Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda 2022-23 enflasyon ile mücadelede sıkılaşma dönemi iken 2024 yılı gevşeme dönemine giriş olacak diye düşünüyoruz. Uzun vadede FED enflasyon hedefinin yüzde 2 olduğunu düşündüğümüzde, son gelen makro verilerde ABD’de hem büyüme bozulmuyor hem enflasyon ile mücadele başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu noktada yüzde 2 seviyesindeki hedefini göz önüne aldığımızda FED’in faizi indirmek için piyasa beklentisinin aksine aceleci olmayacağını ve makro açıdan açılan bu manevra alanını itidalli bir şekilde kullanacağını düşünüyoruz.
Genel çerçevede 2024 yılında faiz indirimlerine geçileceği beklentisi hakim görüşken, kısa vadede ise piyasalar ile merkez bankaları arasında oluşan faiz indirimi beklentileri yakınsayana kadar dengelenme sürecinin devamını bekleyebiliriz. ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler ve FED üyelerinin sözlü yönlendirmeleri ile birlikte Mart ayında faiz indirim beklentileri azalmaya devam ediyor. Piyasalarda Mart ayı faiz indirim beklentileri azalıyor. Fakat piyasanın, 2024 yılı içinde toplam faiz indirim beklentilerinde majör bir değişim görülmüyor. Bu noktada risk iştahının nispeten korunması mümkün hale geliyor.
Avrupa tarafında, geçen Cuma günü Almanya Aralık ayı ÜFE yüzde -0,5 beklenirken yüzde 1,2 gerçekleşti. Maliyet enflasyonu verileri Almanya tarafında deflasyon endişeleri yaratmaya devam ediyor. Genel olarak Dünyada maliyet enflasyonu (ÜFE) ve talep enflasyonu arasında (TÜFE) açılan fark genel eğilim haline geliyor. Enflasyonun mevcut seviyelerden daha aşağıya inmesi için talebin daha belirleyici olduğu ve para politikalarının zorlandığına işaret ediyor (katılık).
Cuma günü açıklanan Michigan Tüketici Güveni Endeksi ocak ayı verisinde enflasyon beklentilerinde yaşanan gerileme 4,20 seviyelerine kadar çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizini yüzde 4,10 seviyelerine kadar çekilmesine neden oldu. Reel getirilerde yaşanan geri çekilme risk iştahına destek oluyor. Bu hafta ECB faiz kararı, ABD 4Ç büyüme ve PCE deflatörü, Batılı majör ekonomilerin imalat-hizmet PMI verileri öne çıkıyor. Makro verilerin sonuçlarının piyasada risk iştahı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasaları Çin hariç pozitif. Hong Kong 2,3% civarı artı, Çin 0,4% civarı eksi. Japonya 1% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 103,3, ons altın 2.023 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa 250 baz puan artış bekliyor. Politika faizinde yüzde 45 ile zirve seviyeye ulaşılacağını düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadelede fiyat katılığı devam ediyor. Bu durum Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu devam ettirmesine ve bekle-gör politikasında somut sonuçlar alana kadar sıkı duruşunu korumasına neden olabilir.
Hazine, 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 15,54 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında ROT dahil 30,9 milyar lira borçlandı. İhaleye 59 milyar lira teklif gelirken, bileşik faiz yüzde 30,75 oldu.
Hazine bugün 2 tahvil, 1 sukuk ile Ocak ayı borçlanma programını tamamlayacak. Tahviller 4 yıl vadeli (TLREF), 6 yıl vadeli (FRN); sukuk ise 5 yıl vadeli.




