Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda dün ABD 1Ç büyüme verisi açıklandı. Büyüme verisi yüzde 2,4 beklenirken yüzde 1,6 açıklanarak beklenti altında kaldı. Veri setine fiyatlar tarafı beklentinin üzerinde gelerek yapışkan enflasyon endişelerini artırdı. FED’in işi giderek zorlaşıyor. Düşük büyüme ve yüksek enflasyon denklemi faiz indirimi döngüsünün hızını etkileyebilir. Veri sonrasında piyasanın FED faiz indirim beklentileri Aralık ayına ötelenme görülüyor.
Veri sonrasında enflasyon endişelerinin artması ile birlikte ABD tahvil faizleri yükselirken ABD endekslerinin satış baskısı görmesine neden oldu. Beklenti altında gelen büyüme verisi petrol fiyatlarında sınırlı geri çekilmeye neden oldu. Enflasyonda yaşanan yükseliş, sunulan reel faiz getirisinin azalmasına neden oluyor. Reel getirinin azalması ise enflasyon endişesi taşıyan yatırımcıları altın tercihine yönlendiriyor.
Veri sonrasında ABD Hazine Bakanı Yellen tarafından gelen açıklamalar Dolar Endeksinde oluşan tansiyonun düşmesini sağladı. Yellen GSYH verisinde revizyonlar olabileceğini ve enflasyonun gerileme patikasında olduklarını belirtti. Piyasa kapanışında ise ABD endekslerinde yaşanan kayıpların bir kısmı telafi edildi.
Ana resimde ise makro verilere bağlı seyir devam ediyor. Dün açıklanan verilerde fiyatlar tarafında yaşanan yükselişin bugün açıklanacak ABD PCE (kişisel tüketim harcamaları) verisini daha önemli hale getirdiğini düşünüyoruz. Gelen veri sonuçlarına göre risk iştahının değişebileceğini belirtelim. Öte yandan ABD şirket finansalları açıklanmaya devam ediyor. Dün ABD'li teknoloji şirketlerinden Microsoft, Alphabet ve Intel'in bilançoları açıklandı. Gelirleri Ocak-Mart döneminde yükseldi. Kar, gelir rakamları de risk iştahını güncelde etkileyen diğer bir başlıklar olmaya devam ediyor.
Japonya merkez bankası BOJ, politika faizini değiştirmedi. Yen Dolar karşısında güç kaybetmeye devam ediyor. Parite 156 seviyesine yaklaştı. Son 34 yılın en zayıf seviyelerinde seyreden Yen, Japon ekonomi yönetimini rahatsız ediyor. Sözlü müdahaleler yapılmaya başlandı. Müdahalelerin pratiğe dönüşme ihtimali artıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,5-1,2% aralığında artı. Asya piyasalarında da pozitif seyir hakim. Hong Kong 1,8%, Çin 0,8% civarı, Japonya 1% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,70, Dolar Endeksi 105,7, ons altın 2.334 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, TCMB piyasa beklentisine paralel faizde değişikliğe gidilmedi. Gecelik faiz koridoru ise %47-53 bandında kalarak değişikliğe gidilmedi. TCMB yaptığı açıklamada parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin takip edilmek maksadıyla faiz politikasında değişikliğe gidilmediği belirtildi. Enflasyonda yukarı risklere karşı ihtiyatlı olunduğunu ve kalıcı bozulma öngörülmesi halinde ek sıkılaştırmanın masada olduğu (şahin) mesajını verdi.
TCMB ayrıca dün parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk Lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk Lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla bankalara uygulanan zorunlu karşılık faiz oranını da yükseltti.




Usd/TL:
Jeopolitik risklerin azalması ile şirket finansalları, makro veriler ABD kaynaklı haber akışını merkezi olmaya devam ediyor.
Dün açıklanan ABD 1. çeyrek büyüme veri seti karışık sinyaller üretti. Büyüme verisi beklenti altında kalırken fiyatlar tarafında yaşanan artış enflasyon beklentileri olumsuz yönde bozdu. Gözler bugün açıklanacak PCE verisinde olacak. Veri odaklı seyir devam ediyor.
İç tarafta, TCMB piyasa beklentisine paralel politika faizinde değişikliğe gidilmedi. TCMB enflasyonda yukarı risklere karşı ihtiyatlı olunduğunu ve kalıcı bozulma öngörülmesi halinde ek sıkılaştırmanın masada olduğu (şahin) mesajını verdi. Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadelede süreci dinamik bir şekilde yakından takip ettiğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,55 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı. Piyasa beklentisine paralel faizde değişikliğe gidilmedi. Enflasyonda yukarı risklere karşı ihtiyatlı olunduğunu ve kalıcı bozulma öngörülmesi halinde ek sıkılaştırmanın masada olduğu (şahin) mesajı verildi. Açıklamalar sonrasında hem kısa hem uzun tahvil faiz tarafında sınırlı geri çekilme gerçekleşti.
Tahvil faizleri ılımlı yukarı seyir izliyor. Enflasyon zirvesi oluşması ve enflasyon beklentilerinin zayıflaması tahvil talebini artıran etkenler olabilir. Tahvillerde şu an olmasa da alıcılı seyrin uzak olmadığını, yaklaştığını düşünüyoruz.
Globalde, genel olarak veri odaklı piyasa dinamiği devam ediyor. Makro veriler zıt sinyaller veriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,70 seviyesinde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 46 baz puan azalarak %44,89 ve 69 baz puan azalarak 28,17% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,850 direncinin baskı yarattığı piyasada, seans içi ilk önemli destek 9,650 seviyesinde...
9,850 zirvesinin oluşturduğu realizasyon eğiliminde kısa vadeli ana destek noktası olarak izlediğimiz 9,450 seviyesinin korunmasıyla birlikte piyasadaki yükseliş eğilimi devam ediyor.
Çarşamba gününü yatay seyrin ardından -%0.05 oranında değer artışıyla 9,716 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 9,650 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,650 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde tutunacak seyrin yukarı atakları sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda yeniden 9,850 direncini aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. 9,850 direnci üzerindeki hareketlerde ise ilk etapta USD bazında Eylül 2023'te test edilen 314, ardından ise 324 USD nin hedef direnç olarak gündeme geleceğini söyleyebiliriz.
Bir alt noktada ise 9,450 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. 9,450 üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki kısa vadeli yükseliş trendini sürdüreceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
 Dün ABD 1. çeyrek büyüme verisi beklenti altında kaldı. Fiyatlar tarafında yaşanan artış ise enflasyonda katılık endişelerini artırdı. Enflasyon tehlikesinin kalıcı olma ihtimali veri sonrasında Dolar talebinin artmasına neden oldu. Veri sonrasında 1,067 seviyelerine inen parite, ABD Hazine Bakanı Yellen’ın GSYH verisinde revizyonlar olabileceğini ve enflasyonun gerileme patikasında olduklarını belirtmesiyle birlikte 1,0740 seviyelerine kadar yükseldi.
Kararsız piyasa hali devam ediyor. Büyüme verisinin ardından bugün gözler ABD kişisel tüketim harcamaları verisinde olacak. FED’in baz aldığı verinin sonucu piyasa fiyatlamasını etkileyebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi’nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,072 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,068 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD PCE verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.




Gbp/Usd:
Merkez bankaları cephesinde gelen makro veriler FED faiz indirimi için işleri zorlaştırırken indirim beklentilerinin ötelenmesine neden oluyor. BOE ile aralarında zaman farkı ise kapanıyor. Hatta eş zamanlı faiz indirimi mümkün olabilir. Hatta ABD ekonomisi dirençli kalmaya devam ederse BOE, FED’den önce faiz indirimi yapabilir. Zaman farkının azalması Gbp aleyhine fiyatlamaya yol açıyor. Verilere bağlı seyir sürüyor, bugün ABD PCE verisi fiyatlamada hareketlilik yaratabilir.
Dolar Endeksi 106 seviyesine biraz altında güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,241 ve 1,236 seviyeleri gün içi destek; 1,254 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD PCE verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.




Altın:
Kıymetli madenlerde konsolidasyon devam ediyor. Jeopolitik tansiyonun düşmesi ile yükseliş hareketi yerini soluklanmaya bıraktı. Dün ABD büyüme verisinin beklenti altında kalmasına rağmen fiyatlar tarafının beklenti üstü gelmesi enflasyon endişelerini artırdı. Enflasyonda yaşanan katılık değerli metalin talebini artırdı.
Mevcut koşullarda altın hem enflasyon korkusundan hem jeopolitik risk korkusundan korunma aracı olarak tercih ediliyor. Bu durum kar satışlarının sınırlı kalmasını sağlıyor.
Kısa vade de altın için bir dinlenme dönemi görebiliriz. 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Jeopolitik risklerin azalması, altının alışılmış-bilinen metriklere göre fiyatlanmasını sağlayabilir. Tahvil faizlerinin seviyesi, enflasyon-faiz farkı, Dolar’ın gücü gibi unsurlar fiyatlama üzerindeki etkisini artırabilir.
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.334 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.340 ve 2.360 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD PCE verisi öncesi paritede yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası yön-hareket ise verinin sonucuna bağlı.




Eurobond:
Gelen güçlü makro veriler ABD'de faizlerin beklenenden daha uzun süre daha yüksek kalacağı fiyatlamaları ile birlikte ABD tahvil faizlerinde yükseliş oluşuyor. Dün gelen verilerde fiyatlar tarafında yaşanan artış enflasyonda katılık endişelerini devam ettiriyor. Bugün açıklanacak PCE verisi ABD 10 yıllık faiz seyri açısından önemli olabilir. Beklenti üstü veri yükselişi hızlandırabilir.
Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyirin devamını bekliyoruz. Türkiye 5 yıllık CDS 309 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 4-11 cent; uzunlarda 12-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,72%, 7,69% ve 8,39% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş