Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Jeopolitik riskler ön planda kalma devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan gerilim piyasalar için risk iştahını sınırlayıcı ana neden olarak karşımıza çıkıyor. Karamsar hava ile birlikte korku endeksi VIX yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyelerine çıktı. İsrail’in kara harekatına başlama durumu ve yaşanan gerginliğin bölgesel bir risk oluşturma olasılığı hala masada.
Bu hafta içinde ABD tarafında, Perşembe günü 3. çeyrek GSYİH verileri açıklanacak. Son yapılan FED toplantısında ABD ekonomisinde yaşanan canlılıktan dolayı büyüme rakamları yukarı yönlü revize edilmişti. Büyüme verisi beklentileri yüzde 4,3 olarak karşımıza çıkıyor. Verinin beklentilerden yüksek gelmesi ABD ekonomisinde canlılığın devam ettiğini göstereceğinden piyasalar açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Cuma günü de ABD enflasyon öncü göstergesi çekirdek PCE açıklanacak.
ABD 10 yıllık tahvil faizinde güçlü duruş devam etmekte. Tahvil faizlerinde yaşanan yükselişin arkasında 2 majör neden ağırlık kazanıyor. Bunlardan birincisi faizlerde yaşanan yükselişin devam etme beklentisi arz/talep dengesinde tahvil talebinin yetersiz kalmasını sağlıyor. Diğer sebep ise jeopolitik sebepler ile birlikte petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin maliyet enflasyonu yaratması ve bunun enflasyon beklentilerini bozma endişesi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde %5 seviyesini psikolojik direnç olarak değerlendiriyoruz. Direncin aşılması ABD 10 Yıllık tahvil faizinde bir miktar daha yukarı yönlü hareketler görmemize neden olabilir.
Avrupa tarafında 26 Ekim Perşembe günü ECB faiz kararı açıklanacak. Piyasa beklentisine paralel bizim beklentimiz de politika faizinin yüzde 4,50 seviyesinde sabit bırakılması yönünde. ECB’nin faiz artırımlarında ekonomik endişeler nedeniyle zirve noktaya ulaştığını ve plato dönemine girdiğini düşünüyoruz.
Asya tarafında konut sektöründe yaşanan olumsuzluklar ve bir dizi yeni açılan soruşturmalar risk iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Çin devlet medyası Apple tedarikçisi Foxconn’a yönelik vergi denetimleri yapıldığını ve arazi kullanımlarına ilişkin soruşturma yürütüldüğünü duyurdu. Diğer taraftan Japonya Merkez Bankası’nın gelecek hafta başındaki kritik toplantısı öncesinde Japonya 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan yükseliş devam ediyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,25 civarı artı. Asya’da Hong Kong yüzde 0,7 civarı, Japonya yüzde 0,8 civarı eksi, Çin yüzde 0,4 artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,84, Dolar Endeksi 105,4, ons altın 1.977 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olan ana faktör olarak karşımıza çıkıyor. Enflasyon ile yapılan mücadelede mali ve para politikasında atılan adımlar jeopolitik riskten dolayı arka planda kalıyor. Jeopolitik riskin azalması atılan adımların güçlü bir şekilde ön plana çıkmasını sağlayabilir.
26 Ekim’de PPK toplantısı yapılacak. Kademeli faiz adımlarıyla birlikte sıkılaşma sürecinin devam etmesini bekliyoruz. Piyasa beklentisi 500 baz puan artış olacağı yönünde.
Hazine, dün düzenlediği tahvil ihalesinde 1,8 milyar lira borçlanmaya gitti. İhalede basit faiz yüzde 30,67, bileşik faiz yüzde 33,03 oldu. Hazine bugün 5 yıl ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek ve Ekim ayı programını tamamlayacak.
İsveç’in NATO üyeliği Meclis’e gönderildi.




Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında baskı unsuru olmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi jeopolitik risklere rağmen 106,6 seviyelerinden kar satışları ile birlikte kritik destek noktası 105,5 seviyelerine geriledi. ABD tahvil faizlerinde yaşanan artış FED’in ek bir sıkılaştırma daha yapmasının önüne geçeceği beklentisi bu kar satışında etkili olduğunu düşünüyoruz.
Lokal tarafta, jeopolitik gelişmeler ekonomik gelişmelerin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu’dan gelen haber akışı risk iştahını baskılamaya devam ediyor. Haber akışları fiyatlamada dalgalanmaya sebep olabiliyor.
Jeopolitik risklerin dengelenmesi lokal tarafta atılan olumlu adımların ön plana çıkmasını sağlayabilir. 26 Ekim’de yapılacak olan PPK’yı ve bu toplantıda atılacak adımları önemli buluyoruz. Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin maliyet enflasyonu tarafında yarattığı baskı, enflasyon ile mücadelede Merkez Bankası kararlarına etki edebilir. Faiz artırımı için piyasa medyan beklentisi 500 baz puan civarlarında oluşmuş durumda.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,08 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine, dün düzenlediği tahvil ihalesinde 1,8 milyar TL borçlanma sağladı. İhalede basit faiz yüzde 30,67, bileşik faiz yüzde 33,03 oldu. Daha öncede belirttiğimiz gibi tahvil faizlerinde yüzde 30 üzeri dengelenme noktalarına geçilmeye başlandığını görüyoruz.
Hazine bugün 5 yıl ve 7 yıl vadeli tahvil ihaleleri düzenleyecek.
PPK 26 Ekim’de toplanacak. Piyasada beklenti 500 baz puan faiz artışı yönünde. PPK faiz artışlarının sonuna yaklaşıldığı, enflasyonun zirve yaptığı algısı ile tahviller cazibe kazanabilir.
Globalde, tahvil faizlerinde kuvvetli duruş devam ediyor. Dün yüzde 5 seviyelerini gördükten sonra kar satışı / tepki alışı ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,84 seviyelerine kadar çekildi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dünü gününü sırasıyla 198 baz puan artarak ve 18 baz puan düşerek, %32,58 ve %27,66 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
7,400 desteğini korumayı başaran piyasada tepki alımları öne çıkıyor... Endekste 3 Ekim tarihinde 8,560 zirve seviyesinden itibaren etkili olan ve %13 e ulaşan aşağı hareketin, kısa vadeli kritik destek noktası olarak izlediğimiz 7,400 bölgesini korumayı başardığını gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü %3.19 oranında değer artışıyla 7,750 puandan tamamlayan piyasada, geri çekilmelerde 7,400 seviyesini ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,400 üzerinde tutunmayı başaracak hareketlerinin ise piyasada yeni bir yükseliş penceresi açabileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda gün içerisinde 7,750 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında güç kazanabilmesi için 7,750 direncini aşması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 7,850 olmak üzere 8,000 ve 8,250 seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla 7,400 üzerinde oluşan yükselişin taban oluşumuna yönelik önemli bir sinyali oluşturduğu piyasada, bu seviye üzerindeki hareketlerde kısa vadeli yön yukarı olacaktır.



Eur/Usd:
Jeopolitik riskler masada kaldığı sürece güvenli liman sebebi ile Dolar Endeksi güçlü duruş sergiliyor. Orta Doğu’da yaşanan gerilimde tansiyonun düşmesi paritede yukarı yönlü fiyatlama yaratabilir. Aksi durumda ise Dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.
Perşembe günü açıklanacak ABD GSYİH verisi parite üzerinde harekete neden olabilir. Beklenti üstü gelebilecek ABD büyüme verisi parite üzerinde baskıya neden olabilir. Beklenti ve beklenti altında kalacak veri ise FED’in uyguladığı sıkılaştırmanın yeterli olduğu beklentisiyle paritede yukarı yönlü hareketler yaratabilir. Dün Euro bölgesi Tüketici Güven Endeksi beklentilerin üstünde geldi. Veri sonrasında paritede yukarı yükseliş yaşandı.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 seviyesini destek noktası olarak görmeye devam ediyoruz. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalar teknik olarak 103,9 seviyesine kadar satış baskısı yaratabilir.
Bu sabah 1,068 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,07 ve 1,075 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere’nin uzun vadeli tahvillerinin getirileri yükselişine devam ediyor. Bu yükseliş İngiltere’nin kendine özgü faktörlerinden ziyade küresel tahvil fiyatlarında yaşanan yükselişe paralel olarak hareket ettiğini düşünüyoruz. Ana sebep petrol fiyatlarının yükselmesi ve enflasyon beklentilerinin artması olarak karşımıza çıkıyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,226 seviyesinde bulunan paritede 1,221 ve 1,218 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,235 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Altın jeopolitik risklerin artmasından sonra riskten kaçış fiyatlaması ile birlikte 1.997 Usd seviyesine kadar yükseldi. Kar satışları ile birlikte 1.977 Usd seviyelerine çekildi. 1.987 Usd seviyesi üstünde günlük kapanışlar gelmesi halinde yükseliş isteği devam edebilir.
Altın FED’in faiz artışlarında durma ihtimali ve jeopolitik risk algısının devam etmesi koşullarında kuvvetli kalmaya devam edebilir.
Ekonomi tarafında bu hafta ABD büyüme verisi gibi veriler öne çıkıyor.
Altın için 200 günlük ortalama 1.931 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.977 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.942 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.987 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 5 seviyelerini gördükten sonra kar satışı / tepki alışı ile karşılaştı. FED üyelerinden son haftalarda yapılan açıklamalar, son dönem FED başkanlarının ‘bono faizlerindeki yükseliş finansal koşullarda bir sıkılaşma getiriyor, bu da faiz artışlarının yerine geçer, dolayısıyla da FED'in daha fazla faiz artırmasına gerek kalmaz' söylemi, tahvil faizleri üzerinde yaşanan baskının kısa dönemde azalmasına etki edebilir.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş Türkiye eurobondlarını üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Tahvil faizlerinde yaşanabilecek bir geri çekilme Türkiye eurobond fiyatlarına olumlu yansıyabilir.
CDS 423 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 27-38 cent; uzunlarda 30-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,85%, 9,10% ve 9,57% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.