Usd/TL:
ABD’de geçen hafta gelen güçlü ekonomik veriler sonrasında piyasa beklentisi olan Mart ayında faiz indirimi olasılığını törpülenmeye devam ediyor. Beklentinin azalması ise Dolar Endeksi’ni destekleyerek Dolar talebini artırıcı etki yapıyor. Faiz indiriminin başlama tarihi konusunda piyasa ile FED arasında fikir birliği bulunmuyor. Piyasa ve FED arasında ‘mutabakat’ nerde sağlanacak? Piyasa FED’e yaklaşırsa Dolar Endeksi kuvvetlenebilir, FED piyasaya yaklaşırsa zayıflayabilir. Makro veriler bu mutabakata ışık tutacak.
Lokal tarafta, enflasyon ile mücadelede kademeli faiz artışlarının sonuna gelindiği algısı yaygın görüş. Bu hafta yapılacak olan PPK toplantısı için piyasada oluşan medyan beklenti, 250 baz puan faiz artışı ile haftalık repo faizinin yüzde 45 seviyesine çıkarılması ve zirve faiz seviyesine ulaşılması yönünde.
Merkez Bankası para politikasında oluşacak gecikmeli etkileri takip etmek ve enflasyon ile mücadelede kazanım için alan yaratmak isteyebilir. Bu yüzden vereceği mesajlar ile ipi sıkı tutmak isteyebileceğini düşünüyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,26 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,00 ve 29,50; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
PPK’nın 250 baz puan faiz artışı yapmasını bekliyor piyasa. Son PPK toplantındaki yönlendirme piyasayı bu noktaya taşımış durumda. Politika faizinde 45% seviyesinde zirvenin tayin edilmesini bekliyoruz. Zirvenin ilan edilmesi ile TL tahvil yatırımı için ilk şart tamamlanmış oluyor. Enflasyon beklentileri ve alınacak somut kazanımlar ile diğer şartın tamamlanması gerekiyor. Enflasyon beklentilerinde yaşanacak düşüş yabancı yatırımcı için şartların uygun hale gelmesine ve tahvil talebinin artmasına neden olabilir.
Dün Hazine, 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 15,54 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında 30,9 milyar lira borçlandı (ROT dahil). İhaleye 59 milyar lira teklif gelirken, bileşik faiz yüzde 30,75 oldu.
Globalde, ABD ekonomisinde canlılık devam ediyor, Tüketici talebi hala güçlü, kazançlar artıyor, istihdam piyasasında katılık devam ediyor. Piyasa faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda FED’e yakınsıyor. Bu durum tahvil talebini azaltıcı etki gösteriyor. ABD büyüme ve PCE verileri seyrin devamı açısından önemli. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,10 seviyesi üstünde fiyatlanıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 28 baz puan artarak %42,64 ve 8 baz puan artarak 27,41% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı hareketin yeniden güç kazanması için 8,100/8,150 hedef direnç bandı aşılmalı...
Kısa vadeli teknik resimde kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/8,150 hedef bandını aşma denemeleri, geçtiğimiz hafta yatay bir seyri beraberinde getirmişti. Cuma günü 7.937 seviyesi üzerinde oluşan seans içi yukarı hareketi haftanın ilk işlem gününde sürdürmeye çalışan piyasa, Pazartesi gününü % 0.17 oranında hafif bir değer artışıyla 8,010 puandan tamamladı. Gün içerisinde cuma günü test edilen 7,937 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek noktası üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklar ise kritik 8,100/8,150 direnç bölgesini aşma denemelerinin devamını getirecektir. Endekste yukarı atakların yeniden güç kazanması için 8,100/8,150 direnç bandının aşılması gerekiyor. Bu durumda ise öncelikle 8,250 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada 26 Aralık tarihinde başladığı kısa vadeli yükselişi sürdüren piyasada, bir alt noktada 7,750/7,850 bandını ise ana destek noktası olarak izliyoruz.



Eur/Usd:
Bu hafta ECB faiz kararı, ABD 4Ç büyüme ve PCE, imalat-hizmet PMI verileri bu haftanın önemli verileri. Makro veriler faiz indirim beklentilerini şekillendirdiği için veri özelinde dalgalanmalar görebiliriz.
Çarşamba günü hem ABD hem Avrupa bölgesi ekonomilerin imalat ve hizmet PMI verilerinden ekonomilerin güncel koşullarına dair sinyal alacağız. Özellikle Avrupa bölgesinde ekonomik veriler daralma bölgesinde derinleşiyor. Öncü ekonomik verilerde bir düzelme görülmesi en kötünün geride kaldığı yorumlarına sebep olabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Piyasa tarafından Mart ayında FED faiz indirim beklentileri azaldıkça Dolar talebi artıyor, majör para birimleri baskı altında kalıyor. Bu hafta veri trafiği yoğun, Avrupa tarafında ekonomik öncü göstergeler Çarşamba günü açıklanacak. Öncü göstergelerde yaşanabilecek bir rahatlama parite üzerinde baskıyı azaltabilir.
İmalat-hizmet PMI, ECB kararı, ABD verileri bu hafta pariteyi etkilemesini beklediğimiz unsurlar.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,259 seviyeleri gün içi destek; 1,272 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Altın:
Teknik olarak 1.985-2.070 Usd bant aralığı geçerliliğini koruyor. Mart ayında faiz indirim beklentilerinin azalması altın fiyatlarında baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Piyasa ile FED beklentilerinin dengelenme sürecinde altında teknik olarak bant aralığının korunmasını bekliyoruz. Beklentilerde oluşacak ‘mutabakat’ sonrasında reel getirilerde azalış ile birlikte değerli metalde değerlenme süreci görebiliriz.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi’nin tepki hareketi içinde olduğunu düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizinde 4,15%, Dolar endeksinde 103,8 seviyelerini önemli görüyoruz. Bunların üzerine çıkılması altında baskıyı artırabilir.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.023 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
       


Eurobond:
Cuma günü açıklanan ABD Michigan Tüketici Güveni Endeksi Ocak ayı verisinde enflasyon beklentilerinde yaşanan gerileme 4,20 seviyelerine kadar çıkan ABD 10 yıllık tahvil faizini, yüzde 4,10 seviyelerine kadar çekilmesine neden oldu. Reel getirilerde yaşanan geri çekilme risk iştahına destek oluyor.
Lokal tarafta, lokal tarafta ABD 10 yıllık faizi ile beraber hareket devam ediyor. CDS risk priminin uygun yerlere gelmesi ihraç talebinin artmasına neden oluyor. İhraçların artması piyasa üzerinde baskı unsuru oluşturabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 331 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 25-37 cent; uzunlarda 32-39 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,29%, 7,84% ve 8,42% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.