Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED temkinli, piyasalar sabırsız…
Jeopolitik risklerin azaldığı 2023 yılının son ayında, risk iştahı temkinli iyimser olacak şekilde devam ediyor. Piyasalarda genel kanı FED’in faiz artışlarında sona geldiği ve durma noktasında olduğu yönünde. Tartışmaların bundan sonra mevcut sıkılaşmanın süresi noktasında olmaya başladığını görüyoruz. Bu noktada Cuma günü Powell konuşmasında enflasyon ile mücadelede dikkatli yol alınması gerektiğini belirtti. Para politikasının gecikmeli etkileri olduğunu, sıkılaşmanın ekonomideki etkilerinin henüz tam olarak hissedemediklerini belirtti.
FED, enflasyon ile mücadelede atılan adımlar ve uygulanan sıkılaşma süreci sonrasında söz konusu mücadelede oldukça başarılı bir yol aldı. Gelinen son durumda piyasa ve FED arasında fikir ayrışması olduğunu düşünüyoruz. Piyasa, FED’in faiz artırmayacağı ve 2024’de beklenenden önce faiz indirimlerine gideceğini düşünüyor. Bu düşüncenin ve yıl sonunun da etkisi risk iştahını yüksek tutuyor. Biz ise yıl sonuna kadar bu fikre katılmakla birlikte, FED’in enflasyon ile mücadelede kazanımlarını korumak için faiz indirim sürecinde aceleci davranmayacağını düşünüyoruz.
Bugün saat 18:00’da ABD ISM Hizmet Endeksi (beklenti: 52.5 önceki: 51.8) açıklanacak. Enflasyonun kontrol altına alındığı nokta büyüme öncü göstergelerinde, ‘iyi veri iyi piyasa’ şeklinde fiyatlama görebiliriz. Büyüme öncü verilerinde, sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin resesyon ihtimali yaratmadığının görülmesinin önemli olacağını düşünüyoruz.
Avrupa tarafında, ekonomik veriler daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor. Talep tarafının da sıkılaşma etkileri ile düşük kalması enflasyon verilerinde ortaya çıkıyor. Son gelen enflasyon verisi beklentilerin altında kalarak yüzde 2.4 gerçekleşti. Bu koşullar ECB’nin sıkılaşma sürecini erken bitirmesine ve ekonomileri rahatlatmasına neden olabilir. Bu beklenti paritede yukarı hareketleri sınırlayıcı neden olarak karşımıza çıkabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,1-0,2 civarı eksi. Asya piyasaları da satıcılı. Hong Kong 1,7% civarı eksi, Çin yüzde 0,7 civarı eksi, Japonya yüzde 1,35 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 103,6, ons altın 2.035 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TUİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre %3,28 artış gerçekleşti. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 61,98 arttı. Çekirdek göstergede ise yatay seyir izlendi. Kasım'da yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,89 oldu. Ekim ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 69,76 olarak kaydedilmişti.
Hazine, Aralık ayı iç borçlanma programına 2 yıl vadeli tahvil ile başladı. İhalede bileşik faiz yüzde 40,51 olarak sonuçlandı. Bugün 4 yıl vadeli TLREF kuponlu, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetler ihraç edilecek.




Usd/TL:
Dün ABD fabrika siparişleri açıklandı. Piyasa beklentilerinden fazla azalış gerçekleşti. Yüzde 3,0 azalış olması beklenirken yüzde 3,6 azalış gerçekleşti. Para politikasının gecikmeli etkilerinin görülmeye başlanması ‘yumuşak iniş‘ yerini resesyon korkularına bırakarak piyasada kar satışlarının görülmesine neden oldu. Özellikle 2024 yılının başından itibaren resesyon tartışmalarının gündeme geleceğini düşünüyoruz.
Bugün açıklanacak ABD ISM hizmet endeksi piyasalarda hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesi karar-yön için kritik. Ana resimde aşağı yönde ilerleme olmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, TUİK’in açıkladığı verilere göre TÜFE 2023 Kasım ayında bir önceki aya göre %3,28 artış gerçekleşti. Kasım ayında tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 arttı.
Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelesi sürüyor. Son toplantıda artışın sonlarına yaklaşıldığı sinyali verildi. MB, sadece faiz oranı değil diğer araçlarla da sıkılaşma yapıyor. Önümüzdeki dönem para politikasının gecikmeli etkilerinin görüleceği, büyüme üzerinde aşağı yönlü baskının artacağı bir dönemi görebiliriz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,92 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine, Aralık ayı iç borçlanma programına 2 yıl vadeli tahvil ile başladı. 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 40,51 olarak belirlendi. ROT dahil 14,6 milyar TL fonlama sağlandı. Bugün 4 yıl vadeli TLREF kuponlu, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetler ihraç edilecek.
Kasımda tüketici fiyatları yıllık olarak yüzde 61,98 arttı. Sonuç beklentilere paralel olduğu için etkisi sınırlı kaldı.
Dün 2Y gösterge tahvil günü yüzde 3,46 düşüş ile 38,49 seviyesinden kapadı. Tahvil tarafında yaşanan hareketliliği, tahvil faizlerinde ilgi çekici seviyelere yaklaşıldığı yönünde yorumluyoruz.
Ocak ayının sonuna kadar TCMB politika faiz zirvesinin tayin edilmesini ve zirvenin yüzde 42,5-45 bandında olmasını bekliyoruz. 2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, ABD 10 yıllık tahvil faizi aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 138 baz puan azalarak %38,49 ve 46 baz puan azalarak %27,08 seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi:
1 Kasım tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, haftaya 8,100 hedef direnç noktasını aşma denemeleriyle başlandığını gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü %0.76 oranında değer artışıyla 8,087 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisindeki yukarı ataklarda kritik 8,100 direncini aşma denemelerini yakından izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin kısa vadeli hareketinde yeniden güç kazanabilmesi için 8,100 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda alım eğiliminin ilk etapta 8,250 seviyesine yöneleceğini düşünüyoruz. 8,250 direncini aşacak seyrin ise piyasada 8,560 zirve noktasını test edebileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,850 üzerindeki hareketleri yükselişin devamı yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu kapsamda 7,850 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.




Eur/Usd:
Merkez bankaları bir yandan sıkılaşmanın durduğuna dair sinyaller vermelerine rağmen diğer yandan enflasyon verilerinde ani bir artış yaşanması durumunda faiz artırımına gidebileceklerini vurguluyorlar. Piyasalar ise faiz artışı sürecinin artık bittiğini ve faiz indirim sürecine girileceğini düşünmek istiyor.
Yıl sonuna kadar pozitif fiyatlama (kar satışları görülse de) devam edebilir. Biz eldeki veri setine göre özellikle FED’in faiz indirimi sürecini kontrollü bir şekilde ilerleteceğini düşünüyoruz.
Avrupa tarafında resesyon korkuları ile birlikte sıkılaşma etkileri görülüyor. Geçen hafta gelen enflasyon verisi beklenti altında açıklandı. Ekonomik verilerin daralma bölgesinde olması ve enflasyonun hızla düşmesi piyasalarda faiz indiriminin beklentilerini öne çekiyor. Tabi bu durum Dolar talebini artırırken pariteye satış getirebiliyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesinin aşağı geçilmesi ile baskı artabilir. Toparlanma için 200 günlük ortalama üzerinde fiyatlamalar başlamalı.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Dün piyasalarda kar satışları etkili oldu. Dolar talebi artarken Dolar endeksi (DXY) günü kritik destek 103 üstünde 103,8 seviyesinden kapadı. Majör para birimlerinde düşüşler görülürken parite yaklaşık yüzde 0,75 düşüş ile 1,26 seviyesinden günü kapadı. Avrupa bölgesinden gelen ekonomik verilerin daralma bölgesinde derinleşmesi ve resesyon korkularının canlanması ile birlikte yumuşak gelen Avrupa enflasyon verisinin piyasaları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Mart ayı faiz indirimini fiyatlamaya yönlendirmesi dolar talebinin artmasına neden oluyor.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,262 seviyesinde bulunan paritede 1,261 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,275 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay- sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
2.145 Usd (altının dün sabah gördüğü seviye @Matriks). Daha önce 3 defa kırmayı denediği zirvede 2.070 Usd üzerinde kalıcı olamadı ve 110 Usd’lik bir geri çekilme yaşadı. Yaklaşık bir ay önce piyasalar FED’den son bir faiz artırımı beklerken, mevcut durumda Ocak ayından itibaren faiz indirimi beklentilere yansımaya başladı. Piyasalar fiyatlamaları hızlı gerçekleştiriyor. Bu durum dalga boylarının büyümesine neden oluyor. Bu noktada FED’in piyasaların beklediğinden daha sabırlı olacağını düşünüyoruz. Teknik olarak kar satışları ile karşılaşan altında denge-dinlenme noktasının kısa vade de 2,000 -2070 Usd bant aralığında oluşmasını bekliyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişinde katalizör etkisi yapıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan tepki yükselişleri ise altında satış baskısı olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 2.035 Usd seviyesindeki ons altında 2.033 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.070 ve 2.100 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
FED iyimserliğinin devam ettiği süreçte dün kar satışları galip geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık yüzde 2 yükseliş ile 4,29% seviyelerine çıktı. Yaşanan hareketi şimdilik bir tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Bugün açıklanacak PMI verileri ve Cuma günü gelecek olan İstihdam sayısı, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazançlar ekonomik görünüm açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 336 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-1 cent; orta vadelilerde 12-20 cent; uzunlarda 18-21 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,42%, 7,99% ve 8,58% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş