Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Merkez bankaları işi sıkı tutmak istiyor. Bu sebeple şahin konuşuyorlar. FED yetkililerinin sözleri daha dikkat çekiyor ve fiyatlamaya daha fazla tesir ediyor.
Önceki hafta Powell satır aralarında güvercin olarak tanımlanabilecek ifadeler kullanmıştı. Ancak ardından gelen ABD istihdam verisi havayı değiştirdi. Piyasalarda risk iştahı azalma kaydetti. Veri sonrası yapılan şahin açıklamalar da iştahın zayıf kalmasına yol açıyor.
Veriye bağlı davranış sergileneceği merkez bankaları (örneğin FED, ECB) tarafından ortaya konulmuş durumda. Enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıran veriler tarafları (piyasa ve merkezler) memnun ediyor. Aksi durumda ise iki taraf da memnun olmuyor. Merkez bankaları daha şahin moda geçiyor, piyasalar ise doğal olarak baskılanıyor. Son günlerdeki fiyatlama dinamiğini bu şekilde tarif edebiliriz.
ABD istihdam verisi ile başlayan azalan riskli varlık talebi devam edebilir mi? Bu konuda ABD verileri yine referans olabilir. İlk kritik veri yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi. Tarafları memnun eden bir veri risk iştahına olumlu yansıyacak diyebiliriz. TÜFE yarın 16:30’da açıklanacak.
Cuma ABD borsaları yüzde 0,5 aralığında karışık kapandı. Avrupa endeksleri değer kaybetti. Yüzde 1,5’e varan kayıplar oldu. Tahvil faizleri hafif yükseldi. Kıymetli madenler biraz primlendi. Tabii tüm varlıkların dalgalı seyrettiğini belirtelim.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde yarıma yakın eksi. Asya’da seyir Çin hariç negatif. Japonya yüzde 1 civarında, Hong Kong yüzde yarıma yakın satıcılı. Çin ise yüzde yarım artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,74%, Dolar Endeksi 103,7, ons altın 1.860 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa kapalı idi. TL Tahviller kısada hafif arttı, uzun taraf hafif düştü. Eurobond fiyatları sınırlı kayıp yaşadı. TL ise günü yatay tamamladı.
Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli şiddetli depremler ardından Destek çalışmaları yoğunlaşarak devam ediyor. Birlikte daha güçlüyüz.
BIST 14 Şubat’a kadar (14 Şubat dahil) kapalı olacak. Borsanın kapanması ile hisse senedi taşıyan yatırım fonları işleme kapatıldı. Aynı durum emeklilik fonları için de geçerli.
Bugün Aralık ayı dış ticaret dengesi, Cuma günü Şubat ayı tüketici güveni açıklanacak.




Usd/TL: Amaçlarına ulaşmak için merkez bankalarının şahin konuştukları günlerdeyiz. Amaçları bir an önce enflasyonu hedef seviyelerine indirmek. En çok FED’i izliyor ve takip ediyor piyasalar.
Makro verilerin merkez bankalarını hedeflerine erişmeyi zorlaştırması tansiyonun artmasına yol açıyor. Önceki hafta ABD tarım dışı istihdam verisi risk iştahının baskılanmasına yol açmıştı. Bu hafta ise ABD’de enflasyon verileri açıklanacak. Baskının sürüp sürmeyeceği veriye bağlı.
Veri öncesinde hava risk iştahının baskı hissetmesi şeklinde tarif edilebilir. FED’in enflasyonla mücadelesi sürüyor. Piyasaların rahatlamasına mahal vermeden süreci yönetmeye çalışıyor. Ana resimde FED temposunu azaltarak mücadelesine devam ediyor.

Lokalde deprem gündemi oluşturuyor. Arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Kur bu sabah 18,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,81 ve 18,77; yukarıda 18,87 ve 18,90 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Kritik verilerin güçlü gelmesi piyasalarda risk iştahının zayıflamasına yol açıyor. Bu hafta ABD enflasyon verileri açıklanacak. Verinin sonucuna göre piyasalardaki fiyatlama yön tayin edebilir.
Lokalde ise kamunun ihtiyacının artması ile faizler yavaşça yukarı geliyor. Tek haneden uzaklaştılar. Burada alınan kararların ekonomik maliyetlerinin yanı sıra acı sonuçlara yol açan depremin getirdiği mali yük de söz konusu.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 4 baz puan artışla %10,92 ve 9 baz puan düşüşle %11,30 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,700 desteğinin kırılmasıyla satış baskısı artıyor... Salı günü kritik 4,700 desteğinin aşağı kırılmasıyla satış baskısının arttığı hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü -%8.62 oranında sert düşüşle 4,505 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise bir önceki zirve bölgesi olan 5,568 seviyesinden başlayan aşağı hareketin yüksek bir volatilite eşliğinde devam ettiğini söyleyebiliriz. Önümüzdeki sürece baktığımızda ise 4,700 ilk 5,000 seviyesini ise ana direnç bölgesi olarak izliyoruz. 4,700 altındaki hareketlerin sürdüreceği satış baskısı kapsamında ise 4,479 seviyesi güne başlarken ilk önemli destek konumunda bulunuyor.
4,479 altındaki hareketlerin sürdüreceği satış baskısının ise piyasada ilk etapta 4,250 olmak üzere 4,100 ve 4,000 desteklerinin test edilme risklerini gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.


Eur/Usd: Piyasalar son zamanlarda merkez bankalarından yapılan açıklamalar ile yankılanıyor. Merkez bankaları enflasyonla mücadelede rehavete yol açmamak için şahin sözler dile getiriyorlar.
Daha yüksek faiz oranı, daha uzun süre zirvede kalma olarak iki cümle ile özetleyebileceğimiz yönlendirme öne çıkıyor. FED bu noktada rijit olmaya çabası içinde.
Önceki hafta açıklanan ABD istihdam verisi belirgin etki yapmıştı. Hala da yapmaya devam ediyor. Bu hafta gözler yine bir ABD verisinde. Yarın TÜFE açıklanacak. Bu verinin sonucu piyasalar için kritik. Beklenenden iyi gelmesi risk iştahına olumlu yansıyabilir. Aynı zamanda Usd’nin gücünü biraz azaltabilir.
Bu sabah 1,067 seviyesindeki paritede 1,064 ve 1,06 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,073 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırı negatif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Enflasyon düşüşünü sürdürür ve bu piyasaları tatmin eder ise risk iştahı iyileşebilir. Aksi halde son günlerde yaşanan koşul sürebilir. ABD istihdam verisinin tetiklediği süreç uzayabilir.
Bu hafta Çarşamba günü ise İngiltere TÜFE verisi açıklanacak. Bu hafta İngiltere’de çok az veri trafiği söz konusu. Ama kritikler. İşsizlik oranı ve perakende satışlar diğer öne çıkanlar.
Bu sabah 1,205 seviyesinde bulunan paritede 1,201 ve 1,198 seviyeleri gün içi destek; 1,208 ve 1,212 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: 2 Şubat ve 3 Şubat’ta yaşanan 80 Usd civarındaki düşüşün ardından altın 1.860 Usd seviyelerinde işlem görüyor. Aynı tarihlerde gümüş ise 2 Usd civarında düştü. Sonrasında 22 Usd civarında seyrediyor.
Havanın bozulmasında ABD istihdam verisinin güçlü gelmesi önemli paya sahip. Veri enflasyonla mücadele sürecinin kolay olmayacağını ortaya koydu. Gözler bu hafta ABD enflasyon verilerinde. Yarın TÜFE açıklanacak. Beklentinin karşılanması piyasalara moral verebilir.
Bugünlerde kritik konu, ters yönde fiyatlama yol açan verilerin bir zincire dönüşmemesi. Dönüşürlerse piyasa daha fazla baskı altına girebilir. İstihdam verisinden sonra, enflasyon verisinin yaratacağı algı önemli.
Bu sabah 1.860 Usd seviyesindeki ons altında 1.850 ve 1.841 Usd seviyeleri gün içi destek 1.863 ve 1.871 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.

Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi ayın başından bu yana yaklaşık 35 baz puan yükseliş kaydetti. Yükseliş miktarı farklı olsa da diğer gelişmiş ülke tahvillerinde de faizler yükseldi.
Arka planda politika faizlerinin daha fazla artabileceği endişesi - yönlendirmesi yer alıyor. Tabi merkez bankalarının şahin sözleri piyasaları etkiliyor. Gözler bu hafta ABD enflasyon verisinde. Verinin iyi sinyal vermesi piyasadaki havanın iyileşmesini sağlayabilir. Aksi halde mevcut tansiyon biraz daha sürebilir.
Lokal tarafta depremin açtığı yaralar kapatılmaya çalışılıyor. 5 yıllık CDS günü 553 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar Cuma günü negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 15-18 cent; orta vadelilerde 65-82 cent; uzunlarda 97-103 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,25%, 8,39% ve 9,35% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş