Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalara genel olarak baktığımızda enflasyon ile mücadelede merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikası faizlerinde son viraja girdiğimizi düşünüyoruz. Uygulanan sıkılaşma politikaları ekonomiler üzerinde baskı yaratırken gelen ekonomik verilerde para politikalarının gecikmeli etkilerini göreceğimiz döneme girmeye başladığımızı düşünüyoruz. ABD’de geçen hafta beklenti altı gelen tarım dışı istihdam verileri ile bu sürecin örneklerinden biri olabilir. Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan düşüşte talep enflasyonu noktasında olumlu katkı yaptığını gördük.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş Powell’ın ve FED üyelerinin de belirttiği şekilde finansal koşulların sıkı olmasına katkıda bulunuyor. Bu noktada FED gecikmeli gelen para politikalarının etkilerini görmek isteyebilir ve bir faiz artışı daha kısmında aceleci olmayabilir. ABD ekonomisinde FED yeteri derecede kısıtlı ve ekonominin fazla büyümesini engelleyecek bir faiz oranında kalmayı isteyebilir (yumuşak iniş). Bu hafta FED üyelerinin konuşmaları ön planda olacak. Dün FED/Kashkari, eğer enflasyon düşmeye devam ederse bunun geri adım atma zamanının geldiğini göstereceğini ifade etti. FED üyesi Bar ise ekonominin zayıfladığına dair çok fazla kanıt görülmediği şeklinde dengeleyici açıklamalarda bulundur.
Diğer taraftan dünyanın Doğusundan gelen haberler risk iştahını baltalıyor. Çin merkezli haber akışında dün gelen veri Çin‘in ihracatının beklentilerden fazla daraldığını gösterdi (beklenti -2,5 gerçekleşen -6,5). Deflasyon riski ile mücadele eden Çin’den gelen veriler daralmanın derinleştiğini gösteriyor. Dünyada merkez bankaları tarafından uygulanan sıkılaşma (faiz artışları) ve Çin tarafının yaşadığı deflasyon riskleri büyüme verileri üzerinde baskı kurmaya devam edebilir. Bunun diğer bir göstergesi de Brent tarafında yaşanan düşüş olduğunu düşünüyoruz. OPEC kısıntıları ve Jeopolitik risklere rağmen, talep tarafının yetersiz kalması temel de yaşanan sorunların göstergesi olabilir.
Avrupa tarafı, Almanya’da sanayi üretimi beklentilerin üzerinde düşüş yaşadı. Alman ekonomisinin temel motoru olan imalat sanayi yüksek enerji fiyatları, küresel çapta yüksek faiz oranları ve Çin ekonomisindeki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor. Gelen kötü veriler resesyon kaygılarını da beraberinde getirebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri hafifi eksi. Asya karışık. Hong Kong 0,1 , Çin yüzde 0,1 civarı artı; Japonya yüzde 0,7 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,59, Dolar Endeksi 105,6 ons altın 1.973 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik risklerin yayılmaması ekonomik konuların öne çıkmasını sağlıyor. Sadeleşme adımları ile birlikte enflasyon ile mücadelede kademeli faiz artışları ile dengelenme süreci kontrollü şekilde devam ediyor.
Tahvil ihaleleri ile tahvil faizleri yeni denge noktalarına yükseliyor. Hazine’nin dün yaptığı 2 yıl ve 10 yıl vadeli ihalelerin faizleri sırasıyla 42,18% ve 31,98% oldu. 11 ve 10,1 milyar TL tutarında fonlama sağlandı.




Usd/TL:
FED açıklamaları ve sonrasında beklenti altı gelen manşet tarım dışı istihdam olumlu bir hava yaratırken, ABD 10 yıllık faizinde yaşanan dengelenme global piyasalarda risk iştahına katkıda bulunuyor. Yıl sonuna kadar lineer bir doğrultuda olmasa da global piyasalarda yukarı yönlü hareketlerin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, uygulanan politikalarda kararlılık ve kademeli yükselen faizler TL‘nin cazip bir yatırım aracı olması hususunda yol açmaya devam ediyor. Diğer taraftan olumsuz haber akışına karşı kademeli artan faizler TL’nin değer kaybını nispeten frenleyici bir etkiye sahip olmasını sağlıyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,50 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Dün yapılan Hazine 2 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 42,18 olarak gerçekleşti. 10 yıl vadeli ihalede ise faiz 31,98% olarak sonuçlandı. Kısa kıymette 11, uzun kıymette ise 10,1 milyar TL finansman sağlandı. Sadeleşme adımları ile birlikte tahvil faizlerinde dengelenme devam ediyor. Fırsat noktalarına yaklaştığımızı düşünüyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, FED kararı ve ABD istihdam verisi sonrası ABD tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı azalarak yüzde 4,50-4,70 bandında dengelenme yaşanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2,07 baz puan artarak ve 19 baz puan azalarak, %41,72 ve %28,41 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler yükselişin devamını getirecek... Endekste geçtiğimiz hafta 7,297 üzerinde gerçekleşen kısa vadeli taban oluşumunun ardından başlayan yukarı hareketin, dün seans içi ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,800 üzerinde dengelenme çabasında hareketlendiğini gözlemliyoruz.
Bu kapsamda Salı gününü -%0.30 oranında değer kaybıyla 7,844 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi geri çekilmelerde 7,800 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,800 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise bir üst hedef olarak izlediğimiz 8,100 direncine yönelmeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. 7,800 seviyesini aşarak 3 Ekim tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayan piyasada, 8,100 direncinin aşılması durumunda ise sırasıyla 8,250 ve 8,560 zirvesi hedeflenecektir.
Aşağı yönde baktığımızda ise 7,800 altındaki olası hareketlerin yeniden zayıflama işareti yaratabileceğini göz önünde bulunduruyor, bir alt noktada 7,400 bölgesini ana destek olarak almaya devam ediyoruz.




Eur/Usd:
Piyasalara FED’in bekle gör stratejisinde davranacağını ve bir süre daha faiz artırımlarına gitmeyeceklerini fiyatlamaya çalışıyorlar. Diğer taraftan Avrupa tarafından gelen veriler iç açıcı değil. Veriler yatırımcıların kafasını karıştıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Alman İstatistik Ofisi'nin verilerine göre sanayi üretimi Eylül'de yüzde 1,4 düştü (beklenti 0,1). Resesyon korkularını artıran veri sonrası dolar talebi artarak Dolar Endeksi (DXY) kritik direnç 105,5 üstüne tekrar geçti.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor.
Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere'de ortalama konut fiyatı Ekim'de aylık bazda yüzde 1,1 artış gösterdi. Bu artışla fiyatlarda 6 aydır görülen düşüş eğilimi sona erdi. Artan bu artışın konut arz sıkıntısı nedeniyle olduğunu düşünüyoruz. Mevcut sıkı para politikasının devam etmesi durumunda sonraki aylarda konut fiyatları üzerinde baskının devam etmesini bekleyebiliriz.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altına indi. Yatırımcıların algısı değişim gösteriyor. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir.
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
«Jeopolitik risklerle birlikte altına olan talep arttı. Risklerde yaşanan dengelenme ve sonrasında çevresel yayılma riskinde azalış değerli metalde kar satışlarında etkili olabilir.» Hafta başında belirtiğimiz ve beklediğimiz 2.000 Usd civarından başlayan kar satışları devam ediyor. Hafta başından beri yaklaşık yüzde 2,5 düşüşle 1.958 Usd seviyelerine kadar gerileme görüldü.
Dengelenme sürecinin devam ettiği altında asıl hareketin faiz indirimi beklentileri kuvvetlendiği zaman yaşanacağını bekliyoruz. Teknik olarak yükselişin devamı için 1.985 Usd seviyesinin aşılması gerekiyor.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.973 Usd seviyesindeki ons altında 1.970 ve 1.955 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
FED para politikasının gecikmeli etkilerini görmek için daha sabırlı olması, tahvil faizlerinin finansal koşullarda sıkılaşmaya yardımcı olacağı beklentisi FED’in şahin duruşunda yumuşamaya gitmesine neden oldu.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta,. ABD tahvil faizleri ile korelasyon devam ediyor. Bu tarafta yaşanan olumlu hava Türkiye CDS’lerinde ve eurobond fiyatlarında karşımıza çıkıyor. Eurobond tarafında son dönemde İhraçların artması (arz bolluğu olması) yeteri kadar rahatlama sağlayamayabilir. Yabancı yatırımcının gelmesi olumlu hareketi hızlandırabilir.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 370 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 4-9 cent; uzunlarda 1-4 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,08%, 8,51% ve 9,00% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.