Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FRB - First Rebuplic Bank’ı JP Morgan satın alıyor. Sorunlu bankanın piyasaları daha fazla meşgul etmesinin önüne geçiliyor. Ancak FED sıkılaşmasının soruna yol açma potansiyeli hala masada. O yüzden satın alma her şeyin arkada bırakılması anlamına gelmiyor.
ABD bütçe limiti sorunu sürüyor. Hazine Bakanı Yellen hazinenin ödeme kabiliyetinin Haziran ayı başında sonlanacağını ifade etti. Zaman daralıyor. Başkan Biden ise Kongre’nin limit sorununu çözmek için 9 Mayıs’ta toplanmasını talep etti.
Yarın akşam FED faiz karar setini açıklayacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması sürpriz olmaz. Zira beklenti o yönde ve fiyatlanmış durumda. Asıl mesele çizeceği patika, vereceği mesajlar. Toplantı metni, Powell’ın açıklamaları önemli.
ABD istihdam verisi Cuma günü açıklanacak. Ülke ekonomisinde istihdam zayıflama konusunda direnç gösteriyor. Yeni veri seti direnç gösterirse FED’in daha fazla sıkılaşmak zorunda kalabileceği, sıkılaşmanın yumuşak iniş ihtimalini zayıflatacağı gibi piyasa üzerinden baskıya yol açabilecek sonuçlar doğurabilir.
Piyasalar, yeni haftaya 1 Mayıs nedeniyle bugün tam olarak başlanıyor. Bazı ülke piyasaları kapalı idi. Makro veriler, ABD bütçe limiti, FED, makro veriler (ilkten ABD istihdam) piyasa iştahı üzerinde belirleyici olabilir diye düşünüyoruz.
Gelelim düne, bugüne… dün ABD piyasaları açıktı. Tahvil faizleri FRB’nin satılma haberi ile biraz yükseldi. Hisse senetlerine alışlar geldi. Ancak günün sonunda ana resim akıllarda olduğu için heyecan azaldı. Avruğa piyasaları kapalı idi.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr-karışık. ABD vadelileri sıfıra yakın eksi. Asya’da hava olumlu. Çin piyasaları kapalı. Hong Kong yüzde yarıma, Japonya yüzde çeyreğe yakın artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,56%, Dolar Endeksi 102, ons altın 1.982 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Cuma borsa yüzde 3,5 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa taraf belirgin düştü, uzun tarafta hafif arttı. Eurobond fiyatları Cuma pozitif, dün illikit bir gün geçirdi. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Çarşamba günü Nisan ayı TÜFE verisi açıklanacak.



Usd/TL:
1 Mayıs nedeniyle bazı ülke piyasaları kapalı idi. Piyasalar bugün tam olarak açık.
Yarın akşam FED karar setini açıklayacak. Bankanın faiz artışının 25 bp olması sürpriz olmayacak. Ne söyleyeceği önemli. Buradan sürpriz gelebilir.
Öncesinde piyasa biraz temkinli modda olmayı sürdürüyor. Piyasanın iyimser tarafa meyilli olduğunu ifade ediyoruz. Tabii bu isteği haber akışı baskılıyor. Son günlerde gelen haberler yön konusunda kararsızlık yaratıyor. Fiyatlama davranışı bunu gösteriyor. Bakalım yarın akşam FED yön konusunda bir netlik sağlayacak mı?
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomi politikalarının seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,46 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,40 ve 19,35; yukarıda 19,50 ve 19,55 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine Mayıs, Haziran, Temmuz borçlanma takvimini açıkladı. Buna göre 3 aylık dönem için, toplam 281 milyar TL itfaya karşılık, 194 milyar TL borçlanma yapılması hedefleniyor.
Bu ayın programında 103 milyar TL itfa, 50 milyar TL finansman yer alıyor. İlk ihaleler bugün yapılacak. 5yıl vadeli TLREF, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetler ihraç edilecek.
Tahvil piyasasında Cuma günü kısa taraf (2 yıllık gösterge) belirgin düşüş kaydetti. Uzun taraf ise yatay kaldı diyebiliriz. Kısa taraf seçim yaklaştıkça hareketlenebilir. Zira seçim sonrası ekonomi yaklaşımı değişme ihtimali speküle ediliyor.
Global tarafta haber akışı zıt sinyaller üretiyor. Yavaşlama, resesyon endişeleri gündemde kalmayı sürdürüyor. Bir tarafta ise ABD şirket bilançoları ve bazı ABD verileri güçlü geldiği için hava biraz iyileşti. Hal böyle olunca tahvil faizleri yükseliş kaydetti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 226 baz puan düşüşle %13,57 ve 52 baz puan artışla %12,89 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Haftaya başlarken ilk önemli destek noktası olarak 4,500 seviyesini izliyoruz...
Kısa vadeli teknik yapının aşağı hareketini sürdürdüğü piyasada, geçtiğimiz hafta kritik destek noktası olarak izlediğimiz 5,000 seviyesinin aşağı geçilmesiyle satış baskısı etkisini arttırdı.
Haftalık periyotta -%7.87 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, son dönemde üzerinde önemle durduğumuz genel yapıdaki zayıf seyrin devam ettiğini gözlemliyoruz. Haftaya başlarken 4,500 seviyesini ilk önemli destek olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerindeki dengelenme çabası kritik olacaktır. 4,500 desteğini aşağı geçecek hareketlerin, piyasada ilk etapta 4,400 olmak üzere 4,300 ve 4,250 seviyelerini hedefleyebilecek aşağı risklerin devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.
Seans içi tepki denemelerinde ise 4,750 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin sert satış baskını tamamlayarak yukarı yönlü bir atak gerçekleştirebilmesi için 4,750 ara direncinin aşılması gerekiyor.


Eur/Usd:
Dolar Endeksi 101 - 102 bandında hareket etmeyi sürdürüyor. Son günlerde geçerli olan bu aralığın devam edip etmeyeceği konusunda FED belirleyebilir. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor ve çok büyük oranda fiyatlandı. Hareket yaratma potansiyeli sözlü yönlendirme kısmında. Toplantı metni, başkanın sözleri faiz kararından daha kritik. Yarın akşam karşılayacağız. Öncesinde piyasa biraz temkinli olabilir.
Diğer yandan bu hafta ABD veri trafiği oldukça yoğun. O yüzden piyasayı bu hafta da ABD domine edebilir.
First Rebuplic Bank’ı JP Morgan satın aldı. Böylece sorunlu bankanın gündemi meşgul etmesinin önüne geçilmiş oldu. Ancak yarattığı etki bir süre daha devam edebilir.
Makro veri tarafında dün ABD ISM veriler açıklandı. Fiyat endeksi, işgücü endeksi, belirgin yüksek geldi. ISM imalat önceki verinin biraz üzerine çıktı.
Haber akışının yol açtığı kararsızlık devam ediyor.
Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,092 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
İngiltere’de enflasyon beklentileri 12 aylık vade için biraz düştü. Mart’ta 5,4% olan oran Nisan için 5,2%’ye düştü. Enflasyonun yüksek olmasının başlıca nedeni ise arz problemleri ve gıda fiyatları. Gelecek aylarda enflasyonun büyük olasılıkla gevşemesi bekleniyor. Bu hafta İngiltere’den hafta boyunca veri akışı olacak. Lakin bunlar kritik değiller.
ABD tarafında ise haber akışı yoğun ve kritik. Yarın akşam FED karar seti açıklanacak, Cuma ABD istihdam veri seti açıklanacak. FED’in sözlü yönlendirmesi daha kritik diye düşünüyoruz.
Dolar Endeksi 101-102 aralığında kalmayı sürdürüyor. Bu hafta yön konusunda haber akışı yönü biraz netleştirebilir. Özellikle FED.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,241 seviyeleri gün içi destek; 1,252 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Makro veriler yavaşlamayı, bazen işlerin azalmadığını işaret ediyor. Merkez bankaları ise gelen sinyallere göre davranıyor. Piyasalar da aynı şekilde yanıt veriyor. Yani farklı sinyaller yönsüzlüğe yol açıyor.
Son günlerde ABD şirket haberleri (bilançolar ve bankacılık sektörü), ABD bütçe limiti, makro veriler ve FED kararı fiyatlanıyor. Bu hafta FED kararı ve ABD istihdam verisi belirleyici olabilir.
First Rebuplic’in JP Morgan tarafından satın alınması havayı bir yumuşattı. Ancak sektöre dair endişeler bitmiş değil.
Bu sabah 1.982 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.967 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.991 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Piyasalardaki kararsızlık tahvil faizleri için de geçerli. Genel olarak son 1 aylık dönemde bant hareketi görülüyor. Gelişmiş ülke tahvil faizleri haber akışının zıt yönlü olması ile kararsız seyir izliyor. Bu hafta ABD tarafı öne çıkıyor. Hem FED kararı hem de istihdam veri seti kritik. Piyasalar bunlardan gelecek sonuçlara bağlı olarak kısa vadede yön belirlenebilir. FRB’nin JP Morgan tarafından satın alınması tahvil faizlerinin yükselmesini sağladı. Ancak ana resim yükselişi sınırlayabilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anketler, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. 5 yıllık CDS dün günü 535 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün yatay seyretti. Daha doğrusu işlem olmadı diyebiliriz. Zira 1 Mayıs nedeniyle bazı piyasalar kapalı idi.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.