Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda bu hafta ajanda yoğun
Bugün ABD TÜFE verisi ile başlayacak ajandada takiben Çarşamba günü FED toplantı sonucu, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantı sonuçlarını karşılayacağız. Bu hafta trafik yoğun. Yoğun trafik finansal piyasalarda hareketliliğe sebep olabilir.
Cuma günü ABD tarım dışı istihdam (TDİ) veri seti risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Gelen veri setinde işsizlik oranında yaşanan düşüş, istihdam piyasasında görülen katılık ve saatlik kazançlarda yaşanan artış piyasalarda risk iştahının önüne geçti. Gelen veri seti FED’in hoşuna gitmeyecek sonuçlar içerdiğini düşünüyoruz. Mevcut durum hala bir durgunluğa işaret edecek seviyede değil aksine beklenenden dirençli ABD ekonomisi olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada FED’den yeni bir faiz artışı beklemesek de faizleri indirmek için acele etmeyeceğini düşünmeye devam ediyoruz. TDİ verisi sonrasında faiz indirimlerinin Mart ayında başlama ihtimali biraz azaldı. Hatta beklentilerin birazı Mayıs ayına kaymaya başladı.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin piyasanın odak noktasında olacağını düşünüyoruz. Beklenti manşet enflasyonun yüzde 3,1 olması yönünde. Beklenti ve beklenti altında gelebilecek bir veri piyasalarda risk iştahını artırabilir. Tabii tersi de mümkün. Beklenti üstü gelecek veri ‘daha yüksek daha uzun’ faiz görüşünü destekleyebilir.
Avrupa tarafında , Perşembe günü ECB toplantısı sonuçlanacak. Piyasalar bu toplantıda faiz değişikliği beklemiyor. Çin tarafında hafta sonu gelen enflasyon verileri deflasyon sorunun derinleştiğini resmetti. Çin’de yaşanan deflasyon sorunu Avrupa ekonomisini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa Merkez Bankası’nı zor bir karar alma süreci bekliyor olabilir. Resesyon tehlikesi ile birlikte Avrupa ekonomisi kırılgan bir yapıda kalmaya devam ediyor. Ekonomik öncü göstergeler Avrupa tarafında daralma bölgesinde derinleşmeye devam ediyor. Bu nokta Avrupa Merkez Bankasının 2024 yılında faiz indirim sürecine beklenenden önce başlamasına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı yatay. Asya piyasaları sınırlı pozitif. Hong Kong 0,5% civarı , Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya yüzde 0,6 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23, Dolar Endeksi 104, ons altın 1.985 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB verilerine göre cari işlemler hesabı 2023 yılı Ekim ayında 186 milyon dolar fazla verdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi Ekim ayında yıllık yüzde 1,1 arttı. TÜİK verilerine göre Ekim’de mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,5'e düştü. Yeni ekonomi ekibinin politikalarının sonuç vermeye başladığını görüyoruz. Talebin azalması ile birlikte cari fazla verilmesi ve kademeli sıkılaşma ile birlikte ekonominin kontrollü bir biçimde soğumaya başladığını düşünüyoruz. Yurt dışı talebin düşük kalması ihracat tarafını sınırlayan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor.
Dün yapılan Hazine 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 30,60 seviyesinde oluştu. Yedi 7 vadeli tahvil ihalesinin faizi ise 45,49% olarak gerçekleşti. İhalelerde toplam 28 milyar TL fonlama sağlandı (ROT dahil). Hazine bugün 5 yıl vadeli tahvil ve 5 yıl vadeli sukuk ile borçlanacak ve Aralık ayı programını tamamlayacak.



