Günlük bülten (QNB Finansinvest)

ECB’nin politika faiz oranı %2 ile son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını %0,75’ten %1,50’ye, marjinal faiz oranını %1,50’den %2,25’e yükseltti. ECB Başkanı Lagarde; yüksek enflasyonun, insanların reel gelirlerini azaltarak ve şirketlerin maliyetlerini artırarak, harcamaları ve üretimi azaltmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca Lagarde yeni faiz artışlarına gideceklerinin ve verilere bağlı hareket edeceklerinin mesajını verdi. ECB’nin Aralık ayındaki toplantısında 50 baz puan faiz artırım beklentileri mevcut. Büyümedeki aşağı yönlü risklere vurgu yapılmasının da etkisiyle toplantı kararlarının ardından bölge tahvil faizlerinde geri çekilme yaşandı. Bölge borsalarında genel olumlu görünüm korunuyor.


   BIST 100 Endeksi günü yaşanan yükselişin ardından düzeltme hareketi ile %1 kayıpla tamamladı. Bu sabah yurtdışı borsalar hafif satıcılı bir seyir izlerken, endeksin yataya yakın bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Yurtiçi piyasalar tatil dolayısıyla yarım gün açık olacak. 3958 ilk planda direnç olup, bu seviyenin aşılması halinde 4015 olan tarihi zirve hedef direnç olarak izlenebilir. 3888 desteğinin üzerinde yön yukarı kalmaya devam edecek; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz.


   İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir seyir izliyor. Küresel tahvil faizlerinde ise geri çekilme gerçekleşiyor. 2 yıllık tahvil faizi %4,64’ü, 10 yıllık ise %4,32 seviyesini test etmesinin ardından kısa vadeli yönünü aşağı çevirdi. Gösterge tahvil faizinde %15,70, 10 yıllık tahvilde ise %12 destekler olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 668 seviyesinde bulunuyor.


   EUR/USD 1,01 direncinin test etmesinin ardından ECB kararları sonrasında güç kaybına uğradı. 1,00 seviyesinin de altına geri çekilmesinin ardından 0,9850 destek olarak takip edilebilir. 1,00 ve 1,01 dirençler haline geldi. Direnç seviyelerine doğru yükselişlerde güç kaybına uğrayabilir. Dolar kuru 18,50-18,60 bandının üzerine doğru tepki denemelerinde bulunuyor. Kurda 18,40 destek olarak geçerli. 18,65 ve 18,74 dirençler olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatlarında kısa vadeli görünüm olumlu. Brent petrolde 95,60 dolar direncinin aşılması halinde yükseliş ivme kazanabilir. 92,50 dolar ise destek seviyesidir. ABD tahvil faizlerindeki geri çekilme ile altın ons fiyatlarına destek sağlayabilir. 1675 dolar direncinin üzeri yükselişin devamı için izlenebilir. 1635 dolar ise kısa vadeli destek seviyesidir. Gram altında 980 TL desteği üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu, 1000 TL ise direnç olarak takip edilebilir.


   BIST 100 Endeksi’nde 3888 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Emisyon hacmi 27.10.2022 itibariyle 324.84 milyar TL
ALMANYA'NIN K.RHİNE WESTPHALİA EYALETİNDE TÜFE EKİM'DE YILLIK +11.0% (ÖNCEKİ: +10.1%)
ALMANYA'NIN K.RHİNE WESTPHALİA EYALETİNDE TÜFE EKİM'DE AYLIK +1.2% (ÖNCEKİ: +1.8%)
FRANSA'DA GEÇİCİ GSYH 3. ÇEYREKTE 2. ÇEYREĞE GÖRE %+0.2 (BEKLENTİ: +0.2%, ÖNCEKİ: +0.5%) - INSEE
FRANSA'DA 3. ÇEYREKTE 2. ÇEYREĞE GÖRE HANEHALKI HARCAMALARI %0.0, İŞLETME YATIRIMLAIR +2.3%- INSEE
Facebookta Paylaş