Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ekonomi, jeopolitik
Geçtiğimiz hafta ekonomi tarafında FED’i takip ettik. Aldığı kararlara göre piyasa hiza aldı. FED sözlü yönlendirme kısmında ‘farklı, yeni’ bir şey söylememeyi tercih etti. Tahminlerinde ise daha enflasyon ve büyümeyi biraz daha yukarı revize etti. Dip toplamda piyasaya şahin mesaj vermedi diyebiliriz. Piyasa fiyatlaması da bu çerçevenin paralelinde oluştu, oluşuyor.
Jeopolitik tarafta ise haber akışı tatsız. Karadeniz’in kuzeyindeki ‘savaş hali’ devam ediyor. Ukrayna tarafında Avrupa’dan asker gönderilmesi speküle ediliyor. Bu NATO ülkelerinin sürece kendi askeri ile müdahil olması demek. NATO ülkeleri sürece silah temini ile angaje oluyorlar zaten. Ancak asker göndermek süreci başka bir boyuta çekebilir. Rusya’da ise son terör saldırısı sonrası söylemler sertleşmiş durumda. Bir de olay sonrası Rusya’nın saldırganlığının arttığını belirtelim.
Piyasaları etkileyen başka bir konu ise ABD hisse senedi endeksleri. Büyük oranda ‘yapay zeka’ zemini üzerinde ilerleyen fiyatlama davranışı devam ediyor. Ülke ekonomisi canlılığını FED şahinliği gölgesinde koruyor. Şirketler için bu resim biraz zayıf tahminler-öngörüler sonucunu doğruyor.
Bu hafta… makro veri trafiği yoğun. ABD trafiği başı çekiyor. Bu sebeple ABD verileri haftayı şekillendirebilir. Özellikle Cuma günü açıklanacak PCE verisi öne çıkabilir. Bugün BOJ toplantı tutanağı, Çarşamba BOE toplantı tutanağı önemli. PCE verisinin açıklandığı gün Powell’ın bir toplantısı olduğunu belirtelim.
Genel olarak, risk iştahının mevcut seviyelerde olmasını bekliyor. Verilerin sonucuna göre iştah hareketlenebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1-0,2% aralığında eksi. Asya piyasaları karışık. Çin 0,4% civarı, Hong Kong 0,5% civarı artı. Japonya 0,7% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,20, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.173 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Merkez Bankası son faiz toplantısının sonucu ile enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ortaya koydu. Merkez aynı zamanda piyasa dinamiğini yakından takip ettiği ve dinamik olmayı tercih ettiği sinyalini net olarak ortaya koydu bizce. Seçim öncesi oluşan spekülasyonların azalmasını sağladı.
Bu hafta veri tarafında Mart ayı ekonomik güven ve Şubat ayı dış ticaret dengesi açıklanacak.





Usd/TL:
Son FED açıklamaları ve tahminleri ile son ABD verileri piyasaların Usd talebini canlı tutuyor. Dolar Endeksi ise 104 seviyesinin üzerinde haftaya başlıyor.
Yeni haftada veri trafiği yoğun. Beklentilerinden farklılaşan veriler hareket yaratabilir. Zayıf ABD verileri Usd’de zayıflık, güçlü veriler ise ek kuvvetlenmeye yaratabilir. Cuma günü Powell’ın konuşması olduğunu belirtelim.
Lokal tarafta, Merkez Bankası enflasyonla mücadelede kararlı olduğunu ve piyasa dinamiklerini yakından takip ettiğini gösterdi. Son faiz toplantısının sonuçları ‘seçim öncesi oluşan spekülasyonları’ yatıştırdı diyebiliriz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,11 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası’nın son faiz toplantısı sonrası aldığı pozisyon, piyasalara güçlü bir şahin mesaj şeklinde oldu. Söz konusu pozisyonun piyasalara yansıması ise sükûnete katkı şeklinde oluştu. Tahvil piyasaları özelinde ise kısa vadeli tarafın uzun tarafa görece daha çok etkilenmiş durumda. Genel olarak ise talebin sınırlı arttığını söylemek mümkün.
Global tarafta FED beklendiği kadar şahin olmamayı, Ocak toplantısındaki duruşuna sadık kalmayı tercih etti. ABD 10 yıllık faizleri pozitif fiyatlamaya henüz yeterince eşlik etmedi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 108 baz puan azalış ile %45,68 ve 7 baz puan artış ile 26,33% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geçtiğimiz hafta 8,700 desteğini korumayı başaran geri çekilmelerin ardından, piyasada yukarı hareketin hakim olduğunu gözlemiyoruz. Mali sektör hisseleri öncülüğünde 8,900 ara direncinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareketin ardından, haftalık periyotta % 3.2 oranında değer artışı gerçekleşti. Yeni haftaya alım eğiliminin devamıyla başlanacağını düşündüğümüz piyasada, seans içi harekette 9,000 seviyesini geri çekilmelerde artık ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. 9,000 üzerindeki hareketlerin ise tepki alımlarını bir üst noktada bulunan 9,250 seviyesini aşma çabasına yönelteceğini düşünüyoruz. 9,250 direncinin aşılmasıyla ise yukarı hareket 9,400 seviyesini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. 8,700 üzerinde başlayan ve 8,900 direncinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareketin, şu aşamada devam potansiyelini koruyacağını düşünüyoruz. Diğer taraftan ilk önemli destek olarak izlediğimiz 9,000 altındaki olası hareketlerin ise piyasada yeniden zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
ABD merkez bankası FED, piyasaya ülke ekonomisinin canlı olduğu sinyalini verdi. Bir yandan da majör parametrelerde tahminlerini buna paralel revize etti. Sözlü kısımda ise duruşunu değiştirmemeyi tercih etti. Yine de piyasada Dolar talebi artış kaydediyor.
Söz konusu artış FED’in dışındaki gerekçelere sahip diye düşünüyoruz. Majör para birimlerinde Usd çaprazlarına dair haber akışları etkili oluyor. Örneğin USDJPY paritesinde artacak stres, dolar talebini artırıcı bir neden olarak karşımıza çıkabilir.
Yeni hafta mevcut fiyatlama davranışı sürebilir. Hafta boyunca açıklanacak makro veriler hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üstünde kalmaya çalışıyor.
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
EurUsd’de yaşananlara benzer durum bu paritede de yaşanıyor. Usd tarafına dair haberler çok şahin değil. Ancak Gbp tarafına dair haberler daha güvercin algılanıyor. Usd güç kazanıyor.
Yeni haftada yoğun veri akışının takip edilmesini ve fiyatlanmasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,261 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,265 ve 1,269 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.




Altın:
Son haber akışı ile Dolar Endeksi yukarı hareket ederken ABD 10 yıllık tahvil faizi nispeten yatay kalıyor. Biraz bu durumdan ve bizce biraz da (belki biraz daha çok) jeopolitikten altın fiyatları yukarı geliyor.
Ekonomik taraf belirgin baskı yaratmıyor veya alan da açmıyor. Bu hafta açıklanacak veriler hareket yaratabilir.
Jeopolitik taraf ise son günlerde sıcak. Oldukça tatsız haberler basında yer alıyor. Söz konusu haberler güvenli liman talebine katkı sunabilir.
Teknik olarak bir önceki zirve noktası 2.145 Usd seviyesi kısa vade trend takibi olarak görülebilir. 2.150 Usd altı kapanışlar yaşanması halinde satış baskısı artabilir.
Altında teknik olarak kritik destek seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesine inmeden yeniden yönünü yukarı çevirdi. 2.225 Usd seviyesinin üzerinde 2.275 Usd seviyesi hedef olabilir.
Bu sabah 2.173 Usd seviyesindeki ons altında 2.155 ve 2.145 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.200 ve 2.225 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Tahvil faizleri son gelişmeler fazla reaksiyon vermedi. FED’in enflasyon tahmini yukarı revize edilse de FED söylemlerinde ekstra şahin olmamayı tercih etti. Bu hafta açıklanacak verilere göre hareketlilik görülebilir.
Lokal tarafta PPK faiz kararı ile biraz daha şahinleşti. Karar sonrasında CDS 310 seviyelerine kadar gerilese de ABD tahvillerinde yükseliş aşağı inişe mani oluyor. Yeni haftada seçim faktörü geride kalacağı için piyasa refleksi biraz normalleşebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 320 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 8-11 cent; orta vadelilerde 15-24 cent; uzunlarda 24-28 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,77%, 7,28% ve 8,08% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş