Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

12 yıl sonra gelen not artırımı!
Mayıs seçimleri sonrası para ve maliye politikalarında uygulanmaya başlayan normalleşme çabalarının somut sonuçlar üretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Kredi not görünümümüzdeki olumlu revizelerden sonra ilk not artırımı kararını aldık. Kararı çoktan hak ettiğimizi düşünüyoruz. Biz mevcut politika setine olumlu yaklaşmayı sürdürüyoruz ve mevcut setin sürmesinin lehte somut sonuçlar üretmeye devam edeceği yönündeki değerlendirmemize bağlıyız.
Globalde Şubat ayı ortasından bu yana açıklanan makro veriler ekonomik aktivitede yavaşlama sinyali veriyor. Özellikle ABD ekonomisinin hız kaybı (ki ABD dünyanın en büyük ekonomisi o yüzden global piyasaları çokça etkiliyor) sinyali vermesi Dolar Endeksi’nin ve ABD tahvil faizlerinin düşmesini sağlıyor. Risk iştahı ise güçleniyor.
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti, alt başlıklarda karışık sinyaller vermiş olsa da dip toplamda olumlu olarak tanımlanabilir. İstihdam sektörünün sınırlı güç kaybı içinde olduğunu söylemek mümkün. Bu sinyal FED’in faiz indiriminin çok uzak olmadığı algısını destekledi ‘Haziran ayında FED faiz indirimi yapabilir’ ihtimali konsensüse dönüştü adeta.
Adım adım, veriden veriye ilerleme sürdüğü için Haziran ayı tahminleri ileri-geri kayabilir. Bu mümkün. Çünkü gelecek veriler kendi hikayelerini oluşturacak. Bu kapsamda gözler bu hafta ABD TÜFE verisinde olur diye düşünüyoruz. Manşet ve çekirdek enflasyondaki düşüş olması (beklenti ve-veya beklenti altı sonuç) hem piyasaları hem FED’i rahatlatabilir. Önümüzdeki hafta yapılacak FED faiz toplantısının daha iyimser modla fiyatlanmasını sağlayabilir.
Piyasaların senkron olmayışı dikkatimizi çekiyor. Bu hem varlık sınıfları arasında söz konusu hem de doğu-batı eksenin de. Varlıklarla başlayalım. ABD hisse endeksleri 4Ç bilançolar ve yapay zeka ile olumlu ayrışmıştı (Şubat sonlarına kadar). Son günlerde ise bir düzeltme, doygunluk halindeler. Son ABD tarım dışı veri seti iyimserliğini yaşamıyorlar. Diğer bir asenkron hal ise doğu-batı arasında gözleniyor. Asya daha zorlu bir ajanda üzerinde ilerliyor. Çin’in sorunları Asya’yı olumsuz etkiliyor. O yüzden FED konusu, ABD verileri ara ara gölgede kalabiliyor.
Japonya’nın Mart ayında negatif faiz politikasından vazgeçebileceği tekrar gündemde. Son veriler daha önce bu konudaki sesleri azaltmıştı (bu sabah da 4Ç büyüme verisi beklentileri karşılayamadı). Yine de BOJ’un getiri eğrisi kontrolünden vazgeçeceği ve aylık tahvil alım programına geçiş yapacağı speküle ediliyor. Carry trade maliyetindeki değişim global çapta hareket yaratabilir.
Bu hafta ABD manşet ve çekirdek TÜFE verisi önemli. ABD istihdam veri seti zayıf veri zincirine eklendi. Beklenti civarı veya altında bir TÜFE, bu zincirin yeni halkası olursa risk iştahı gücünü koruyabilir, hatta daha da güçlenebilir. Dirençli enflasyon (beklenti üstü sonuç) ise Doları kuvvetlendirip yatırımcı iştahını azaltabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,01-0,2% aralığında negatif. Asya piyasalarında yeşil renk hakim. Çin 0,2% civarı, Hong Kong 1,3% civarı artı. Japonya 2,5% civarı satıcılı . ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,08, Dolar Endeksi 102,7, ons altın 2.177 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Fitch’in kredi kararını önemli görüyoruz. Normalleşme yaklaşımının devam etmesi yeni not artışları sağlayabilir. Biz bu inancımızı koruyoruz.
Hazine bu ay 95 milyar TL itfaya karşılık 132 milyar TL fonlama sağlayacağını açıklamıştı. Bu kapsamda bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bugün 13 ay ve 4 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek.





Usd/TL:
Usd globalde güç kaybediyor. Şubat ayı ortasından bu yana yön aşağıya dünmüş durumda. Zira ABD verileri ‘yavaşlama’ sinyali veriyor. Zincirin son halkası Cuma günü açıklanan istihdam veri seti oldu. Dolar Endeksi 102,7 civarında haftaya başlıyor.
Yeni haftanın manşeti ABD TÜFE verisi. Veri zayıf veri zincirine eklenirse Dolardaki zayıflama devam edebilir. FED toplantısı daha rahat koşullarda karşılanabilir (19-20 Mart).
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarındaki normalleşme süreci karşılık bulmaya devam ediyor. Kredi not görünümü artışlarından sonra ilk not artırımı geldi. Cuma günü Ficth, ülkemizin kredi notunu ve not görünümünü artırdı. Mevcut politika seti sürdükçe, benzer haberlerin süreceği kanaatindeyiz.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi notumuzu ve not görünümümüzü yükseltti. Mevcut normalleşme politikasının devamı geleceğe dair umutlu olmamamızı sağlıyor.
Hazine bu hafta Mart ayı borçlanma programına başlıyor. Bugün 13 ay ve 4 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek. Yarın ise 6 ve 10 yıl vadeli tahvilleri ile fonlama sağlanacak.
Enflasyonla mücadele algısının güçlenmesi tahvil faizlerinin mevcut seviyeleri tepe olarak tayin etmesini sağlayabilir. Öbür türlü yukarı yönlü baskı oluşmasını mümkün görüyoruz. Fitch kararının alıcı iştahını olumlu etkilemesini bekliyoruz.
Global tarafta son ABD verileri beklenti altı gelerek yavaşlama sinyali veriyor. ABD tahvil faizleri öncülüğünde global faiz hadleri gevşeme kaydediyorlar. ABD istihdam veri seti dip toplamda ılımlı olarak yorumlanabilir. Tahvil faizlerinin aşağı yönde ilerlemesine imkan vereceğini değerlendiriyoruz. Gözler bu hafta ABD TÜFE kararında.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 49 baz puan artışla %45,02 ve 10 baz puan artarak 28,07% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste önceki hafta 9,450 zirve noktasından başlayan düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, geçtiğimiz hafta 8,750 desteği üzerinde kısa vadeli taban oluşturduğunu gözlemliyoruz. Haftalık periyotta % 0.64 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, 8,900 ara direnci üzerinde başlayan tepki alımlarının kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 9,050 direncinin aşılmasıyla kısa vadeli taban oluşumunu onayladığını düşünüyoruz. Böylece yeni haftaya yukarı hareketin devamıyla başlayacak olan piyasada, 9,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin 9,250 direncini aşacak hareketlerinde sürdüreceği yukarı seyir ise 9,450 zirve seviyesini hedefleyecek bir potansiyel oluşturabilir. Kısa vadeli seyrin destek konumuna dönüşen 9,050 üzerinde yukarı eğilimini sürdüreceği piyasada, şu aşamada yukarı potansiyel devam ediyor. Geri çekilmelerde bir alt noktada bulunan 8,750 ise ana destek konumunu sürdürecektir.




Eur/Usd:
Gözler bu hafta ABD TÜFE verisinde. Enflasyon aşağı yönlü trendine devam ederse bu hem piyasalar için hem FED için rahatlatıcı olabilir. Olumlu hava biraz daha güçlenebilir.
Geçtiğimiz Cuma ABD istihdam veri seti karışık sinyaller verse de dip toplamda olumlu olarak yorumlanabilir. Önceki veri setinde hem aylık istihdam sayısı hem ortalama saatlik kazanç oranı aşağı revize edildi. İşsizlik oranı zayıfladı, ortalama kazanç hızı düştü. Olumsuz tarafta ise aylık istihdam sayısının beklentilerden güçlü gelmesi yer aldı.
Bu hafta ABD TÜFE verisi zayıf veri zincirine yeni halka olacak mı sorusunun cevabını alacağız. Eğer öyle olursa risk iştahı güçlü kalabilir. Bunun para piyasalarına yansıması ise Dolardaki zayıflığın sürmesi şeklinde olabilir.
Eldeki veriler ve bu hafta gelecek yeni veriler eşliğinde önümüzdeki hafta FED kararını karşılayacağız.
Biz eldeki veri ışığında Usd’deki zayıflığın sürmesini bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Bu hafta İngiltere veri trafiği yoğun. Ayrıca BOE’den açıklamalar da olacak. Gbp üzerinde hareket potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz. Paritenin diğer yakasında ise TÜFE öne çıkıyor. ABD TÜFE verisi haftanın manşetini atabilir. FED toplantısı öncesi piyasanın iştahını belirleyebilir. Cuma günü ABD istihdam veri seti havanın yumuşamasını katkı yaptı.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,285 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
 



Altın:
Globalde Doların ve tahvil faizlerinin baskısı azalıyor. Kıymetli madenler bu süreçte olumlu etkileniyor. Arka planda ise ABB verilerinde momentum kaybı yer alıyor. Son olarak Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri seti dip toplamda zayıf olarak tanımlanabilecek sonuçlara işaret etti.
Altın alıcılarına bakıldığında ise merkez bankalarının alıcı konumda oldukları görülüyor. Finansal kurumlardan, ETF’lerden talebin gelmemesi dikkat çekiyor. Jeopolitik taraftaki haber akışının önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Ukrayna-Rusya savasına Fransa’nın asker gönderme isteğinin hassas olduğunu değerlendiriyoruz.
Yeni haftada ABD TÜFE verisi kritik konumda. Önümüzdeki hafta ise FED faiz kararını alacak.
ABD istihdam verisi sonrası FED faiz indirim beklentileri Haziran ayına yoğunlaştı. Bu tarih kalıcı olur mu, öne veya arkada esner mi sorularının cevabı yeni verilere bağlı.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.177 Usd seviyesindeki ons altında 2.150 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.185 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi son 2 haftada 25 baz puan aşağı geldi. Son dönemde açıklanan makro veriler havanın yumuşaması sağlıyor, FED endişelerini azaltıyor, piyasanın faiz indirim beklentileri netleşme yolunda ilerliyor. Yeni hafta ABD TÜFE verisi piyasanın istediği gibi gelirse tahvil faizleri inmeye devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvilinde yüzde 4,20 seviyesi kırıldı, 3,90% seviyesini teknik resme girdiğini düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Fitch’in not artırım kararı, normalleşmeye yönelik politikada bugüne kadar ortaya konulanların ve geleceğe dair beklentilerin bir yansıması bizce. Biz olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 322 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda (eksi) 1-2 cent; orta vadelilerde 7-13 cent; uzunlarda 1-4 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,23%, 7,53% ve 8,15% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş