Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD haftalık istihdam verisi beklentilere paralel geldi, devam eden işsizlik sayısı ise arttı. Geçtiğimiz Cuma aylık istihdam verisi güçlü gelmiş ve piyasaları rahatsız etmişti. Dünkü veriler ise tersi yönde geldiler. Tarım dışının yarattığı endişeleri biraz olsun azalttılar.
Piyasaların, hafta başında ABD ISM hizmetin güçlü gelmesi ile riskli varlıklara olan iştahı azalmıştı. Devam eden günlerde ise bu baskı dengelenmeye doğru ilerledi. Dün ise olumlu tarafa yönelindi.
Tabi burada, FED faiz artış hızını yavaşlatacak bakışının getirdiği iyimserlik (hisse, tahvil, kıymetli madenleri, Usd hariç paraları al) ile yavaşlama endişelerinin getirdiği defansif yaklaşım (tahvil, Usd al; diğerlerini sat) seçenek olarak duruyor. Hafta başında 2. yaklaşım öne çıktı. Devamında ise iyimserliğe doğru ilerleniyor. Önümüzdeki günler-haftalar FED yavaşlayacak pozitifliği ile ekonomi yavaşlayacak negatifliği arasında bir fiyatlama görebiliriz. Buradaki tercihi (fiyatlara tesir önceliği) ise makro veriler (beklenti altı-üstü, beklentilerden sapma oranı) ve merkez bankalarının yönlendirmeleri belirleyebilir.
Gelecek hafta ajandada 3 önemli konu var. ABD TÜFE verisi, FED faiz kararı, ECB faiz kararı. İlk ikisi biraz daha kritik olabilir. Her üçü de piyasaların ritmini etkileyebilirler.
Bu hafta, ABD ISM hizmet verisinin yüksek gelmesi ve bazı ABD şirketlerinin aşağı yönlü tahminleri odağında oluştu-geçti diyebiliriz. Siyasi tarafta ise Putin’in nükleer silah kullanımına dair sözleri öne çıktı.
Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaştılar, devamında ise yavaşlama-resesyon fiyatlaması yaptılar. Dün itibari ile hava biraz yumuşadı. İştah biraz arttı.
Hisseler alındı, tahvil biraz satıldı; kıymetli madenler alındı, Usd satıldı. ABD borsaları yüzde 0,5-1,0 aralığında primlendi. Avrupa borsaları zayıf kaldı; yatay kapanışlar oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da alıcılar biraz daha iştahlı. Çin hafif, Hong Kong yüzde 1,5, Japonya yüzde 1 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,46%, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 1.795 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde yarım civarında arttı. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa taraf belirgin alıcılı, uzun sınırlı alıcılı oldu. Eurobond birim fiyatları sınırlı değer kazandı. TL ise günü yatay tamamladı.
2 yıllık gösterge tahvil tek haneye indi.


Usd/TL: Son birkaç gündür 105 seviyesinin üzerine çıkan Dolar Endeksi kalıcı olmadı ve dün yeniden aşağı indi. Yatırımcılar yavaşlama endişeleri ile riskli varlıklardan çıkıp Usd talep eder durumdaydılar. Dün ise hava biraz iyimserliğe döndü. Burada hem teknik sebepler var hem ABD verisinin beklentiler dahilinde gelmesi var hem yavaşlama endişelerinin biraz azalması var diyebiliriz. Majör olarak bunları sayabiliriz.
Dolar dün güne iyi başlamıştı ancak günün devamında talep azaldı. Diğer para birimleri Usd karşısında primlendi.
Haftaya ABD TÜFE, FED faiz kararı ve ECB faiz kararı takip edilecek. Bu 3 konu önemli ve piyasaların ritmini değiştirebilir nitelikte.
Lokal tarafta makro verinin az olduğu bir hafta geride bırakılırken, gelecek haftanın da benzer nitelikte olduğunu belirtelim.
Kur bu sabah 18,65 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Temmuz 2020’den sonra ilk kez 2 yıllık gösterge tahvil faizi tek haneye indi. 2 yıllık gösterge tahvil dünü 9,98% ile tamamladı. 10 yıllık gösterge ise 11% seviyesinin biraz altında seyrediyor.
Tek hane, regülasyonlardan destek bulan taleple mümkün oluyor. Regülasyonlarla kurumsal alıcılar piyasayı domine ediyorlar ve tek yönlü piyasa dinamiği oluşmasına yol açıyorlar.
Diğer yandan da tahvil faizleri ile enflasyon, tahvil faizleri ile mevduat faizleri arasındaki makas negatif tarafa doğru ilerlemesini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 48 baz puan düşüşle %9,98 ve yatay %10,75 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Hisse senedi piyasasında yatay düzeltme eğilimi etkili oluyor...
Perşembe günü dalgalı bir seyrin ardından BIST100 Endeksinin günü %0,60'lık yükselişle 4,855 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Çarşamba günü aşağı yönde kırılan 4,900 bölgesindeki kısa vadeli trend desteğinin ardından Perşembe günü 4,700'lere doğru bir savrulma yaşayan piyasada, 4,750 bölgesindeki desteğin korunmasını takiben, özellikle günün son bölümlerinde yukarı yönlü toparlanma çabalarının etkili olduğunu görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, son günlerde yaşanan aşağı hareketin 4,750 desteğini korumasıyla düzeltme hareketinin daha çok yatay alana yayılabilecek bir karakter özelliğine dönüşmesini bekliyoruz. Bu paralelde 4,900/950 aralığını ilk önemli direnç olarak izlemeyi öneriyoruz. Bu bölgenin aşılabilmesi halinde ise, 5,050/5,100 bandı daha önemli bir direnç aralığı olarak gündeme gelecek.
Aşağı yönde baktığımızda ise, ana destek olarak 4,750 bölgesini yeni bir stop-loss seviyesi olarak takip ediyoruz.


Eur/Usd: Dünkü bültende ‘piyasalar FED faiz artış hızını yavaşlatacak iyimserliğinden hızın neden düştüğüne odaklanmaya doğru ilerleme kaydediyor. Tabi bu 1-2 günlük seyir. O yüzden tam bir yönelme henüz yok. Ama ekonomide yavaşlama daha da artabilir farkındalığı fiyata yansıyor diyebiliriz.’ ile son günlerdeki seyri bizce ifade etmiştik. Dün negatif havanın biraz dağıldığını ve iştahın biraz arttığını gördük. Teknik sebepler, ABD makro verisi ile yatırımcılar riskli varlıklara doğru bir miktar yöneldiler.
Dolar Endeksi yeniden 105 seviyesinin altına indi. Birkaç gündür 105 seviyesinin üzerine oturma çabası içinde idi.
Önümüzdeki günler için öne çıkan parametreler ABD TÜFE, FED faiz kararı ve ECB faiz kararı. 3’ü de gelecek haftanın ajandasında yer alıyor. Piyasaların seyri açısından kritik başlıklar; özellikle ilk ikisi.
Bu sabah 1,058 seviyesindeki paritede 1,055 ve 1,053 seviyeleri gün içi destek; 1,061 ve 1,064 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD ÜFE verisi hareket yaratabilir.

Gbp/Usd: ABD haftalık istihdam verisi beklentileri karşıladı. Devam eden işsizlik başvuruları ise arttı. İstihdam verisinin güçlü gelmemesi (olumsuz sürpriz) yapmaması piyasaları biraz rahatlattı. Veri öncesinde piyasalar olumlu tarafa yönelmişti veri destek oldu diyebiliriz.
Risk iştahındaki artış Usd talebini azalttı. Böylece 105 seviyesinin üzerinde kalmaya çabalayan Dolar Endeksi yeniden 105 seviyesinin altına indi.
Bu hafta majör dataların olmadığı bir hafta idi. Haftaya ise 3 önemli başlığı takip edeceğiz. ABD TÜFE verisi, FED faiz kararı, ECB faiz kararı öne çıkan konular. İlk ikisi için daha önemli diyebiliriz.
Bu sabah 1,227 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,212 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,234 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD ÜFE verisi hareket yaratabilir.

Altın: FED faiz artış hızını yavaşlatacak iyimserliği masada olmayı sürdürüyor. Ama günlük haber akışı bu iyimserliği gölgeleyebiliyor. Bu süreçte arzu edilmeyenlerden biri güçlü makro veriler. Güçlü veri kafa karışıklığı yaratıyor. Risk iştahının ve dolayısı ile kıymetli madenlerin baskılanmasına yol açıyor.
Pazartesi yaşanan düşüşten sonra kayıplar yerine konulmaya çalışılıyor. Altın henüz düşüş öncesi seviyeye gelemedi. Gümüş ise geldi.
ABD TÜFE, FED faiz kararı, ECB faiz kararı… bu 3 konu gelecek haftanın majör başlıkları. Piyasaların seyri açısından kritik konular. Kıymetli madenler için de aynı durum geçerli.
Bu sabah 1.795 Usd seviyesindeki ons altında 1.788 ve 1.779 Usd seviyeleri gün içi destek 1.801 ve 1.809 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında ABD ÜFE verisi hareket yaratabilir.

Eurobond: Birkaç gün, yavaşlama endişelerinin öne çıkması ile, tahvil faizleri aşağı hareket etti. Dün ise sınırlı bir yükseliş oldu. Zira endişeler biraz azaldı. ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilere paralel geldi, devam eden işsizlik başvuruları ise arttı. Hava biraz olumluya döndü. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,40% civarından 3,50% civarına erişti. Benzer durum diğer gelişmiş ülke tahvillerinde de yaşandı.
Yavaşlama endişeleri ilerleyen günlerde gündemde olabilir. Zira sıkı para politikasının en belirgin sonuçlarından biri aktivitede yavaşlama. O yüzden tahvil faizleri aşağı meylini koruyabilir.
Haftaya ABD TÜFE, FED faiz kararı ve ECB faiz kararı açıklanacak. Piyasaların seyri açısından önemli başlıklar. İlk ikisi biraz daha kritik diye düşünüyoruz.
500 seviyesinden tepki veren Türkiye CDS 543 seviyesine kadar erişti. Devamında ise 535 civarına geri geldi. Normal şartlarda tepki biraz daha kuvvetli olabilirdi. Ancak globalde havanın yumuşaması daha yukarısına biraz sınırlıyor, mani oluyor diyebiliriz.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 532 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-8 cent; orta vadelilerde 59-71 cent; uzunlarda 62-72 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,13%, 7,74% ve 8,80% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş