Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Manşet: 3,0% (beklenti 3,1%)
Çekirdek: 4,8% (beklenti 5,0%)
 
ABD TÜFE verisi manşette ve çekirdekte piyasa beklentisinden daha fazla düştü.
FED’in özellikle vurguladığı çekirdek enflasyondaki katılık dün gelen veri ile yumuşama gösterdi. Çekirdek enflasyondaki bu düşüş 26 Temmuz’da yapılacak toplantıyı ve verilecek mesajları daha önemli hale getirdi. Biz FED’in işi sıkı tutmak isteyeceğini ve 26 Temmuzda yapılacak toplantıda 25 baz puan faiz artışı yapıp bir süre gelen verileri takip edeceğini düşünüyoruz. Özetle dünkü veri FED faizinin zirvesinin daha erken daha aşağıda oluşmasını sağlayabilir. En azından buna kapı aralamış olabilir diye düşünüyoruz.
Beklenenden iyi gelen veriler piyasalar açısından olumlu karşılandı. Yine de Temmuz’da faiz artırımının yüzde 92 ihtimal verildiğini ve piyasanın faiz artırımı fikrinden vazgeçmediğini görüyoruz. Dün akşam FED’den Barkin ve Kashkari’nin açıklamaları oldu. FED üyelerinin görüşlerindeki ortak nokta; Eğer bundan sonra gelecek yüksek enflasyon verileri olursa FED’in sıkılaştırmaya devam etmesi gerektiği yönünde oldu. FED üyelerinin şahin açıklamalarda bulunmasının nedeninin piyasayı dengelemek ve işi sıkı tutmak olduğunu düşünüyoruz.
Risk iştahı biraz daha sürebilir. FED’in 26 Temmuz tarihindeki toplantıdan sonra faiz artışlarına ara vermesi beklentisi ağırlık kazandıkça iştahın devam ettiğini görmemiz sürpriz olmayacaktır.
Ajandada bu hafta ABD TÜFE verisi, öbür hafta FED faiz kararı öne çıkıyor. Bu arada ABD 2. çeyrek bilançolarının bu hafta gelmeye başlayacağını da belirtelim.
TÜFE verisi sonrasında hisse senetlerinde, tahvillerde, kıymetli madenlerde, emtialarda, petrolde, Usd dışındaki paralarda alıcılı seyir oluştu. Dolar Endeksi 101 seviyesinin altında fiyatlamalara geçti. Tahvil faizleri aşağıya yöneldi. Dün ABD piyasaları maksimum yüzde 1 civarında yükseldi. Avrupa borsaları daha iyi kapanışlar yaptı (1,5-2% aralığında).
Bu sabah globalde risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarı artı. Asya borsaları daha alıcılı. Japonya yüzde 1,5, Çin yüzde 1’e yakın, Hong Kong yüzde 2,5 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,86%, Dolar Endeksi 100,4, ons altın 1.960 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 0,3 düştü, bir düzeltme ihtimali artıyor. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta biraz yükseldi. Eurobondlar pozitif kapandı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Maliye Bakanı Şimşek bugün Arabistan’da temaslarda bulundu. 17-19 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 körfez ülkesini ziyaret etmesi bekleniyor.
Maliye Bakanlığı tarafında kademeli değişim, TCMB tarafında sıkılaşma-sadeleşme gündemde. Süreçteki ilerleme lokal varlıkların seyri için önemli.
Dış politikadaki gelişmeler lokal varlıkların olumlu fiyatlanmasını katkı yapabilir.
Mayıs ayı sanayi üretimi 1,1% ile önceki veriden (-0,9%) iyi geldi.


Usd/TL:
ABD Haziran ayı TÜFE verisi hem manşette hem çekirdekte beklentilerden daha düşük geldi. Piyasa risk iştahını artırdı. Para piyasalarında ise Dolar güç kaybı yaşıyor. Güç kaybı biraz daha sürebilir.
TÜFE’nin yumuşak gelmesi, FED endişelerinin de azalmasına katkı yapabilir. FED için de lehte bir sonuç diye düşünüyoruz. FED çekirdek enflasyondaki katılıktan rahatsızlığını dile getirmişti. Dün açıklanan verilerde özellikle çekirdek enflasyonda yaşanan düşüş piyasalar tarafından olumlu karşılandı. FED’in Temmuz ayında yapacağı faiz artırımından sonra bekle gör politikasına geçeceği düşüncesine kapı araladığını düşünüyoruz.
Bu hafta TÜFE, öteki hafta FED faiz kararı ajandanın majör konuları. ABD’de 2. çeyrek bilançolarının gelmeye başlayacağını da ekleyelim.
İç tarafta maaş artışları, vergi artışları gündemi oluşturuyor. Bu başlıklar enflasyon için risk anlamına geliyor.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz.
Maliye Bakanı Şimşek, Suudi Arabistan’da temaslarda bulundu. 17-19 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 körfez ülkesini ziyaret etmesi planlanıyor.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,13 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Menkul kıymet tesisi ile tahvillere olan talep güçlü hale dönüşmüştü. Yeni ekonomi yönetimi sadeleşme-değişim sinyali verdi. Pratikte ilk adımlar atıldı. Pratiğe dönüşte menkul kıymet tesisi konusunda değişime gidildiğinde tahvil faizleri normalleşebilir.
Globalde bir süredir yukarı meyilli hareket eden tahvil faizleri, ABD enflasyon verisi ile aşağıya döndü. Zira enflasyon beklentiden daha fazla düşüş kaydetti. Tahvil faizleri biraz gevşeyebilir. Piyasanın ayın son haftası yapılacak FED toplantısına odaklanacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 19 baz puan artışla %14,38 ve 43 baz puan artışla %17,02 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli önemli bir hedef direnç bölgesi konumundaki 6,500'lere yaklaşıldıkça düzeltme riski artıyor...
Çarşamba günü hafif satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin kapanışı %0,33'lük kayıpla 6,342 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, son dönemde piyasadaki güçlü seyrin gerisinde kalan XBANK Endeksinin, Salı günü yaşanan +%5,05'lik yükselişin ardından, dün de %2,94'lük bir yükselişle piyasayı taşımayı başardığını söyleyebiliriz. Sınai tarafta ise, %0,49'lık kayıpla düzeltme eğiliminin devam ettiğini görüyoruz.
Önümüzdeki süreçte ise, ilk önemli hedef direnç bölgesi olarak takip ettiğimiz 6,500'lere yaklaşılırken, fiyatlarla momentum göstergeleri arasında oluşan negatif uyumsuzluklar ve 3. ana yükseliş dalgası içindeki 3. alt dalganın son bölümlerinde bir diyagonal yapı dikkatimizi çekiyor.. Dolayısıyla ana resimdeki yükseliş beklentimizi korumakla beraber, daha kısa vadeli bir bakışta, endeks bazında yorgunluk sinyallerinin artmaya başladığını düşünüyor ve kısa vade bir düzeltme ihtiyacının artmakta olduğuna inanıyoruz. Bu paralelde mevcut seviyeleri kademeli kar satışı yönünde izlemeyi öneriyoruz.


Eur/Usd:
Manşet belirgin, çekirdek daha sınırlı düştü. ABD tüketici enflasyonu piyasa beklentisini karşıladı, hatta biraz daha fazla aşağı geldi. Böylece enflasyonda düşüş sürüyor sinyali verdi.
Piyasalar, veri sonrası riskli varlıklara yöneldi. Para piyasalarında ise Dolar talebi güç kaybediyor.
Enflasyondaki düşüş FED’in 2. faiz artışı yapması tartışmaya açabilir. Tabii takip eden aylarda aşağı yönün korunması halinde bu mümkün olabilir. Bu aşamada FED’in elinin biraz daha rahatladığını söylemek mümkün. İlk faiz artışının bu ay yapılması bekleniyor. Veri sonrasında da piyasanın Temmuz beklentisi 92% civarında bulunuyor. Bu ay faiz artışı cepte diye düşünüyor piyasa.
Dolar Endeksi 100 sınırına yaklaştı. Endeksin zayıflaması biraz daha sürebilir.
Bu sabah 1,115 seviyesindeki paritede 1,111 ve 1,107 seviyeleri gün içi destek; 1,12 ve 1,126 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında 15:30’da ABD ÜFE verisi hareket katabilir (TÜFE kadar etkili olmayabilir).


Gbp/Usd:
Enflasyon konusunda sonuna kadar gideceklerini ifade etti. Ücret artışları enflasyon hedefi ile uyumlu olmadığını belirtti. Ücretlerdeki artışın ve çekirdek enflasyondaki katılığın kırılana kadar işi sıkı tutacaklarına değindi. İngiltere merkez bankası başkanı Bailey dün yaptığı açıklamada şahin sinyal verdi.
ABD tarafında ise TÜFE verisi açıklandı. Hem manşet hem çekirdek veri piyasa beklentisinden daha iyi geldi. Enflasyondaki düşüş yatırımcıları memnun edici bir sonuç. Para piyasalarında Usd güç kaybı yaşıyor. İyimser tavır biraz daha sürebilir. Dolar Endeksi 100 sınırına yaklaşmış durumda.
Bu sabah 1,301 seviyesinde bulunan paritede 1,296 ve 1,292 seviyeleri gün içi destek; 1,350 ve 1,31 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında 15:30’da ABD ÜFE verisi hareket katabilir (TÜFE kadar etkili olmayabilir).


Altın:
Dolar güç kaybediyor, tahvil faizleri aşağı geliyor. Kıymetli madenler için olumlu senaryo.
ABD TÜFE verisi öncesi başlayan iyimser fiyatlama veri sonrası güçlendi. Kıymetli madenler de prim sağlıyor. Enflasyondaki düşüş FED endişelerinin azalmasını sağlıyor. Bu yıl iki faiz artışı yapacağını belirten FED, enflasyondaki düşüşün sürmesi ile politika faizi zirvesini daha aşağıda oluşturabilir.
Veri sonrası oluşan olumlu hava biraz daha sürebilir. FED’den veri ile ilgili olumlu sinyaller gelirse risk iştahı gücünü koruyabilir. Bu kıymetli madenler için de olumlu olur kanaatindeyiz. TÜFE verisi sonrasında gözler 26 Temmuzda yapılacak olan FED toplantısında olacak diye düşünüyoruz. ‘Tamam mı devam mı’ sorusuna alınacak cevaplar altın için yön gösterici olacaktır.
Bu sabah 1.960 Usd seviyesindeki ons altında 1.955 ve 1.938 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Günün devamında 15:30’da ABD ÜFE verisi hareket katabilir (TÜFE kadar etkili olmayabilir).


Eurobond:
Azalan enflasyon risk iştahının artışını sağlıyor. Eş zamanlı olarak FED faizinde tepe noktanın daha erken oluşmasına kapı aralayabilir. Dün açıklanan ve beklentilerin de altına inen ABD TÜFE verisi piyasada iyimserlik yarattı. Havanın yumuşaması tahvil faizleri için aşağı yönü işaret ediyor. Son dönemde yükseliş eğiliminde olan tahvil faizleri düzeltme süreci yaşayabilir. Tahvil faizlerinde yükseliş yönlü bir beklentimiz olduğunu ifade etmiştik, veri sonrası bu ihtimal azalma kaydediyor diye belirtelim.
Lokal eurobondlar küresel fiyatlamadan yararlandı. Hatta Türkiye eurobondları olumlu ayrıştı diyebiliriz. Ekonomi alanı dışında dış politika da dikkat çekiyor. NATO toplantısı, ülke ziyaretleri (BAE, Arabistan) iştahı artırıcı etki yapıyor bizce. Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 442 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 49-57 cent; orta vadelilerde 134-143 cent; uzunlarda 136-180 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,74%, 8,34% ve 8,83% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.