Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD üretici enflasyonu beklendiği kadar düşmedi, işgücü sıkı duruşunu sürdürdü, FED şahin konuştu.
Yukarıdaki cümle dün ABD kaynaklı haber akışının özeti. Global piyasalar bunları fiyatlıyor.
ÜFE’nin 5,4%’e düşmesi bekleniyordu ama 6,0% geldi
Çekirdek ÜFE’nin 4,9%’a düşmesi bekleniyordu ama 5,4% geldi.
Veriler beklentilerden belirgin yüksek geldi. Geçen ayın verilerine göre çok sınırlı düşüş kaydettiler. Sonuç, enflasyonun düşüş hızı oldukça yavaşladı.
Daha önceki bültenlerimizde enflasyonla mücadele uzun sürecek ve bu yol konforlu olmayacak şeklinde düşüncemizi ifade etmiştik. Zorluklar olabilir, düşüş hızı azalabilir hatta arada yükselişler dahi görülebilir.
Doğal olarak piyasa ve FED süreç boyunca tepki üretecektir. Örneğin 2 hafta önce FED başkanı Powell ‘dezenflasyon başladı’ diyerek piyasaları rahatlatmıştı. Ancak -çok değil- iki gün sonra istihdam verisi yüksek gelmiş ve hava tekrar baskılanmıştı. Sonraki birkaç veri daha ekonomide canlılık olduğunu ortaya koyunca FED yetkilileri peşi sıra şahin sözler söylemeye başladı. Şubat ayı başından bu yana olanlar enflasyonla mücadele yolunun konforlu, kolay olmayacağının bir işareti. Piyasalar ise güçlü veri-şahin FED sarmalına girmek durumda kaldı, kalıyor.
Bundan sonrası yine makro verilere bağlı. Tabii bir de savaşı (bugün 358. gün) ve Çin toparlanmasını unutmayalım. Makro veriler yavaşlama sinyali verirse piyasalar ve FED rahatlayabilir. Aksi halde her ikisi de keyifli olmayan modda kalabilir.
Dün baktığımızda ABD ÜFE’nin ve haftalık işsizlik maaş başvurularının güçlü geldiğini görüyoruz. Üstüne bir de FED’den şahin Bullard ve Mester’ın daha sıkılaşmaya dönük sözleri eklendi. Bullard son toplantıda 50 bp yapmalıydık, Mart toplantısında 50 bp artış olabilir dedi. Son toplantıda 25 bp artış yaptı FED, Mart’ta da 25 bp yapması bekleniyor.
Dün ABD borsaları yüzde 1-2 aralığında düştü. Avrupa endeksleri iyimser kaldı, yüzde 1’in altında değer kazancı oluştu. Tahvil faizleri yükseldi. Kıymetli madenler sınırlı değer kaybetti.
Bu sabah globalde risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde yarım civarında satıcılı. Asya’da da seyir aynı. Çin hafifi, Japonya ve Hong Kong yüzde 0,7 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,89%, Dolar Endeksi 104,4, ons altın 1.826 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,2% civarı yükselişle kapandı. TL Tahvillerde faizler kısada ve uzunda hafif düştü. Eurobond fiyatları yatay-karışık seyretti. TL ise günü yatay tamamladı (TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar devam ediyor.
Borsaya destek olmak için alınan yeni önlemlerin etkisi fiyatlara tesir ediyor. Ancak dün momentum azaldı.
NATO genel sekreteri dün ülkemize geldi. ABD dışişleri bakanının ise Pazar günü gelmesi bekleniyor.
Bugün Şubat ayı tüketici güveni açıklanacak.



Usd/TL: Beklenti üstü gelen makro veriler, şahin sözler. Dünün özeti bu şekilde yapılabilir. Haberlerin kaynağı ABD. ÜFE beklendiği kadar düşmedi. Haftalık işsizlik maaş başvuruları beklentiden iyi geldi. FED’den Bullard ve Mester daha yüksek faiz artışı yapılması gerektiğini ifade ettiler.
Yukarıdaki haber akışı piyasaları risk iştahından uzaklaştırdı. Dolar güç kazandı. Dolar Endeksi bu sabah 104,3 civarında bulunuyor. Haber akışı FED’in daha fazla sıkılaştırma yapabileceği endişelerini artırıyor. Bu sebeple piyasa baskı altında kalmaya devam ediyor. Bu Usd lehine bir fiyatlama yaratıyor.
Lokalde deprem gündemi oluşturuyor. Kurtarma çalışmalarının sonlarına geliniyor. Yaralar sarılmaya çalışılıyor. Konut yapımının Mart başında başlaması planlanıyor.
Kur bu sabah 18,86 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,83 ve 18,80; yukarıda 18,90 ve 18,94 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: ABD kaynaklı fiyatlamaya yeni bir halka eklendi. Piyasalar dün açıklanan ABD verileri ve FED’den gelen şahin yönlendirmeler ile faizlerin daha yukarı çıkacağı beklentisi güçlendi. Tahvil faizleri yukarı yönlü hareketini sürdürdü.
Lokalde ise haftaya Şubat ayı finansmanına devam edilecek. Haftaya ihaleler yapılacak.
Kamunun nakit ihtiyacını artıracak gelişmeler yaşanıyor. Hem alınan kararlar hem de acı deprem kamu üzerindeki mali yükü artırıcı sonuçlar yaratıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşüşle %11,18 ve 38 baz puan düşüşle %10,95 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,000 ilk önemli destek konumunda... Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan gelen tedbirlerin etkisiyle önceki gün sert bir yükselişin yaşandığı BIST'de, dün dalgalı bir seyir hakim oldu.
Güçlü açılışın ardından gün içerisinde dalgalı bir seyrin hakim olduğu piyasada, endeks günü % 1.17 oranında değer artışıyla tamamlamayı başardı. En yüksek test ettiği 5,320 seviyesin ardından günü 5,008 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 4,900/5,000 ilk önemli destek bandı olacaktır. Bu seviye üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu bölgenin önemli olacağını düşünüyoruz. 4,900/5,000 destek bandının aşağı geçilmesi durumunda ise bir alt noktada 4,700 seviyesinin kritik önemde olacaktır.
4,900/5,000 destek bandını korumayı başaracak hareketler ise piyasada 5,250 ve 5,450 seviyelerini hedefleyecek yukarı atakların devamını getirebilir.


Eur/Usd: ABD ÜFE’nin 5,4%’e düşmesi bekleniyordu. Ancak 6,0% olarak sonuçlandı. Benzer durum çekirdek ÜFE’de de oldu.
Üretici fiyatları neredeyse sabit kaldılar. Piyasanın beklentisinin ise oldukça iyimser olduğu ortaya çıktı.
Enflasyon verilerinin dışında bir de FED yetkilerinin şahin sözleri piyasaları etkiledi. Bullard ve Mester Mart ayında daha fazla faiz artışı sinyali verdiler. Mart ayında 25 bp artış bekleniyor. 50 bp faiz artışı sinyali verdiler.
Hal böyle olunca enflasyon endişeleri, FED endişeleri arttı. Risk iştahı azaldı. Usd talebi pekişti. Dolar Endeksi 104,3 seviyesine yükseldi.
Makro verilere bağlı seyir sürüyor. Veriler güçlü geldiğinde FED endişeleri artırıyor. Zayıf geldiğinde azalıyor, piyasa iyimser moda gidiyor. Ancak ayın başından bu yana iyimser olmaya imkan tanınmadı. Bundan sonraki seyir de verilerin odağında oluşmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Bu sabah 1,065 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,069 ve 1,063 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: ABD kaynaklı haber akışı fiyatlamayı etkiliyor. İngiltere’den bu etki gücünde haber akışı gelmiyor. Diğer yandan ülke ekonomik şartları Gbp açısından lehte sonuçlar üretemiyor.
Dün ABD ÜFE ve haftalık işsizlik maaş başvuruları beklentilerden güçlü geldi. Enflasyon çok sınırlı düştü. İşgücü verisi sıkı kalmaya devam etti.
Dolar Endeksi dün 104 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah 104,3 civarında bulunuyor.
Bu sabah 1,195 seviyesinde bulunan paritede 1,192 ve 1,188 seviyeleri gün içi destek; 1,199 ve 1,204 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Altın: Ayın başından bu yana düşüş hattındaki kıymetli madenler dün de aşağıya geldi. Arka plana baktığımızda ABD kaynaklı haber akışının başat rolde yer aldığını görüyoruz. Makro veriler yeterince yavaşlamaya ve enflasyonda düşüşe işaret etmediklerinde piyasanın iştahı azalıyor. Beraberinde kıymetli madenler de zayıflıyor.
Dün ABB verileri beklentilerden güçlü geldi. Bir de FED şahin sinyal verdi. Verilere odaklı seyir etkili olmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Bu sabah 1.826 Usd seviyesindeki ons altında 1.815 ve 1.804 Usd seviyeleri gün içi destek 1.835 ve 1.843 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,90% seviyelerine erişti. Aralık ayındaki seviyelerine geri döndü. Piyasanın risk iştahı güçlü azalıyor. Zira FED’in daha da şahinleşebileceğine dair haber akışı söz konusu. Hem makro veri tarafı hem FED yetkilileri tahvil yatırımcısını satışa yönlendiriyor. Dün FED’den Mester, politika faizi için 5,375% seviyesini işaret etti. Gelişmiş ülke tahvil faizleri ABD tahvilleri öncülüğünde yükseliş yaşıyor. Yukarı yönün tersi için haber akışının enflasyon endişelerini azaltması, yavaşlama sinyali üretmesi gerekiyor. Aksi halde mevcut fiyatlama sürebilir.
Lokal tarafta depremin açtığı yaralar kapatılmaya çalışılıyor. Depremin mali külfeti bir miktar baskı yaratıyor. 5 yıllık CDS günü 563 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar dün karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda +5 ile +6 cent; orta vadelilerde -15 ile +7 cent; uzunlarda +14 ile +18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,45%, 8,55% ve 9,47% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.