Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- Merkez bankalarının bağımsızlığının önemli ve faydalı olduğu
- İklim konusunda yetki alanlarının sınırlı olduğu
Bunlar, dün FED başkanı Powell’in öne çıkan iki mesajı oldu. Başkan toplantının başlığına sadık kaldı ve para politikası hakkında yeni-farklı-sürpriz bir şey söylemedi.
Powell, önceki gün 2 FED guvernörünün yaptığı şahin konuşmalar zincirine katkı yapmamış, yeni halka eklememiş oldu. Şahinliği iyice alevlendirir mi sorusu havada kaldı. Zira bu konulara girmedi. Hal böyle olunca piyasalar tekrar ABD TÜFE verisini beklemeye odaklandı. Geçtiğimiz Cuma zayıf ABD verileri üzerine kurulan iyimserlik devam etti diyebiliriz. Gözler yarın akşam üstü açıklanacak veride. Hava, temkinli iyimser olarak tanımlanabilir.
Dünya Bankası yeni büyüme tahminlerini açıkladı. Banka, önceki tahminine göre global büyüme öngörüsünü neredeyse yarı yarıya azalttı; bu yıl için 1,7%. Hem veriler tarafında yavaşlama sinyali geliyor hem şirketler tarafında yavaşlamaya uyumlanma çabaları görülüyor. Söz konusu yavaşlama, yavaşlama olarak mı kalır yoksa resesyona mı dönüşür sorusu öne çıkıyor. Eğer resesyon olacak ise resesyonun derinliği ve süresi kritik hal alıyor.
Dün Perşembe umutları ile ABD borsaları yüzde yarım ile yüzde 1 arasında primli kapandı. Avrupa’da hava negatif oldu. Kayıplar maksimum yüzde yarım oldu. Tahvil faizleri sınırlı yükseliş kaydetti. Kıymetli madenler yatay iken Usd ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr - sınırlı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya ise daha alıcılı. Japonya ve Hong Kong yüzde 1; Çin yüzde çeyrek civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,59%, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 1.877 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 3,5 civarında düştü; son günlerde volatilite artmış durumda, 100 Endeksi 5.000 seviyesinin altında kapanmış oldu. TL Tahviller kısada yatay, uzun tarafta hafif satıcılı idi. Eurobondlarda belirgin fiyat düşüşü oldu. TL ise günü yatay tamamladı.
Sanayi üretimi aylıkta beklentinin biraz altında geldi. Önceki veri artı iken son veri negatif oldu. Daha kritiği yıllık oran Haziran 2020’den bu yana ilk kez eksiye döndü. Üretim yıllık bazda yüzde 1,3 azalma gösterdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaflara 150 milyar TL destek sağlanacağını açıkladı.
Bugün cari açık açıklanacak.



Usd/TL: FED başkanı Powell, dünkü konuşmasında para politikasına değinmedi. Merkez bankasının bağımsızlığının önemine dikkat çekti. İklim ve çevre konularında sınırlı alanları olduğunu belirtti.
Powell’ın para politikasına girmemesi ile piyasa fiyatlamasına yeni veri de girmemiş oldu. Mevcut veriler (en sıcakları Cuma günü açıklanan zayıf ABD verileri, FED’den gelen şahin sözler) ışığında fiyatlama oldu. ABD TÜFE verisi öncesi piyasalar temkinli iyimser modda fiyatlama yapıyor diyebiliriz.
Dolar Endeksi günü yatay tamamladı. Endeks bu sabah 103,3 civarında seyrediyor. TÜFE verisi öncesi yatay, belki biraz aşağı yönlü seyir olabilir.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün esnaflara 150 milyar TL destek sağlanacağını açıkladı. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor. Bunlar TL’yi biraz zorlayabilir.
Kur bu sabah 18,78 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,75 ve 18,70; yukarıda 18,79 ve 18,82 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Pazartesi günü 2 FED guvernörünün şahin konuşmaları dikkat çekmişti. Başkan Powell’ın dün yapacağı konuşma bekleniyordu. Mesaj verebilir mi diye. Ancak başkan toplantı başlığının dışına çıkmadı, güncel para politikasına değinmedi. Bu sebeple piyasalar ABD TÜFE verisini beklemeye odaklandılar. Tahvil faizleri önceki gün biraz baskılanmıştı, dün bir miktar yükselişler görüldü.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 24 baz puan artışla %9,60 ve 29 baz puan artışla %8,89 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Gün içerisinde 4,950 desteği önemli olacak... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin geçtiğimiz hafta 5,704 zirve noktasından başladığı düzeltme hareketi devam ediyor.
Zayıf tepki yükselişlerinin direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmasıyla etkisini sürdüren düzeltme hareketi kapsamında, dün -%3.54 oranında değer kaybı gerçekleşti. Böylece 3 Ocak tarihinde başlayan düzeltme hareketinin -%13.2 seviyesine ulaştığı piyasada, seans içerisinde 4,950 seviyesinin önemli bir destek konumunda bulunacağını düşünüyoruz. 4,950 seviyesini aşağı geçecek hareketlerin sürdüreceği düzeltme trendinin ise piyasada 4,750 ve 4,600 risklerini sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Seans içi yukarı ataklarda ise 5,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin sert satış baskısı içerisinde yukarı yönde bir atak gerçekleştirebilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumunda bir üst noktada bulunan 5,450 seviyesini aşma denemeleri gündeme gelebilir. Dolayısıyla piyasada tepki sürecine yönelik bir hareket için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.


Eur/Usd: Powell, para politikasına değinmedi. Yeşil finansman ve merkez bankası bağımsızlığı odaklı konuştu. FED başkanının güncel para politikasına değinmemesi ile piyasalar ABD TÜFE verisini beklemeye tekrar odaklandılar. Önceki gün 2 FED guvernörü şahin mesajlar vermişlerdi. Piyasalar ise riskten imtina etmişti. Ancak finansal varlıkların tepkileri ayrışma göstermişti. Para piyasalarında etki sınırlı kalmıştı. Bunu Dolar Endeksi’nden de görebiliyoruz. Endeks bilakis düşüş kaydetmişti.
Yarın akşam üstü, beklenen enflasyon verisi açıklanacak. Veri piyasayı tatmin eder ise (ya da şöyle söyleyelim, piyasa verinin FED’i tatmin edeceğini düşünürse) havada iyimserlik artabilir. Bunun para piyasalarına yansıması Usd aleyhine olabilir. Verinin güçlü gelmesi ise moral bozukluğu ile beraber Usd talebi yaratabilir.
Hemen ekleyelim, FED’den şahin sözler duyduğumuzu ifade ettik. ECB’den de dün şahin sözler geldiğini belirtelim. Enflasyonla mücadelede faiz artışının alternatifi olmadığını dile getirdi Centeno.
Bu sabah 1,073 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,075 ve 1,079 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Yarın ABD enflasyon verisi açıklanacak. Hem manşet hem çekirdek enflasyonu piyasalar merakla bekliyor. Tahminler manşetin yıllıkta 6,5% seviyesine düşüş gösterebileceği şeklinde. Sonuç piyasalarda olumlu algı yaratır ise Usd güç kaybedebilir. Gbp için yükseliş şansı doğabilir. Zira Aralık ayı ortasından itibaren 20 günlük düşüş son günlerde yerini yükselişe bırakmaya çalışıyor. Yükseliş çabası devam edebilir. Enflasyon piyasada olumsuz algı yaratırsa Gbp baskılanabilir.
Dün FED başkanı Powell konuşmasında para politikasına değinmedi. Piyasalar olumlu tarafa geri odaklandılar ve ABD TÜFE verisini beklemeye devam ettiler.
Dolar Endeksi dün yatay seyretti. Endeks bu sabah 103,3 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,215 seviyesinde bulunan paritede 1,211 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,217 ve 1,221 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Piyasalar Powell’den yeni bir şey duymayınca ABD TÜFE verisini beklemeye devam ettiler. Genel olarak mod temkinli iyimser olarak tarif edilebilir.
ABD TÜFE verisi beklentileri karşılar ise kıymetli madenler yükselişlerini sürdürebilir. Altın ve gümüş için iyi senaryo bu şekilde ifade edilebilir. Piyasayı tatmin etmeyen enflasyon verisi ise risk iştahı üzerinde baskı yaratabilir. Bunun kıymetli madenlere yansıması ise negatif olabilir.
Bu sabah 1.877 Usd seviyesindeki ons altında 1.870 ve 1.865 Usd seviyeleri gün içi destek 1.885 ve 1.892 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Daly ve Bostic önceki gün şahin konuşmuşlar ve böylece Powell’ın konuşması daha kritik hale gelmişti. Powel ise merkez bankası bağımsızlığı ve iklim konularının dışına çıkmadı. Böylece piyasa yeni-farklı bir söz duymamış oldu. 2 guvernörün şahinliğine katkı yapmamış oldu aynı zamanda. Piyasalar yeniden ABD TÜFE verisine odaklandı. Tahvil faizlerinde yükseliş görüldü. Önceki gün yüksek faiz-resesyon sebep sonuç ilişkisi ile faizler düşüş kaydetmişti. Dün ABD tahvilleri öncülüğünde gelişmiş ülke tahvil faizleri yükseldi. Diğer ülke tahvilleri de benzer istikamette idi.
Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşet enflasyonun yüzde 6,5 seviyesine inmesi bekleniyor. Veri piyasaları tatmin eder ise mevcut iyimser fiyatlama devam edebilir. Bu halde tahvil faizleri aşağı yönde ilerleyebilirler.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS globale iştirak ettiler. 5 yıllık CDS günü 539 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 45-52 cent; orta vadelilerde 140-160 cent; uzunlarda 150-152 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,68%, 8,08% ve 9,08% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.