Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda, önceki gün Fed Başkanı Jerome Powell gelecek verileri değerlendirmek için vakitleri olduğunu söyledi. Yılın başında beklenenden yüksek açıklanan enflasyon verilerinin genel resmi değiştirmediğini ifade etti. Son gelen ABD makro verilerinde de gözüktüğü üzere ABD enflasyonunda gelinen seviyelerde görülen katılık, inatçılık devam ediyor. 2025 yılı için FED enflasyon hedefi yüzde 2, son durumda enflasyon yüzde 3 seviyelerinde. Son yapılan açıklamalarda gördüğümüz, enflasyon ile mücadelede gelinen noktanın ve son aylarda enflasyonda görülen kıpırdanmanın FED’i rahatsız etmediği. Son gelen açıklamalar bizim reflasyon görüşümüzü destekliyor. Özellikle para arzının enflasyona yol açmayacak şekilde ölçülü artırılarak (bilanço daraltma hızının yavaşlaması) piyasaların yeniden dengeye getirilmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının amaçlandığını düşünüyoruz.
Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklentilerden yüksek geldi. Bugün açıklanacak TDI (Tarım Dışı İstihdam Veri Seti) ABD ekonomisinin kondisyonunu ölçmek adına önemli olacak. Beklentilerden yüksek gelecek veri risk iştahının baskılanmasına faiz indirim beklentilerinin ise Haziran ayından Temmuz ayına ertelenmesine neden olabilir. Tarım dışı istihdamın 275 binden 200 bine inmesi bekleniyor. Öte yandan işsizlik oranının 3,9%’dan 3,8%’e düşmesi, saatlik kazançların 4,3%’ten 4,1%’e inmesi öngörülüyor.
Avrupa tarafında, Mart ayı TÜFE verisi beklentilerin altında kalarak yüzde 2,4 açıklandı. Avrupa Merkez Bankasının Haziran ayında faiz indirimine gideceği beklentisi veri sonrasında kuvvetlendi. Avrupa tarafında makro verilerde kuvvetlenme görülmesi halinde paritede yukarı istek artabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif ABD vadelileri 0,05-0,1% civarında hafif artı. Asya piyasalarında Çin bugün kapalı. Hong Kong 0,7%, Japonya 2,1% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,31, Dolar Endeksi 104,3 ons altın 2.277 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın 16 Nisan'da Washington'a gidecekleri açıklandı. IMF bahar toplantısına katılacaklar.
Seçim öncesi oluşan hareketlilik döviz talebini artırmıştı. Seçim akşamından başlamak üzere Ankara’dan verilen net mesajlar sükûnetin tesisini sağladı. Büyük resimde enflasyon ile mücadelede atılan adımların olumlu sonuçlar üreteceğini düşünüyoruz. TL ve lokal varlıklar lehine görüşümüzü koruyoruz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Mart'ta 58,02'ye geriledi.




Usd/TL:
FED Başkanı Powell’ın beklenenden yüksek açıklanan enflasyon verilerinin genel resmi değiştirmediğini belirtmesinden sonra Dolar talebi hız kaybetti. Açıklamalar sonrasında dolar endeksi (DXY) 104 seviyelerine geriledi. Bugün açıklanacak TDİ veri seti fiyatlamalarda önemli rol oynayabilir (TSİ 15:30).
Lokal tarafta, seçim belirsizliği geride kalması ile ilk etapta piyasadaki tansiyonun azaldığını görüyoruz. Açıklamalar sonrasında dolar talebinde azalış görülüyor. Yabancı talebinin artması ve turizm sezonu etkileri ile dolar talebinin azaldığı bir döneme girebiliriz. TL üzerinde baskı azalabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Seçim belirsizliği geride kalması ile iç tarafta havanın biraz yumuşadığını düşünüyoruz. Kısa vadeli tahvil talebi artmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadelede kararlılığın ve sıkı duruşun devam edeceğinin belirtilmesi, fiyatlamalarda etkili oluyor.
Bu hafta açıklanan güçlü ABD makro verileri tahvil talebini azalttı. FED başkanı Powell’ın açıklaması ise tahvil alıcılarını iştahlandırdı. ABD 10 yıllık faizi sınırlı düşüş kaydetti. Bugün TDI veri seti açıklanacak. Veri sonuçlarına göre piyasada hareketlilik yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 74 baz puan düşüş ile %44,44 ve 44 baz puan artış ile 26,70% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste kısa vadeli teknik yapı içerisinde kritik direnç olarak izlediğimiz 9,300 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskının, ara destek olarak aldığımız 8,900 üzerinde tutunmayı başardığını gözlemliyoruz. Çarşamba gününü Mali sektör hisselerindeki güçlü seyrin ardından %2.05 oranında değer artışıyla 9,129 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin seans içerisinde 8,900 üzerinde dengelenmesiyle sürdüreceği yukarı harekette ise 9,300 seviyesini mevcut seyirde kritik direnç noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin yukarı ataklarında kısa vadeli trend özelliği kazanabilmesi için 9,300 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 9,400 zirvesi olmak üzere 9,550, 9,750 ve 9,950 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyel gündeme gelebilir. Şu aşamada 8,900 üzerinde yükseliş potansiyelini sürdürecek olan piyasada, bu seviyesinin kırılmasının ise yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.



Eur/Usd:
Son gelen Avrupa TÜFE verisi beklentilerin altında kaldı. Haziran ayında ECB’den faiz indirim beklentileri yüzde 90 üzerine çıktı. Beklentilerin artması ile birlikte 1,072 seviyeleri görüldü. Beklentilerin satın alınması sonarı paritede yukarı atakların devamı gelebilir. Euro bölgesi makro verilerinde görülebilecek iyileşme, Avrupa ekonomileri ile ilgili endişeleri hafifletebilir. Euro talebi artabilir.
Bugün ABD aylık istihdam veri seti açıklanacak. Veri setinin sonuçlarına bağlı olarak yön ve hareketlilik farklılaşabilir.
Dolar Endeksi yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor. 104 üstü fiyatlamalar devam ettikçe dolar talebi gücünü koruyabilir. Endeks güne (yakın vade kritik seviye olan) 104,45 seviyesinin altında başlıyor.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,092 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün açıklanacak TDİ verisine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak hareketlilik artabilir.



Gbp/Usd:
Bu hafta ABD ajandası oldukça yoğun. Hem makro veriler hem de FED’den başta Powell olmak üzere yetkililerin açıklamaları takip ediliyor. Fiyatlama ABD’den çokça besleniyor. Dolar Endeksi Powell sözleri ile bir miktar güç kaybetti. Gözler bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri setinde.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerinde kalmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir. Endeks güne (yakın vade kritik seviye olan) 104,45 seviyesinin altında başlıyor.
Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,274 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün açıklanacak TDİ verisine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak hareketlilik artabilir.




Altın:
Ekonomi tarafında fiyatı etkileyen ana parametreler Dolar ve ABD tahvil faizleri olmaya devam ediyor. Önceki gün FED Başkanı Powell’ın beklenenden yüksek açıklanan enflasyon verilerinin genel resmi değiştirmediğini belirtmesi ile altın fiyatları 2.300 Usd seviyelerine kadar çıktı.
Bugün açıklanacak ABD aylık istihdam veri seti önemli. Veri setinin sonucu altın talebini değiştirebilir. Sonuca bağlı olarak yükseliş veya düzeltme görülebilir.
Gümüş için 26,2 kritik destek seviyesinin kırılması ile birlikte yukarı hareket belirtiğimiz gibi hızlandı. 26,2 seviyesini artık kuvvetli destek bölgesi olarak takip ediyoruz.
Altında teknik olarak 2.275 Usd seviyesinin üzerinde 2.350 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.277 Usd seviyesindeki ons altında 2.275 ve 2.250 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.300 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün açıklanacak TDİ verisine kadar (TSİ 15:30) yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak hareketlilik artabilir.



Eurobond:
ABD tahvil faizlerinde yatay hareket devam ediyor. Son dönemde ABD verileri güçlü geliyor. FED faiz indirim patikasında ana çerçeve korunuyor. Bugün açıklanacak ABD istihdam veri seti tahvil faizleri için de yön gösterici olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde 4,40% seviyesini önemli bir direnç seviyesi olarak görmeye devam ediyoruz.
Lokal tarafta seçim sonrasında enflasyon ile mücadele ve normalleşme için otoritenin sıkı duruşun devam edeceği açıklamasını olumlu buluyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 298 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-13 cent; orta vadelilerde 58-79 cent; uzunlarda 91-96 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,27%, 7,28% ve 7,95% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş