Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ekonomik durgunluk daha sığ olabilir.
Riskler daha dengeli hale geldi.
İlk cümle İngiltere merkez bankası BOE’ye, ikincisi Avrupa merkez bankası ECB’ye ait.
İngiltere MB, ekonominin 8 çeyrek düşüş yaşamasını öngörmekten 5 çeyrek düşüş yaşamasını öngörmeye başladı. Üstelik düşüş oranı da azaldı. Enflasyona ilişkin risklerin ise sürdüğüne işaret edildi. Faiz artışı konusunda gelecek toplantıda bir 50 bp daha yapılabileceği bekleniyor. Esas önemli konu ise faiz zirvesinin yakın olduğunun öngörülmesi oldu.
Avrupa MB de faiz zirvesine yakın olabilir. Gelecek toplantıda da faiz artışı yapılabilir. Tabii daha az artış da mümkün (örneğin 25 bp). Veriler belirleyici olacak.
Dünkü haber akışında ekonomik resmin iyi yönde değişim gösterdiği, faiz zirvelerinin yakın olduğu öne çıktı. Tabii enflasyon konusunda risklerin hala sürdüğüne dikkat çekildi.
Önceki günkü FED kararlarını da göz önüne aldığımızda genel olarak faiz artış hızının azalması, bir süre sonra artışların durması şaşırtıcı değil. Faizde zirveler yakın. O zaman para piyasalarının normalleşmeye başlaması da yakınlaşıyor diyebiliriz. Köprünün altından çok su akacağını belirtelim.
Piyasaların kararlara tepkisi risk iştahını artırmak şeklinde oldu. Avrupa tahvillerindeki alışlar dikkat çekti.
ABD hisseleri biraz olumsuz ayrıştı. Zira teknoloji şirketlerinden gelen haberler pek iyi olmadı. Örneğin Apple’ın satış ve kar rakamları düştü. Amazon zarar açıkladı. Alphabet’in karı düştü (Google).
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri en iyi yatay, en zayıf yüzde 1,5 düşüş aralığında. Asya’da hava karışık. Çin yüzde 2’ye yakın, Hong Kong yüzde 1,5 civarı satıcılı. Japonya yüzde çeyrek civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,37%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.915 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa dalgalı seyir izledi, günün sonunda yüzde 1’e yakın prim sağlandı. TL Tahviller kısada hafif düştü, uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları belirgin primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Bugün Ocak ayı enflasyon verileri açıklanacak. Bloomberg’deki tahmine göre aylıkta 4,00% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 53,8% oranına inmiş olacak.
EYT, Plan Bütçe’den geçti.
Hazine haftaya 3 ihale düzenleyecek.



Usd/TL: Önceki gün ABD dün ise Avrupa ve İngiltere merkez bankaları kararlarını açıkladı. AB ve İngiltere merkez bankaları 50’şer bp faiz artışı yaptılar. Şahin duruşlarını sürdürdüler. Ancak FED gibi onlar için de faiz artışlarının sonuna geldikleri yönünde beklenti hakim. Dolayısı ile önceki gün FED’in yavaşlaması ise güç kaybeden Usd, dünkü mesajlar ile ECB ve BOE’nin de yavaşlayacağının algılanması ile biraz güçlendi.
Adı geçen 3 merkez bankasının benzer yaklaşım içinde olduklarını söylemek mümkün. Enflasyonla mücadele konusunda FED daha önde. Diğer ikisi biraz daha geriden geliyor. Aradaki fark Usd aleyhine etki yapabilir. Zira FED diğerlerinden önce şahinlik dozunu düşürebilir.
Bugün ABD tarım dışı istihdam veri seti açıklanacak. Çarşamba günü özel sektör istihdamı zayıf gelmişti. Bugünkü veri beklentilerden saptığı ölçüde hareket yaratabilir.

Lokalde bugün Ocak enflasyon datası açıklanacak. Aylık artışın 4%; yıllık oranın 10 puan civarı düşüşle 53,80% olması bekleniyor.
Mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Bunlar lokalin ajandasındaki en önemli konular. EYT, Plan Bütçe’den geçti.
Kur bu sabah 18,82 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,85 ve 18,87 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Hazine haftaya 3 ihale düzenleyecek. Şubat ayının borçlanması başlayacak.
Globalde tahvil faizleri aşağı geldi. Özellikle Avrupa tahvilleri ralli yaşadılar diyebiliriz. Dün AB merkez bankası ECB, İngiltere merkez bankası BOE kararları ve açıklamaları ile alıcılar tetiklendi. Bugün ABD tarım dışı verisi açıklanacak. Sapma hareket yaratabilir.
Bugün Ocak ayı enflasyon verisi açıklanacak. Piyasa beklentisi yıllık oranının 53,8% seviyesine düşeceği şeklinde. Aylık artışın ise 4% olması tahmin ediliyor (Bloomberg).
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 7 baz puan düşüşle %10,52 ve yatay %10,75 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Yüksek volatilite devam ediyor...
Perşembe günü hafif alıcılı bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,82'lik artışla 4,752 seviyesinden tamamladığını görüyoruz...
Genel olarak baktığımızda ise, TL bazındaki zirve 5,700 bölgesinden başlayan düzeltme eğiliminin yüksek bir volatilite eşliğinde devam ettiğini söyleyebiliriz. Gün içinde 4,500'lere doğru gerileyen piyasanın, seansın son bölümlerinde etkili olan tepki alımlarıyla günü artı bölgede tamamlamayı başardığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, son 9 günde 5,560 bölgesinden itibaren yaklaşık %19'luk kayıpla 4,500 seviyesine kadar gerileyen ve günün son bölümlerinde tepki denemelerinin öne çıktığı piyasada, bugün de tepki çabalarının devam edebileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, ana direnç olarak, Temmuz 2022'de 2400'lerden başlayan ve son düşüş esnasında aşağı yönde kırılan ana yükselen trendin eski desteği/ yeni direnci durumundaki 5,000'li seviyelerin kritik bir direnç olarak öne çıkacağını düşünüyoruz.
Tepki çabalarının akıbeti ve piyasadaki trendin yönü konusunda da, bahsettiğimiz bu toparlanma çabalarının gücünün, belirleyici bir faktör olarak önem kazanacağını söyleyebiliriz.


Eur/Usd: ECB 50 bp faiz artışı yaptı. Karar beklentileri karşıladı. Sözlü yönlendirmede ise Mart ayında tekrar 50 bp faiz artışı yapılacağı sinyali verildi. Başkan Lagarde risklerin daha dengeli hale geldiğini ifade etti. Enerji fiyatlarının önümüzdeki yıllarda düşeceğini öngördü. Mart ayıdan sonraki faiz artışı için net sinyal vermedi. Verilere bakarak hareket edeceklerini belirtti.
ECB kararı sonrası Avrupa piyasalarında iyimserlik hakim oldu. Para birimi güç kaybetti. Tahviller ise belirgin düşüş kaydetti.
FED kararı ile globalde zayıflayan Usd, dünkü kararlar sonrası tekrar güç kazandı.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,083 seviyeleri gün içi destek; 1,092 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere MB’nin bugün 50 bp faiz artışı yaptı. 7 üye 50 bp artış istedi, 2 üye faizin sabit kalması yönünde oy kullandı. Aralık 2021’den bu yana 10. faiz artışı yapıldı. Faiz 2008’den bu yana en yüksek seviyeye erişmiş oldu.
Verilen mesajlarda ekonomik durgunluğun saha sığ olacağı dikkat çekici idi. Enflasyonda risklerin önemli ölçüde yukarı yönde olduğu ifade edildi. Brexit, salgın, enerji şoku ise sorunların ana kaynakları olarak tanımlandı.
BOE’nin faiz artışında durmaya yakın olduğu, bir 50 bp faiz artışı daha yapabileceği düşünülüyor.
FED sonrası 101 seviyesinin altına inen Dolar Endeksi dünkü kararlar sonrası 102 seviyesine yaklaştı.
Bu sabah 1,221 seviyesinde bulunan paritede 1,218 ve 1,214 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,227 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: ECB ve BOE kararları sonrası piyasada kıymetli madenlere (altın, gümüş) olan talep azaldı. Burada iki faktör devreye girdi diye düşünüyoruz. İlki Dolar değer kazandı. Diğeri ise resesyon riskinin azaldığının söylenmesi. Dün ECB ve BOE eskisine göre daha az durgunluk riski olduğunu ifade etmeleri ekonomilerin gelecekte yaşayabileceklerini olumlu yönde biraz daha şeffaf hale getiriyor. Piyasa şimdilik buraya odaklandı. Diğer yandan Usd’nin güçlenmesi diğer para birimleri ile beraber kıymetli madenleri de baskıladı.
FED, ECB, BOE faiz artışlarının sonuna yaklaşmış durumdalar. Tabii aşamaları farklı. FED diğerlerine göre biraz daha ileride. Aralarındaki aşama-zaman farklı Usd baskısının az hissedilmesini sağlıyor.
Bu sabah 1.915 Usd seviyesindeki ons altında 1.909 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek 1.922 ve 1.931 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Eurobond: Dünkü kararlar sonrası Avrupa ve İngiltere tahvilleri ralli yaşadı diyebiliriz. Açıklamalar sonrası piyasaların sıkılaşmanın sonuna yakın olunduğu algısı öne çıktı. Önceki gün FED sonrası ABD tahvilleri daha sınırlı düşüş kaydetmişti. Bu anlamda ABD tahvilleri diğer gelişmişlerden ayrıştı.
Yakın gelecekte merkez bankaları faiz artıracakları sinyali verdiler. Bir sonraki kararları ise çok netlik kazanamadı. Olabilir, olmayabilir veya olursa da daha düşük oranda olabilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde olumlu tarafa ilerliyor. Belirgin düşüş kaydettiler. Avrupa’daki iyimserlik yansıdı diyebiliriz. 5 yıllık CDS günü 512 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar belirgin pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 46-53 cent; orta vadelilerde 143-166 cent; uzunlarda 172-190 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 7,43%, 7,81% ve 8,76% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.