Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

+50
+50
+50
FED
ECB
BOE
Bu hafta her üçünün 50’şer baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Enflasyon tehdidi sürüyor ve hala hedeflerinden çok uzaktalar. Uzunca bir süre daha uzak kalabilirler.
Çarşamba akşam FED, Perşembe öğleden sonra önce BOE sonra ECB faiz kararlarını açıklayacaklar. Beklentiler 50 bp civarında yoğunlaştığı için bu orandaki kararlar sürpriz olmayabilir. Daha çok ne düşündükleri, ne söyleyecekleri, ne düşündürmek istedikleri önemli olacak diye değerlendiriyoruz.
Aylık istihdam, ISM hizmet, ÜFE… bunlar son günlerde açıklanan ve yukarı yönde sürpriz yapan, piyasaları baskılayan ABD verileri. Geçen hafta bunların odağında fiyatlama oluştu. O yüzden zihinlerdeler ve zihinlerde yarattıkları hala sıcak. Yarın açıklanacak ABD TÜFE, Çarşamba FED karar seti öncesi piyasaların temkinli olması büyük olasılık bizce. Salı 16:30 sonrası (ABD TÜFE verisinden sonra) hareketli evre başlayabilir. Sonra ise piyasalar Çarşamba akşamına fokuslanır diye düşünüyoruz. Çarşamba akşamdan itibaren finansal varlıklarda yeni denge noktaları oluşabilir.
Cuma günü ABD ÜFE verisi beklentilerden yüksek, geçen aydan ise düşük geldi. Ama piyasalar öngördükleri kadar düşüş olmamasına odaklandı. Verinin fiyatlara yansıması negatif oldu. Risk iştahı azaldı. Usd değer kazandı. Tabi bunların sınırlı olduğunu belirtelim. ABD borsaları yüzde 1’e yakın düştü. Avrupa’da ise endeksler olumlu tavırlarını korudu.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya’da satışlar biraz daha belirgin. Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 2, Japonya hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,56%, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 1.788 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma günü Borsa yüzde 3’ün üzerinde arttı. TL Tahviller sınırlı negatif seyretti; kısa taraf satıcılı oldu, uzun taraf yatay kaldı. Eurobond birim fiyatları sınırlı değer kazandı. TL ise günü yatay tamamladı.
Bu hafta Hazine 3 ihale düzenleyecek. Bugün 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil; yarın ise 3 yıl vadeli TLREF, 10 yıl vadeli TÜFE kağıtları ihraç edilecek.
Bugün cari açık ve işsizlik oranı, yarın sanayi üretimi, Perşembe merkezi bütçe dengesi haftanın verileri.
Bankaların döviz taşıma sınırı özkaynaklarının yüzde 5’ine indirildi.



Usd/TL: Cuma günü Usd dar bir aralıkta kaldı. Haber akışı çok kritik ve yoğun değildi. Diğer yandan bu hafta kritik veri akışı olduğu için öncesinde yatırımcılar temkinli olmayı tercih ettiler diyebiliriz. Esasında ‘bundan sonrası’na yönelik soru işaretleri yön konusunda bekle gör yaklaşımına yol açıyor diyebiliriz. Dolar Endeksi 104,8 ile haftayı tamamladı.
Gelelim bu haftaya… FED, ECB, BOE faiz kararlarını açıklayacak. Enflasyon yüksek iken ve hedeflerin çok çok uzağında iken şahinliğin sürmesi kaçınılmaz gibi görünüyor. FED belki dozda bir miktar azalmaya gidebilir. Diğer iki bankanın enflasyon tehditleri daha büyük.
FED iyimserliği ile bir süredir beslenen piyasalar Çarşamba akşam karşılık bulabilecek mi? Cuma günü açıklanan ÜFE verisi biraz kafa karıştırdı. Gerçi önceki hafta istihdam verisi, geçtiğimiz Pazartesi ISM hizmet verisi de canlılığa işaret etmişti.
Çarşamba akşam haftanın yönü büyük oranda netleşebilir diye düşünüyoruz. Öncesinde bekle gör, temkinli ol yaklaşımı görebiliriz. Bu ise Usd’nin biraz daha talep edilir olmasına yol açabilir.
Lokal tarafta makro verinin az olduğu bir hafta geride bırakıldı, bu hafta da benzer bir ajanda söz konusu.
Kur bu sabah 18,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Hazine bugün 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç edecek. Yarın ise 3 yıl vadeli TLREF, 10 yıl vadeli TÜFE kağıtları ihraç olacak. Geçen hafta yapılan ve bu hafta yapılacak ihaleler ile Aralık ayı finansman programı tamamlanmış olacak.
Perşembe günü tek haneye inen 2 yıllık gösterge tahvil 2 haneye tekrar yükseldi. Regülasyonlara dayanan talep tahvil piyasasında talebin canlı ve güçlü olmasını sağlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 21 baz puan artışla %10,19 ve yatay %10,75 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Cuma günü oluşan tepki alımlarının güç kazanması için 5,050/5,100 direnç bandının aşılması gerekiyor... 5,091 zirvesinin oluşturduğu realizasyon eğilimini geçtiğimiz hafta 4,750 seviyesinde bulunan hedef destek noktası üzerinde karşılamayı başaran piyasada, cuma günü tepki hareketi yaşandığını gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta % 0.85 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, cuma günü oluşan güçlü tepki yükselişinin ardından seans içerisinde 5,050/5,100 bandını önemli direnç bölgesi olarak izliyoruz. Endeksin ara realizasyon eğiliminin ardından yukarı ataklarında yeni bir trend oluşturabilmesi için 5,050/5,100 direnç bandının aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,200 olmak üzere 5,250 ve 5,400 seviyelerini hedefleyecek yukarı eğilim etkisini sürdürebilir.
Geri çekilmelerde ise 4,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak alıyoruz. 4,750 üzerindeki hareketlerin sürdüreceği yukarı atakların ise bu nokta altında yeni bir düşüş trendine dönüşebileceği unutulmamalıdır.


Eur/Usd: Yoğun ve kritik olmayan bir haftanın ardından tam anlamı ile yoğun ve kritik bir haftaya başlıyoruz.
Bu hafta kalabalık bir ajanda var. Veri tarafı ve daha çok merkez bankası tarafı öne çıkıyor. FED, ECB, BOE faiz kararlarını açıklayacaklar. Üçünün de 50’şer baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Tabi diğer yandan ne söyleyecekleri de önemli. Hatta belki de daha önemli.
İstihdam, ISM hizmet, ÜFE verileri beklenti üstü gelmiş ve piyasaları biraz rahatsız etmişti. Yarın ise TÜFE verisi açıklanacak. Ertesi gün FED kararı açıklanacak. Piyasalar FED’in ne yapacağı konusunda neredeyse tek fikirde. Ancak ne söyleyeceği konusu biraz sürpriz tadında.
ABD TÜFE ve FED öncesi piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Piyasa biraz yönsüz kalabilir. Risk iştahı biraz baskılanabilir. Sonrasında ise veriye, FED’e bağlı yön tayini oluşabilir.

Tabii ECB ve BOE’yi unutmayalım. FED kadar olmasa da sürpriz yaptıkları ölçüde fiyatlamaya tesir edebilirler.
Bu sabah 1,051 seviyesindeki paritede 1,048 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,053 ve 1,055 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: ABD verileri odağında bir hafta geride bırakıldı. Risk iştahı biraz baskılandı. Daha çok dalgalı seyir izledi diyebiliriz.
Yeni hafta daha fazla harekete, dalgalanmaya açık. Zira ajanda daha yoğun. FED faiz karar seti en baş sırada. Ardından ECB ve BOE kararları yer alıyor.
Enflasyon yüzde 10,9% seviyesinde hedef ise 2% seviyesinde iken para politikasının gevşemesi pek mümkün değil. Bankanın sıkılaşma yolunda bir adım daha atması bekleniyor. Enerji krizinin büyük pay sahibi olduğu enflasyon rijit kalmayı sürdürüyor. Bundan sonrası için verilecek mesajlar kritik.
FED enflasyon konusunda biraz daha şanslı; TÜFE 7,3%. Birkaç aydır aşağı geliyor. Ama yine de gidilecek çok yol var. O yüzden banka şahin olmaya devam edeceğini söylüyor. Temposunu azaltacak olması ise bardağın dolu tarafı.
FED öncesi piyasalar temkinli olmayı seçebilir. Zira Cuma günü ABD ÜFE yüksek geldi.
Bu sabah 1,222 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,217 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,229 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Kıymetli madenler geçtiğimiz haftaya ISM hizmet ‘şoku’ başladılar. Devamında ise kayıplar geri konulmaya çalışıldı. Bu konuda gümüş daha fa yukarı çıktı, altın ise relatif olarak zayıf kaldı.
Yeni hafta ise yoğun bir ajanda ile başlıyor. Piyasalar ABD TÜFE ve ardından FED, BOE, ECB kararlarını bekliyor.
Yukarı yönde tatsız sürprizler yapan ABD verilerinin yarattığı algı zihinlerde ve sıcak. O yüzden bu haftaki ajandaya temkinli yaklaşmak daha olası.
FED, ECB, BOE üçlüsünün 50’şer baz puan faiz artışı yapması bekleniyor. Daha çok ne söyleyecekleri önemli olabilir. Şahin duruşun sürmesi piyasaların satın almış oldukları bir durum.
Bu sabah 1.788 Usd seviyesindeki ons altında 1.779 ve 1.771 Usd seviyeleri gün içi destek 1.795 ve 1.801 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond: Aşağı yönlü ve dalgalı seyir. Son 1 ayı aşkın süredir tahvil faizleri bu yönde ilerliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizini örnek verirsek 4,30%’lardan 3,57% seviyesine gevşeme olmuş durumda.
FED faiz artış hızını yavaşlatacak üzerine kurulu iyimserlik söz konusu. Günlük haber akışı lehte-aleyhte geldiğinde ise iyimserlik artıp azalıyor. Bu hafta ajanda yoğun. Veriler ve merkez bankası kararları var. ABD TÜFE ve FED kararı ilk dikkat çekenler. Piyasalar öncesinde temkinli olmak isteyebilir. Sonrasında ise haber akışına göre yön tayini oluşabilir.
900-500-543-523. Türkiye 5 yıllık CDS’in son dönemdeki seyrinin kritik noktaları. 500-550 bölgesi biraz kalabalık bir bölge. O yüzden buralarda biraz zaman geçiriyor. Daha aşağısı için yeni bir tetikleyiciye ihtiyaç olabilir diye düşünüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS Cuma günü 523 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 12-15 cent; orta vadelilerde 34-43 cent; uzunlarda 38-41 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,06%, 7,68% ve 8,74% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.