Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bir dönemin sonu
Japonya Merkez Bankası (BOJ) faizi yüzde 0,10 artırarak negatif faiz dönemini sona erdirdi. BOJ, verim eğrisi kontrolüne ve ETF alımlarına da son verdi. 2016 dan beri süren negatif faiz rejimi bu alınan karar ile sona erdi. Enflasyon hedefinin kalıcı bir şekilde yüzde 2 seviyesinin üstüne geçmesi ve ücretler tarafında beklenenden fazla gerçekleşen artışlar bu kararın alınmasında etkili oldu.
Politika değişikliğine geçerken BOJ yumuşak bir geçişi tercih etti diyebiliriz. Karar sonrası açıklamalarda BOJ, tahvil alımlarına devam edeceğini ve finansal koşulları ekonomiyi desteklemek için gevşek tutacaklarını belirtti. Kararın bütününe baktığımızda, politika değişikliğine rağmen faiz artırım süreci ile ilgili net bir projeksiyon açıklanamadığını söyleyebiliriz. Evet faiz artırıldı, bazı kısıtlayıcı önlemler alındı ama sıkılaşmaya dair bir patika oluşturulmadı. Sürece dair yaşanan belirsizlik JPY’nin (beklenenin aksine) değer kazanamamasına neden oluyor.
Bugün FED toplantı sonuçlarını karşılayacağız (saat 21:00). Son ABD enflasyon verileri hem manşet hem çekirdek tarafta beklentilerin üstünde geldi. Geçen hafta Perşembe günü Üretici Fiyat Endeksi de güçlü gelen verilere eşlik ederek beklenti üstü açıklanmıştı. Son gelen makro veriler ABD ekonomisinin canlı olduğunu diğer taraftan enflasyonda ise katılığın devam ettiğini gösterdi. Söz konusu veriler ışığında açıklanacak olan nokta grafik piyasalar için önemli olabilir. FED toplantısında ‘nokta grafik’ üç faiz indiriminden ikiye revize edilirse risk iştahı baskı altında kalabilir. Toplantı sonrasında Başkan Powell’ın açıklamaları ve sözlü yönlendirmeleri de (saat 21:30) fiyatlamalarda etkili olabilir.
ABD’de dün açıklanan konut verilerinin hem başlayan inşaatlarda hem de inşa izni alınan konutlarda beklenenden güçlü artışlar görüldü. Önceki veriler eksi bölgesinde iken yeni veriler belirgin arttılar ve pozitif tarafa geçtiler.
Avrupa tarafında, Almanya'da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz indirimlerine başlayacağı umuduyla ekonomik beklenti endeksi 2 yıldan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Enflasyondaki yavaşlama ve hane halkı gelirlerinde artış, ekonominin yılın kalanında toparlanacağı beklentilerini de beraberinde getiriyor. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, gelecekteki faiz kararlarına ilişkin henüz tartışmadıklarını ve Haziran ayına kadar beklemeleri gerektiğini söyledi. Biz, ECB’nin faiz indirimi kararı için FED’i takip edeceğini ve senkronize hareket edebileceklerini düşünüyoruz. Zira FED ilk faiz indirimini öteleye öteleye aradaki zaman farkının kapanmasını sağlıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif pozitif. ABD vadelileri 0,1-0,2% aralığında eksi. Asya piyasalarında, Çin 0,2% civarı, Hong Kong 0,4% civarı, Japonya 0,6% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,30, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 2.158 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine Mart ayı borçlanma programını dün yaptığı fonlamalar ile tamamladı. 5 yıl vadeli tahvil ihalesinde ROT dahil 19,9 milyar TL fonlama sağlandı. Satış-teklif rasyosu 2,2 civarında olurken ihalenin faizi 32,62% seviyesinde gerçekleşti. 5 yıl vadeli sukuk (15% 6 aylık kupon ödemesi) satışında ise 3,56 milyar TL borçlanmaya gidildi.
Yarın PPK faiz kararını açıklayacak. Faiz değişikliği beklenmiyor. İç ve dış gelişmeler ışığında TCMB’nin güncel görüşünü öğrenme fırsatı bulacağız.

Usd/TL:
Bugün FED FOMC toplantısı sonuçları açıklanacak. Piyasa kabul gören beklenti, faizlerin değiştirilmeden sabit bırakılacağı yönünde. Toplantı sonrasında 2024 yılında yapılması planlanan faiz indirimi yol haritası hakkında verilecek ip uçları önemli olacak. Ayrıca Başkan Powell’ın konuşması da karardan ziyade daha kritik noktada bulunuyor.
Son verilerin beklenen üstü gelmesi ve USDJPY değer kaybı Dolar Endeksi’ndeki yukarı çabayı destekliyor. Endeks 103,8-104 direnç bölgesine ilerleyebilir. FED toplantısı sonucu verilecek mesajlar DXY’nin hareket yönünü belirleyecektir.
Lokal tarafta, PPK toplantısı yarın yapılacak. Banka’nın güncel gelişmeleri nasıl yorumladığını ve vereceği sinyalleri öğreneceğiz. Piyasada genel beklenti politika faizinin sabit bırakılması yönünde.
Ek sıkılaşma adımlarının atılması beklentileri artıyor. Enflasyon ile mücadelede TCMB proaktif bir rol üstleniyor. Perşembe günü PPK toplantısında verilecek mesajların önemli olacağını düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,38 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono:
Enflasyon ile mücadelede beklentilerin kısmen bozulması kısa tarafta Tahvil faizlerinin yukarı yönde yeni denge arayışına itiyor. Seçim öncesi gelmeye başlayan ek sıkılaştırma adımları ile birlikte TCMB’nin süreci sıkı yönetmek istediğini düşünüyoruz.
Hazine, ihale öncesi yapılan satışla birlikte 5 yıl vadeli tahville toplamda 19,9 milyar TL'lik borçlanma yaptı. İhalede teklif tutarı 42,7 milyar lira oldu. İhracın bileşik getirisi ise yüzde 32,62 olarak kaydedildi.
Global tarafta son ABD verileri tahvil faizlerini yukarı çekti. Bugün FED FOMC toplantısı tamamlanacak. Temkinli duruşunu sürdürebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü yatay %47,54 ve 27,00% seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste geçtiğimiz hafta 9,368 seviyesinden başlayan ve altı işlem günü devam eden aşağı hareketin, dün tepki yükselişi gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Salı gününü yukarı hareketin ardından % 2.43 oranında değer artışıyla 8,929 puandan tamamlayan piyasada, güne alım eğiliminin devamıyla başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi harekette ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 8,900 üzerindeki kapanışı olumlu olarak değerlendirdiğimiz piyasada, 8,700 geri çekilmelerde destek konumunu sürdürecektir. 8,700 üzerindeki hareketlerin ise tepki alımlarının bir üst noktada bulunan 9,000 seviyesini aşma çabasına yönelteceğini düşünüyoruz. 9,000 direncinin aşılmasıyla güç kazanacak yukarı hareket ise ilk etapta 9,100 olmak üzere 9,250 seviyesini hedefleyecek bir potansiyel oluşturacaktır. 8,700 altındaki olası hareketlerin ise piyasada yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,650 olmak üzere 8,550 riskini yeniden gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.

Eur/Usd:
ABD merkez bankası FED’in faiz karar seti (karar metni, nokta grafik, Powell’ın konuşması) bugün açıklanacak. Yatırımcılar, saat 21:00’de duyurulacak toplantı kararında, FED’in faiz indirim sürecine yaklaşımını yakından takip etmek isteyecektir. Özellikle nokta grafikte yaşanabilecek değişim önemli olabilir. FED toplantısında ‘nokta grafik’ üç faiz indiriminden ikiye inerse risk algısı baskılanabilir. Değişmez aynı kalırsa risk iştahı sınırlı olumlu etkilenebilir ve Başkan Powell’ın açıklamaları ve sözlü yönlendirmesi ön plana çıkabilir.
Dolar Endeksi’nde bulunan ağırlığı sebebi ile USDJPY paritesinde yaşanan hareketlilik DXY’nin güçlü kalmasına destek oluyor. 152 seviyesinin üstüne geçilmesi para piyasalarında oynaklığı yükseltebilir.
Geçtiğimiz Perşembe ABD üretici fiyat endeksi verisi ile parite yaşanan gerileme 1,0875'de durmuştu. FED haftası başlangıcında 1,0835 destek seviyesi seviyesini takip ediyoruz.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,083 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd:
Paritede hareketlerinde belirleyici taraf FED. Bugün FED toplantısı sonuçları açıklanacak. Verilecek mesajlar ve yönlendirmeler paritenin seyri açısından önemli olabilir. 21 Mart’taki İngiltere Merkez Bankası toplantısında da faiz oranlarının sabit tutulması bekleniyor. Ekonomiler müsaade ettiği oranda ilk faiz indirimi için BOE’nin FED’i takip edileceğini düşünüyoruz. BOE kararı öncesi bugün İngiltere TÜFE verisinin açıklanacağını belirtelim.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Altın:
Bu akşam FED FOMC toplantısı tamamlanıyor. FOMC toplantısında karar metni ve nokta grafik piyasalar tarafından yakından takip edilecek (saat 21:00). Toplantıda faiz oranlarının sabit tutulacağı neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Üyelerin faiz indirim beklentilerini gösteren nokta grafik ve Başkan Powell’ın vereceği mesajların (saat 21:30) önemli olacağını düşünüyoruz.
Faiz indirim beklentilerinin-büyüklüğünün azalması, altın fiyatlarında geri çekilmeye neden olabilir. Beklentilerin değişmemesi (2024 yılı için 75 baz puan indirim) ile birlikte şahin olmayan bir FED görmemiz halinde altın fiyatlarında yukarı seyrin devamı görülebilir.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.158 Usd seviyesindeki ons altında 2.135 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.170 ve 2.185 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond:
ABD'deki faiz indirimlerinin daha yavaş bir seyir izleyeceği endişesi hâkim. Piyasalar son ABD verilerini olumsuz yorumladı. Endişelerin temelinde enflasyonda görülen katılık ve petrol fiyatlarında yaşanan artış yatıyor Bu akşam FOMC toplantısı sonuçlanacak. ABD 10 yıllık tahvilinde 4,40% seviyesini önemli görüyoruz. Mevcut çabanın bu seviyeyi aşmasını beklemiyoruz. Genel olarak aşağı yönlü trend beklentisi yatırımcıların iştahını koruyor.
Lokal tarafta, PPK toplantısı yarın yapılacak. Merkez Bankası’nın son gelişmeleri nasıl yorumladığını öğreneceğiz. Eurobond fiyatlarında yaşanan seyir, yurt dışı fiyatlamalar ile benzer paralellikte ilerlemeye devam ediyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 323 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda +1 ile +2 cent; orta vadelilerde -1 ile +9 cent; uzunlarda -34 ile -37 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,16%, 7,69% ve 8,39% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş