Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda 20 Eylül FED FOMC kararları öncesinde son fiyatlamalar yapılıyor. ABD tarafında enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş etkisini gösteriyor. Manşet enflasyon ve ÜFE beklenti üstü geldi. Diğer yandan perakende verilerinin de güçlü gelmesi enflasyon endişelerini artırıyor. Eylül toplantısına dair piyasa beklentisi FED’in faizleri %5.25-5.50 bandında sabit bırakacağı yönünde. Enerji fiyatlarındaki yükseliş ve beklenenden iyi gelen ekonomik veriler FED başkanı Powell’ın şahin tarafa yakın açıklamalarda bulunmasına neden olabilir. Bize göre asıl konu enflasyonu artırıcı riskler. Örneğin enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş. Arz kesintilerinde sürenin uzaması petrol fiyatlarındaki baskıyı da beraberinde getiriyor. FED uyguladığı faiz politikasında çekirdek enflasyon verisine daha çok dikkat etse bile petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin devam etmesi beklenti üstü gelen manşet enflasyondan sonra çekirdek enflasyon verilerine sıçrayabilir. Bu olasılık sonraki toplantılarda FED’in elindeki faiz silahını bir tur daha kullanmasına neden olabilir ve sıkılaşmanın süresini uzatabilir. Tabii bu konudaki seyir, petrol fiyatlarının daha da artıp artmamasına bağlı. Mevcut durumda FED’in Kasım toplantında faiz artışı yapma ihtimali düşük olarak fiyatlanıyor.
Merkez Bankalarının faiz artırımın yavaş yavaş sonlarına yaklaşıyoruz. Bu sebeple sıkılaşmanın ne kadar süre devam edeceği konusunun odak haline dönüşebileceğini ve piyasalarda ön plana çıkacağını düşünüyoruz.
Avrupa piyasalarında, önceki bültenlerimizde belirttiğimiz gibi Avrupa Merkez Bankası daha kırılgan ekonomisine rağmen öncelik sırasının enflasyonla mücadele olduğunu kanıtlarcasına piyasa beklentilerinin aksine 25 baz puan faiz artışına gitti. Bu noktada beklenti altı gelen ekonomik veriler ve resesyon riski sebebi ile şimdilik plato aşamasında olduğunu düşünüyoruz. Bundan sonra gelecek veri setinde beklenti üstü gelebilecek ekonomik datalar yatırımcıların Eur’ya olan inancını artırabilir. Dolar Endeksi kritik nokta olan 105,5’i test ediyor. FED kararları fiyatlamanın seyri için belirleyici olabilir.
Asya piyasalarında, Çin zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan indirmesi piyasalarda olumlu karşılansa bile sorunlu emlak sektöründen gelen haberler risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Diğer taraftan Cuma günü Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısını tamamlayacak ve yatırımcılar BOJ'un aşırı gevşek para politikasını ne zaman değiştirmeye başlayacağı konusunda netlik arayacak. BOJ tarafından yaşanabilecek politika değişikliği tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme arayışına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri yatay seyrediyor. Asya borsaları karışık. Çin yüzde 0,02 civarı, Hong Kong yüzde 0,1’e yakın artı. Japonya sadece Asya’dan değil globalden de negatif ayrışıyor, yüzde 1 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,31%, Dolar Endeksi 105,1, ons altın 1.932 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün New York'ta yatırımcılarla görüşecek. Yeni ekonomi yönetiminin yaklaşımı ile yatırımcıların ikna edilmesi için çaba harcayacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcıları temkinli-olumlu olmayı sürdürüyorlar.
Perşembe günü yapılacak PPK’nın oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Piyasa 500 baz puan faiz artışı bekliyor.
Dün Hazine, 10 yıl ve 7 yıl vadeli tahvilde ihalelerinde ROT dahil 36,5 milyar TL borçlandı. Bugün ise 10 yıl vadeli tahvil ve 10 yıl vadeli sukuk ihraç edilecek. Sıkılaşma adımları ile birlikte ihale faizlerdeki yükseliş de devam ediyor.



Usd/TL:
Global tarafta yarın akşam FED FOMC toplantısının sonuçları açıklanacak. Toplantı sonrasında gözler Powell’ın açıklamalarında olacak. Piyasalar FED’in faiz oranlarında bir değişim beklemiyor. Faiz kararından ziyade ortaya konulacak projeksiyon önemli olacaktır diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, 2 konu önce çıkıyor. Mehmet Şimşek’in bugün ABD’de yatırımcılarla yapacağı görüşme ve Perşembe günü PPK faiz toplantısı.
Bloomberg’deki anket TCMB politika faizinin 500 baz puan artacağı yönünde. Toplantıda alınacak kararlar sıkılaşma döngüsünde verilecek mesajın kuvveti hakkında ip ucu niteliğinde olacaktır.
Mehmet Şimşek’in ABD’de yatırımcılarla bir araya gelmesi. Yeni ekonomi yönetimi yaptıkları ve yapacakları ile yatırımcıları ikna etmek için çaba harcayacak diye düşünüyoruz. Toplantının başarılı geçmesi TL için destekleyici olabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27,2 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı 10 yıl ve 7 yıl vadeli tahvillerin ihalelerinde toplam -ihale öncesi satışlarla birlikte- 36,5 milyar TL borçlandı. 10 yıllık sabit kuponlu tahvilin bileşik faizi 28,12%, 7 yıl vadeli kıymetin faizi ise 18,60% olarak gerçekleşti. Sıkılaşma sürecinde tahvil faizlerindeki yukarı hareket yeni yapılan ihalelerde görülmekte.
Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir
Global tarafta, piyasalar yarın akşam FED’in faiz artışı yapması beklenmiyor. Fakat yıl sonuna kadar artan enerji fiyatları ve canlı ABD ekonomisi sebebi ile bir faiz artışı daha hala masada olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 14 baz puan artış ile %22,21 ve yatay %24,42 günü tamamladı.



Hisse Senedi:
Hisse Senedi piyasasında satış baskısı derinlik kazanıyor...
Haftanın ilk günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %3,54'lük kayıpla 7,680 puandan tamamladı.
Genel olarak baktığımızda, geçen hafta 8,403 puanda ulaşılan TL zirvenin ardından başlayan aşağı yönlü düzeltmenin, TL ve USD bazındaki kritik desteklerin aşağı yönde kırılmasını takiben derinlik kazandığını söyleyebiliriz. (TL bazında 7,800-USD bazında 290 USD)
Dolayısıyla önümüzdeki sürece baktığımızda, yukarı yönlü tepki denemelerinde artık TL bazında 7,800/900 aralığını, USD bazında ise 290 USD seviyesini önemli dirençler olarak izliyoruz.
Bu önemli dirençleri aşmayı başaramayan tepki denemelerinin ise, yeniden satışla karşılaşma ihtimalini yüksek görüyoruz. Bu noktada da ilk önemli destekler olarak, TL bazında 7,400/500 aralığını, USD bazında ise, 274 USD bölgesini takip etmeyi öneriyoruz.



Eur/Usd:
Gözler yarın akşam açıklanacak FED FOMC toplantı sonucunda. Piyasalar FED’den bir faiz artırımı beklemiyor. Enerji fiyatlarındaki yükseliş yönlü hareket, enflasyon üzerindeki beklentileri yukarı yönlü taşıyor. Toplantı sonrası sözlü yönlendirme kısmında Powell’ın şahin yöne yakın açıklama yapması bizce daha olası. Avrupa tarafında ECB’nin son hamlesinden sonra politika faizinde zirve noktasına ulaşıldığını düşünüyoruz. Ekonomik verilerde yaşanılabilecek iyileşme Eur lehine fiyatlamalar yaratabilir. 200 MA 1,0830 seviyelerinden geçmekte olup 1,0830 üstü fiyatlamalarda Eur lehine fiyatlamalar hızlanabilir.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,068 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Merkez bankaları haftasında BOE sınavını Perşembe günü verecek.. BOE‘nin de ECB gibi 25 baz puan faiz artışına gitmesini bekliyoruz. Çekirdek enflasyon ve ücret artışlarında yaşanılan katılık enflasyon üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. İngiltere’de konut fiyatları sıkılaşmanın etkisi ile düşerken, kira artışları son 10 yıl zirvesine çıktı. Enflasyon için olumlu bir haber değil.
Paritede 200 günlük ortalama 1,243 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin yönüne (ortalama üstü-altı) karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,235 ve 1,23 seviyeleri gün içi destek; 1,24 ve 1,245 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
20 Eylül akşamı FED toplantısının sonuçları açıklanacak. Piyasa faiz artırımı beklemiyor. Powell’ın konuşmasında piyasa FED’in uyguladığı sıkılaştırmanın dozu ve süresi hakkında bilgi almaya çalışacak. Diğer taraftan risksiz getiri fırsatı sunan ABD 10 Yıllık Tahvil faizindeki hareket de altın fiyatlamalarında önemli olacaktır. Tahvil faizlerinin düşmesi altın fiyatlarını destekleyebilir.
Altın olumsuz haber akışına rağmen 200 günlük ortalamanın üzerinde kalmasını önemli buluyoruz. Haftalık kapanış teknik olarak fiyat hareketindeki yön için önemli olabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.920 Usd. 200 günlük ortalaması 1.920 Usd civarında bulunuyor. 1.920 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.932 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, Global piyasalarda enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyon üzerinde baskıyı artırmaya devam ediyor. Petrolde 100 Usd üstü fiyatlamalara geçilmesi FED için gösterge niteliğinde olan çekirdek enflasyon üzerindeki baskıyı da artırabilir. Bu beklenti risksiz getiri sunan ABD 10 yıllık tahvil talebinin zayıf kalmasına neden oluyor. 4,40% üstü fiyatlamalar teknik olarak 4,60% seviyelerini gündeme alabilir.
Yurt içi piyasada 21 Eylül’de PPK toplantısı yapılacak. Artan enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz baskısı devam ederken uygulanan sıkı maliye politikası ile para politikası arasındaki uyum önemli olacaktır. Bütünlüğün sağlanması ve kurumlar arası birlikte mücadele, yabancı yatırımcının daha çok pozisyon almak istemesine neden olabilir. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş Eurobond piyasası üzerinde baskı kurmaya devam ediyor.
OVP ile birlikte Mehmet Şimşek’in 19 Eylül’deki sunumu, 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir, yatırımcı ilgisi artırabilir.
CDS 394 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 14-21 cent; orta vadelilerde 56-57 cent; uzunlarda 52-54 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,66%, 8,56% ve 8,98% oldu.

 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.