Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED şahin sözlü yönlendirmeler dikkat çekti. 2 FED guvernörü politika faizinin yüzde 5’in üzerine çıkabileceği sinyali verdiler Daly, faizin uzun süre 5%’in üzerinde kalabileceğini ifade etti. Yüzde beş söylemi bir süredir duyulur oldu. Daha önce sıkılaşmayı piyasa tam dikkate almıyor şeklinde bir uyarı da gelmişti FED’den. Dolayısı ile enflasyondaki aşağı seyir FED’in hem nitelik olarak hem nicelik olarak yeterince ikna etmemiş olabilir. Bir de piyasanın sıkılaşmadan ziyade faiz artışında yavaşlamaya odaklanması ve risk iştahının artmasını çok arzu etmemiş olabilir.
Makro veriler FED’i, piyasaları yönlendiren-yönlendirecek olan ana parametre. O yüzden verilere bakarak piyasa ile FED yeni pozisyonlar alabilir. Bu noktada ilk durak ABD TÜFE verisi. Perşembe günü açıklanacak veri, beklentileri karşılar ise piyasa iyimser algılayabilir. Kaldı ki Cuma gününden beri hava zaten iyimser. O yüzden mevcut havanın devamı mümkün olabilir. Beklenti üstü gelen TÜFE ise havanın gerilmesine yol açabilir, mevcut iyimserlik zayıflayabilir.
Bugün FED başkanı Powell bir konuşma yapacak. Başkanın yeni-farklı bir şey söylemesi piyasaları hareketlendirebilir. Dün FED’in şahin yönlendirmelerini FED’in bütünde pozisyonunu biraz şahinleştirdiğinin emareleri olarak tanımlarsak bugün Powell’ın da şahin olması şaşırtıcı olmayabilir.
Dün ABD borsaları primlerini seansın devamında kaybettiler. Dow ve S&P hafif düştü, Nasdaq yüzde yarım civarında pozitif kapandı. Avrupa’da hava daha iyimser idi; yüzde yarım, yüzde 1 civarında değer artışı oldu.
Tahvil faizleri yatay kaldı. Kıymetli madenler sınırlı talep gördü. Usd ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyreğe yakın eksi. Asya’da Japonya hariç negatif. Japonya yüzde 0,7 artı; Çin ve Hong Kong yüzde ,25 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,53%, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 1.874 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 3,2 civarında düştü; son günlerde volatilitenin arttığını söyleyebiliriz. TL Tahviller yatay kaldılar. Eurobondlar sınırlı fiyat artışı gördü. TL ise günü yatay tamamladı.
Liralaşma kapsamında TCMB mevduatı değiştirmeye devam ediyor. Dün bankaların TL mevduat hesaplamasına dair formülü ve içeriği paylaştı.
Bugün sanayi üretimi, işsizlik oranı; Çarşamba cari açık açıklanacak.




Usd/TL: Yeni hafta ABD TÜFE haftası olabilir diye düşünürken FED açıklamaları öne çıktı. FED’den Daly ve Bostic konuştu. Politika faizinin 5%’in üzerine çıkabileceği yönünde sözler sarfettiler.
FED piyasanın sıkılaşma algısını yeterli görmüyor ve-veya enflasyonun inişinden nitelik ve nitelik olarak memnun değil diye düşünüyoruz. Dünkü şahin sözleri bu kapsamda değerlendiriyoruz.
Piyasalar geçen haftadan gelen iyimser fiyatlamayı koruma çabası içinde. Perşembe günü TÜFE verisi öncesi iyimserlik korunmaya çalışılıyor. FED yetkililerinin açıklamaları biraz kafa karıştırdı. Hava çok bozulmadı. Dolar Endeksi 103,2 civarında işlem görüyor (dün sabah 103,6 seviyelerinde idi).
Lokal tarafta EYT, KGF, maaş zamları netleşti. Son olarak orta gelir grubuna yönelik düşük kredi desteği verilecek. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor. Bunlar TL’yi biraz zorlayabilir.
Kur bu sabah 18,78 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,75 ve 18,70; yukarıda 18,79 ve 18,82 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Piyasalar ABD TÜFE verisini bekliyor. Öncesinde FED yetkililerinin açıklamaları dikkat çekti. Daly ve Bostic, politika faizinin yüzde 5’in üzerine çıkabileceği mesajını verdiler. Yine de piyasalar büyük çapta veya tüm finansal varlıklarda bir bozulma yaşamadı. Tahvil faizlerinin globalde yatay kaldığını söyleyebiliriz. Perşembe gününe kadar iyimserliği koruma çabası gösterilebilir.
Lokal tarafta mali kararlar (EYT, KGF, maaş zamları) bütçe dengesi üzerinde zorlayıcı etki yapabilir. Bunun ise kamu borçlanmasını artırması mümkün olabilir.
Tahvil-bono piyasası alıcılı yapısını koruyor. Gösterge tahvil faizleri tek haneli seviyelerde seyrediyor. Menkul kıymet tesis etme oranı yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı. Tahvillere olan iştah artabilir. Ancak diğer yandan otoritenin değişiklik yapmaya devam etmesi çerçevenin niteliğini de farklılaştırıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 24 baz puan artışla %9,60 ve 3 baz puan artışla %8,60 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Hisse senedi piyasası haftaya satışla başladı... Haftanın ilk günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %3,20'lik kayıpla 5,170 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, geçen haftanın son bölümlerinde 4,950 bölgesinden itibaren etkili olan tepki yükselişinin kalıcı olamadığını ve sabah saatlerinde yaşanan zayıf yükselişin ardından piyasanın yönünü aşağı çevirdiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, geçen hafta aşağı yönde kırılan kısa vadeli yükselen trendin 5,450 bölgesinde bulanan eski desteğinin artık önemli bir direnç özelliği kazandığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla belirtilen seviye üzerine kalıcı bir hareket görmedikçe, TL zirve 5,700 bölgesinden başlayan düzeltme sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu paralelde, 5,100-5,050 aralığını ilk önemli destek olarak izliyoruz. Daha aşağıda ise, geçen haftaki düşüşün tepki bulduğu 4,950 seviyesi önem kazanıyor... Daha geniş bir sürece yönelik olarak da 4,800 bölgesini önemli bir trend desteği olarak takip etmeyi öneriyoruz.



Eur/Usd: Piyasalar yeni haftaya geçen Cuma’nın devamı niteliğinde bir modla başladı. Yatırımcıların enflasyon endişeleri, FED endişeleri azalma kaydediyor. İyimserlik ABD TÜFE verisine kadar taşınmak istenebilir diye değerlendiriyoruz. Ama…
FED yetkililerinin konuşmaları dikkat çekiyor. Dün yapılan açıklamalar politika faizinin yüzde 5 seviyesinin üzerine çıkabileceği sinyali içeriyordu. Havayı biraz gerdi bu açıklamalar. Yine de piyasa iyimserliğini büyük oranda korudu demek mümkün.
FED’in sözlü yönlendirmesi sertleşiyor. Şahin mesajlar piyasanın sıkılaşmayı hafife almasından (ki FED daha önce buna dikkat çekmişti) kaynaklanıyor olabilir.
Perşembe gününe kadar piyasa iyimserliğini koruma çabası sergileyebilir. TÜFE verisi ise kısa vade yönünü belirleyebilir.
Dolar Endeksi Cuma’dan beri düşüşünü 250 bp civarına yükseltti; bu sabah 103,2 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,079 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Akşam üstü 5’te FED başkanı Powell konuşacak; farklı-yeni sözler hareket yaratabilir.


Gbp/Usd: Piyasalar ABD TÜFE verisini bekliyor. İstihdam ve ISM hizmet verilerinin yarattığı iyimserlik piyasaları Perşembe gününe taşıyacak mı sorusu önemli. Şu anda bu yönde çaba söz konusu.
Dün dikkat çeken haber ise FED’den gelen şahin sözler oldu. 2 FED guvernörü politika faizinin 5%’in üzerine çıkabileceği mesajını verdiler. Piyasa fiyatlamaya dahil etmese de iyimserliği sınırladığını söyleyebiliriz.
Dolar Endeksi düne göre sınırlı, Cuma’ya göre yüzde 2,5 civarında düşüş kaydetti. Endeks bu sabah 103,2 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,217 seviyesinde bulunan paritede 1,214 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yukarı seyir bekliyoruz. Akşam üstü 5’te FED başkanı Powell konuşacak; farklı-yeni sözler hareket yaratabilir.


Altın: Kıymetli madenler için hava daha uygun hale geliyor. Bir yanda enflasyon endişeleri, FED endişeleri azalıyor diğer yanda resesyon sözleri duyuluyor. Bu yapı güvenli liman talebinin artışına işaret ediyor.
Cuma günü ABD verileri ile piyasada iyimserlik arttı. Usd baskısı, tahvil faizi baskısı azalma kaydediyor. Zira enflasyon endişeleri, FED endişeleri bir miktar azaldı. Bu fiyatlama dinamiği kısa vadede sürebilir. Bu noktada ABD TÜFE verisi vade konusunda etki yapabilir. Zayıf veri mevcut iyimserliğin devamını sağlayabilir.
Bu sabah 1.872 Usd seviyesindeki ons altında 1.863 ve 1.857 Usd seviyeleri gün içi destek 1.879 ve 1.886 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı yukarı seyir bekliyoruz. Akşam üstü 5’te FED başkanı Powell konuşacak; farklı-yeni sözler hareket yaratabilir.


Eurobond: Daly ve Bostic dün şahin sözleri ile dikkat çektiler. Özetle politika faizinin yüzde 5’in üzerine çıkabileceği (uzun süre orada kalabileceği) sinyali verdiler. Bu şahin yönlendirme piyasa tarafından çok satın alınmadı veya fiyatlamaya çok tesir etmedi diyebiliriz. Tahvil faizleri ise yatay seyretti. Hatta ABD 10 yıllık tahvil faizi hafif gevşedi (dün sabah 3,56%, bu sabah 3,54%).
Perşembe günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşet enflasyonun yüzde 6,5 seviyesine inmesi bekleniyor. Veri piyasaları tatmin eder ise mevcut iyimser fiyatlama devam edebilir. Bu halde tahvil faizleri aşağı yönde ilerleyebilirler.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS globaldeki bozulmaya eşlik ederek yükseliş kaydettiler son günlerde. Son 2 günde ise iyimser fiyatlamaya eşlik ediyorlar. Hatta dün global yatay kalmış olsa da sınırlı pozitif olmayı başardılar. 5 yıllık CDS günü 519 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 11-14 cent; orta vadelilerde 53-57 cent; uzunlarda 45-59 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,43%, 7,86% ve 8,87% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş