Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda beklenmeyen jeopolitik risklerin denkleme katılmasıyla yapılan fiyatlamalar hız kesmiş görünüyor. Bu noktada risklerin yayılma hızı veya olasılığı önemli olduğunu düşünüyoruz. Jeopolitik riskleri kenara ayırıp ekonomi gündemi ile haftaya bakmak gerekirse, Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi oldukça önemli. Hafta sonundan bu yana FED üyelerinden gelen sözlü yönlendirme sanatına şahit oluyoruz. Merkez bankalarının son yıllarda -özellikle Amerikan merkez bankası FED’in önderliğinde- uyguladıkları para politikalarının bir parçası olarak ortaya koydukları sözlü yönlendirmeler piyasalar üzerinde zaman zaman politika aracı etkisi gösterebiliyor. FED üyelerinden son gelen sinyal ‘tahvil faizlerindeki yükseliş nedeniyle FED’in ilave sıkılaştırma yapmasına gerek kalmayabileceği’ şeklinde. Dünkü raporda bu vurgunun önemine değinmiştik. FED üyelerinden gelen benzer açıklamalar, piyasaların arz ve talep dengesi sonucunda kendi faizlerini oluşturduğu ve bunun kredi pazarında doğal bir sıkılaşma gerçekleştiği yönünde oldu. Bu bakış -FED’in doğal dengeden dolayı (tahvil faizlerinde yaşanan hızlı yükseliş) sıkılaşma süresinde ilave faiz artışına gerek duymayacağı- piyasalarca da benimsenebilir. Bu noktada şimdilik sözlü yönlendirme etkili olmuş gözüküyor. Dün ABD 10 yıllık tahvil faizi son fiyatlamalar ile zirve seviyelerinden yüzde 3 düşüş gösterdi. Düşüşte jeopolitik riskten kaçış ve ABD tahvillerine geçiş motivasyonunu da göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyoruz.
Jeopolitik risklerin tırmanması ile birlikte artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde baskısı devam ediyor. Diğer taraftan merkez bankaların uyguladığı sıkılaşma ile birlikte dünyada deflasyonist risklerin artması ve petrole olan talebin azalması, petrol fiyatlarını baskılayıcı bir durum ortaya çıkarıyor. Jeopolitik risklerin azalması durumunda talep azalması sebebiyle petrol fiyatlarında geri çekilmeler yaşanabilir. Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisinde ve detaylarında artan Petrol fiyatlamalarının veriler üzerinde olumsuz etkisinin olup olmadığı konusu önemli olabilir. Bugün FED tutanakları açıklanacak. Satır aralarındaki detaylar piyasalarda hareketlilik yaratabilir.
Avrupa tarafında, bugün açıklanacak Almanya Eylül ayı TÜFE verisi önemli olacak. Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan Almanya'da son gelen ekonomik veriler daralma bölgesinde. Çin tarafında yaşanan deflasyon ve çevresel etkileri Almanya ekonomisinde hissedilmeye devam ediyor.
Asya tarafında, Çin eksenli haber akışı önemli oluyor. Bloomberg’de çıkan habere göre Çin altyapı harcamaları için ilave tahvil ihracına hazırlanıyor. Geniş mali teşvik adımlarının deflasyon ile mücadele eden Çin için önemli olacağını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı. Asya’da hava olumlu. Hong Kong yüzde 1,4 civarı, Japonya yüzde 0,5 civarı, Çin yüzde 0,2 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,63, Dolar Endeksi 105,8, ons altın 1.860 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘maliye politikasında ve para politikasında çok güçlü adımlar atıldığını ve enflasyonu çapalayacak eşiklere doğru gelindiğine’ değindi. Diğer taraftan yabancı yatırımcıların Türkiye potansiyeline ilgisinin büyük olduğundan bahsetti. Sayın Şimşek’in yurtdışı yatırımcılar ile görüşmelerinin ve çabalarının karşılık bulacağını düşünüyoruz.
IMF-Dünya Bankası toplantısı bugün Fas-Marakeş’te başlıyor. Sayın Erkan ve Sayın Şimşek toplantılara katılacak. Şimşek’in ayrıca yatırımcılarla da bir araya gelmesi bekleniyor.




Usd/TL:
Global piyasalarda jeopolitik riskler ve yayılma endişeleri devam ederken fiyatlamalar dün özelinde ekonomik ağırlıklı oldu. FED üyelerinden gelen güvercin mesajlar ve ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan geri çekilme risk iştahı üzerinde olumlu etki yaptı. Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisinin belirleyici rolü olabilir. Beklentilerden düşük gelebilecek enflasyon verisi risk iştahını desteklerken aksi gelebilecek veri risk iştahını olumsuz yönde etkileyebilir.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcının Türkiye'nin potansiyeline ilgisinin güçlü olduğunu, atılan adımlar ile enflasyonun çapalanmaya yakın olduğuna değindi. Yeni ekonomi ekibinin uyguladığı politikaların TL varlıklar üzerinde olumlu etki yaratmaya devam edeceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ile mücadelede TCMB'nin kademeli faiz artışlarına devam etmesini bekliyoruz. 26 Ekim’de yapılacak toplantı bu noktada önemli olabilir. OVP’de 2024 enflasyon hedefinin yüzde 33 olduğunu göz önüne alırsak, haftalık repo faizinin 35-40 bandında dengeleneceğini düşünüyoruz. Dengelenme olana kadar Tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler devam edebilir.
