Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

S&P 4.800 - direnç
XAU (Altın) 2.070 Usd - direnç
DXY (Dolar Endeksi) 101 - destek
Küresel mali piyasalarda Kasım ayından yıl sonuna kadar devam eden pozitif hava yerini kar satışlarına bıraktı. ABD’de enflasyon ile mücadelede uygulanan sıkı para politikası ile yükselen faizler 2024 yılında yerini faiz indirimlerine bırakacağı beklentisi ile risk iştahı son 2 ayda kuvvetli kaldı. Yukarda belirttiğimiz teknik seviyeleri risk iştahının davamı için önemli görüyoruz. S&P endeksinin ve ons altın belirtiğimiz direnç seviyelerinin üzerine çıkması, Dolar Endeksi’nin ise belirttiğimiz destek seviyesinin altına inmesi piyasalarda olumlu havanın güçlenmesini sağlayabilir. Zira bu seviyeler önemli eşik seviyeler. Bu eşiklerin aşılması için son günlerde azalan risk iştahının yeniden toparlanmasına ihtiyaç olduğunu belirtelim. Bugün açıklanacak ABD istihdam verileri bu anlamda kritik.
Çarşamba günü FED toplantı tutanakları açıklandı. Tutanaklarda 2024 yılında daha düşük politika faizi beklentisi yer aldı. 2024 yılında piyasanın genel görüşü de buna paralel fakat arada fark var. FED üyelerinin projeksiyonlarına göre yılın ikinci yarısında başlayacak ve 3 kez 25 baz puan olan beklentinin piyasa karşılığı daha fazla (yaklaşık 140 baz puan). Piyasa ile FED arasında oluşan bu fark piyasalarda kafa karışıklığının artmasına sebep oluyor. Piyasalar genelde coşkuyu ve korkuyu daha hızlı ve daha fazla satın aldığını düşünürsek bir süre sonra beklentilerin FED tarafına yakınsamasını muhtemel görüyoruz. Piyasalarda son günlerde oluşan keyifsizliği, bu yakınsamanın yansıması olarak görüyoruz. Tutanaklarda istihdam piyasasında katılığın gevşemesi beklenirken bunun hızlı bir soğumaya dönüşmesinin ekonomide sıkıntıya yol açabileceği not edildi. Bu noktada bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam veri seti risk iştahı ve fiyatlamalar açısından önemli olabilir. İstihdamdaki katılığın yumuşaması olumlu fiyatlamalar sağlayabilir. Verilerde yaşanacak büyük sapmalar fiyatlarda-risk iştahında volatiliteye neden olabilir.
Dün ABD'de açıklanan 2 istihdam verisi de yüksek geldi. ADP özel sektör istihdam değişimi Aralık'ta 164 bin (beklenti: 115 bin, önceki: 103 bin) olarak gerçekleşti. Haftalık işsizlik maaş başvuruları da güçlü istihdam sinyali verdi. Bugün için önemli olacak veriler, TSİ 12:00’da açıklanacak AB çekirdek TÜFE ve TSİ 16:30’da açıklanacak olan ABD aylık istihdam veri seti (tarım dışı istihdam, ortalama saatlik kazanç, işsizlik oranı) ve TSİ 18:00’da açıklanacak ISM hizmet endeksi olarak karşımıza çıkıyor
Asya tarafında, Çin’in deflasyon ile mücadelesi devam ediyor. Piyasalar Çin otoritelerinin durumu daha aktif şekilde müdahale edeceği beklentisini devam ettiriyor. Büyümeyi desteklemek için gevşek para politikasının hızlanacağı beklentisi ile tahvil getirileri Nisan 2020 tarihinden bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla sınırlı pozitif. ABD vadelileri 0,1% civarı alıcılı. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,1% civarı, Çin 0,15% civarı eksi. Japonya yüzde 0,75 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4, Dolar Endeksi 102,4, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, 2023 yılı ortasında para politikası ve mali politikası değişimi ile başlayan finansal istikrar hedeflemesinde bu yıl sonuç alınacağı döneme girileceğini düşünüyoruz. Kademeli faiz artırımları ile ilerlenen parasal sıkılaşmada, Ocak ayında son bir faiz artırımı ile zirve seviyeye ulaşılacağını ve sıkı duruşun enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar görülünceye kadar devam edeceğini düşünüyoruz.
Bakan Şimşek dün yaptığı açıklamalarda, para politikasının TCMB’nin uhdesinde bir konu olduğunu belirterek parasal sıkılaşmanın enflasyonu çapalayacak noktaya çıkacağını ve bir süre sıkı kalacağını belirtti. Diğer taraftan Bakan Şimşek kredi notunda artış beklediğini de belirtti.




Usd/TL:
Önceki gün açıklanan FED tutanakları, FED’in yavaşlamaya yakın olduğunu ortaya koydu. Bu olumlu taraftı. Ancak aynı zaman da faiz patikasına dair belirsizlik de oluştu. Dün gelen ABD özel sektör istihdam verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşerek istihdam piyasasında katılık sinyali verdi. Haftalık maaş başvuruları verisi de beklenenden gülü geldi. Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri setinin makro açıdan önemli olduğunu düşünüyoruz. İstihdamda yaşanacak yumuşama faiz indirimi hızı için beklentilerin artmasına neden olabilir.
Dolar Endeksi 101 seviyesinden tepki üretiyor. Endeks, 102,5-103 aralığında tepkisini sonlandırabilir diye düşünüyoruz. Fiyatlamanın yönü, bugün açıklanacak aylık istihdam veri seti ile netleşebilir. Güçlü veri, Dolar Endeksi’nin 103 seviyesini test etmesine yol açabilir.
Lokal tarafta, kademeli faiz artışlarında sona yaklaşırken enflasyonda somut neticeler alınıncaya kadar sıkı duruşun devam edeceğini düşünüyoruz. Süreçte TL’nin daha cazip bir yatırım aracı olması için çabalanacağı ve Yeni Ekonomi ekibinin uyguladığı politikaların derecelendirme kuruluşları nezdinden olumlu yönde değerlendirileceğini (kredi not artışı) düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29,86 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,00 ve 28,50; yukarıda 29,90 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
2024 yıl sonu enflasyon hedefinin yakalanması için TCMB’nin şahin duruşunun devamına ihtiyaç olduğu açık. Bu noktada Merkez enflasyon ile mücadelede net sonuçlar alana kadar sıkı duruşunu devam ettireceğini düşünüyoruz. Para politikasının sıkılaşmanın zirveye erişmesi ile finansal istikrar mücadelesine maliye politikaları ile destek sağlanabilir.
Yukarıda ifade ettiğimiz süreçte tahvil faizleri 2Ç’te daha net alıcılı seyir izleyebilir diye düşünüyoruz. Öncesinde, mevcut yüksek getiri sebebi ile ve enflasyon düşmeden önce pozisyon alınmak istenmesi ile yatırımcıların ilgi gösterecekleri kanaatindeyiz.
Globalde, FED tutanakları sonrası risk iştahı biraz azaldı. Tahvil faizlerinde sınırlı yükseliş yaşanıyor. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 30 baz puan artarak %41,11 ve 21 baz puan artarak 27,85% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,400 desteğini koruma çabası ön planda... Endekste önceki gün 7,650 seviyesinde yaşanan satış baskısının, seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,400 üzerinde dün yukarı atak oluşturduğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü yukarı hareketin ardından % 1.83 oranında değer artışıyla 7,547 puandan tamamlayan piyasada, seans içeri geri çekilmelerde 7,400 seviyesini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. 7,400 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 7,650 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 7,650 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 7,800 olmak üzere 7,900 seviyesinden geçen kısa vadeli trend direncinin test edilebileceğini düşünüyoruz.
Endeksin kısa vadeli düşüş trendinden kurtularak yeni bir yükseliş hareketine başlayabilmesi için 7,900 noktasının aşılması gerekiyor. Bu kapsamda 7,400 üzerinde yükseliş eğilimi sürdürme çabasında hareketlenecek piyasada, bu seviye altındaki olası seyrin ise yeniden aşağı baskı oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.



Eur/Usd:
Yılın risk iştahı açısından keyifli başlamaması ve kar realizasyonlarının öne çıkması parite üzerinde de etkili oluyor. 2024 yılında faiz indirimlerinin başlayacağı konusunda piyasa hemfikir olsa da, FED üyelerinin sunduğu projeksiyonlar ile oluşan fark yatırımcıların kafasını karıştırıyor. FED piyasanın aksine süreçte daha temkinli ilerlemeye istekli. Bu durumda piyasada oluşan beklentilerin törpülenmesine yol açıyor ve kar satışlarını oluşturuyor.
Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi özellikle Çarşamba günü açıklanan tutanaklardan sonra daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Beklenti altı gelecek istihdam olumlu olabilecekken veriler de görülebilecek aşırı sapma korkulara neden olabilir. ABD’de dün açıklanan 2 istihdam verisinin de beklentilerden güçlü geldiğini belirtelim.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,092 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’daki ABD TDİ verisine kadar ile yatay seyir bekliyoruz. Sonrasında ise veri setinin sonucuna göre yön, hareketlilik oluşabilir.



Gbp/Usd:
FED tutanaklarında 2024 yılında daha düşük bir politika faizi düşüncesi yer aldı. Piyasa beklentisine paralel fakat FED faiz indirim sürecinde temkinli ilerlemeyi tercih ediyor. Piyasa ise daha iyimser modda fiyatlama yapıyor(du). FED’in yaklaşımının fiyatlamalarda ağırlık kazanması ile nakit talebi arttı. Dolar değer kazanma eğilimini koruyor. Dolar Endeksi 102,5 seviyesine erişti. Biz bu yükselişin tepki olarak kalacağını düşünüyoruz. Diğer yandan bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti iki yönlü hareket yaratma potansiyeli taşıyor. Veri seti, kısa vade için belirleyici olabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi, 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,259 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. . Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TDİ verisine kadar ile yatay seyir bekliyoruz. Günün devamı, ABD verisinin beklentilerin neresine düşeceğine bağlı olarak şekillenebilir.




Altın:
Risk iştahının zayıf seyretmesi ve kritik destek noktalarından ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin (DXY) tepki hareketi yapması, altın üzerinde baskı oluşturuyor. 2024 yılında faiz indirim döngüsüne girilmesi altın için olumlu olurken (orta vade), piyasa beklentilerinin FED faiz indirim projeksiyonlarına yakınsaması değerli metalde kar satışlarını ortaya çıkarıyor (kısa vade).
ABD 10 yıllık tahvil faizinin tepki hareketini bitirerek yönünü aşağı çevirmesi altın yükselişini destekleyebilir. Teknik olarak reel getirilerin yüzde %3,90 altına gerilemesi altın lehine alan yaratabilir.
Ekonominin dışında jeopolitik de dikkat çekiyor. Orta Doğu kaynaklı haber akışı risk iştahı için olumlu değil. Güvenli liman arayışı altın için destekleyici olabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak ABD TDİ verisine kadar ile yatay seyir bekliyoruz.
   


    
Eurobond:
ABD 10 yıllık faizi yükselişini sürdürüyor. Hareketi şimdilik tepki hareketi olarak yorumluyoruz. FED’in faiz indirim sürecinde temkinli yol alınacak olması piyasanın erken faiz indirim beklentisini törpülüyor. Bugün açıklanacak Tarım Dışı İstihdam veri seti hareketlilik yaratabilir. ABD 10 yıllık faizinde teknik olarak karşımıza çıkan direnç seviyesi 200 günlük ortalama 4,07. ABD tahvil faizlerinde ara ara yükselişler olsa bile aşağı yönlü dengelenme hareketinin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, Yurt dışında risk iştahının zayıf olması ve ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan tepki hareketi eurobond fiyatlarına baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Şimşek’in 11 Ocak’ta yapacağı yurt dışı yatırımcı toplantısı yapılacak ve Moody’s’in 12 Ocak’ta Türkiye kredi notunu gözden geçirmesi açıklanacak.
CDS 312 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-21 cent; orta vadelilerde 49-60 cent; uzunlarda 118-180 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,24%, 7,51% ve 8,16% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
 

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.