Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD makro verileri ekonomik aktivitenin beklendiği kadar azalmadığını ortaya koydu. İstihdam ve ISM hizmet bu sinyali verdiler.
Ancak piyasa şirketlerden farklı sinyal alıyor. ABD şirketleri faaliyetlerinin yavaşlayacağı sinyali veriyorlar.
O yüzden bugünkü makro veriden ziyade kafayı kaldırıp ufka doğru bakıldığında yavaşlamanın ayak sesleri duyuluyor.
Son dönemde FED faiz artış hızını azaltacak iyimserliği piyasalarda hakim. Genel olarak risk iştahını destekleyici oluyor. Son bir iki gündür ise ekonomide yavaşlama (belki de resesyon) konusu, ihtimali bir miktar fiyatlanıyor.
Bir miktar diyoruz, çünkü daha fazla fiyatlamak için elde yeterince done yok. FED’in yönlendirmesi var ama daha somut doneler olmadığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönem yavaşlama olacağı kimse için sürpriz olmaktan uzak. Yavaşlamanın büyüklüğü, derinliği, zaman boyutu ve coğrafi alanı piyasaların seyri açısından kritik.
Şimdilik, FED iyimserliğinin varlığını koruduğu ama resesyon-yavaşlama konusunun gölge yaptığı bir dinamik söz konusu diyebiliriz.

Bugün yarın veri trafiği yoğun ve kritik değil. Veriler beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler. Merkez bankaları tarafında ise FED sessiz (zira haftaya faiz toplantısı var), ECB ve BOE’den konuşmalar takip edilecek. Her iki bankanın da piyasa üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu belirtelim.
Dün piyasalar yavaşlama endişeleri ile fiyatlama yaptı; yine baskılı ve dalgalı seyir izledi. Finansal varlıklar ayrıştı. ABD borsaları günün sonunda kayıplarını azalttı, yüzde 0,5 kayıp yaşandı. Avrupa borsaları benzer kayıp yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif eksi. Asya’da seyir karışık. Çin hafif, Hong Kong yüzde 3 civarında artı; Japonya yüzde yarım civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,45%, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 1.784 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 3,5 civarında düştü; düzeltme yolunda ilerliyor. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa taraf belirgin alıcılı, uzun sınırlı alıcılı oldu. Eurobond birim fiyatları sınırlı değer kaybetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Suudi yetkililer 5 milyar Usd tutarındaki swap işleminin kısa sürede tamamlanacağını açıkladılar.

Usd/TL: Piyasalarda resesyon endişesi biraz daha öne çıkıyor. Son birkaç günlük seyirde finansal varlıklar bu endişeye paralel ayrışma gösteriyor. Para birimleri ile hisse senetleri veya tahviller farklı yöne gidebiliyor.
Para piyasalarında Usd’nin sınırlı güç kaybı yaşaması ile diğer paralar primleniyor. Ancak net bir yön olmadığını belirtelim. Bugünlerde daha çok ABD odaklı haberler üzerinden resesyon konuşulduğu için Usd ilkten etkileniyor.
Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor. Endeks dün sabah 105,6 civarında idi, bu sabah ise 105,3 civarında bulunuyor.
Global tarafta iyimser seyir beklentimiz, resesyon endişelerinin gölgesinde kalıyor.
Lokal tarafta ise S. Arabistan ile 5 milyar Usd swap işleminin bir iki gün içinde tamamlanacağı haberi basında yer aldı.
Kur bu sabah 18,63 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Resesyon endişeleri birkaç gündür öne çıkmaya başladı. Piyasalar haber akışında bu yöndeki sinyallere daha fazla odaklanır hale geldi. Odaklanmanın sonucu olarak tahvil faizlerinin aşağı yönlü seyri mümkün oluyor. Globalde genel olarak bu yönde fiyatlama söz konusu.
Lokal tarafta tahvil faizleri iç regülasyonlarla belirgin aşağı gelmiş durumda. İç talep oldukça canlı tutuluyor. O yüzden tahvil faizleri tek haneye yakın duruyorlar.
Diğer yandan tahvil faizleri ile enflasyon arasındaki fark ise ciddi büyük olmaya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 37 baz puan düşüşle %10,46 ve 6 baz puan artışla %10,75 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,900 trend desteğinin kırılması düzeltme hareketini onayladı... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini geçtiğimiz hafta 5,091 zirvesine kadar sürdüren BIST 100 Endeksi, bu seviyeden itibaren geri çekilme eğiliminde hareketleniyor.
Bu kapsamda son günlerdeki zayıflama içerisinde kritik trend desteği olarak izlediğimiz 4,900 seviyesinin dün itibariyle aşağı kırıldığını gözlemliyoruz. Böylece kısa vadeli yükseliş trendinin ardından ara bir düzeltme hareketinin başladığı onaylanırken, endeks günü -%3.46 oranında değer kaybıyla tamamladı. Gün içerisinde 4,900 altındaki hareketlerin sürdüreceği aşağı hareket kapsamında, 4,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 4,750 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu seviye altındaki hareketlerde ise 4,450/4,500 destek bandının hedeflenebileceği unutulmamalıdır.
Bu nedenle yukarıda 5,050 seviyesini ilk önemli direnç olarak izliyor ve piyasanın yeniden yükseliş potansiyeline ulaşabilmesi için bu noktanın aşılması gerektiğini düşünüyoruz.

Eur/Usd: ABD kaynaklı haber akışı resesyon endişelerini öne çıkarıyor. Esasında son ABD verileri canlı bir aktivite olduğunu ortaya koydular. Yavaşlamanın tahmin edilenden az olduğuna yönelik işaretler gelmişti. Ancak diğer yanda şirketlerin gelecek tahminleri takip ediliyor. Şirketler aşağı yönde tahminler yapıyorlar. Ticari faaliyetlerinin azalacağı sinyali veriyorlar.
Hal böyle olunca piyasalar FED faiz artış hızını yavaşlatacak iyimserliğinden hızın neden düştüğüne odaklanmaya doğru ilerleme kaydediyor. Tabi bu 1-2 günlük seyir. O yüzden tam bir yönelme henüz yok. Ama ekonomide yavaşlama daha da artabilir farkındalığı fiyata yansıyor diyebiliriz.
FED faiz kararı haftaya gelecek. Bankanın 50 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Daha çok ise ne gördüğü ve ne düşündüğü önemli olacak düşüncesindeyiz. Üst bölümde ifade ettiğimiz haber akışının FED’deki yansımaları önem arz ediyor.
Dolar Endeksi son 2 gündür dar bant içinde 105 seviyesinin üzerinde kalıyor. Ancak riskli varlıklara olan iştahın kırılganlaşması, azalması Usd talebinin artmasına yol açabilir.
Bu sabah 1,05 seviyesindeki paritede 1,048 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,054 ve 1,057 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd: Ekonomik aktivitenin önümüzdeki dönemde yavaşlayacağına dair haber akışı piyasaları baskılıyor. Yatırımcılar riskli varlıklara olan taleplerini azaltıyorlar. Son bir iki günde olan hadise bu şekilde.
Tabi tam olarak yavaşlama başlığına belirgin bir odaklanma olduğunu söyleyemeyiz. Son günlerde olan bir miktar dikkat etme olarak tanımlanabilir.
Dolar Endeksi 105,4 seviyesinin üzerine çıkmayı başarabilir ise 106 civarına yönelebilir.
Veri akışının yoğun olmadığı bir güne başlıyoruz. Son günlerde gelen farklı-zıt haberleri de dikkate aldığımızda yön tayini zorlaşıyor.
Bu sabah 1,219 seviyesinde bulunan paritede 1,217 ve 1,214 seviyeleri gün içi destek; 1,223 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

Altın: Kıymetli madenler son 1 2 günde talep görüyor. Dolar baskısının azalması ve tahvil faizlerindeki gevşeme (özellikle ABD tahvilleri) altın ve gümüş lehine fiyatlama sağlıyor. Ancak daha fazlası için haber akışının mevcut yapıda olmaması önemli. Çünkü farklı ve zıt yönlü haberler peşi sıra gelebiliyor. Bu ise trendden ziyade dalgalı ve yönsüz bir fiyatlamaya yol açıyor.
Ana resimde FED faiz artış hızını yavaşlatacak iyimserliği var. Ancak bir iki gündür yavaşlama - resesyon konusu fiyatlamaya dahil oluyor. Tam olarak odak değişiminden söz edemeyiz. Ama bir miktar odak kayması var diyebiliriz. Haftaya FED faiz kararı resmi biraz netleştirebilir.
Yavaşlamanın fiyatlara tesir etmesi bu hafta için öngördüğümüz iyimser fiyatlamaya mani oluyor.
Bu sabah 1.784 Usd seviyesindeki ons altında 1.775 ve 1.768 Usd seviyeleri gün içi destek 1.791 ve 1.800 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond: Resesyon konusu biraz daha öne çıkıyor. Piyasalar fiyatlamaya yavaşlamayı bir miktar dahil ediyor. ABD şirketlerinden gelen haberler dikkate alınıyor. Cuma ve Pazartesi günü açıklanan ABD makro verileri beklenenden iyi gelmişti. Ancak biraz ufka doğru baktığımızda şirket beklentileri olası durum hakkında bilgi veriyor.
Yavaşlamanın tahvil piyasası için karşılığı faizleri gevşemesi olarak özetlenebilir. Son dönemde görülen tahvil faizlerinde düşüş hareketi biraz daha devam edebilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi dün sabah 3,55% seviyesinde idi. Bu sabah 3,45% civarına inmiş durumda.
Türkiye CDS yaklaşık 400 puanlık düşüş sonrası 500 civarına geldi. Son bir iki gündür ise buradan tepki yükselişi yaşanıyor. Biraz daha yükseliş görülebilir. Ama globaldeki gevşeme bu yükselişi sınırlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 536 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 27-29 cent; uzunlarda 47-49 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,16%, 7,83% ve 8,90% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş