Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda makro verilere olan hassasiyet devam ediyor. Önceki gün açıklanan ABD ISM imalat verisi beklentilerin üstünde açıklanarak büyüme ile daralmanın ayrıştığı 50 seviyesinin üstünde 50,3 olarak açıklandı. ABD ekonomisinin güncel durumunu yansıtan veri, beklenilen soğumanın gerçekleşmediğini gösterdi. Bugün açıklanacak ABD ISM hizmet verisi piyasalarda hareketlilik yaratabilir. FED hizmetler tarafında yaşanan enflasyona daha duyarlı yaklaşıyor. Hizmetler tarafında yaşanacak artış ,enflasyon üzerinde oluşan katılık riskini tekrardan gündeme getirebilir.
Özetlemek gerekirse, FED 2025 yılı için yüzde 2 enflasyon hedefini korumaya devam ediyor. Ana trend dezenflasyon sürecinde hız kaybedilse de patikada şimdilik devam ediyor. FED diğer taraftan mevcut sıkılaşma politikasının İstihdam piyasası üzerinde oluşabilecek olumsuz sonuçları da yakından takip ediyor. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam Veri seti bu açıdan önemli olacaktır. ABD ekonomisinin bulunduğu durumu enflasyonda görülen yapışkanlık nedeniyle reflasyon olarak tanımlayabiliriz. Son toplantıda verilen mesajlar doğrultusunda özellikle para arzının enflasyona yol açmayacak şekilde ölçülü artırılarak piyasaların yeniden dengeye getirilmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının amaçlandığını düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankasının (AMB) Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, Euro Bölgesi'ndeki tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa ekonomisinin zayıf, ABD ekonomisinin ise nispeten güçlü olması piyasalar tarafından ECB’nin faiz indirim patikasında ilk adımı atacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. ECB 1 ve 3 yıllık enflasyon tahminlerini açıkladı. 1 yıl tahminini 3,3%’den 3,1%’e revize etti. 3 yıl için ise değişim yapmadı (2,5%).
Asya tarafında, Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın yendeki aşırı oynaklığa karşı harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. USDJPY teknik olarak kritik direnç seviyesi 152 seviyelerine yakın işlem görmeye devam ediyor. Paritede tansiyonun artığını söyleyebiliriz. ABD ve Japonya faiz oranları arasındaki farkın geniş kalacağı beklentisi , paritede ana baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Bugün için Powell konması, ABD tarafında ADP Özel Sektör İstihdam, ISM Hizmet Endeksi, Avrupa’da ise TÜFE verisi (çekirdeğin 3,1%’den 3,0%’e inmesi bekleniyor) dikkat çekiyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,1-0,2% civarında eksi. Asya piyasaları belirgin negatif. Çin 0,2% civarı, Japonya 1% civarı, Hong Kong 1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,35, Dolar Endeksi 104,7 ons altın 2.286 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün açıklamalarda bulundu. Aylık enflasyonun ana eğilimini belirgin ve kalıcı bir şekilde düşürecek sıkı parasal koşulları sürdürüleceğini belirtti. Seçim sonrasında uygulanan politikaların karlılık vurgusunu önemli buluyoruz. Enflasyon ile mücadelede somut kazanımların gelmesi ile birlikte lokal varlıklara ilginin ivmelenerek artacağını düşünüyoruz.
Bugün Mart ayı enflasyon verileri açıklanacak. TÜFE’nin yıllık bazda 69,10% seviyesine çıkması bekleniyor.






Usd/TL:
Dün ABD ekonomik öncü göstergelerinden ISM imalat verisi beklentilerden yüksek geldi. ABD ekonomisinde büyüme hız kesmiş görünmüyor. Enflasyon endişelerini artıran veri sonrasında dolar talebi arttı.
Avrupa TÜFE, ABD istihdam verileri, Powell’ın konuşması bu hafta için öne çıkan hususlar. Makro verilerin kuvvetli gelmeye devam etmesi dolar talebin güçlü kalmasına neden olabilir.
Lokal tarafta, seçim belirsizliği geride kaldı. Politika yapıcılardan gelen mesajlar rasyonel politikaların devamı niteliğinde olmaya devam ediyor. Uygulanan politikaların devamı ile birlikte Türk Lirasının cazibesini artıracak bir yatırım aracına dönüşmesini destekleyebilir.
Bugün Mart ayı TÜFE verisi açıklanacak. Yıllık oranın 67% seviyesinden 69% seviyesine çıkması bekleniyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,06 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Seçim belirsizliği geride kaldı. Mevcut para politikasının devamını işaret eden açıklamalar ile birlikte tahvil faizlerinde ilk fiyatlamalar düşüş yönünde olmaya devam ediyor.
Enflasyon ile mücadelede alınacak somut kazançlar öncesinde bu beklenti alıcıların iştahını destekleyebilir. Bu destek aynı zamanda tahvil faizlerinin yükselişini sınırlandırabilir.
Güçlü gelen ABD makro verileri tahvil talebini azaltıyor. Beklentilerde yaşanan bozulma ABD 10 yıllık faizinin yükselmesine neden oluyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 79 baz puan düşüş ile %44,28 ve 25 baz puan düşüş ile 26,11% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,300 direnci baskı yaratmayı sürdürüyor... Kısa vadeli ana destek noktası olarak izlediğimiz 8,700 üzerinde karşılanan geri çekilme hareketinin ardından, Mali sektör hisseleri öncülüğünde başlayan yükselişin kritik 9,300 hedef direnç noktasına ataklarında aşağı baskıyla karşılaştığını gözlemliyoruz. Salı gününü kapanışa doğru oluşan satış baskısının ardından -%1.27 oranında değer kaybıyla 9,040 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Endeksin seans içerisinde 8,900 üzerinde dengelenmesiyle sürdüreceği yukarı harekette ise 9,300 seviyesini mevcut seyirde kritik direnç noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin yukarı ataklarında kısa vadeli trend özelliği kazanabilmesi için 9,300 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 9,400 zirvesi olmak üzere 9,550, 9,750 ve 9,950 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyel gündeme gelebilir. 8,900 seviyesinin kırılması ise bir alt noktada bulunan 8,700 desteğine yönelik baskının devamını getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD makro verileri kuvvetli geliyor. Kuvvetli gelen makro veriler Haziran ayı faiz indirim beklentilerinin azalmasına ve Dolar talebinin güçlü kalmasına neden oluyor.
Son gelen ABD ISM imalat verisi sonrasında Haziran ayı faiz indirim beklentisi yüzde 50 civarına geriledi. 2024 yılı faiz indirimi beklentileri ise üçün altına geriledi. ECB’nin Haziran ayında faiz indirimine gideceği beklentisi ise arttı. Beklentilerde yaşanan sapma paritenin baskılı seyir izlemesine neden oluyor.
Dolar Endeksi yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor. 104 üstü fiyatlamalar devam ettikçe dolar talebi gücünü koruyabilir. Endeks güne (yakın vade kritik seviye olan) 104,45 seviyesinin üzerinde başlıyor.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,077 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD tarafından gelen güçlü makro veriler faiz indirim beklentilerini öteliyor. Piyasa 2024 yılı için FED’den 64 baz puan indirim beklerken BOE’den 72 baz puan indirim bekliyor. Faiz indirim beklentilerinde yaşanan sapma paritede baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Bu hafta açıklanacak ABD tarafı makro veriler soğuma sinyali verirse paritede yukarı yönlü istek artabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir. Endeks güne (yakın vade kritik seviye olan) 104,45 seviyesinin üzerinde başlıyor.
Bu sabah 1,257 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,245 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
ABD makro verilerinin beklenti üstü gelmesine rağmen altın fiyatlarında yukarı istek korunuyor. İran’ın Şam konsolosluğuna yapılan saldırı ile birlikte jeopolitik risklerin artması fiyatlamaya etkili oldu. Çin ekonomisinde toparlanma sinyallerinin gelmesi ile gümüş fiyatları dün yüzde 3’e yakın yükselerek önemli direnç 26,2 seviyesine yaklaştı. 26,2 seviyesinin geçilmesi halinde yeni alıcılarında oyuna girmek isteyeceğini düşünüyoruz.
Gözler bu hafta ABD istihdam veri setinde. Öncesinde ise başkan Powell’ın konuşması ve AB TÜFE verisi öne çıkıyor. ABD istihdam veri seti ABD ekonomisinde soğuma sinyalleri üretirse pozitif fiyatlamaların devamı gelebilir.
Altında teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesine inmeden yeniden yönünü yukarı çevirdi. 2.225 Usd seviyesinin üzerinde 2.275 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.286 Usd seviyesindeki ons altında 2.225 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.300 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede sınırlı- pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD beklenti üstü gelen makro veriler tahvil talebini azaltıyor. Makro verilerin soğuma sinyali üretememesi yapışkan enflasyon endişelerini artırıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde 4,40% seviyesini önemli bir direnç seviyesi olarak görmeye devam ediyoruz.
Lokal tarafta seçim sonrasında enflasyon ile mücadele ve normalleşme için otoritelerin sıkı duruşun devam edeceğinin açıklanmasını olumlu buluyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 305 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile +9 cent; orta vadelilerde 29-57 cent; uzunlarda 65-69 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,54%, 7,42% ve 8,10% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş