Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi geçtiğimiz hafta dip oluşum çabası gösterirken, kısa vadeli destek seviyelerinden yukarı tepki gösterdi. Endekste 5020 desteğinin üzerinde kalınması ile yükseliş eğiliminin korunduğunu görebiliriz. Yurtdışı borsalar ise ABD ve Avrupa'da bankacılık sistemine yönelik haber akışı ile volatil seyir yaşandı. Fed bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceklerini, sorunların çok yeni olduğunu ve sistemi sağlam tutmak için gereken tüm araçlarını kullanmaya hazır olduklarını belirtiyor. Powell, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve istihdam piyasasının sıkı olduğunu ifade ederken, %2'lik enflasyon hedeflerine bağlı olduklarının ve enflasyonu bu hedefe döndürmek için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını veriyor. Fed'in enflasyonu düşürmek konusunda güçlü mesaj vermeye devam ettiğini ve gelen verilere bağlı olarak hareket edeceğini görüyoruz. Bu haftanın veri ajandasına baktığımızda; ABD'de Perşembe günü 4Ç22 nihai GSYH büyüme verisi, Cuma günü ise kişisel tüketim harcamaları enflasyonu öne çıkıyor. Öte yandan Euro Bölgesi'nde ise Cuma günü enflasyon ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.


   5020 desteğinin altını test eden BIST 100 Endeksi yeniden bu seviyenin üzerine yöneldi. Endeksin haftaya yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 5020 desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor. 5137 hedef direncine doğru yönelim gösterebilir; bu seviyenin aşılması yükselişin devamı için takip edilebilir. 4890 ana desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu olduğundan mevcut trade pozisyonları korunabilir. 5020'nin üzerinde trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri yukarı yönlü baskı altında. Ancak son günlerde kısa vadeli tahvil faizleri belirgin şekilde artış eğiliminde. Gösterge tahvil faizi %14,97 ile son 4,5 ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. ABD tahvil faizleri ise yukarı tepki denemelerinde güç kaybına uğruyor. Gösterge tahvil faizinde %15,40, 10 yıllık tahvilde %12,70 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk primi 537 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD, Fed'in faiz kararının ardından doların güç kaybetmesi ile 1,09'un üzerini test etmişti. Parite hızlı yükseliş sonrasında güç kaybına uğrarken, 1,08'in altına geri çekildi. Kısa vadede dengelenme eğilimi gösterebilir. 1,07 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümün olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 1,0825 ve devamında 1,0930 dirençler olarak takip edilebilir. Dolar kurunda yukarı yönlü baskı korunuyor. Kurda 19,00 desteğinin üzerinde 19,10 direnç olarak izlenebilir. 18,93 destek ikincil destek seviyesidir.


   Kısa vadeli dip oluşturan petrol fiyatları tepki hareketleri gösteriyor. Brent petrolde 70 dolar destek, 78,40 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000 dolar seviyesine yükselişlerde güç kaybına uğruyor. Ancak olumlu görünüm korunuyor. 1960 dolar desteğinin üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; bu seviyenin üzerinde kaldığı sürece yeniden 2000 ve 2010 dolar dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. Gram altında dolar kuru ve altın onsun desteği ile yukarı yönlü eğilim devam ediyor. Gram altında 1184 TL'nin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu. 1200 TL desteğinin üzerinde 1234 TL direncine doğru yükseliş yaşanabilir.


   BIST 100 Endeksi'nde 4890 desteğinin üzerinde kalınması önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.