Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda makro veriler odak noktası olmaya devam ediyor. Geride bıraktığımız Cuma günü açıklanan ISM imalat ve Michigan güven endeksinin beklenti altında gelmesi FED faiz indirim beklentilerini ve umutlarını artırdı. Hatırlamak gerekirse ABD tarafından gelen Ocak ayı verileri beklentilerin oldukça üstündü gelerek ABD ekonomisinde beklenenden güçlü seyrini gözler önüne sermişti. Şubat ayında şimdilik gelen veriler sıkılaşmanın ekonomi üzerinde soğutucu etkisini gösterir nitelikte geldi.
Önceki bültenlerimizde de belirttiğimiz üzere piyasa ve FED arasındaki faiz indirimi zamanlaması ve derecesine yönelik beklentiler Ocak ayı boyunca dengelenme sürecine girdi ve piyasa FED’e yakınsadı. Şubat ayında gelen makro veriler de yavaşlama sinyali üretmeye başladığı için başta kıymetli metaller değer kazanırken ABD 10 yıllıklarında yaşanan baskı nispeten azaldı.
Bu hafta FED Başkanı Powell Çarşamba ve Perşembe günleri Kongre’de komite sunumlarında açıklamalarda bulunacak. Bugün ABD ISM Hizmet Endeksi (beklenti 52,9, önceki 53,4) açıklanacak. Cuma günü ise önemli veri Tarım Dışı İstihdam Veri Setini karşılayacağız.
Asya tarafında, Japonya'da açıklanan enflasyon verilerin güçlü gelmeye başlaması ardından, Japonya Merkez Bankası'nın Nisan ayında negatif faiz oranlarını sonlandırabileceğine ilişkin beklentiler de kuvvetleniyor. Tahvil faizleri yeni denge noktalarına yükseliyor. Bu hafta Çin tarafında 2024 hedefleri ve teşvik paketlerinin açıklanması bekleniyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1-0,3% bandında eksi. Asya piyasalarında ağırlıklı seyir pozitif. Çin 0,3% civarı artı, Japonya 0,1% civarı alıcılı; Hong Kong 2,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,22, Dolar Endeksi 103,85, ons altın 2.113 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon yüzde 67,07 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde geldi (Bloomberg beklentisi 66%). Yıllık enflasyon önceki aya göre arttı.
Yeni Ekonomi Yönetimi’nin bütüncül ve koordineli yaklaşımı cari açık, bütçe dengesi, rezerv gibi parametrelerin yanında enflasyon için de olumlu sonuç yaratmaya katkı sunabilir. Dün Bakan Mehmet Şimşek, programın güven boyutunun çok iyi çalıştığını, bununda göstergelere yansıdığını söyledi. Bakan Şimşek programın temel önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu vurgularken maliye tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını ifade etti.




Usd/TL:
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD verileri çoğunlukla yavaşlama sinyali verdi. Dolar’ın gücü biraz azalma kaydetti. Dolar Endeksi 103,8 seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Ekonominin soğuduğuna destek olan verilerin gelmeye devam etmesi halinde Dolar Endeksi’nde aşağı yönde baskı görebiliriz.
Yeni haftada kritik ajanda var. Powell’ın Kongrede yapacağı sunum, Cuma günü açıklanacak ABD istihdam veri seti bu haftanın odak noktaları.
Bir süredir ifade ettiğimiz ‘Usd globalde gücünü büyük oranda koruyabilir ancak sınırlı değer kaybı sürpriz olmaz’ görüşümüzü koruyoruz. Haftanın ortasından itibaren Powell’la başlayarak hareket oluşabilir.
Lokal tarafta, aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon yüzde 67,07 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde geldi (Bloomberg beklentisi 66%). Yıllık enflasyon önceki aya göre arttı. TCMB faiz artırmasını beklemiyoruz, piyasa faizlerinin yükselmesi için başta fazla likiditeyi çekmek üzere makro ihtiyati tedbirleri kullanmasını, seçenekler arasında en başta görüyoruz
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,57 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,00 ve 32,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon yüzde 67,07 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde geldi (Bloomberg beklentisi 66%). Yıllık enflasyon önceki aya göre arttı. Son PPK toplantısında faiz değişikliğine gidilmedi. Merkez Bankası sıkılaştırma adımlarında zirve noktaya ulaştığını enflasyon ile mücadelede sapma olması halinde sıkılaşmanın devamı için açık kapı bırakmıştı. Yılın ikinci yarısında enflasyon ile mücadelede alınması beklenen somut kazanımların sürecin devamı açısından önemli olacağını düşünüyoruz
Global tarafta son ABD verileri beklenti altı gelerek yavaşlama sinyali verdiler. ABD tahvil faizleri öncülüğünde global faiz hadleri sınırlı gevşeme kaydediyorlar. Bu hafta ajandada ABD tarafı yine ağır basıyor. Powell’ın Kongre sunumları ve istihdam veri seti kritik.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 67 baz puan artarak %43,77 ve 64 baz puan artarak 27,90% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Cuma günü 9,250 ara direnç noktasını aşma demelerinin zayıf kalmasının ardından geçtiğimiz hafta başladığı satıcılı seyrini sürdüren piyasada, haftaya başlarken kısa vadeli trend desteği olarak izlediğimiz 9,050 seviyesinin aşağı kırıldığını gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü -% 2.08 oranında değer kaybıyla 8,907 puandan tamamlayan piyasada, 9,050 trend desteğinin aşağı kırılmasıyla birlikte, 26 Aralık tarihinde başlayan yükseliş trendi içerisindeki seyrin tamamlandığını düşünüyoruz. Yukarı ataklarda 9,050 seviyesini artık ilk önemli direnç noktası olarak izleyeceğimiz piyasada, bu seviye altındaki hareketlerin endekste aşağı baskı oluşturmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta 8,750 olmak üzere 8,550 seviyesini hedefleyecek aşağı baskı etkisini sürdürebilir. Endeksin sert satış baskısından kurtularak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için bir üst noktada bulunan 9,250 ara direncinin aşılması gerekiyor. Dolayısıyla 9,050 altında olumsuza dönen kısa vadeli teknik yapı içerisinde yeniden yükseliş yönünde pozisyon almak için 9,250 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Geride bıraktığımız haftada ABD tarafında ISM imalat, Michigan güven verileri beklentilerin ve önceki ayın altına inerek ekonomide soğuma sinyali verdiler. Enflasyonda yapışkanlık beklentilerinin azalması ile Dolar Endeksi (DXY) sınırlı gevşerken parite 1,08-1,850 bant hareketine devam ediyor. Mart ayında aldığımız Şubat makro verilerinde aynı şekilde soğuma işaretleri devam etmesi halinde paritede yukarı ataklar görebiliriz.
Bu hafta ABD’de Powell’ın Kongre sunumu, tarım dışı istihdam veri seti oldukça kritik.
AB’de ise ECB’nin faiz kararı açıklanacak. Değişiklik beklenmiyor. Mevcut temkinli duruşun korunması büyük olasılık olarak görünüyor.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,075 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere’de bugün hizmet PMI verisi açıklanacak. ABD’de ise Powell’ın konuşması ve istihdam veri seti dikkat çekiyor. Her ikisi de hareket yaratma potansiyeli taşıyor. Şubat ayı beklenti altında gelmeye başlayan ABD verileri Usd baskısının azalmasını sağlıyor. Bu hafta açıklanacak veriler yönün devamı açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Geçtiğimiz hafta açıklanan ABD verilerinin çoğunluğu beklentilerin altında kaldı. Böylece risk iştahı için alan açıldı. Cuma günü ISM imalat verisi ile altın kritik direnç 2070 seviyesinin üstüne çıktı.
Ons altın 2.070 Usd direncinin üzerine çıkmış durumda. Yaklaşık iki yıldır devam eden sıkışma yukarı yönlü kırılmış oldu. Bu seviyenin üzerinde kalması son dönemde işlem gördüğü bant aralığını yukarı yönde geride bırakmasını sağlayabilir. Bu hafta haber akışı destekleyici olursa altın fiyatlaması yeni evreye başlamış olur diye düşünüyoruz. 2.150 Usd seviyesi önümüzdeki dönemin direnç seviyesi olabilir. Powell’ın Kongre sunumunu ve ABD istihdam veri setini bu gözle takip etmek fayda sunabilir.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.113 Usd seviyesindeki ons altında 2.100 ve 2.080 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.120 ve 2.150 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,30-4,40% seviyeleri kuvvetli direnç bölgesi. FED faiz indirimi zamanlaması ve derecesine yönelik beklentiler netleşiyor. Takvim daraldıkça tahvil talebi artabilir. Süreci makro veriler netleştirebilir. Yüzde 4,20 seviyesinin kırılması 3,90% seviyesini teknik olarak gündeme getirebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, Aylık enflasyon yüzde 4,53, yıllık enflasyon yüzde 67,07 oldu. Enflasyon piyasa beklentisinin üzerinde geldi (Bloomberg beklentisi 66%). Yıllık enflasyon önceki aya göre arttı. Genel olarak Türkiye eurobondları global faizlere paralel hareketini devam ettiriyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 307 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 16-21 cent; orta vadelilerde 68-84 cent; uzunlarda 91-92 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,30%, 7,65% ve 8,35% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.