Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ağustos ayı ile başlayan risk iştahında azalış devam ediyor. ABD tarafında beklenenden iyi gelen bilançolara rağmen piyasaların kar alma isteği ağır basıyor. Çin’de 2020’den bu yana ilk kez hem tüketici hem de üretici fiyatları geriledi. Çin tarafından gelen olumsuz veriler küresel piyasalarda risk iştahını baskılayan diğer bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Yurt dışı talebin azaldığı noktada iç talebinde yeterli olmaması deflasyon riskini ortaya çıkarıyor. Temmuz TÜFE verisi dün açıklandı, yıllık TÜFE artışı eksi %0,3, ÜFE artışı ise eksi %4,4 oldu. Enflasyon oranındaki düşüş en son Şubat 2021'de kaydedilmişti. Bu noktada Çin hükümetinden gelebilecek teşvik açıklamaları piyasada risk iştahını tekrar canlandırabilir.
Bugün ABD tarafında TÜFE veri seti açıklanacak. Manşet TÜFE (beklenti 3.3%), çekirdek TÜFE( beklenti 4.8%). FED son toplantısında manşet enflasyondan ziyade çekirdek TÜFE tarafında düşüş görmek istediklerini belirtmişti. FED’in izleyeceği sıkılaştırma politikası açısından bugün gelecek verilerin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. TÜFE veri seti datalarına göre piyasa yeni oyun planına geçebilir. Bugün ayrıca ABD Hazinesi, 23 milyar dolar tutarında 30 yıllık vadeli tahvillerin ihracına çıkacak. İhraca gelecek talebin büyüklüğü, oluşacak ihale faizi, tahvil piyasasındaki diğer vadelerin faizleri açısından da önemli olabilir. Tabii diğer varlık sınıflarına da etkisi olabileceğini belirtelim.
Avrupa tarafında büyümeye yönelik endişeler devam ediyor. Avrupa'da vadeli doğalgaz fiyatları, Avustralya'da Chevron ve Woodside Energy Group işçilerinin greve gidilmesi yönünde oy kullanmalarının LNG arzına yönelik endişelere yol açmasıyla yüzde 21'e varan artış kaydetti. Enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyon baskısı açısından olumsuz olabilir. Yaz aylarının bitimi kış riskinin konuşulmasını beraberinde getirebilir. Enerji tedariki konusu takvim gereği ısınabilir. İngiltere’de Cuma günü 2Ç büyüme ve Haziran ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak.

Saat 15:30’da açıklanacak ABD enflasyon verisi, piyasaları hareketlendirebilir. Zira veri hem piyasalar hem FED için başat parametre.
  
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,4 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,50 civarı artı. Çin yüzde 0,30, Hong Kong yüzde 1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,01%, Dolar Endeksi 102,5, ons altın 1.917 Usd civarında işlem görüyor.
 
Lokal tarafta, Moody’s yayımladığı değerlendirmede daha ortodoks, kurala bağlı, öngörülebilir politikaların Türkiye’nin kredi görünümü için olumlu olacağını ifade etti. Moody’s’in risk olarak ise yeni bir politika dönüşü ortaya koyduğunu belirtelim. Dönüşüm-değişim-sadeleşme diye özetlediğimiz sürecin devamı lokale bakışı daha pozitif noktalara çekme potansiyeli taşımaya devam ediyor.
Yatırımcılar için Orta Vadeli Program (OVP) çok önemli. Eylül ayında gelmesi beklenen OVP’nin içeriği çok kıymetli olacak bizce. Olumlu algı, lokal varlıklardaki olumlu fiyatlamayı daha iyi noktalara çekebilir.
Hazine'nin bu hafta düzenlediği ihalelerde toplam borçlanma tutarı yaklaşık 86 milyar TL olarak gerçekleşti
Bugün, içeride sanayi üretimi, yabancı yatırımcı bono ve hisse stok değişimi; globalde ise ABD manşet TÜFE ve çekirdek TÜFE, ABD-Haftalık işsizlik Maaşı Başvuruları açıklanacak.