Bu hafta makro veri akışı zayıf ve Hazine ihalesi ajandada yer almıyor.
Globalde, FED üyeleri tarafından yapılan güvercin söylemler ve jeopolitik riskten ötürü güvenli liman arayışı ABD tahvillerine talebi artırdı. Bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE verisinin önemli olacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 123 baz puan azalarak ve yatay %27,52 ve %27 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,150 üzerindeki hareketler yükseliş eğilimini destekliyor... BIST 100 Endeksi'nde haftaya başlarken oluşan satış baskısının kritik 8,150 desteği üzerinde karşılanmasıyla birlikte dün tepki alımları ön plana çıktı.
Salı gününü %3.04 oranında değer artışıyla 8,442 puandan tamamlayan piyasada, böylece kısa vadeli periyotta 8,150/8,560 bandında yaşanan hareketin devam ettiğini gözlemliyoruz. Endekste yaşanacak geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise 8,560 zirve bölgesini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 8,560 zirve bölgesinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise 8,750 ve 9,000 hedefleri gündeme gelecektir.
Dolayısıyla 8,150 desteğini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz. Altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
Parite üzerinde jeopolitik risklerin ve Perşembe günü açıklanacak ABD TÜFE verisinin belirleyici olduğu-olacağı kanaatindeyiz. Jeopolitik risklerin yayılma olasılığı güvenli liman arayışı ile Usd talebini artırabilir. FED üyelerinden gelen ABD tahvil faizleri eksenli açıklamaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Piyasanın arz-talep dengesiyle yukarı yönlü çıkan faizlerin FED ’in ek bir faiz artışına gitmesine gerek olmadan sıkılaşma yaptığına değinen FED üyeleri sonrasında dolar endeksi 105,8 seviyesine kadar çekildi.
Bu hafta Perşembe günü ABD enflasyon verisi açıklanacak. Düşüşe işaret eden bir veri Dolar talebini azaltabilir. Kuvvetli gelebilecek veri sıkılaşmanın süresinin beklenenden uzun sürmesine neden olabileceği için Dolar talebini artırabilir.
Dolar Endeksi için yukarı yönlü yükselişlerde 105,5 seviyesini önemli görüyoruz. 105,5 üzeri fiyatlamalarda ara ara düzeltmeler ile birlikte 110 seviyesine doğru yükseliş görülebilir. Teknik olarak kritik destek noktası 105.5
Bu sabah 1,06 seviyesindeki paritede 1,053 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
IMF yayınladığı raporda İngiltere ekonomisi için 2024 yılı beklentisi yüzde 1'den yüzde 0,6'ya indirildi. Avrupa bölgesinde yaşanan deflasyon riski ve daralma bölgesinde gelen ekonomik veriler aynı zamanda BOE tarafından uygulanan faiz seviyeleri bu değerlendirmede ön plana çıktığını düşünüyoruz.
Parite, ABD odaklı veri akışı etkili olmaya devam ediyor. Perşembe ABD enflasyon verisi ve bugün FED tutanakları hareketlilik yaratabilir. Enflasyonun düşüş kaydetmesi Gbp lehine çabanın sürmesini sağlayabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,229 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,22 seviyeleri gün içi destek; 1,234 ve 1,237 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Jeopolitik riskler altın üzerinde güvenli liman etkisi ile yukarı yönlü hareketler oluşturuyor. Diğer taraftan son FED toplantısında bahsedilen beklenenden uzun süre sıkı duruş riski yükselişlere set oluşturuyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan düşüş, Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisinin beklentilerden düşük gelmesi halinde hız kazanabilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.900 Usd ile 1.810 Usd arasını teknik olarak ticaret aralığı olarak görüyoruz. Haftalık kapanışlar 200 günlük ortalama 1.900 Usd üstü olması durumunda Altın yükseliş yönlü takip edilebilir.
Bu sabah 1.860 Usd seviyesindeki ons altında 1.845 ve 1.832 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.875 ve 1.880 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş -FED faiz artışı yapmasa bile- kredi pazarında artan faizler ile birlikte sıkılaşma yaratabilir. Finansmana ulaşma maliyetleri arttıkça ekonomik büyüme üzerinde bu durumun soğutucu etkisini görebiliriz. Bu noktada FED’in faiz artırımları sürecinde elinin rahat olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizinde son viraja girdiğimizi düşünüyoruz.
Yurtiçi piyasalarda, global tarafta yaşanan jeopolitik risk ve Son FED toplantısında alınan şahin duruşa rağmen Türkiye risk priminin görece güçlü durmasını olumlu yorumluyoruz. Jeopolitik risklerin yayılma durumunun azalması ve ABD 10 yıllık faizinde yaşanan baskının azalması eurobond fiyatlamasına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.
CDS 396 ile dünü tamamladı. Eurobondlar belirgin pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 45-55 cent; orta vadelilerde 140-176 cent; uzunlarda 196-197 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,36%, 8,75% ve 9,20% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.