Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Gündem yoğun. Perşembe günü ABD TÜFE verisi, Cuma günü ABD şirket bilançoları takip edildi. Perşembe günü hava yumuşadı, Cuma günü ise bilançolar heyecan yaratmayınca önce iştah azaldı ardından toparladı.
Yeni hafta da ajanda oldukça dolu. 3 başlığa ayırabiliriz. Makro veriler, merkez bankası konuşmaları, ABD şirket bilançoları. Her üçü için de farklı-yeni olanlar hareket yaratabilir tespitinde bulunabiliriz.
Şubat ayı başındaki FED toplantısına kadar olan sürede piyasa iyimser tarafa meyilli fiyatlama arzusu içinde olabilir. Ancak bu sürede gelecek haberler (makro veri, merkez açıklamaları…) dalgalanma yaratabilir. Beklentilerden sapan veri-açıklama saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler.
Cuma günü ABD borsaları yüzde yarım civarında primli kapandı. Avrupa’da yükselişler benzer düzeyde oldu diyebiliriz. Tahvil faizleri biraz yukarı çıktı. Kıymetli madenler alıcılı idi. Usd ise günü kayıpla tamamladı.
Bugün ABD piyasaları kapalı. Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya’da hem pozitif hem negatif seyir var. Çin 1,6%, Hong Kong yüzde yarım civarı artı; Japonya yüzde 1’in biraz üzerinde eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,50%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.925 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma günü Borsa sınırlı primle kapandı TL Tahviller kısada yatay, uzun tarafta hafif yukarı yönde seyretti. Eurobondlar yatay kapandı. TL ise günü yatay tamamladı.
Perşembe günü TCMB faiz kararını açıklayacak. Politika faizi 9% seviyesinde. Piyasa beklentisi faizde değişiklik olmaması yönünde.
TCMB, 6 aydan uzun TL mevduatların zorunlu karşılık olanlarını sıfıra indirdi. TCMB’nin diğer bir kararı ise yurtdışında 6 aydan uzun temin edilen yabancı para kaynaklara zorunlu karşılık 2023 sonuna kadar uygulanmayacak.



Usd/TL: ABD TÜFE verisi fiyatlara yansırken gözler ABD şirket bilançolarında idi. Cuma günü açıklanan bilançolar heyecan yaratmadılar. Risk iştahı genel olarak sürdü. Usd ise sınırlı geri çekilme kaydetti.
Piyasaların risk iştahının sürmesi Usd talebini baskılıyor. Dolar Endeksi 101,8 civarına gevşemiş durumda.
Bu hafta veri akışı yoğun, merkez bankalarından da konuşmaların yoğun olacağı belirtelim. Veriler ve açıklamalar hareketli bir hafta yaşanmasına yol açabilir.
Bugün ABD piyasaları kapalı olacak.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor (EYT 250, KFG 250, esnaf desteği 150 milyar TL).
Kur bu sabah 18,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,77 ve 18,75; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Piyasaların gündemi ABD odaklı oluşuyor. Geçtiğimiz hafta TÜFE verisi konuşuldu. Yeni haftada ise yaygın veri akışı var. Belirgin şekilde öne çıkan veri (örn geçen hafta ABD TÜFE) olmadığını söyleyebiliriz. Diğer yandan merkez bankası yetkilileri de konuşacaklar. Hareketli bir hafta olabilir.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor. Tahvil faizleri son birkaç gündür yukarı geliyor. Burada konu verim eğrisinin yakın tarafı değil, uzak tarafı. 10 yıllık gösterge tekrar çift haneye erişti. Menkul kıymet tesis setinin genişletilmesi, yeni arzlar faizleri biraz yukarı çekiyor.
Hazine bugün, 7 yıl vadeli değişken kuponlu, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetli arz edecek.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla yatay %9,87 ve 49 baz puan artışla %10,32 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Tepki alımlarının kısa vadeli yeni bir yükseliş trendini başlatabilmesi için 5,150 direncinin aşılması gerekiyor... 5,704 zirve noktasından başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareket, geçtiğimiz hafta sert satış baskısının ardından 4,600 ara desteği üzerinde tepki yükselişi gerçekleştirdi.
Son iki işlem gününde oluşan tepki yükselişine rağmen haftayı -%6.68 oranında sert bir değer kaybıyla tamamlayan piyasada, yeni haftaya tepki sürecini sürdürme çabasıyla başlanacaktır. Bu kapsamda 5,150 seviyesinde bulunan trend direncinin önemli olacağını düşünüyoruz. Endeksin 3 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini tamamlayabilmesi ve yeni bir yükseliş hareketini başlatabilmesi için 5,150 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,250 olmak üzere 5,450 seviyesini aşma denemeleri gündeme gelebilir.
Geri çekilmelerde ise 4,900 ilk, 4,710 ise bir alt noktada daha güçlü destek konumunu sürdürecektir. Bu çerçevede 4,710 üzerindeki seyir hafta içerisinde piyasadaki yükseliş eğiliminin devamını getirecektir.


Eur/Usd: Cuma günü açıklanan ABD şirket bilançoları heyecan yaratamadılar. JP Morgan, Citi, Bank of Amerika bilançoları kar açısından beklentileri karşıladı. Ancak bazı alt başlıklar zayıf kaldı.
ABD ithalat fiyatları artış, ihracat fiyatları düşüş kaydetti. Haftanın son günü açıklanan veriler ülke içine enflasyon transfer edildiği izlenimi verdi. Diğer yandan Michigan güveni ise önceki aya göre belirgin şekilde arttı. Cari durum hakkındaki kanaatler daha fazla iyileşme sağladı.
Piyasalar ABD TÜFE verisi ile iyimser havayı sürdürüyor. Cuma ise önce bir kararsızlık yaşandı. Sonrasında tekrar olumlu tarafa yönelim sürdü. Günün sonunda Dolar Endeksi sınırlı düşüş kaydetti.
Yeni haftada veri ve konuşma trafiği yoğun. Ancak geçen hafta gibi manşet veri bulunmuyor. Yine de FED kararı yaklaşırken veriler dikkat çekmeye devam ediyor. Verilerde sapma, konuşmalarda farklılık olması hareket yaratabilir.
FED kararına kadar olan süreçte piyasaların iyimser tarafa meyilli olmasını bekliyoruz. Süreçte haber akışı (veriler, konuşmalar, gelişmeler) dalgalanma yaratabilir.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,084 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,094 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı yukarı seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere’de sanayi üretimi ve imalat verileri yıllık bazda azalmaya devam etti. Cuma günü açıklanan veriler yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti.
Yeni haftada veri trafiği yoğun değil. BOE’den gelecek açıklamalar dikkat çekebilir. Bugün BOE başkanı Bailey konuşacak.
ABD tarafında ise veri akışı yoğun, FED konuşmaları da yoğun. Haftaya yayılmış bir trafik var. Avrupa ve ECB tarafı da benzer yayılım ve yoğunluğa sahip.
Veriler ve konuşmalar sapma/farklılık gösterirse hareket yaratabilirler. Genel olarak iyimser modda fiyatlama arzusu olmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi, Cuma günü hafif düştü; bu sabah 101,8 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,227 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,221 seviyeleri gün içi destek; 1,229 ve 1,234 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı yukarı seyir bekliyoruz.


Altın: Dinamik kıymetli madenler için olumlu fiyatlama sağlıyor. ABD’de enflasyon baskısının azalması kıymetli. Zira FED baskısı da / endişesi de azalıyor. Diğer yandan resesyon sözcüğü duyulmaya devam ediyor. Hal böyle olunca kıymetli madenler yatırımcılar nezdinde talep görüyor.
Altın 1900 Usd seviyesinin, gümüş 24 Usd seviyesinin üzerine çıktı.
Yeni haftada trafik yoğun. Hem makro veri tarafında hem de merkez bankaları tarafında hafta boyunca haber akışı olacak. Bir de ABD şirket bilançoları haftanın parametreleri arasında yer alacak.
ABD’de enflasyonun düşüşünü sürdürmesi, FED’in daha az faiz artışı sinyali vermesi kıymetli madenlerin yukarı yönde ilerlemesini sağlıyor. Önümüzdeki ay başındaki FED toplantısına kadar hava olumlu yönde olabilir.
Bu sabah 1.922 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.908 Usd seviyeleri gün içi destek 1.930 ve 1.938 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: Piyasada risk iştahı artarken tahvil faizleri Cuma günü yukarı geldi. Haber akışı tahvil faizlerini yükseltti. ABD ithalat ihracat fiyatları açıklandı. İthalat fiyatları artarken, ihracat fiyatları yukarı geldi. Enflasyonun gevşemesi aleyhine yorumlanabilir. Diğer yandan Michigan güveni önceki veriye göre oldukça iyi geldi.
FED iyimserliği ile aşağı yönün bir adım önde olduğunu düşünüyoruz. Şubat FED toplantısına kadar hava iyimser tarafa meyilli olabilir. Bu hafta açıklanacak makro veriler ve merkez bankası konuşmaları farklı oldukları ölçüde hareket yaratabilirler.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 555 seviyesinde kapandı.
Cuma günü Eurobondlar karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -5 ile +10 cent; orta vadelilerde -4 ile +64 arası değişim; uzunlarda 5-8 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,80%, 8,10% ve 9,09% oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.