Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasaların gündeminde ABD enflasyonuna dair iyimser beklentiler söz konusu idi. Bu iyimser beklentileri baz alan fiyatlama çabası izleniyordu. Dün açıklanan ABD TÜFE verileri iyimserliği haklı çıkardı. Enflasyon manşette ve çekirdekte beklentilerden de fazla düşüş gösterdi.
Haber akışı FED yavaşlayacak öngörüsünü de haklı çıkarmış oldu. Dün açıklama yapan FED yetkilileri (George, Kashkari, Harker…) faiz artış hızının yavaşlayacağı sinyalini verdiler. Enflasyonla mücadele kararlılığı ise her zamanki gibi vurgulandı. Önceki açıklamalardan farklı olan ise faiz artışlarının daha küçük adımlarla yapılabileceği oldu.
Piyasaların son dönemdeki iyimserliğine FED toplantı metni, ABD ara seçimleri, yavaşlama sinyali veren makro veriler destek sağlar durumda. Tabi ABD enflasyonu ve FED başat roldeler. Enflasyondaki yavaşlamaya istinaden FED'in yavaşlayacağı sinyalini vermesi, parasal sıkılaşmanın yeni bir evreye girdiğinin de işareti. Şu ana kadar yapılan faiz artışlarının birikimli (ve gecikmeli) etkisini de görebilmek için ve gereğinden fazla artış yapmamak için FED ayağını gazdan çekeceğini sinyalliyor.
Parasal sıkılaşmanın yeni evreye girmesi, piyasaların da yeni evreye girmesini sağlayabilir. FED endişelerinin azalması, enflasyonun düşüşe geçmesi normalleşme yolunda ilerleme anlamına gelebilir. Risk iştahı için olumlu bir evre oluşabilir.
Dün ABD borsaları yüzde 4-7, Avrupa borsaları yüzde 1-4 değer kazandılar. Kıymetli madenler de değer kazandı. Tahviller de alıcılı seyretti. Dolar ise dünün kaybedeni oldu.
Yatırımcılar hisse senetlerinde belirgin alıcılı oldu. Teknoloji hisselerine olan talep Nasdaq borsasını yüzde 7 yükseltti.
Bu sabah… Global risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadeli borsaları hafif artı. Asya da pozitif. Japonya yüzde 2,5, Hong Kong yüzde 5,5, Çin yüzde 1,5 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,82%, Dolar Endeksi 108,2, ons altın 1.750 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 2,5 civarında yükseldi. TL Tahviller kısada hafif alıcılı, uzun tarafta yatay seyretti. Eurobond birim fiyatları belirgin arttı. TL ise günü sınırlı kazançla tamamladı.
Bugün dış denge (cari açık) ve sanayi üretimi açıklanacak.


Usd/TL: ABD para birimi Eylül sonlarından bu yana sınırlı güç kaybı yaşıyor. Dolar Endeksi 114 seviyesine eriştikten bu yana zamana yayılarak yavaş tempoda aşağı geliyor. Endeks bu sabah 108,2 civarında bulunuyor.
Endeksin aşağı gelişinde FED endişelerinin azalması önemli bir yer tutuyor. Bunu ise ABD makro verileri sağlıyor. Bazı verilerde görülen yavaşlama emarelerine rağmen yatırımcılar enflasyon verisinde yavaşlama görmek arzusunda oldular. Dün açıklanan TÜFE verileri bu açıdan önemli idi. Manşet ve çekirdek TÜFE'nin beklentilerin altında gelmesi piyasaları rahatlattı. Yatırımcılar riskli varlıklara yöneldiler. Usd iştahı azaldı.
Globalde Usd dün yüzde 2 civarında güç kaybı yaşadı. TL ise sınırlı kazanım elde etti. Kur bu sabah 18,50 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,48 ve 18,45; yukarıda 18,52 ve 18,56 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: ABD enflasyonuna dair düşüş beklentileri dün karşılık buldu. Manşet ve çekirdek TÜFE verileri beklentilerden de iyi geldi. Enflasyonda yaşanan düşüş artık FED yetkilileri tarafından da tatmin edici bulunuyor ki faiz artış hızının yavaşlayabileceği sinyalini veriyorlar. Dünkü açıklamalarda enflasyonla mücadelenin süreceği ancak faizlerin daha küçük adımlarla artabileceği yönünde ifadeler kullanıldı. FED karar metni, ABD ara seçimleri, ABD enflasyonunda düşüş ile global çapta tahviller alıcılı seyrediyor. Faizler düşüş kaydediyor.
Globaldeki iyimserliğin lokale sınırlı etki yarattığını söyleyebiliriz. Zira hali hazırda tahvil faizleri belirgin şekilde düşük seviyelerde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 5 baz puan düşüşle %14,43 ve yatay %12,42 ile tamamladı.

Hisse Senedi (YAPI KREDİ YATIRIM): Yükseliş eğilimi gücünü koruyor... Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %2,43'lük bir yükselişle 4,467 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Güne 4,330 desteği üzerinde tutunma çabasıyla başlayan piyasada, günün ilerleyen bölümlerinde alış eğiliminin özellikle beklentinin altında gelen ABD enflasyon datasını takiben ivme kazandığını söyleyebiliriz.
Genel olarak baktığımızda ise, ilk önemli destek seviyesi olarak 4,400 seviyesini, ana destek olarak da 5 günlük üssel hareketli ortalamanın bulunduğu 4,340 bölgesini izlemeye devam ediyoruz. 5 günlük üssel hareketli ortalama üzerinde karşılanabilecek gerilemeleri düzeltme olarak değerlendirmeye devam ediyor ve belirtilen seviye üzerinde piyasadaki yükseliş eğiliminin kademeli bir şekilde öncelikle 4,500 ve sonrasında da 4,600 hedefleriyle devam edebileceğine inanıyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, kısa vadeli önemli bir trend takip seviyesi olarak izlediğimiz 5 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 4,340 bölgesini, alım yönlü pozisyonlar için önemli bir stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.

Eur/Usd: Ekonomi tarafında haftanın-yakın zamanın parametresi olan ABD TÜFE verisi fiyatlama gücünü ortaya koydu. Verinin beklentilerden saptığı oranda hareket yaratabileceğini ifade etmiştik. Dün açıklanan veri belirgin bir düşüşe işaret etti. Beklentileri de karşıladı. Hatta beklentilerin ötesine geçti.
Yıllık manşet enflasyon 7,7% seviyesine gevşedi. Çekirdek ise 6,3% seviyesine indi.
Günün sonunda enflasyon, düşüşünü sürdürmüş oldu. FED endişeleri azaldı. Hatta bazı FED yetkililerinden faiz artış temposunun azalacağı yönünde açıklamalar geldi. Risk iştahının artması için uygun ortam oluştu. Yatırımcıların modu iyimsere dönüştü. O yüzden piyasaların olumlu fiyatlaması bir süre daha devam edebilir.
ABD haftalık istihdam verisini beklentilerden zayıf gelmesinin dünkü iyimserliğe sınırlı katkı yaptığını söyleyebiliriz.
Dolar Endeksi bu sabah 108,2 civarında bulunuyor. Endeks dün sabah 110,2 seviyelerinde idi. FED endişeleri azalınca Usd talebi de azalma gösteriyor.
Bu sabah 1,019 seviyesindeki paritede 1,017 ve 1,014 seviyeleri gün içi destek; 1,022 ve 1,026 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün -dünkü hızlı yükseliş sonrası- yatay başlangıç bekliyoruz. Günün devamında yükseliş çabası oluşabilir.

