Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


Piyasalar yılı kapatmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda tatil modu nedeniyle piyasaya katılım düşük. Hatta bu hafta daha da düşebilir. Katılımın düşük olması işlem hacminde kendisini gösteriyor. Dolayısı ile piyasadaki fiyatlar çoğunluğun görüşünü tam olarak yansıtmıyor olabilir. Özellikle Japonya Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta aldığı karar gibi majör bir kararı göz önüne aldığımızda. Bu hafta sakin geçebilir ama haftaya hareketlilik görebiliriz.
Yılın son haftasına başlıyoruz. Batılı ülkeler bugün tatil; ABD, İngiltere, Almanya,…vb. Noel nedeniyle işlen olmayacak. İngiltere piyasaları yarın da tatil. Haftanın genelinde makro veri trafiği yoğun değil, kritik değil. Verilerde beklentilere göre sapma olur ise hareket yaratabilirler. Diğer türlü fiyatlamalarda dalga boyunun düşük olması ilk olasılık.
2022 tamamlanırken, yüksek enflasyon, arz problemleri (en çok enerji, sonra tarım), yavaşlama-resesyon, savaş başlıkları yeni seneye devrediliyor. 2023 tatsız bir ajanda ile başlayacak diyebiliriz. Yön konusunda daha fazla olasılık söz konusu. O yüzden 2023 gelişmeler gayet açık bir yıl olabilir.
Cuma günü ABD’de açıklanan makro veriler karışık sinyaller verdi. Konut sektörü gayet iyi rakamlar ortaya koydu. Michigan Güven, kişisel gelirler de beklenenden iyi sonuçlandı. Dayanıklı tüketim siparişleri, kişisel harcamalar ise zayıf kaldı. Karışık sonuçlar yön tayinini de karıştırdı. Yine de hisse piyasaları olumlu tarafa yöneldi. Tahvil faizleri yükseldi. Kıymetli madenler talep gördü.
ABD borsaları yüzde 0,2-0,5 aralığında primlendi. Avrupa’da ise endeksler yatay-karışık kapandı. Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri kapalı. Asya’da ise iştah karışık. Hong Kong yüzde yarım eksi; Japonya ve Çin benzer oranda artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,69%, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 1.807 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta Cuma günü Borsa hafif yükseldi. TL Tahviller karışık seyir izledi; kısa taraf yatay, uzun taraf hafif satıcılı idi. Eurobond birim fiyatları sınırlı düşüş kaydetti. TL ise günü yatay tamamladı.
Gündemde ise KGF, EYT, ücret zamları yer alıyor. KGF paketi 200 milyar TL , asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı. Memur, emekli zamları ve EYT için karar bekleniyor.
Bugün kapasite kullanımı, reel sektör güveni; Perşembe ekonomik güven, Cuma dış ticaret dengesi açıklanacak.



Usd/TL: Geçtiğimiz hafta Japonya MB’nin kararı ve makro verilerin konuşulduğu ve fiyatlandığı bir hafta oldu. Risk iştahı dalgalı seyir izledi. Bunun Usd’ye yansıması ise dalgalı ve sınırlı kayıp yaşanan seyre yol açtı. Dolar Endeksi 50 bp düşüşle haftayı tamamladı. Bu sabah 104,3 civarında bulunuyor.
Yeni hafta ise Noel tatili ile başlıyor. Batılı ülkelerde bugün işlem olmayacak. Hatta İngiltere yarın da kapalı. Geçtiğimiz hafta tatil etkisi piyasalarda görülüyordu. Bu hafta bu etkinin daha fazla olması muhtemel.
Makro veri trafiği az ve kritik değil. Veriler sapma gösterirlerse hareket yaratabilirler.
Lokal tarafta KGF kredisi, EYT, ücret zamları konuşulan kritik konular. 200 milyar TL tutarındaki KGF bütçe genişlemesi üzerinden TL’ye baskı yaratabilir. Asgari ücret 8.506 TL olarak açıklandı; gözler memur, emekli maaş artışlarında.
Kur bu sabah 18,68 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,64 ve 18,60; yukarıda 18,70 ve 18,72 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Japonya MB’nin 10 yıllık tahvil faizi üst sınırını yukarı çekmesi global çapta tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtı. ABD, İngiltere, Almanya tahvil faizleri geçtiğimiz hafta yükselişle kapandı.
Lokal tarafta ise regülasyonlar piyasa dinamiklerinden daha fazla fiyatlamaya tesir ediyor. Regülasyonların sonucu olarak tahviller canlı bir talep görüyor. O yüzden tahvil faizleri tek haneye kadar inmiş durumda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla yatay %9,52 ve 16 baz puan artışla %9,99 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Kısa vadeli yükseliş trendi sürüyor... Geçtiğimiz hafta yaşanan seans içi geri çekilmelerini kritik 5,250 hedef desteği üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Haftalık periyotta % 4.61 oranında değer artışının gerçekleştiği piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelinin korunduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda seans içi geri çekilmelerde 5,250 seviyesini ilk önemli destek olarak izlemeyi sürdüreceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde ise yukarı hareketin sırasıyla 5,500, 5,600 ve 5,750 seviyelerini test etme potansiyeli korunacaktır.
5,250 altındaki olası hareketlerin ise piyasada zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda bir alt noktada 5,050 seviyesinin kısa vadeli destek ve yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd: Yıl sonu ve Noel etkisi piyasaya katılımda net olarak hissediliyor. Geçtiğimiz hafta başlayan hacim azalması bu hafta artarak sürebilir. Makro veri trafiği az. Ayrıca majör veri bulunmuyor. Makro veriler beklentilerden sapma gösterdiğinde hareket yaratabiliyorlar.
Geçtiğimiz haftaya Japonya Merkez Bankası damga vurdu diyebiliriz. Yanına da beklentilerden sapan birkaç ABD verisi eklenebilir.
Bu hafta piyasaya katılımın daha az olmasını bekliyoruz. O yüzden mevcut fiyatların tam katılımla oluşmadığını söyleyebiliriz. Haftaya yeni denge noktaları belirlenebilir. Bu kapsamda para piyasaları gelecek hafta hareketlenebilir.
Bu sabah 1,062 seviyesindeki paritede 1,058 ve 1,056 seviyeleri gün içi destek; 1,064 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Yıl sonu olması ve Noel tatili nedeniyle piyasalar tatil modunda. Yatırımcıların bir kısmı piyasaya katılmıyorlar. İşlem hacimleri düşük. Bu hafta daha da düşük hacimler görülebilir.
Yeni haftaya Noel tatili ile başlıyoruz. Hafta boyunca piyasalar sakin olabilirler. Sürpriz bir gelişme ve-veya beklentilerden sapan makro veri hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,207 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,202 seviyeleri gün içi destek; 1,209 ve 1,21 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD verileri hareket yaratma potansiyeli taşıyor.


Altın: Geçtiğimiz hafta gümüş yaklaşık yüzde 6, altın ise yaklaşık yüzde 2 aralığında bir bantta fiyatlandı-dalgalandı. Haftanın sonunda ise sınırlı bir kazanç elde ettiler.
Yön konusunda piyasalarda zorlanıyor. Zira haber akışı zıt sinyaller verebiliyor. Bu sebeple güvenli liman talebi biraz daha öne çıkıyor.
Bu hafta yıl sonu olması sebebiyle piyasa katılımı daha düşük olabilir. Geçen hafta düşük idi, bu hafta da hacimler biraz daha düşebilir. O yüzden fiyatlamalar tam olarak piyasanın görüşünü yansıtmayabilir.
Başladığımız haftaya veri trafiği yoğun değil ve kritik veri bulunmuyor. O yüzden veriler beklentilerden sapma gösterirlerse hareket yaratabilirler diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1.807 Usd seviyesindeki ons altında 1.801 ve 1.792 Usd seviyeleri gün içi destek 1.815 ve 1.822 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Noel nedeniyle ABD, İngiltere…vb piyasaları kapalı.


Eurobond: Japonya Merkez Bankası son kararı ile 10 tahvil faizinin daha yukarıya gelmesini izin verdi. Diğer ülke tahvil faizleri de bu yönde etkilendiler. Gelişmiş ülke tahvil faizleri de yükseldi. ABD, İngiltere, Almanya…vb 10 yıllık tahvil faizleri geçtiğimiz haftaya yükselişle tamamladı.
Yıl sonu tatil yoğunluğu nedeniyle piyasalara katılım az. O yüzden piyasalardaki fiyatlamalar piyasaların görüşünü tam olarak yansıtmıyor olabilir. Gelecek hafta yeni denge noktaları aranabilir.
Bu hafta düşük hacimli sakin bir seyir bekliyoruz. Piyasaları ne hareketlendirebilir? Sürpriz bir gelişme ve-veya beklentilerden aşırı sapan makro veriler diyebiliriz.
Bir süredir globalle beraber yukarı giden Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde olumlu ayrışıyor. 5 yıllık CDS Cuma akşam 520 seviyesinde kapandı.
Cuma günü Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-18 cent; orta vadelilerde 1-7 cent; uzunlarda 8-9 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,33%, 7,77% ve 8,87 oldu.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.