Günlük bülten (QNB Finansinvest)

ABD’de perakende satışlar Ekim’de aylık bazda %0,5 ile beklentilerin altında daraldı. Üretici fiyatları Ekim ayında benzin fiyatlarında yaşanan gerilemenin etkisiyle Nisan 2020’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Üretici fiyatlarında dört ayın ardından ilk kez negatif aylık enflasyon görülmüş oldu. Yıllık ÜFE ise %2,2’den %1,9 olan beklentilerin altında %1,3 seviyesine geriledi. TÜFE rakamlarını hatırlayacak olursak; yıllık manşet enflasyon %3,7’den %3,3 olan beklentilerin altında %3,2 seviyesine gerilemişti. Yıllık çekirdek enflasyon ise %4,1’de sabit kalması beklentilerine rağmen %4 seviyesine düşüş gösterdi. ABD enflasyon verilerinin ardından; Aralık ayında büyük ölçüde faiz artırımı beklenmezken, Federal fon faiz vadeli kontratları Fed’in faiz indirimine Mayıs ayında başlamasını fiyatlamaya başladı. Verilerin ardından faiz indirim beklentilerinin öne gelmesi küresel risk iştahını destekliyor. ABD’de enflasyon verilerinde geri çekilme gerçekleşse de son durumda çekirdek enflasyon Fed’in %2 olan hedefinin 2 katı seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla da Fed Başkanı Powell, bankanın gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaktan çekinmeyeceğine yönelik söylemini koruyabilir. Son dönemde ek sıkılaştırmaya yönelik mesajlar veren Fed Başkanı Powell’ın enflasyon verilerine yönelik ilk değerlendirmesinde para politikasının devamına yönelik vereceği sinyaller önemli olacak. Powell’ın enflasyon rakamları değerlendirdiği ilk konuşmasında geçtiğimiz haftalardaki görece şahinvari tutumunda bir değişiklik olup olmadığı anlaşılmaya çalışılacak. Son durumda ABD borsalarında yükselen trendde görünümün güçlü olduğunu belirtelim. Yurtiçi piyasalara döndüğümüzde ise; BIST 100 Endeksi küresel risk iştahının artmasına bağlı olarak 7700 direncinin üzerine yönelim gerçekleştirdi. Haftanın başında düzeltme hareketi ile karşılaşan endeksin direnç seviyelerine doğru tepki göstermesini olumlu buluyoruz. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi ise 360’ın altı ile son iki yılın en düşük seviyelerine geriledi. CDS’teki olumlu seyrin BIST’e yansıması yukarı yönlü hareketlere destek vermesi açısından öne çıkıyor. Teknik olarak; 7700 direncinin kalıcı olarak aşılması ile endeks ilk etapta 7800 direncine doğru yönelim gösterebilir. 7500 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste kısa vadeli görünümde bir bozulma olmayacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla da bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.


   BIST 100 Endeksi 7600-7800 bandında seyir izledi. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 7500 önemli destek olup, endeksin bu seviyenin üzerinde kalabilmesi önemli. Endekste bu seviyenin üzerinde 7700 ve 7800 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 7500 mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak takip edilebilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri gerileme gösterdi. Gösterge tahvil faizi %41,68’den %41,11’e, 10 yıllık tahvil faizi %28,63’ten %28,49 seviyesine geriledi. TL’deki değer kaybı nedeniyle tahvil-bono faizlerindeki aşağı yönlü hareketler sınırlı kalabilir. ABD tahvil faizleri ise ABD enflasyon verileri ile son dönemin en düşük seviyelerine doğru yöneldi. Gösterge tahvil faizinde %42,50, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 354 seviyesine geriledi.


   EUR/USD paritesi ABD’de beklentilerin altında açıklanan enflasyon verileri ile direnç seviyelerini yukarı aştı. 1,07 ve 1,08’in üzerine yönelim ile birlikte kısa vadeli görünüm olumlu. Bu seviyeler destek olarak izlenebilir. 1,09 ve devamında 1,0950 direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Hızlı yükseliş sonrası parite kısa vadede dengelenme eğilimi gösterebilir. CDS risk primimizdeki son dönemdeki düşüşün TL’ye toparlanma yönünde yansımadığını belirtebiliriz. Yukarı yönlü baskı devam ederken, dolar kuru 28,70 seviyesinin üzerine yöneldi. Kurda 28,74 ve 28,80 direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkabilir. 28,40 seviyesi destek olarak takip edilebilir.


   Petrol fiyatları yukarı tepki çabasında yeniden güç kaybına uğradı. Brent petrolde 81,80 dolar destek, 83,00 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları ABD tahvil getirilerindeki düşüş ile 1960 doların yeniden üzerini test etti. Kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1960 dolar desteğinin üzerinde 1980 ve 2000 dolar hedef dirençler olmayı sürdürecektir. 1950 dolar ve ise ikincil destek olarak izlenebilir. Gram altında dolar kurunun genel desteği sürüyor. 1800 TL desteğinin üzerinde 1820 TL ve 1833 TL dirençlerine doğru yönelim sergileyebilir. 1765 TL ise ana destek olarak takip edilebilir.

  BIST 100 Endeksi’nde 7500 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.