Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Küresel finansal piyasalar geçen haftayı iyimser bir şekilde tamamladı. ABD TÜFE'nin hem manşet hem çekirdek beklenenden fazla geri çekilme yaşaması fiyatlamalarda etkili oluyor. Yine geçen hafta açıklanan haftalık işsizlik verisi de zayıf geldi ve olumlu fiyatlamaya katkı yaptı.
Son günlerde açıklanan veriler ile hem Aralık hem Ocak FED toplantıları için FED'den faiz artışı beklemezken 2024 yılına dair faiz indirimi beklentileri öne çekildi.
Bugün FOMC tutanakları açıklanacak. TÜFE verisi sonrasında piyasa parasal sıkılaşma politikasında FED'in nihai faiz oranına ulaştığını düşünüyor. Bu noktada FOMC tutanaklarında şahin duruş ortaya çıksa bile piyasaları bozacak bir etki yaratmayabilir. ABD 10 yıllık faizi hakkında üyelerin ne düşündüğü piyasa açısından önemli olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 5 seviyelerine eriştikten sonra FED üyelerinden gelen güvercin açıklamalar ve gelen iyi veriler faizin yüzde 4,40 civarına çekilmesini sağladı. Bu noktada önemli bir soru politika faiz artışının yerini tutması (sıkılaşma konusunda FED'in elini rahatlatması) için 'ABD 10 yıllık faizlerinde seviyenin ne olması gerektiği ?' olabilir.
Merkez bankalarının uyguladıkları sıkı para politikasının gecikmeli (ve birikimli) etkileri verilere yansımaya başladı. Büyüme tarafından gelecek iyi veriler resesyon korkulularını bastırarak, yumuşak iniş fiyatlamasını destekleyebilir. Enflasyon tehlikesinin azaldığı noktada şahinliğin dozu azalabilir, güvercin yaklaşım ön plana çıkabilir.
Bu hafta ajanda nispeten sakin. Çarşamba günü ABD dayanıklı tüketim mal siparişleri, Cuma günü PMI (hizmet ve imalat) açıklanacak. Enflasyon endişelerinin azaldığı noktada 'iyi veri iyi piyasa' fiyatlaması yaşanılabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları daya iyimser. Hong Kong 0,9% civarı, Çin yüzde 0,5 civarı alıcılı. Japonya yüzde 0,1 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41, Dolar Endeksi 103,3 ons altın 1.990 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, 23 Kasım'da yapılacak TCMB toplantısı ön plana çıkıyor. Enflasyonla mücadelede kademeli faiz artırımlarına devam eden Merkez Bankası'ndan bu toplantıda da faiz artırımı bekleniyor. Piyasa medyan tahmini 250 baz puan civarında. Yurt dışında enflasyon ile mücadelede yol kat edilmesi, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş TCMB'nin enflasyon ile mücadelede elini rahatlatabilir.
Tüketici güveni, kapasite kullanımı, reel sektör güveni haftanın makro verileri.




Usd/TL:
Son ABD enflasyon verisi, piyasalarda 'FED'in zirve faiz seviyesine ulaştığı' algısının daha güçlenmesini sağlıyor. Sıkı para politikasının gecikmeli etkileri ekonomilere yansıdıkça enflasyon tehdidi baskılanıyor. Yeni bir dönem başlayabilir. Merkez bankaları sıkılaştırmada plato bölgesinde veri odaklı ilerleyerek tedbiri şimdilik elden bırakmak istemeyebilir. Ekonomilerdeki dayanıklılık, enflasyondaki direnç bu sürecin süresini belirleyebilir.
Lokal tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Medyan beklenti 250 baz puan artış yapılacağı şeklinde. Yurt dışı tarafta enflasyon ile mücadelenin olumlu yönde devam etmesi ve jeopolitik risklerin azalması ile düşen petrol fiyatları, TCMB'nin enflasyon ile mücadelede alan kazanmasına yardımcı olabilir. Kademeli artan politika faizi enflasyon üzerinde olumlu etki yaratmaya devam ediyor.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,78 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Politika faizinde süren kademeli faiz artışı ve fonlama maliyetlerinde yaşanan artış tahvil fiyatları yukarı yönde dengelenmesine neden oluyor. Sadeleşme adımları ile birlikte bu süreç hızlı bir şekilde gerçekleşti (menkul kıymet yükümlülüğünün kaldırılması). Tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş son zamanlarda yabancı kurumların raporlarında bahsedilmeye başlandığını görüyoruz. TCMB sının sıkılaşmada son viraja girmesi, tahvil fiyatlarında fırsat penceresinin açılmasına yakın olduğumuzu düşündürüyor.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, merkez bankalarının sıkılaşmada zirve noktaya ulaştıklarını düşünüyoruz. Plato aşamasında işleri sıkı tutmak isteyen merkez bankaları görebiliriz. Tabi ekonomileri müsaade ettiği ölçüde.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 8 baz puan azalarak ve 39 baz puan artarak, %40,52 ve %28,56 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi:
Kısa vadeli yükseliş hareketi devam ediyor... Endekste geçtiğimiz hafta 7,400 ana desteği üzerinde başlayan ve 7,750 ara direnç noktasının aşılmasıyla güç kazanan kısa vadeli yukarı hareket etkisini sürdürüyor.
Haftanın ilk işlem gününü %1.18 oranında değer artışıyla 7,946 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak 7,950 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Gün içerisinde 7,950 direncini aşma denemelerini sürdürecek olan piyasada, bu seviye üzerinde yukarı hareketin bir üst noktada hedef olarak aldığımız 8,100 seviyesine yöneleceğini düşünüyoruz. Seans içi geri çekilmelerde destek konumuna dönüşen 7,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler, endekste devam edecek kısa vadeli yukarı hareket içerisinde sırasıyla 8,250 ve 8,500 seviyelerini hedef konumuna getirecektir.
7,750 altında ise 7,400 seviyesini kısa vadeli ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, geri çekilmelerde bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz.




