Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Hem makro veriler hem merkez bankaları,
Hem ABD hem Avrupa,
Kaynaklı haber akışı gündemi belirliyor. Coğrafi açıdan farklı, haber kaynağı olarak farklı yerlerden gelen sinyaller piyasaları etkiliyor. Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim, piyasanın aldığı sinyaller birbirine zıt içerikte. Dolayısı ile yön konusu gri kalırken risk iştahı azalıyor.
Merkez bankaları (FED, ECB, BOE) hemen hemen benzer tutum içindeler. Faizleri artırdılar, faiz artış temposunu azalttılar, gelecekte daha fazla faiz artışı olacağı sinyalini verdiler. Bunlarda benzerler. Faizlerinin seviyeleri farklı (çünkü enflasyonları farklı, ekonomik şartları farklı..), örneğin enflasyon projeksiyonu konusunda FED aşağı yönde revize yaptı, ECB ise yukarı yönde.
İstihdam ayrışıyor. Diğer makro veriler zayıflarken istihdam tarafı gücünü koruyor. Merkez bankaları nezdinde dikkat çekiyor. Çünkü istihdamın güçlü kalması enflasyonla mücadele planını zorlaştırıyor. Enflasyon riskini canlı tutuyor. Hem FED hem ECB istihdama ayrıca değiniyor.
Örneğin dün Amerika’da açıklanan perakende satışlar, sanayi üretimi, Philadelphia FED verisi, kapasite kullanımı yavaşlamaya işaret etti. Hatta perakende satışlar oldukça zayıf geldi. Yavaşlamadan resesyona doğru endişeler yöneldi. Haftalık istihdam verisi ise beklenenden iyi geldi. İstihdam kanadının güçlü gelmesi enflasyon riskini besliyor. Veriler zıt sinyaller veriyor.
Zıt sinyaller yatırımcıların yön konusunda kararsız kalmasına yol açıyor. Ayrıca risk iştahını baskılıyor.
Dün ABD borsaları yüzde 2-3 aralığında düştü. Avrupa’da ise endeksler yüzde 1-3 bandında kayıp yaşadı. Globalde tahvil faizleri biraz yukarı çıktı. Kıymetli madenler de baskılandı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da iştah biraz ayrık. Hong Kong yüzde 1, Çin hafif artı. Japonya yüzde 1,5 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,48%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.781 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 2,4 yükseldi. TL Tahviller alıcılı seyir izledi; uzun taraf daha alıcılı seyretti. Eurobond birim fiyatları biraz düşüş kaydetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Ankara’da yeni bir KGF hazırlığı yapılıyor. 150 milyar TL tutarında olması bekleniyor.
Merkezi bütçe dengesi Kasım ayında 108 milyar TL fazla verdi.



Usd/TL: Yoğun ajandanın olduğu bir gün geride kaldı.
Hem merkez bankaları tarafında hem makro veri tarafında trafik yoğundu. Hem ABD hem Avrupa kaynaklı haber akışı takip edildi.
Günün sonunda FED’den sonra faiz artışı yapan ECB ve BOE sıkılaşmaya devam etti. ABD makro verileri zayıf gelince resesyon endişeleri arttı.
Piyasalar, haber akışına negatif reaksiyon verdi. Yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaştıklarını ve biraz Usd talep ettiklerini söyleyebiliriz. Dolar Endeksi 104,9 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah 104,3 civarında bulunuyor.
Lokal tarafta KGF kredisi haberi dikkat çekti. Firmaları desteklemek için 150 milyar TL tutarında kredi paketi hazırlığı olduğu basında yer aldı.
Kur bu sabah 18,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Piyasalar merkez bankaları haftasının geride bırakmaya hazırlanıyor. FED’den sonra ECB ve BOE de 50 bp faiz artışı yaptı. Her iki banka da faiz oranının daha da yukarı çıkacağına dikkat çektiler. Tahvil faizleri bir miktar yukarı geldi.
Lokalde ise farklı bir dinamikle gün tamamlandı. Kısa ve uzun tarafta tahviller alıcılı oldu. Ana tetikleyici regülasyonlar olmaya devam ediyor. Regülasyonların etkisi ile tahvillere olan talep canlı olmaya devam ediyor. Kurumsal taraftan gelen alışlar ile 2 yıllık gösterge tahvil tek hanede aşağı yönde ilerlemesini sürdürüyor. Tahvil faizleri ile enflasyon arasındaki fark açık kalmaya devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 12 baz puan düşüşle %9,16 ve yatay %10,94 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Seans içi geri çekilmelerde 5,050 önemli destek konumunda... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren piyasada, dün oluşan seans içi geri çekilmelerin 5,050 ara desteği üzerinde dengelenmeyi başardığını gözlemliyoruz.
Bankacılık hisselerinin % 7.30 yükselişle desteklediği ve günü % 2.41 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, seans içi geri çekilmelerde 5,050 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 5,050 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin piyasada 5,300 direncini aşma denemelerini sürdüreceğini düşünüyoruz. 5,300 direncinin aşılması ise piyasada ilk etapta 5,400 olmak üzere sırasıyla 5,500 ve 5,750 seviyelerini test edecek yükselişin devamını getirecektir.
5,050 seviyesi altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda ise önce 4,900 olmak üzere 4,750 riskini gündeme getirebilir.



Eur/Usd: Avrupa Merkez Bankası piyasanın beklediği üzere 50 bp faiz artışı yaptı. Ana refinansman oranı 2,50%, mevduat oranı ise 2% seviyesine yükseldi. 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış oldu.
Bankanın verdiği mesajlara baktığımızda ise sıkılaşmanın devam edeceği, diğer yandan tahvil portföyünün azaltılmasına Mart ayında ölçülü ve öngörülebilir şekilde başlanacağı ifade edildi. Başkan Lagarde şahin mesajlar verdi, enflasyonda risklin yukarı yönde olduğunu yineledi. ECB ayrıca enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize etti.
ABD’de dün açıklanan veriler yavaşlama sinyali verdiler. Perakende satışlardaki dramatik düşüş resesyon endişelerini artırdı. İstihdam verisi ise güçlü istihdam sinyali verdi. Birbirine zıt verilerin piyasa üzerinde olumlu etki yaratamayacağı aşikar.
Gelelim piyasa fiyatlamasına… risk iştahı azaldı, Usd güçlendi. Dolar Endeksi gün içinde 104,9 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah ise biraz aşağıda olduğunu söyleyebiliriz, 104,3. Esasında dün sabah olduğu yere geri gelmiş durumda.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,063 ve 1,06 seviyeleri gün içi destek; 1,068 ve 1,072 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: İngiltere Merkez Bankası 50 bp faiz artırdı. Karar beklentilere paralel oldu. Ancak kurul üyeleri ayrıştı. Çoğunluk 50 bp faiz artışından yana olurken 1 üye 75 bp artıştan, 2 üye sabit kalmasından yana oldu.
Banka ‘işgücü piyasası sıkı, yurtiçi fiyatlar ve ücret enflasyonu baskıları devam edebilir’ yorumunda bulundu.
Faiz kararındaki oybirliği olmamasının piyasaya verdiği sinyal kararın gücünü azaltıcı oldu.
ABD makro verileri zayıf geldi. Özellikle perakende satışlardaki düşüş resesyon endişelerini artırdı. Ayrıca istihdamda gücün korunduğu sinyali ise kafaların karışmasına yol açtı.
Piyasalar riskli varlıklardan geri çekilme, nakte geçme refleksi gösterdi. Usd talebi arttı.
Bu sabah 1,221 seviyesinde bulunan paritede 1,218 ve 1,214 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,228 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Kıymetli madenler baskı altında girdi. Altın ve gümüş düşüşle günü tamamladılar. Altın yüzde 1 civarında, gümüş ise yüzde 4 civarında kayıp yaşadı.
Arka planda merkez bankalarının faiz artırması ve daha da şahin olacaklarını ifade etmeleri; ABD makro verilerinin zayıf aktivite ve zıt sinyal vermeleri önemli yer aldı. Resesyon endişeleri piyasanın riskli varlıklardan uzaklaşmasına yol açıyor. Usd talebi artarken, tahvil faizleri yukarı geliyor.
Bu sabah 1.781 Usd seviyesindeki ons altında 1.775 ve 1.768 Usd seviyeleri gün içi destek 1.789 ve 1.795 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: FED şahinlik, riskler konusunda yalnız kalmadı. ECB ve BOE de faiz artırdılar ve gelecek için riskleri işaret edip daha da şahin olacakları sinyallediler. Yalnız faiz artış tempoları tıpkı FED gibi düştü. Dolayısı ile iyi tarafından bakarsak piyasalar açısından sınırlı iyimser konusu bu olabilir. Ama dikkat çektikleri nokta faizin zirvesinin daha yukarıda oluşacağı oldu. Henüz tepe nokta görülmüş değil.
Karışık sinyaller… enflasyonu yenmek için daha fazla faiz artırmak diğer yandan ekonomide yavaşlama demek. Böyle olunca şahin mesajlar tahvil faizlerinin belirgin yukarı yapmasını ve-veya yukarı gitmesini engelliyor. Zira faiz artışı kendi zıttını da yaratıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 500’ün üzerinde devam ediyor. Yukarıda ifade ettiğimiz global gelişmeler ve iç haberler CDS’i ve Eurobond faizlerini hafif yükseltiyor.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 523 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 21-28 cent; orta vadelilerde 10-11 cent; uzunlarda 27-32 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,18%, 7,67% ve 8,70% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.