Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Powell’ın sözleri piyasaları rahatlattı, risk iştahı arttı. Ama…
Powell aynı zamanda faiz artışlarının süreceğini de söylüyor. İstihdamda, ekonomik aktivitede zayıflama olması öngörüyor. Dün açıklanan ABD ISM imalat, fiyat, istihdam verileri beklentilerin altında kaldı; yavaşlama sinyali verdiler.
FED faiz artış temposunu azaltacak. Son açıklamalardan sonra bu cepte. Ancak ekonomik canlılığın azalması piyasalar için farklı noktaları sürükleyebilir. Örneğin FED’in yavaşlaması para piyasalarında Usd’nin zayıflaması, diğer paraların güçlenmesine yol açabilir. Tahvillerin değerlenmesini sağlayabilir. Hisse senetlerinin zayıf kalmasına neden olabilir.
Dün piyasalarda yukarıda ifade ettiğimiz ayrışma yaşandı. Gerçi bu ayrışmayı son dönemde bazı günlerde oluştuğuna dikkat çekmiştik. Dün de benzer durum yaşandı. Hatta bu sabah da fiyatlama davranışı benzer.
FED hızını azaltacak iyi bir şey ama ekonomi yavaşlayacak zıt etki yapabilir. Bu noktada yavaşlamanın derinliği ve süresi kritik. Bu iki hususun tartışılacağını ve fiyatlamaya tesir edeceklerini düşünüyoruz.
Bugün ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak. İş başı yapan kişi sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar alt başlıkları oluşturuyor. Veriler beklentilerden saptığı oranda hareket yaratabilirler. Önceki gün ADP özel sektör istihdam, dün ISM istihdam beklentilerin altında kaldı. Bunları baz alırsak (güçlü bir karine olmayabilir) bugün zayıf veri sürpriz olmayabilir.
Powell’ın dışında dünkü verilere baktığımızda ABD özel sektör istihdamının beklentilerin ve geçen ayın belirgin altında kaldığını görüyoruz. Ancak diğer yandan açık iş sayısının artış kaydetti; kişisel harcamalar aynı şekilde arttı; konut satışları azaldı. FED-Bej Kitap’ta ise yüksek enflasyonun ve yüksek faizin ekonomik faaliyetleri baskıladığı yer aldı.
Dün hisseler ile diğer kıymetler ayrıştı. Hisseler satıldı; tahvil, kıymetli maden alındı. Usd ise paralar arasında satılan oldu. ABD borsaları sınırlı negatif-karışık bir gün yaşadı. Avrupa’da hava daha iyimserdi.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya’da satışlar biraz daha fazla. Çin yüzde 1’e yakın, Hong Kong yüzde yarım, Japonya yüzde 2 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54%, Dolar Endeksi 104,7, ons altın 1.798 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dünü Borsa yüzde 1,5 civarında primle kapandı. TL Tahviller sınırlı alıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları kısa tarafta sınırlı, orta-uzun tarafta belirgin primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Pazartesi günü Kasım ayı enflasyon verisi açıklanacak. Bloomberg anketine göre aylık artış 3,38% olarak bekleniyor. Böylece yıllık oran 85,51%’den 85,28%’e inmiş olacak.


Usd/TL: Haber akışı piyasalardaki havanın değişmesine yol açıyor. Para piyasaları da değişime katılıyor. Majör para birimleri hareketli, dalgalı seyir izliyor. Süreçte geri çekilen para birimi ise Usd oluyor. Dolar Endeksi 2 ay önce 114 civarında idi. Bu sabah 104,8 civarında işlem görüyor.
Piyasalardaki ‘FED iyimserliği’ Powell’ın konuşmasından destek buldu. Risk iştahı canlandı.
Ancak fiyatlama dalgalı oldu. Gün içinde açıklanan veriler ABD ekonomisinin yavaşladığına dair işaretler taşıdığı için yatırımcıların yön konusunda kararsızlık yaşamasına yol açtı.
Dolar’daki geri çekilme FED üyelerinin açıklamalarından da besleniyor. FED- Bowman faiz artış hızının yavaşlayacağını ifade etti.
Lokal tarafta Pazartesi günü Kasım ayı enflasyon verileri açıklanacak. Aylık 3,38% artış bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık oran 85,28%’e inmiş olacak.
Kur bu sabah 18,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Globalde tahvil faizleri aşağı geliyor. Düşüş büyük oranda FED faiz hızını yavaşlatacak iyimserliğinden kaynaklanıyor. Bu süreçte FED’in, FED yetkililerinin yönlendirmeleri de etkili oluyor. Son olarak Powell’ın önceki gün yaptığı açıklama faiz artışının yavaşlayacağı yönünde bir sinyal daha verdi. ABD başta olmak üzere diğer ülkelerin de tahvil faizleri aşağı yönde ilerliyor.
Lokal taraf bu sürece dahil olmuyor diyebiliriz. Zira öncesinde büyük oranda aşağı gelinmiş durumda. İç regülasyon TL tahvillere olan iştahı canlı tutuyor.
Pazartesi günü Kasım ayı enflasyonu açıklanacak. TÜFE’nin aylık bazda 3,38% artış kaydetmesi bekleniyor. Yıllık oran 85,51%’den 85,28%’e inmiş olacak (Bloomberg).
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 9 baz puan artışla %10,62 ve 9 baz puan artışla %10,75 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Haftanın son işlem gününde ilk önemli destek 5,000 seviyesinde... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi, ara hedef noktası olarak izlediğimiz 5,000 seviyesini dün yukarı geçmeyi başardı.
Günü % 1.38 oranında değer artışıyla tamamlayan piyasada, seans içerisinde 5,000 seviyesini ilk önemli destek noktası alıyoruz. 5,00 üzerindeki hareketlerde piyasadaki yükseliş eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu durumda ise piyasada sırasıyla 5,100, 5,200 ve 5,250 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendinin devamını getirecektir.
5,00 altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu kapsamda bir alt noktada trend desteği olarak izlediğimiz 4,850 seviyenin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd: ABD Merkez Bankası politika faizini daha az artırma sinyali veriyor. Önceki gün bankanın başkanı bu sinyali verdi. Dün de Bowman benzer içerikte konuştu. Burada FED’in dikkat çektiği husus, daha az artıracağız ama daha fazla artıracağız, faiz daha yükseğe çıkabilir şeklinde oluyor. Daha gidilecek yol var diyorlar. Piyasalar yönlendirmenin bu kısmına çok bakmıyor. Faiz artış hızının yavaşlaması bugünün konusu, diğer daha sonranın.
Makro veri tarafında trafik yoğun, kritik. Dün ABD ISM imalat, fiyat ve istihdam verileri açıklandı. Bunlar ISM’nin alt başlıkları. Hepsinde yavaşlama sinyali vardı. Piyasaların ritmi biraz bozuldu, dalgalanmaya yol açtı.
Genel olarak yatırımcıların riskli varlıklara yöneldikleri, nakitten uzaklaşıldığı bir fiyatlama söz konusu. Yatırımcıların aynı zamanda Usd talebinin belirgin düştüğü de görülüyor.
Dolar Endeksi son 2 aylık periyotta, yüzde 8 civarında düşüş kaydetmiş durumda. Aynı dönemde parite ise yüzde 10’dan fazla yukarı gelmiş. Eur için lehte bir fiyatlama söz konusu. FED iyimserliği bir süre daha devam edebilir.
Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak. Aylık bazda sağlanan istihdam, işsizlik oranı, saatlik kazançlar takip edilecek. ADP özel sektör istihdam, ISM istihdam verileri istihdam sektöründe yavaşlama olduğu izlenimi verdiler. Dolayısı ile bugün açıklanacak verinin beklenti altı kalması sürpriz olmayabilir. Veri seti bizim saatimizle 16:30’da açıklanacak.
Bu sabah 1,051 seviyesindeki paritede 1,048 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,054 ve 1,058 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün günün ilk bölümünde yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD istihdam verisi hareket yaratabilir (16:30).

Gbp/Usd: Son 2 aylık periyotta parite yüzde 12 civarında yukarı geldi. Gpb bu süreçte Truss’ın yol açtığı sarsıntıyı geride bıraktı. Sonrasında yeni yönetim, yeni kararlar aldı (etkisi tartışılır). Dış tarafta ise FED’in yavaşlaması gündeme oturdu. Paritenin yükselişini büyük oranda bu faktör sürükledi diyebiliriz.
Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak. Önceki gün ADP özel sektör istihdam, dün ise ISM istihdam verileri istihdam sektöründe yavaşlama olduğu izlenimi verdiler. Dolayısı ile bugün açıklanacak verinin beklenti altı kalması sürpriz olmayabilir. Veri seti bizim saatimizle 16:30’da açıklanacak.
Bu sabah 1,223 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,217 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,227 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün günün ilk bölümünde yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD istihdam verisi hareket yaratabilir (16:30).

Altın: Kıymetli madenler için oldukça iyi günler. Hem Usd değer kaybediyor, hem tahvil faizleri (ABD tahvil faizi ilk sırada) aşağı geliyor. Her ikisinin düşüşü Kasım ayı başından itibaren daha net hale geldi. Yani bir aylık periyotta ons altın 200 Usd, gümüş ise 3,5 Usd civarında değer kazandı. Süreçte gümüşün daha kazançlı olduğunu buradan görüyoruz.
Tabi bu fiyat hareketini tetikleyen ana unsur ise FED faiz artış hızını yavaşlatacak öngörüsü oldu. Zaman içinde FED tarafından da söylenmeye başlandı. En azından bu yönde ip uçları verildi. Geldiğimiz gün itibari ile FED’in tavrı daha da netleşti.
Bundan sonrası.. Biraz daha iyimserliğin sürmesine mümkün olabilir. Enflasyon baskısının azalması, FED’in yavaşlayacak olması yapıyı kıymetli madenlerin de lehine kuruyor.
Bugün ABD istihdam veri seti açıklanacak. Kıymetli bir veri. O yüzden hareket yaratabilir.
Bu sabah 1.798 Usd seviyesindeki ons altında 1.792 ve 1.785 Usd seviyeleri gün içi destek 1.805 ve 1.813 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün günün ilk bölümünde yatay seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD istihdam verisi hareket yaratabilir (16:30).

Eurobond: Küresel piyasalar, FED’in yavaşlayacağını fiyatlamaya devam ediyor. Yavaşlama FED tarafında da biraz daha net ortaya konuluyor. Önceki gün Powell’ın Aralık toplantısında 75 değil 50 bp faiz artışı olabileceğini ifade etti. Dünde Bowman bu yönde konuştu.
Piyasalardaki iyimserlik ile tahvil faizleri aşağı iniyor. Süreçte FED konuşulduğu için ABD tahvil faizleri öncülük ediyor diyebiliriz. Gelişmiş ülke tahvilleri ve GOÜ tahvilleri takip eder pozisyondalar. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,54%, Almanya’nın 1,82%, İngiltere’nin 3,10% seviyesine indi.
Türkiye eurobond faizleri de düşüş kaydediyorlar. CDS de aynı yönde ilerliyor.
Türkiye 5 yıllık CDS dünü 512 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 28-46 cent; orta vadelilerde 111-118 cent; uzunlarda 133-150 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,05%, 7,83% ve 8,76% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.