Gbp/Usd: Enflasyon ABD'de düşüş kaydetti. Manşet ve çekirdek TÜFE verileri beklentilerin altında açıklandı. Piyasa için iyimser fiyatlama anlamına gelen veri sonrası Usd talebi azaldı.
Sadece veri değil, FED yetkilileri yaptıkları açıklamalarla faiz artış hızının yavaşlayacağını sinyallediler. Piyasa açısından teyit niteliğinde sözler sarf edilmiş oldu.
Usd'yi aşağı çeken unsurlara dün açıklanan ABD haftalık istihdam verisini de ekleyelim. Veri bir miktar zayıf geldi. Yine ara seçim sonuçlarının da katkı sağladığını not edelim.
İngiltere MB 29 Kasım'dan itibaren portföyünden tahvil satışı yapacağını açıkladı.
Bu sabah 1,168 seviyesinde bulunan paritede 1,165 ve 1,163 seviyeleri gün içi destek; 1,171 ve 1,175 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün -dünkü hızlı yükseliş sonrası- yatay başlangıç bekliyoruz. Günün devamında yükseliş çabası oluşabilir.

Altın: Kıymetli madenler iyi bir gün geçirdiler. Altın ve gümüş yüzde 2,5-3 civarında prim elde ettiler. Son bir haftada ise altın 130 Usd, gümüş ise 2,5 Usd civarında fiyat artışı sağlamış durumda.
Kıymetli madenlere olan talebin arkasında FED iyimserliği, ABD ara seçimleri, ABD enflasyonunun düşük gelmesi gibi faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Burada en önemli pay ABD enflasyonuna ait. Dün açıklanan veri enflasyon düşüşüne işaret etti. FED endişeleri azaldı. Usd ve ABD tahvil faizlerinin aşağı gelmesi ile kıymetli madenlere alan açıldı.
FED üyelerinin faiz artışının yavaşlayabileceğine yönelik sözleri piyasada yaşanan iyimserliğin zamana yayılmasını sağlayabilir. İyimser fiyatlama modu bir süre daha sürebilir.
Bu sabah 1.752 Usd seviyesindeki ons altında 1.745 ve 1.739 Usd seviyeleri gün içi destek 1.759 ve 1.766 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün -dünkü hızlı yükseliş sonrası- yatay başlangıç bekliyoruz. Günün devamında yükseliş çabası oluşabilir.
Eurobond:
ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında gelmesi ile piyasada FED endişeleri azaldı. Bir de FED yetkililerinin faiz artış hızının yavaşlayabileceğine dair sözleri endişelerin azalmasına katkı yaptı. Yatırımcılar günlerdir enflasyonun düşük gelebileceği beklentisi üzerinden olumlu tarafa gitme isteğinde idiler ve fiyatlama da bu şekilde yapılıyordu. Bu fiyatlamaya ABD ara seçimlerinin de destek sağladığını belirtelim.
İyimser havanın tahvil faizlerini aşağı çekmesine, ABD tahvilleri öncülük ediyor. Diğer ülke tahvilleri de FED yavaşlayacak fiyatlamasına katılıyor. Türkiye eurobondları da bu kapsamda alıcılı seyir izliyor. Diğer yandan ülke risk primimiz düşüş kaydediyor.
Temmuz ayında 900 civarına yükselen CDS, 565 seviyesine inmiş oldu. Bu seviyeleri en son Mart ayında görmüştü. Teknik olarak 550-520 bölgesini aşağı geçmenin kolay olmayabileceğini belirtelim.
Türkiye 5 yıllık CDS 564 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün belirgin pozitif seyir izledi. Birim fiyatlar, kısalarda 73-87 cent; orta vadelilerde 215-256 cent; uzunlarda 180-193 değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,25%, 8,85% ve 9,39% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından Yapı Kredi Bankası A.Ş.
 Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve
dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına
uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın
hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir
olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır.
Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. Bu rapor yatırımcıların genel olarak
bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını
vermeleri beklenmekte olup işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir.
 Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir
sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması
için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir.

Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.