Günlük bülten (QNB Finansinvest)

Fed 25 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştirerek politika faiz oranı aralığını %4,75-5 bandı ile 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. ABD’de yaşanan bankacılık krizi nedeniyle Fed’in bu toplantıyı pas geçebileceğine dair beklentiler de mevcut iken, Banka piyasa genelindeki beklentiye paralel faiz artırımı gerçekleştirmiş oldu. Fed, ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de yayımlarken, 2023 sonuna yönelik Aralık ayında belirlenen %5,1’lik faiz tahminini değiştirmedi. Fed Başkanı Powell kararların ardından yaptığı basın toplantısında; bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceklerini, sorunların çok yeni olduğunu ve sistemi sağlam tutmak için gereken tüm araçlarını kullanmaya hazır olduklarını belirtti. Powell, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve istihdam piyasasının sıkı olduğunu ifade ederken, %2’lik enflasyon hedeflerine bağlı olduklarının ve enflasyonu bu hedefe döndürmek için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını verdi. Fed yetkilileri ayrıca bu yıl için faiz indirimi öngörmüyor. Fed’in enflasyonu düşürmek konusunda güçlü mesaj vermeye devam ettiğini ve gelen verilere bağlı olarak hareket edeceğini görüyoruz. Bu sabah kararların ardından yurtdışı borsalar güne olumlu başlangıç yapmış durumda. Endekste 5020 direncinin üzerinde artık tepki hareketlerinin hız kazandığını ve kısa vadeli görünümün güçlendiğini görebiliriz. Öte yandan; TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıp, faiz kararını saat 14:00’da açıklıyor olacak. Anketlere baktığımızda TCMB’nin politika faizini sabit bırakacağı yönünde beklenti daha ağır basıyor. Faiz indirimini bekleyen anket katılımcıları da azımsanmayacak sayıda görünüyor. Bizim beklentimiz önceki PPK toplantısında faiz indirme yolunu seçen ve sonrasında tüketici kredilerinin faizlerini düşürücü regülasyon değişikliği yapan TCMB’nin bu toplantıda da 50 baz puan faiz indirimi yapacağı yönünde.


   BIST 100 Endeksi son günlerde yaşanan sert satış baskısının ardından dün tepki alımları ile yükseldi. 4890 önemli kısa vadeli destek iken, endeks bu seviyeden gelen alımlarla kısa vadeli dip oluşum çabası gösterdi. Bu sabah yurtdışı borsalarda hava hakim iken, endeksin de buna paralel güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Endekste dünkü yaşanan tepki hareketinin bugün de devam ettiğini görebiliriz. 5020 ilk planda direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması ile kısa vadeli görünüm güçlenebilir ve yükseliş 5054-5137 dirençlerine doğru ileri taşınabilir. 4890 ana desteğinin üzerinde kalması dip oluşumu için önemli; bu seviyenin üzerinde mevcut trade pozisyonları korunabilir. 5020’in üzerinde ise trade fırsatları değerlendirebilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono tahvil faizleri son günlerde belirgin şekilde artış eğiliminde. Kısa vadeli tahvil faizlerinde artışın daha belirgin olduğunu söyleyebiliriz. Gösterge tahvil faizi bu hafta %11,57’den %14,51 seviyesine yükseldi. TL swap faizlerinde de hafta içerisinde yukarı yönlü sert hareketlerin yaşandığını belirtelim. Gösterge tahvil faizinde %15, 10 yıllık tahvilde %12,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 543 seviyesine yükseldi.


   EUR/USD, Fed’in faiz kararının ardından doların güç kaybetmesi ile önemli direnç seviyelerini aştı. 1,08 direncinin aşılması sonrasında paritede görünüm daha da güçlenmiş durumda. Kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. 1,08 destek haline gelirken, bu seviyenin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 1,0910’un üzerinde 1,1030 hedef direnç olarak takip edilebilir. Ancak 1,1030 bir önceki zirve olduğundan parite bu seviyeye doğru yükselişte güç kaybına uğrayabilir. Bu sabah diğer gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında toparlanma eğiliminde iken, TL geride hareket ediyor. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,00 desteğinin üzerinde 19,10 direnç olarak izlenebilir. 18,93 destek ikincil destek seviyesidir.


   Petrol fiyatları yaşanan sert geri çekilme sonrasında yukarı tepki hareketine devam ediyor. Brent petrolde 70 dolar destek, 78,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar seviyesine doğru hızlı yükseliş sonrasında realizasyonlar ile geri çekilmişti. 1960 dolar desteğinin üzerinde kaldığı sürece yeniden 2000 ve 2010 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 1934 dolar desteğinin üzerinde genel görünüm olumlu görünüyor. Gram altında ise 1184 TL’nin üzerinde kısa vadeli görünüm güçlü. Bu seviyenin üzerinde 1216 TL ve 1229 TL dirençlerine doğru yükseliş yaşanabilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 4890 desteğinin üzerinde kalınması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Emisyon hacmi 22.03.2023 itibariyle 357.78 milyar TL
Fed/Powell: Faizleri yükseltmemiz gerekse yükseltiriz
Fed/Powell: Ama şu anda kredilerin sıkılaşması olasılığını görüyoruz
Fed/Powell: Bunu dikkatlice izleyeceğiz
Fed/Powell: Enflasyonu %2'ye çekmek için yeterli olanı yapacağız
Fed/Powell: Katılımcılar bu yıl faiz indirimlerini öngörmüyor
Fed/Powell: Bu yıl faiz indirimleri temel beklentimiz değil
Fed/Powell: Enflasyon kesinlikle düşüyor
Fed/Powell: Mal enflasyonu istediğimizden daha yavaş olsa da aşağıya geliyor
Fed/Powell: Bu kredi sıkışmasının etkisinin ne kadar önemli veya sürekli olacağını bilmiyoruz
Facebookta Paylaş