Usd/TL:
Bugün piyasalar için önemli bir gün. Zira ABD TÜFE veri seti açıklanacak. FED uyguladığı politikaların sonuçlarını görmek istiyor. Beklenti altında gelecek veriler sıkılaşmanın yeterli olduğu yorumlarına neden olabilir. Yalnız manşet enflasyonda bir miktar yukarı çıkış olabilir, çekirdekte ise çok az bir düşüş bekleniyor.
Lokal tarafta, dış ticaret açığını önlemek, tüketici talebini azaltmak gibi önlemlerin yanı sıra yaz aylarının getirdiği döviz girişleri devam ediyor. Enflasyon ile mücadelede alınan olumlu kararlar paritede yükselişi frenleyici etki yaratıyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yayımladığı Türkiye notunda, daha ortodoks, kurala bağlı, öngörülebilir politikalara geçilmesi kredi not görünümü için olumlu ifadesine yer verdi.
Kur 27 psikolojik direnç noktasının üzerinde fiyatlamalara geçmeye çalışıyor.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,01 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine'nin bu hafta düzenlediği ihalelerde toplam borçlanma tutarı yaklaşık 86 milyar TL olarak gerçekleşti.
Yeni ekonomi yönetimi sıkı maliye politikasının yanında kademeli faiz arıtımlarına devam ediyor. Menkul Kıymet Tesisi tarafında gelebilecek regülasyonlar ve kademeli faiz artışlarının devam ettiği süreçte tahvil faizlerini yukarı yönlü yeni denge arayışına itebilir.
Globalde, ABD’de bugün açıklanacak veri seti bekleniyor. Veri sonuçlarına göre piyasalarda yeni denge noktaları arayışı başlayabilir. Çin tarafından gelen deflasyon endişeleri piyasalarda risk iştihanı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. ABD 10 yıllık faizleri 4,01% civarında verinin açıklanmasını bekliyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %16,51 ve yatay %18,43 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,350 üzerinde yükseliş yeniden güç kazanıyor... Seans içi realizasyon eğilimini destek noktaları üzerinde karşılayarak kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrini sürdüren piyasada, dün Bankacılık Sektör Endeksi öncülüğünde yukarı hareketin yeniden güç kazandığını gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü %2.54 oranında değer artışıyla 7,600 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinden tamamlayan piyasada, seans içerisinde 7,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,600 olmak üzere 7,750 ve 7,850 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,350 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
Gözler saat 15:30’da açıklanacak enflasyon verisinde. FED’in 1,5 yıldır uyguladığı agresif faiz artırımlarının sonuçlarını bu veriler eşliğinde göreceğiz. Veri odaklı piyasada beklenti altı gelecek veriler sıkılaşmanın yeterliliği hususunda mesajlar verecektir. Tabii enflasyonda yakın zamanda yükseliş endişeleri taşıyanlar da var. O yüzden bugünkü veri piyasadaki olumlu algının devamı için de kritik. Sürpriz yüksek gelen enflasyon tatsız etki yapabilir.
Diğer taraftan Çin'de dün açıklanan zayıf dış ticaret verileri ve bunun dünya geneli için ekonominin zayıf olduğu düşüncesi piyasalarda risk iştahını olumsuz etkiledi. Piyasalardaki tedirginlik güvenli liman olarak Usd’nin talep görmesini sağladı.
FED üyelerinden gelen karışık mesajlar piyasaların tedirginliğini üstünden atması için yeterli olmadı. Bugün ABD tarafından gelecek olan enflasyon veri setinde özellikle çekirdek enflasyon beklentisi FED’in sıkılaştırma politikası kararı için önemli olacaktır.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,097 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay seyir bekliyoruz (TSİ 15:30). Sonrasında, ABD enflasyon verisinin sonucuna göre piyasa hareketlenebilir.


Gbp/Usd:
İngiltere’de yarın 2Ç büyüme ve Haziran ayı sanayi üretimi verileri gelecek. Büyümenin yatay kalması bekleniyor (0,2%). İlgili veriler İngiltere ekonomisinin durumu hakkında piyasalara yön gösterebilir. Avrupa'nın genelinde resesyon kaygıları artarken İngiltere tarafından gelecek veriler resesyona yakınlık-uzaklık hakkında bilgi üretebilir.
Bugün ABD tarafından gelecek olan enflasyon veri setinde özellikle çekirdek enflasyon beklentisi FED’in sıkılaştırma politikası kararı için önemli olacaktır.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,271 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay seyir bekliyoruz (TSİ 15:30). Sonrasında, ABD enflasyon verisinin sonucuna göre piyasa hareketlenebilir.


Altın:
Çin tarafından gelen veriler değerli metaller üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Çin’de deflasyon tehlikesi, yeteri kadar büyüyememe endişeleri kıymetli madenlerin satılmasına yol açıyor. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş faiz getirisi olmayan altın-gümüş için piyasa tarafından talep edilme durumunu azaltıyor.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.930 Usd. 1.930 Usd seviyesi aşağı yönde baskılanmaya başladı. Bugün ABD tarafında ABDT TÜFE veri seti açıklanacak. Oldukça önemli olan bu veri beklenti altı gelirse Altın üstünde oluşan satış baskısı kalkabilir.
Dolar Endeksi’nin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde dip arayışı sonlanabilir.
Bu sabah 1.917 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD verisine kadar yatay seyir bekliyoruz (TSİ 15:30). Sonrasında, ABD enflasyon verisinin sonucuna göre piyasa hareketlenebilir.


Eurobond:
Bugün açıklanacak ABD TÜFE veri seti (manşet TÜFE ve çekirdek TÜFE) yön belirleyici olacak diye düşünüyoruz. Veri sonrasında piyasa dinamikleri yeni denge arayışı içinde olabilir. Çin tarafında yaşanan deflasyon riskleri piyasaları baskılamaya devam ediyor. Piyasalar açısından gelebilecek olumlu veri sonucunda pozitif fiyatlama tarafına geçiş olabilir. ABD tahvil faizleri veriyi yüzde 4 seviyelerinin üstünde karşılıyor. Bugün ABD Hazinesi 23 milyar dolar tutarında 30 yıllık vadeli tahvillerin ihracına çıkacak. İhalenin sonucu tahvil piyasasını etkileyebilir.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarındaki değişim yatırımcıların tarafından fiyatlamalara dahil ediliyor. Moody’s girilen yolda ilerlenmesinin kredi notunu olumlu etkileyebileceğini açıkladı. Pozitif sürecin devam etmesi için olumlu haber akışına ihtiyaç duyulmaya başlandığını düşünüyoruz. OVP’nin piyasa için kritik bir parametre olduğunu fikrindeyiz. Yabancı talebinin canlı kalmasının Eurobond fiyatlamalarında pozitif etki yaratacağı kanaatindeyiz. CDS’in 400 altında kalıcılık sağlamasının, yabancı yatırımcılar açısından olumlu görünümün devam ettiği yönünde ipucu barındırdığı düşünüyoruz.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 6-14 cent; uzunlarda 16-21 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,05%, 8,18% ve 8,60% oldu.

 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.