Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ISM hizmet 56,5 (beklenti 53,5)
Hizmet PMI 46,2 (beklenti 46,1)
Fabrika siparişleri 1,0 (beklenti 0,7)
Dayanıklı Tüketim Siparişleri 1,1 (beklenti 1,0)
Dün açıklanan ABD makro verileri beklentilerden iyi geldi. Özellikle hizmet sektörüne (ISM Hizmet) dair olanlar daha dikkat çekti. Hizmet sektöründeki canlılık enflasyon endişelerini artırıcı etki yapıyor. Bu ise FED yavaşlamasının konuşulduğu sırada piyasalar için ters etki yapıyor.
Yatırımcılar güçlü veriye negatif reaksiyon veriyor. Cuma günü ABD istihdam verisi de güçlü gelmiş ve piyasaları baskılamıştı. Cuma ve Pazartesi verileri arasında Çin haberi iyimserlik yaratmıştı. Genel olarak FED yavaşlayacak iyimserliği hala masada. Diğer yandan Çin yönetiminin salgınla mücadelede kısıtlamaları gevşeteceği sinyali vermesi de gündemin diğer kritik konusu. Çatı olarak bu iki unsur geçerli ve iyimser modda fiyatlama sağlıyorlar. Günlük fiyatlamada ise makro veriler, merkez bankası açıklamaları takip ediliyor. Makro veriler güçlü geldiğinde iyimserlik zayıflıyor.
Bu hafta veri trafiği yoğun ve kritik değil. Veriler beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler. Merkez bankaları tarafında ise FED sessiz (zira haftaya faiz toplantısı var), ECB ve BOE’den konuşmalar takip edilecek. Her iki bankanın da piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtelim.
Dün piyasalar baskılı ve dalgalı seyir izledi. Finansal varlıklar negatif seyir izledi. ABD borsaları yüzde 1,5-2,0 aralığında değer kaybetti. Avrupa borsaları daha sınırlı kayıp yaşadı; yüzde yarım civarında. İngiltere borsası olumlu ayrıştı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık - nötr. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da seyir karışık. Çin yüzde 1’e yakın, Hong Kong hafif eksi; Japonya yüzde çeyrek artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,58%, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 1.772 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa hafif düştü. TL Tahviller karışık seyretti; kısa taraf satıcılı, uzun taraf yatay idi. Eurobond birim fiyatları sınırlı primlendi. TL ise günü yatay tamamladı.
Kasım ayında TÜFE 2,88%, ÜFE 0,74% arttı. Yıllık ise her ikisi de düşüş kaydetti. TÜFE’deki düşüş sınırlı kaldı. Yıllık oranlar sırasıyla 84,39% ve 136,02% oldu. Gelecek ay baz etkisinden dolayı belirgin düşüş olabilir.
Hazine, dün düzenlediği ihraçta (2 yıl vadeli sabit kuponlu) toplam 2 milyar TL satış yaptı; ihale faizi 11,09% oldu. Bugün ise 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 7 yıl vadeli değişken kuponlu tahvilleri ihraç edecek.


Usd/TL: Dün açıklanan ABD makro verileri beklentilerin üzerinde geldi. Hizmet sektörüne ilişkin sinyal canlılığın sürdüğü şeklinde oldu. Bu sebeple piyasalar bir kez daha negatif fiyatlama yaşadı. Zira Cuma günü ABD tarım dışı istihdam veri seti beklentilerden güçlü gelmiş ve risk iştahını baskılamıştı.
Dünkü verilerin güçlü gelmesi yavaşlayan ekonomi iyidir, çünkü FED’in yavaşlamasını sağlar yaklaşımının aleyhine sonuca işaret etti. Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaşırken, nakte özellikle de Usd’ye geçiş yaptılar.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Endeks bu sabah 105,3 civarında bulunuyor.
Hafta boyunca veri trafiği yoğun değil hem de kritik değil. Beklentilerden sapma olur ise hareket yaratabilirler. Dün de bu şekilde oldu. Genel olarak piyasanın iyimserliği korumaya meyilli modda işlem görmesini bekliyoruz.
Lokal tarafta ise enflasyon açıklandı. Yıllık oran 84,39% seviyesine düştü. Önümüzdeki ay baz etkisinden dolayı belirgin bir düşüş olabilir.
Kur bu sabah 18,63 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Kasım ayı tüketici enflasyonu 84,39%, üretici enflasyonu ise 136,02% oldu. TÜFE için beklenen oran civarında aylık oran geldi ve böylece geçen aya göre hafif bir düşüş oldu. Gelecek ay baz etkisinden ötürü belirgin bir düşüş yaşanabilir. ÜFE’de de yıllık oranın aşağı geldiğini belirtelim.
Hazine dün düzenlediği 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilde ROT dahil 2 milyar TL satış yaptı. İhale faizi 11,09% oldu.
Bugün ise 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken kuponlu tahvillerin ihraçları yapılacak.
Global tarafta risk iştahı dalgalı bir seyrini sürdürüyor. Makro veriler yön tayinini zorlaştırıyor. ABD tahvil faizleri yükseldi. Diğer ülkelerde ise farklı tepkiler olştu.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 37 baz puan artışla %10,85 ve yatay %10,67 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Trend desteği seans içerisinde 4,900 seviyesinden geçiyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini geçtiğimiz hafta 5,091 zirve seviyesine kadar sürdüren BIST 100 Endeksi, haftaya yatay bir seyirle başladı.
Haftanın ilk işlem gününde -% 0.10 oranında hafif bir değer kaybı gerçekleşirken, cuma günü 5,000 seviyesi altına gerilemenin piyasada ilk zayıflama sinyalini oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda seans içerisinde 4,900 seviyesini kısa vadeli trend desteği olarak izliyoruz. Endeksin mevcut yükselişini sürdürebilmesi için 4,900 üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu durumda piyasada sırasıyla 5,100, 5,200 ve 5,250 seviyelerini hedefleyecek yükseliş trendi devam edecektir.
4,900 altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişme ise piyasada sırasıyla 4,750 ve 4,500 desteklerine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Eur/Usd: ISM Hizmet ve S&P Hizmet PMI verileri beklentilerin üzerinde geldi. Özellikle ISM verisi beklentilerden belirgin iyi sonuçlandı.
Hizmet sektöründeki canlılık piyasaları baskıladı. Zira canlı aktivite enflasyon endişelerini artırıcı etki yapıyor. FED’in yavaşlama sinyali verdiği sırada güçlü veri FED’in yavaşlamasını küçültebilir. Güvercin yaklaşım sınırlı kalabilir.
Güçlü veriler piyasa iştahının azalmasına yol açıyor. Usd talebi canlanıyor. Dolar Endeksi yeniden 105 seviyesinin üzerine çıktı.
Hafta FED faiz kararı var. Piyasa 50 bp faiz artışı bekliyor. FED yönlendirmesi de bu yönde idi. Güçlü verilerin FED’e ne düşündüreceği önemli. Haftaya bunu görme şansımız olabilir.
Bu hafta çok majör veri yok. Yalnızca beklentilerden sapma olur ise hareket yaratabilirler diye düşünüyoruz. Genel olarak FED yavaşlayacak iyimserliği söz konusu. Veriler sürpriz yapmazsa fiyatlama bu yöne meyilli diye düşünüyoruz. Bu meylin para piyasalarına yansıması ise Usd aleyhine olabilir diye değerlendiriyoruz.
Bu sabah 1,05 seviyesindeki paritede 1,047 ve 1,044 seviyeleri gün içi destek; 1,053 ve 1,055 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: ABD odaklı fiyatlama söz konusu. Ekonomik ve siyasi gelişmeler piyasaların yönünü tayin ediyor. Son günlerde makro veriler piyasalarda hareket yaratıyor. Beklenti üstü gelen ABD makro verileri piyasalarda risk iştahının baskılanmasına yol açıyor. Bu durumda Usd talebi canlanıyor.
Dün ABD’de açıklanan hizmet sektörü verileri beklentilerden iyi geldi. Özellikle ISM hizmet belirgin iyi geldi. Piyasaların reaksiyonu ise iyimserliğin zayıflaması şeklinde oldu. Usd talebi canlandı. Dolar Endeksi 105,3 seviyesinde bulunuyor.
Bugün önemli bir veri bulunmuyor. O sebeple piyasa biraz iyimser fiyatlama yapabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,221 seviyesinde bulunan paritede 1,218 ve 1,216 seviyeleri gün içi destek; 1,224 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Altın: Cuma günü ABD istihdam verisi beklentilerden iyi geldi. Dün ise hizmet sektörü verileri iyi sonuçlara işaret etti. Güçlü veri piyasada risk iştahının baskılanmasına yol açıyor. Çünkü güçlü veri canlı ekonomik aktivite; canlı aktivite ise enflasyon riski olarak okunuyor. Enflasyon riski ise FED politikasının yavaşlama beklentilerini sorgulatıyor.
Dün riskli varlıkların satıldığı bir gün oldu. Kıymetli madenler de benzer durumu yaşadılar. Gümüşte 1 Usd, altında 35 Usd civarında düşüş oldu. Oransal olarak gümüşteki kayıp daha fazla idi.
Bugün kritik makro veri bulunmuyor. O sebeple piyasalar FED iyimserliği moduna geri dönebilirler. Hafta boyunca açıklanacak makro veriler beklentiler dahilinde gelirlerse piyasa iyimser modunu sürdürebilir diye değerlendiriyoruz.
Bu sabah 1.773 Usd seviyesindeki ons altında 1.765 ve 1.757 Usd seviyeleri gün içi destek 1.780 ve 1.791 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi Cuma ve Pazartesi günü yukarı meyil gösterdi. Cuma günü Çin haberi ile tekrar aşağı indi. Ama dün 3,60% seviyelerinde günü tamamladı. Bu sabah ise 3,57% civarında bulunuyor. Genel resimde FED yavaşlayacak iyimserliği genel kanı. O yüzden tahvil faizleri aşağıya iniyor. Günlük seyirde ise hem dalgalanmalar oluyor hem de ülke kıymetleri arasında ayrışmalar.
Makro veriler güçlü geldiğinde piyasa algısı negatife dönüyor. FED yavaşlaması sınırlı kalabilir endişeleri artıyor. Hafta boyunca açıklanacak veriler sapma gösterirlerse risk iştahı baskılanabilir. Diğer durumda ise iyimser fiyatlama mümkün olabilir; genel meylin bu yönde olduğu fikrindeyiz.
Türkiye CDS 400 puanlık düşüş sonrası 500 civarına geldi. Bir süre bu seviyelerde kalabilir. Global atmosfer faizlerin düşüşü yönünde. Türkiye eurobondları da buna iştirak ediyorlar.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 520 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-5 cent; orta vadelilerde 17-40 cent; uzunlarda 5-6 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,06%, 7,73% ve 8,68% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.