Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Küresel piyasalar bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Hatırlanacağı üzere Fed Başkanı Powell, geçtiğimiz haftaki toplantısında faiz artış hızının yavaşlatılmasının Aralık veya Şubat aylarında uygun olacağını, henüz bir karar verilmediğini belirtmişti. Fed’in faiz artırım hızında miktar ve zamanlama ayarlaması belli olmadığından önümüzdeki dönemde ekonomik verilerin seyri ön plana çıkıyor. Fed kararını verirken, özellikle de enflasyon verilerini yakından takip etmeye devam edecek. Tahminlere bakacak olursak; Ekim’de yıllık manşet enflasyonun %8,2’den %8,0’e, çekirdek enflasyonun ise %6,6’dan %6,5’e gerilemesi bekleniyor. Verilerin beklentilere paralel düşüş göstermesi ve/veya tahminlerin ötesinde geri çekilmesi Fed’in sıkı para politikası tonunu aşağı çekebileceğine yönelik algılamalara neden olabilir. Bu durum da küresel risk alma iştahını destekleyebilir. BIST’te ise; enflasyon verileri küresel çapta piyasalar açısından öneme sahip olduğundan sonuçların etkisini hissedebiliriz. Ancak son dönemde yabancı katılımının geçmiş dönemlere göre sınırlı olmasına bağlı olarak BIST’in daha çok kendi dinamiklerine bağlı hareket ettiğini belirtelim. Endekste genel olumlu görünümün korunmasını beklemekle birlikte yaşanan belirgin yükselişin ardından olası kâr satışlarına karşı tetikte olunmalı görüşündeyiz.


   BIST 100 Endeksi yükselen trendde rekor tazeleme eğilimine devam ediyor. Bu sabah Asya borsaları satıcılı bir seyir izlerken, ABD vadeli endeks kontratları hafif yukarı tepki arayışında. Endeksin ise güne yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Öğleden sonra ABD enflasyon verileri piyasaların yönünde etkili olacaktır. 4297 ilk planda destek konumunda iken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 4427 tarihi zirve direnç olarak izlenebilir. 4230 desteğinin üzeri ise kısa vadeli görünüm olumlu; mevcut trade pozisyonları için izlenebilir. Ancak endekste son dönemde yaşanan belirgin ve sert yükseliş, düzeltme hareketi olmadan gerçekleşti. Bu durum da kâr satışlarının gelme olasılığını artırıyor. Dolayısıyla da önümüzdeki dönemde ani ve sert gelebilecek olası kâr satışlarına karşı temkinli olunmalı görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izliyor. Uzun vadeli tahvil faizleri yaşanan düşüşün ardından yeniden yukarı tepki gösterdi. Kısa vadeli tahvil faizleri ise alçalan trendde seyir izliyor. Gösterge tahvil faizinde %15, 10 yıllık tahvilde ise %12,70 destekler olarak izlenebilir. ABD tahvil faizleri hafif geri çekilme eğilimi gösteriyor. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 613 seviyesinde bulunuyor.


   Doların güç kaybetmesine bağlı olarak 1,01 seviyesine yönelen EUR/USD direnç ile karşılaştı. Bu seviyenin kalıcı olarak aşılması ikili tepe formasyonu riskinin ortadan kalkması ve yükselişin devamı adına öne çıkıyor. 1,01’in üzerinde 1,02 hedef direnç olarak izlenebilir. 1,00’in altında ise 0,99 kısa vadeli destek konumunda. Bugünkü ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında açıklanması yukarı yönlü tepkiye neden olabilir. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar endeksindeki geri çekilmeye bağlı olarak toparlanmış, TL ise görece olumlu bir performans göstermişti. Ancak TL’deki toparlanma eğilimi hız kesti ve buna paralel dolar kuru 18,40 desteğine doğru geri çekilmelerde yukarı tepki gösterdi. Kurda aşağı yönlü hareketin hız kazanması için 18,40 desteğinin altına yönelim gerçekleşmesi öne çıkıyor. 18,60’ın üzerinde 18,70 direnç olarak takip edilebilir.


   Kısa vadeli destek seviyelerini aşağı kıran petrol fiyatlarında görünüm zayıflamış durumda. Brent petrolde 91,20 dolar destek, 93,80 dolar ilk planda direnç seviyesidir. Doların güç kaybetmesinin yanı sıra, merkez bankalarının altın alma eğilimi ve Çin’de kapanmaların geride kalması ile birlikte altına olan talep artış gösterdi. Buna yukarı paralel sert şekilde yukarı tepki gösteren altın ons fiyatlarında kısa vadeli görünüm güçlü. 1682 dolar direncinin aşılması bu seviye destek haline gelirken, kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1700 doların üzerinde ilk etapta 1730 dolar hedef direnç olarak izlenebilir. Gram altında 1000 TL’nin aşılması ile bu seviye destek konumunda; görünüm güçlü. 1033 TL hedef direnç olarak öne çıkıyor.


   BIST 100 Endeksi’nde 4230 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.