Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD perakende satışları beklenenden iyi geldi.
FED-Bej Kitap, ekonominin Kasım ayından bu yana çok az veya hiç değişmediğini işaret etti.
Avrupa ve İngiltere enflasyonları yükseliş kaydetti.
Trump’ın adaylığa yaklaşmasının yansımaları görülüyor.
Çin büyümesi, perakende satışları, sanayi üretimi karışık sinyaller verdi.
Çin, AB’den yüksek teknoloji ürünlerin satışında uyguladığı kuralları gevşetmesini istiyor.
Yoğun haber akışı oluyor. Akış hem ekonomik hem siyasi tarafa ait içerikte, toplamda piyasalar için karışık sinyaller geldiğini söyleyebiliriz.
Arlık ayına ait ABD perakende satışları verisi beklentilerden güçlü geldi. Bej Kitap ülke ekonomisinin canlı olduğunu ortaya koydu. Bunlar, ABD ekonomisinin resesyondan uzak olduğunu işaret ediyor. Aynı zamanda enflasyonun düşüş trendi ve düşüş hızı konusunda soru işaretleri yaratıyor. FED’in temkinli söylemini destekliyor (faiz indirimi için erken). Piyasa ise ‘Mart ayında faiz indirimi başlar’ beklentisinde daha az ısrarcı olmaya evriliyor.
AB enflasyonu belirgin artışla 2,9% seviyesine, İngiltere enflasyonu hafif artışla 4% seviyesine yükseldi. ‘Enflasyonla mücadelede önemli yol alındı ancak hedeften uzağız, zafer ilan etmek için erken, faiz indirimi için erken’ sözlerini duymaya devam edebiliriz.
Davos’ta Nagel, ABD siyasetine değil kendi işimize bakalım derken Lagarde Trump’ı bir risk olarak gösterdi. 2024 ABD başkanlık seçimlerinde Trump aday olursa global piyasalar Trump’ın başkan olduğu dönemdeki politikalarını ve yeni döneme ait vaatlerini daha çok fiyatlayabilir. Kaldı ki bunlar ilk etapta risk iştahı lehine olmayabilir.
Çin büyümesi önceki verinin (4,9%) üzerine çıktı ama beklentilerin (5,3%) hafif altında kaldı (5,2%). Perakende satışlar ile belirgin düştü (7,4% önceki 10,1%). Sanayi üretimi biraz arttı (6,8% önceki 6,6%). Karışık veriler Çin borsaları üzerinden globale baskı yaratıyor.
Son olarak Çin’in yüksek teknoloji ürünlerinin temini konusunda AB’den kuralları gevşetmesi talebi dikkat çekici bulduğumuzu belirtelim. Zira söz konusu ürünlerin temini Trump döneminde uygulamaya geçmişti. AB, ABD’ye ayak uydurmuştu. Çin’in gevşeme talep ettiği sırada Büyük Okyanus’un diğer tarafında Trump yeniden başkanlığa hazırlanıyor.
Risk iştahı ‘faiz indirimi ne zaman başlar’ sorusunu baz alıyor. FED’in Mart ayında faiz indirimine başlayacağına dair piyasa beklentisi zayıflıyor. Makro veriler şu ana kadar FED’in yaklaşımını destekliyor. Piyasalar baskılanıyor. Önümüzdeki 60 gün içinde açıklanacak veriler ekonomilerde yavaşlamaya işaret ederse piyasa rahatlayabilir. Aksi halde baskı daha fazla hissedilebilir. Veriden veriye ilerlemeyi sürdürüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1% civarında eksi. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 0,7% civarı, Japonya 0,5% civarı artı. Çin 1,6% eksi ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,09, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 2.007 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, enflasyon beklentilerde bozulma olduğunu düşünüyoruz. Yarın açıklanacak TCMB Beklenti Anketi bozulmanın miktarını ortaya koyacak. 2024 yıl sonu enflasyon seviyesinde 3-5% puan artış olabilir. Bu noktada 25 Ocak PPK toplantısı daha önemli hale geliyor. Zira Merkez, iç ve dış gelişmeleri nasıl okuduğunu ve nasıl ilerleyeceğini ortaya koyacak.




Usd/TL:
Dolar Endeksi yukarıdaki ortalamalarını test ediyor. Zira piyasalar ile FED arasındaki fikir ayrılığı daralma kaydediyor. Faiz indiriminin ne zaman başlayacağı konusunda piyasa ile FED arasında fikir ayrılığı söz konusu. Tarih yaklaştıkça taraflar birbirine iyice yaklaşmalı. 102,7 üstü fiyatlamaların devam etmesi halinde Dolar Endeksi (DXY) 103,8-104 seviyelerine kadar tepki hareketi görülebilir.
ABD perakende satışlar verisi beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Ekonomik faaliyet canlılığını büyük oranda koruyor.
Lokal tarafta, maaş ve vergi artışları sonrası enflasyon beklentilerinde biraz bozulma oldu. Bozulmanın boyutunu Cuma günü açıklanacak TCMB Beklenti Anketi ile takip edeceğiz. Haftaya PPK toplantısı yapılacak. Son gelişmeler ışığında TCMB’nin ne düşündüğünü ve yaklaşımında değişikliğe gidip gitmediği göreceğiz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Enflasyon beklentilerinde bir miktar bozulma olması tahvillere olan iştahı da etkiliyor. Sınırlı bir azalma söz konusu. Tahvil faizleri biraz yukarı çıktılar. Bu noktada Merkez Bankası’nın yönlendirmesi önemli olacak diye düşünüyoruz. Zira Merkez, şahinlik dozunu aynı tutarsa tahvil iştahsızlığı sürebilir. Merkez, daha şahin olmayı tercih ederse alıcılar geri gelebilir.
Globalde, son haftalarda açıklanan makro veriler ekonomik aktivitelerin pek zayıf olmadığını ortaya koyuyor. Böylece faiz indirimlerinin ötelenmesi sonucu ortaya çıkıyor. Tahvil faizleri tepki yükselişi ile yanıt veriyorlar. Örneğin ABD 10 yıllık getirileri yeniden yüzde 4 seviyesi üstünde fiyatlanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 21 baz puan artarak %41,92 ve 17 baz puan artarak 27,31% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100/8,150 bandını kritik direnç bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz ...
26 Aralık tarihinde 7,200 dip noktasında başladığı kısa vadeli yükseliş hareketini sürdüren piyasada, seans içi geri çekilmelerin dün 8,000 üzerinde dengelenme çabası hakim oldu.
Çarşamba gününü yatay seyrin ardından -% 0.10 oranında hafif bir değer kaybıyla 8,024 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde, 8,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,000 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklar ise kritik 8,100/8,150 direnç bölgesini aşma denemelerini sürdürecektir. Yukarı atakların yeniden güç kazanması için 8,100/8,150 direnç bandının aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 8,250 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yukarı potansiyelini koruyan piyasada, bir alt destek olarak aldığımız 7,900 üzerinde yön yukarı olmayı sürdürecektir. 7,900 altındaki olası hareketlerin ise yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Aralık ayı perakende satışları beklentilerin üzerinde geldi. FED-Bej Kitap ekonomik aktivitenin Kasım ayından bu yana hiç değişmediğini veya çok az değiştiğini ortaya koydu. Yüksek faizin baskılayıcı yansımaları görülüyor. Faiz indirim beklentisinin olumlu etki yarattığı rapor ediliyor. Kitap, ekonominin yumuşak inişe daha yakın olduğunu sinyalini de veriyor bizce. Resesyon sinyali vermiyor. Diğer yandan canlı ekonomi görüntüsü aynı zamanda enflasyonun düşüş trendi ve düşüş hızı hakkında soru işaretine de yol açıyor. Bu ise FED’in faiz indirimi için acele etmeme olasılığını destekliyor.
Piyasanın Mart ayında faiz indirimi başlar beklentisi yukarıdaki yapı nedeniyle zayıflıyor. Piyasa ile FED arasındaki boşluk tarih yaklaştıkça kapanmak durumunda. Mevcut durumda piyasa FED’e yakınsıyor. FED Mart ayı erken olur söylemini koruyor.
Son haftalarda açıklanan veriler ile söz konusu yakınsamanın karşılığı olarak Dolar Endeksi’ne talep artışı oluyor. Mart toplantısı öncesi açıklanacak veriler fiyatlamanın yönünü de belirleyebilir.
AB enflasyonu 2,9% seviyesine yükseldi. Önceki ay 2,4% seviyesinde idi. Belirgin artış ECB’nin faiz artışı yakın zamanda olmaz söylemini de destekler nitelikte. Eur için ise lehte.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere enflasyonu 4% seviyesine yükseldi. Avrupa enflasyonu ise daha belirgin artış kaydetti. ‘Faiz indirimi zamanı, FED’den sonra olabilir’ ihtimali destek buluyor. Bu ise Gbp için destekleyici oluyor. Ancak bu fiyatlama bu şekilde süremez, zira açıklanacak veriler yolu tayin edebilir kanaatindeyiz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Mart ayında faiz indirim başlar beklentisi (iyimserliği) zayıflıyor. ABD para birimi güçleniyor, tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Fiyatlama davranışındaki değişim, risk iştahının azalması kıymetli madenlerin satılmasına yol açıyor.
Dün açıklanan ABD perakende satışlar verisi, Avrupa TÜFE, İngiltere TÜFE verileri merkez bankalarının ‘faiz indirimi için erken’ şeklindeki yönlendirmelerini destekler nitelikte oldu. Piyasalar ile merkezler arasında süregelen zamanlama farkı ‘sorunu’ zamanın ilerlemesi ve makro verilere bağlı olarak kapanabilir. Buradan hareketle kıymetli madenlerin seyri de buna bağlı olarak oluşabilir diye düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. Tahvilde 4,15%, endekste 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında teknik olarak 2.000 - 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.007 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.020 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
ABD 10 yıllık faizi 4% seviyesinin üzerinde işlem görüyor. Son günlerde oluşan tepkinin devamı veri akışına bağlı. Mart ayı yaklaştıkça piyasa ile FED arasındaki beklenti farkının fiyatlara yansımaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ana resimde 2024 yılında faiz indirimlerinin başlaması bekleniyor. O yüzden bugünlerdeki yükseliş alış fırsatı olarak izlenebilir.
Lokal tarafta, lokal tarafta yurt dışı risk iştahının baskılı seyretmesi ve ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yükselişin etkisi ile satıcılı bir seyir gözeniyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 319 ile günü tamamladı. Eurobondlar negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-7 cent; orta vadelilerde 52-58 cent; uzunlarda 57-58 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,26%, 7,76% ve 8,35% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Pakistan, İran içinde saldırılar düzenledi - Pakistan istihbarat yetkilisi/AFP
ABD'de haftalık ham petrol stokları +0.5 milyon varil (Beklenti: -2.4 önceki: -5.2 milyon varil) - API
Avustralya'da işsizlik oranı Aralık ayında 3.9% (Beklenti: 3.9%, Önceki: 3.9%)
Japonya'da makina siparişleri Kasım ayında aylık -4.9% (Beklenti: -0.8% Önceki: +0.7%)
Japonya'da makina siparişleri Kasım ayında yıllık -5.0% (Beklenti: +0.2% Önceki: -2.2%)
İngiltere'de RICS konut endeksi Aralık ayında -30 (Beklenti: -34 önceki: -43)
Facebookta Paylaş