Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelire Endeksli Senet (GES) ihracına ilişkin talep toplama işlemlerinin 15-22 Haziran’da gerçekleştirileceğini belirtti. Yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönelimlerini teşvik etmek amacıyla gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceği anımsatılan açıklamada, dönemsel getiri oranının %5,32, yıllık bileşik oranın ise %23,04 olacağı bildirildi. Öte yandan ABD’de enflasyon verisi Fed’i beklenenden daha hızlı bir şekilde para politikasını sıkılaştırmaya zorlayacağına ve bu durumun ekonomik büyümeyi yavaşlatacağına dair endişeleri artırmış durumda. Buna paralel küresel risk iştahı zayıfladı. Çarşamba akşamı toplantı kararlarında Fed’den 50 baz puanlık faiz artırımın beklendiğini belirtelim. Kararlar öncesinde küresel piyasalar volatil bir seyir izleyebilir.


   Küresel borsalar Fed’den faiz artırım beklentileri, Çin tarafında artan vaka sayısı nedeniyle önlemler artırılması gibi gelişmelerle yeni haftaya zayıf bir başlangıç yaptı. 2600 seviyesine yönelen BIST 100 Endeksi satışlarla karşılaştı. Bu sabah endeksin yurtdışı borsalara paralel aşağı yönlü bir seyirle başlamasını bekliyoruz. Ülke risk primindeki yükseliş ve artan ekonomik endişeler nedeniyle güniçi olası satışlara ve volatiliteye karşı temkinli olmakta yarar bulunuyor. Endekste kısa vadeli dip oluşumu için 2500 desteğinin üzerinde kalınması önemli. 2532 desteğinin üzeri ise kısa vadeli yönün yukarı kalması için takip edilebilir. Bu seviyenin üzerinde 2600 ve 2620 direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.


   İçeride tahvil-bono faizleri sert geri çekildi. ABD’de enflasyon verisi sonrasında tahvil faizleri yükselişte; 10 yıllık tahvil faizi %3,20 ile Mayıs ayı zirvesine yöneldi. Bu durum gelişmekte olan ülke tahvillerine olumsuz yansıyabilir. Gösterge tahvil faizinde %25,50, 10 yıllık tahvilde ise %21,90 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. TR 5 yıllık CDS risk primi 815 seviyesine yükseldi.


   ABD’de yükselen enflasyon verisinin ardından Fed’den faiz artırım beklentileri ile dolar küresel çapta güçlenirken, EUR/USD kısa vadeli sıkışmasını aşağı tamamladı. Paritede kısa vadeli görünüm zayıfladı. 1,0430 ilk planda, 1,0350 ise ana destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 1,06 ise direnç haline geldi. 17 desteğinin altını test eden dolar kuru bu seviyenin altında kalıcı olamadı. Dolar endeksinin yükselmesi, gelişmekte olan ülke para birimleri için negatif yansıyor. Kurda 17 destek konumunda iken, 17,28’in üzerinde 17,44 direnç olarak belirtilebilir.


   Çin’de tekrar ortaya çıkan salgını durdurmak için önlemlerin yeniden devreye alınması ile küresel ekonomik büyümeye dair kaygılar artmış durumda. Buna paralel petrol fiyatları geri çekildi. Brent petrolde 115,30 dolar destek, 123,30 dolar ise ana direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor. Altın ons fiyatları ABD enflasyon verisinin ardından yükselen tahvil getirilerine rağmen yukarı tepki gösterdi. 1880 dolar ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması yükselişin devamı için önemli. 1850 dolar ara, 1825 dolar ise ana destek seviyeleridir. Gram altında 996 TL desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1059 TL tarihi zirvesine doğru yükselişine devam edebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 2500 desteğinin üzerinde kalınması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.