Günlük bülten (QNB Finansinvest)

BIST 100 Endeksi kısa vadeli sıkışmasını yukarı tamamlaması sonrasında 8100 direncinin üzerine yükseliş denemelerinde bulunuyor. Ancak aşılması gereken bir eşik olduğundan endeksin bu seviyenin üzerine yönelimlerde il etapta güç kaybına uğraması olağan ve sağlıklı bir durum olarak nitelendirilebilir. Endeksin 8000 seviyesini artık daha güçlü bir şekilde destek haline getirdiğini görüyoruz. Bu seviyeye doğru geri çekilmelerde ise yeniden güç topladığını belirtelim. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz Cuma günü swap limitini yeniden değerlendireceklerini, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını ve bankalara vergi açısından enflasyon muhasebesi uygulanmayacağını açıklamıştı. BIST üzerinde bu açıklamaların pozitif etkisi devam ediyor. Diğer yandan CDS risk primimizin son 2,5 yılın en düşük seviyelerinde bulunması da endekse katkı sağlaması açısından olumlu bir gelişme. Endeksteki son dönemdeki yükselişe banka hisselerindeki yukarı yönlü hareket öncülük ediyor. Dolayısıyla da endeks yükselen trenddeki güçlü görünümünü sürdürüyor. 8100’ün üzerinde kalıcı olması halinde ise endeks 8200 ve 8300 dirençlerine doğru yükseliş gösterebilir. 7800 ikincil destek olarak öne çıkarken, bu seviyenin üzerinde yönün yukarı kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. 7800 desteğinin üzerinde kaldığı sürece endekste trade pozisyonları korunabilir ve trade fırsatları değerlendirilebilir görüşündeyiz. Bankacılık endeksinde 8605 direncinin aşılması yükselişin ileri taşınması için öne çıkıyor. Yılın son ayına girmek üzere iken, yurtdışı borsalarda da olumlu seyrin hakim olduğunu belirtelim. ABD’de son dönemde beklentilerin altında açıklanan enflasyon rakamları ve diğer bazı veriler ile Fed’den gelecek yıl için faiz indirim beklentileri öne çekilmiş durumda. Buna paralel ABD tahvil faizleri aşağı yönlü hareketler sergilerken, doların küresel çapta güç kaybına uğradığını görüyoruz. Küresel risk alma iştahının artması ile ABD ve Avrupa borsaları son dönemde yükselen trendde hareket ediyor. Yurtdışı borsalardaki yukarı yönlü seyrin de BIST’i destekleyen faktörlerin arasında olduğunu söyleyebiliriz. ABD’de bugün 3Ç23 GSYH rakamları, yarın ise kişisel tüketim harcamaları enflasyonu yakından takip edilecek.

   BIST 100 Endeksi 8100 seviyesinin üzerinde kalıcı olmakta zorlandı. Endeksin güne yukarı yönlü bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. 8100’ün üzerinde 8200 ve 8300 dirençlerine doğru yükselişin devamını görebiliriz. 8000 ve 7800 destekler olup, 7800’ün üzerinde kısa vadeli yön yukarı görünüyor; mevcut trade pozisyonları korunabilir görüşündeyiz..

   İçeride tahvil-bono faizleri karışık bir görünüm sergiledi. Gösterge tahvil faizi %40,84’ten %40,73’e gerilerken, 10 yıllık tahvil faizi %28,35’ten %29,25 seviyesine yükseldi. Gösterge tahvil faizi son dönemde %41 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri yukarı yönlü hareketlerde güç kaybediyor. Gösterge tahvil faizinde %41,50, 10 yıllık tahvilde %30,00 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 338 seviyesinde bulunuyor.

   EUR/USD paritesi 1,0950 direnç seviyesinin üzerine yönelmiş durumda. Paritede kısa vadeli yükselen trendde hareket devam ediyor. 1,0950’nin önemli direnç olması sebebiyle, paritenin bu seviyenin üzerinde kalıcı olması öne çıkıyor. 1,10 seviyesi ilk etapta direnç olarak izlenebilir. 1,08 ise ikincil desteğinin üzerinde kısa vadeli görünümü olumlu görünüyor. TCMB’nin faiz artırım kararının ardından dolar kurunda yükseliş baskısı devam ediyor. Dolar kuru karar öncesindeki seviyelerin üzerinde hareket ediyor. Kurda 28,80’in üzerinde 29,00 direnç seviyesi olarak karşımıza çıkabilir. 28,70 seviyesi destek olarak takip edilebilir.

   Petrol fiyatları kısa vadeli destek seviyelerinin üzerinde kalma çabası gösteriyor. Brent petrolde 76,60 dolar destek, 82,70 dolar ise direnç seviyesidir. Altın ons fiyatları 2000-2010 dolar direnç bölgesini aşarken, kısa vadeli yükselen trendde hareket ediyor. Direnç seviyelerini aşarken, Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 2030 dolar destek haline gelmiş durumda. 2065 dolar ana direnç olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aynı zamanda önceki zirve olduğunu belirtelim. Gram altın; altın ons ve dolar kurunun desteği ile rekor tazeleme eğilimi gösteriyor. 1870 TL desteğinin üzerinde yön yukarı görünüyor. 1900 TL’nin üzerinde 1920 TL direncine doğru yönelim sergileyebilir.

   BIST 100 Endeksi’nde 7800 seviyesi destek olarak izlenebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Emisyon hacmi 28.11.2023 itibariyle 453.54 milyar TL
Fed/Goolsbee: Genel olarak enflasyon konusunda ilerleme kaydettik
Fed/Waller: Enflasyon hala çok yüksek, yavaşlamanın devam edip etmeyeceğini söylemek için henüz erken
BIST 100 endeksi bugün %0.17 geriledi (8093), toplam günlük işlem hacmi 133 milyar 928 milyon TL oldu
Fed/Waller: Giderek daha güvenli hale gelen politika, ekonomiyi yavaşlatmak ve enflasyonu %2'ye geri döndürmek için iyi bir konuma sahip
ABD'de Richmond Fed imalat endeksi Kasım'da: -5 (Önceki:3)
ABD'de Richmond Fed hizmet sektörü gelirleri endeksi Kasım'da: 1 (Önceki:-11)
ABD'de Richmond Fed yüklemeler endeksi Kasım'da: -8 (Önceki:9)
Facebookta Paylaş