihdam verilerinin öncesinde dolar küresel çapta güçlenme eğilimi gösteriyor. Riskli varlıklardan çıkış ile dolara olan talep artmış durumda. Dolayısıyla da bu hafta Fed’in faiz artırımını destekleyen gelişmelerin varlığı ile küresel risk iştahı düşük kalabilir.


   BIST 100 Endeksi gelen satışların etkisiyle 2367 olan önceki dip seviyenin de altını test etti. Bu sabah endeksin tepki alımları ile hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Ancak bayram öncesi son hafta olduğundan dalgalı seyir devam edebilir. Önümüzdeki birkaç gün yatırımcıların risk azaltma eğilimi ön plana çıkabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. 2367’nin üzeri yeniden 2400 direncine tepki açısından takip edilebilir. 2359’un test edilmesi sonrasında bu seviye kısa vadeli dip haline geldi. Endekste kısa vadeli görünüm zayıf olduğundan yeni alım konusunda aceleci olunmamalı görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri geri çekilme eğilimi gösteriyor. Ancak kurlardaki yükseliş tahvil faizlerinde aşağı yönlü hareketleri sınırlayabilir. Gösterge tahvil faizinde %23,30, 10 yıllık tahvilde ise %18,80 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi güvenli liman algılamaları ile %2,80 seviyesinin altını test etti. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 848 seviyesine yükseldi.


   EUR/USD, Fed’in toplantı tutanakları ve ABD istihdam verileri öncesinde dolara olan talebin artması ile 1,0350 olan kritik ana desteğini aşağı kırdı. Buna paralel 2002 yılının sonundan bu yana en düşük seviyelerine geri çekilirken, dolar endeksi 105,80 olan ana direncini aştı. Paritede kısa vadeli görününüm zayıf. 1,02 ilk planda destek, 1,0350 ise direnç haline geldi. Doların küresel çapta güçlenmesi gelişmekte olan ülke para birimlerine olumsuz yansıdı. Dolar kuru yeniden 17’nin üzerine yöneldi. Kurda bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması halinde 17,20 direnç konumunda. 16,70 ve 16,50 ise destek seviyeleri olarak takip edilebilir.


   Petrol fiyatları doların güçlenmesi ve resesyon endişeleri ile sert bir şekilde geri çekildi. 100 dolar seviyesini test eden Brent petrolde bu seviye destek haline geldi. 104,50 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons ise dolara olan talebin artması ile 1784 dolar olan önceki dip seviyenin de altına geri çekildi. Kısa vadeli görünüm zayıf. 1784 dolar artık direnç olarak izlenebilir. 1750 dolar ise ilk planda destek seviyesidir. Gram altında 950 TL ana destek; kısa vadeli dip seviye olarak öne çıkıyor. 992 TL ise direnç olarak geçerli.


   BIST 100 Endeksi’nde kısa vadeli görünüm zayıf. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.