Usd/TL:
Yatırımcıların iyimserliği Cuma tarım dışı istihdam verisi seti sonrasında azaldı. Zira ABD verileri güçlü geldi.
Gelen veriler FED‘in sıkılaşma süresini piyasa beklentilerine nazaran daha uzun süre devam ettireceği düşüncesi ile risk iştahını sınırladı.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi piyasa fiyatlamaları açısında önemli olabilir. Bu anlamda sürprizi FED’den değil ABD TÜFE verisinden bekliyoruz. TÜFE zayıf gelirse piyasa da risk iştahı artabilir (Usd talebi azalabilir).
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetimi finansal istikrarı sağlama öncelikli ajandasına devam ediyor. Sıkılaşma sürecinin sonlarına yaklaşılırken TL yatırımlarının artan faizler ile cazip hale getirilme süreci devam ediyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 29 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Dün yapılan Hazine 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 30,60 seviyesinde oluştu. Yedi yıl vadeli yapılan tahvil ihalesinde faiz ise 45,49% oldu. İhalelerde (ROT dahil) sırasıyla 19,7 ve 8,4 milyar TL satış yapıldı. Bugün ise 5 yıl vadeli TÜFE kıymeti, 5 yıl vadeli sukuk satışı yapılacak. Hazine Aralık ayı programını tamamlamış olacak.
Yeni Ekonomi Yönetimi ile kural setinin sadeleşmesi ve faiz artışları tahvil faizlerini yukarı çekiyor. TCMB politika faizinin 42,50-45,00% seviyelerinde zirve yapmasını bekliyoruz. Sıkılaşma sürecinin sonuna yaklaşmış olmamız ve TCMB’nin kararlı duruşu tahvil yatırımcısını iştahlandırmaya başladı. Bu ise tahvil faizlerinin yükselişini sınırlayabilir diye düşünüyoruz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, Cuma günü açıklanan ABD verileri beklenenden güçlü geldi. ABD ekonomisi nispeten diğer gelişmiş ülke ekonomilerine göre güçlü seyrini sürdürüyor. İstihdam tarafında devam eden güçlü seyir FED ’in sıkılaşma sürecini piyasa beklentilerinin aksine daha uzun tutmasına neden olabilir. Bugün açıklanacak TÜFE verisi risk iştahı açısından olumlu-olumsuz etki yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 12 baz puan artarak %38,56 ve 21 baz puan azalarak %26,95 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Satış baskısı devam ediyor... Geçtiğimiz hafta oluşan yukarı atakların kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 8,100/150 hedef direnç bölgesini aşma denemelerinde zayıf kaldığı piyasada, haftaya seyrin devamıyla başladık. Yukarı atakların talep tarafındaki zayıflık nedeniyle başarısız kalmayı sürdürdüğü piyasa, günü -%2.34 oranında değer kaybıyla 7,728 puandan tamamladı. Böylece endekste devam aşağı hareket kapsamında kritik seviye olarak izlediğimiz 7,750 seviyesinin aşağı yönde baskılandığını gözlemliyoruz. 7,750 desteğini korumakta başarısız olacak hareketlerin piyasadaki satış baskısının derinleşerek alt noktalarda bulunan 7,500, 7,400 ve 7,100 desteklerini test edebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla şu aşamada aşağı hareketin devam ettiği ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, yukarı ataklarda ise 8,000 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Endeksin devam eden satış baskısı içerisinde tepki yükselişi oluşturabilmesi için 8,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu seviye altında ise yön aşağı olmayı sürdürecektir.



Eur/Usd:
Veri akışının yoğun bir haftaya başladık. Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak manşet enflasyonun yüzde 3,1’e gerilemesi bekleniyor. Çin deflasyonu, azalan jeopolitik riskler ile düşen enerji fiyatları enflasyon ile mücadelede olumlu etki yaratmaya devam ediyor. Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisinin beklenti veya beklenti altında kalması risk iştahını destekleyebilir. Beklenti üstü gelebilecek veri ise tam tersi etki yaparak risk iştahını olumsuz yönde etkileyebilir.
Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. Faizde değişiklik yapması beklenmiyor. Sözlü yönlendirme kısmı daha merak ediliyor.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak paritede hareketlilik-yön oluşabilir.



Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi faizlerin sabit bırakılması yönünde. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi paritede hareketlilik yaratabilir. Beklentilerden yüksek gelebilecek veri risk iştahını baskılayarak dolar talebini artırabilir. Beklenti altı gelebilecek veri ise faiz indirimi beklentilerinin öne çekilmesine neden olarak Dolar talebini azaltabilir. Veri öncesinde piyasanın sakin olacağı kanaatindeyiz.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,256 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak paritede hareketlilik-yön oluşabilir.



Altın:
Değerli metalde makro verilere olan hassasiyet devam ediyor. Cuma günü güçlü gelen tarım dışı istihdam veri setinden sonra baskılı seyir devam ediyor. Bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisi hareketlilik yaratabilir. FED toplantısı öncesinde açıklanacak veri sıkılaşmanın yeterliliğini göstermesi açısından önemli olacağını düşünüyoruz.
Çarşamba ise FED faiz kararını duyuracak. ABD TÜFE verisinin bir gün sonrasında tamamlanacak toplantıda üyelerin projeksiyonları ve nokta grafik (dot plot) ileriye dönük beklentilere yol gösterebilir. Faiz indirimleri beklentilerinin öne çekilmesi Altını destekleyebilir.
Teknik olarak kısa vade 1.985-90 Usd seviyesini destek olarak takip ediyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişini destekliyor.
Bu sabah 1.985 Usd seviyesindeki ons altında 1.985 ve 1.971 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.000 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 16:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Verinin sonucuna bağlı olarak hareketlilik-yön oluşabilir.
         


Eurobond:
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşet enflasyonun yüzde 3,1’e gerilemesi bekleniyor. Enflasyon verisi beklenti veya beklenti altında gelirse ABD 10 yıllık tahvilinde Cuma günü başlayan kar satışı yerini tahvil talebinde artışa bırakabilir. Söz konusu tahvil faizinde yaşanabilecek gevşeme risk iştahına pozitif yansıyabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 330 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 3-13 cent; uzunlarda 1-4 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,33%, 7,85% ve 8,44% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.

Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.