Eur/Usd:
ABD tarafında yaşanan hareketlilik parite tarafında majör etki yaratıyor. Son FED toplantısında verilen nispeten güvercin söylemler ve sonrasında gelen ABD TÜFE verisinin beklentilerden iyi gelmesi FED'in faiz artışlarında durma noktasında olduğu beklentilerini güçlendirdi. Yeni dengelenme noktaları ile birlikte dolar talebi azalırken majör para birimlerine olan talep arttı.
Bu noktadan sonra piyasaları rehavete sokmak istemeyen dikkatli bir FED görebiliriz. Piyasalar bir sonraki faza (faiz indirimlerine) geçmek istese de FED bu mesajı vermek için aceleci davranmayabilir diye değerlendiriyoruz
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinin altında fiyatlamalar devam ediyor. 104,2 seviyesi üstü kapanışlar görülmedikçe aşağı yönde baskılı süreç devam edebilir
Bu sabah 1,095 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Enflasyon ile mücadelede merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikaları etkilerini göstermeye devam ediyor. Son olarak ABD TÜFE veri seti beklenti altında gelerek oyun değiştirici bir durum ortaya koydu. FED'in faiz artış döngüsünde sona gelmesi majör para birimlerinin rahatlamasına sebep oluyor.
İngiltere başbakanı Sunak, faiz indirime hazırlanıyor. Ekonomik durgunluk siyasileri ekonomiyi canlandırmak için genişleyici adım atmaya yönlendiriyor.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi'nde teknik olarak 200 günlük ortalama 104,2 seviyesinin altında fiyatlamalar devam ediyor. 104,2 seviyesi üstü kapanışlar görülmedikçe aşağı yönde baskılı süreç devam edebilir
Bu sabah 1,252 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,24 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Jeopolitik risklerin azaldığı noktada FED tarafından uygulanan sıkılaşmanın enflasyon ile mücadelede piyasalar tarafından yeterli bulunması altın fiyatlarını destekliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik destek seviyesi yüzde 4,40 civarında. Destek seviyesinin kırılması Altın tarafında yükselişler için yer açabilir. Kırılma gerçekleşmez ise yatay-sınırlı negatif fiyat hareketi bir süre devam edebilir. Orta ve uzun vade de altın için olumlu görüşümüzü devam ettiriyoruz.
Ana resimde ise 200 günlük basit ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük basit ortalama 1.938 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.990 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.983 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.995 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD tahvil faizleri yüzde 5 seviyesinden yüzde 4,45 seviyelerine kadar çekildi. FED'den gelen mesajlar, beklenenden iyi gelen enflasyon verileri ve ihraçların vadelerinin kısalması bu süreçte etkili oldu. Enflasyon endişelerinin azalması ve faiz indirimi beklentilerinin öne çekilmesi ABD 10 yıllık tahvil faizinde baskıların devamını sağlayabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40'ı önemsiyoruz. Yüzde 4,40 altı fiyatlamalar risk iştahını destekleyerek fiyatlamalarda yeni bir alan yaratabilir.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD tahvil faizlerinde yaşanan baskının azalması eurobond fiyatlarında da olumlu yönde hissedildi. CDS risk primi 2 yılın en düşük seviyesine geldi. Atılan adımların olumlu yansımasını, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından not güncellemesi olarak görebiliriz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 341 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 2-13 cent; uzunlarda 15-20 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,65%, 8,20% ve 8,70% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi

 
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Telefon: +90 (212) 3396498
E: CAGLAR.KIMENCE@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.